25.11.2013 Prețuire și respect pentru veteranul de război Nicolae Bălica, la 100 de ani

Mihai Pascu, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, l-a premiat astăzi, cu suma de 3.000 de lei, pe veteranul de război Nicolae Bălica, ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani. Această recompensă materială a fost acordată în semn de prețuire și respect pentru viața și activitatea celui mai vârstnic locuitor al zonei Rupea. Suma a fost propusă la inițiativa conducerii administrației județene și a primarului orașului, Flavius Dumitrescu, fiind aprobată de plenul Consiliului Județean Brașov în ședința ordinară din luna octombrie. Pe lângă multe urări de sănătate, sărbătoritul a primit din partea vicepreședintelui Consiliului Județean un tort și a ciocnit un pahar de șampanie cu cei veniți la sediul Primăriei Rupea să-i fie alături. „Mi-ați făcut o mare bucurie. Așa o bucurie n-am mai trăit în viață, să fiu sărbătorit în primăria noastră”, a spus emoționat Nicolae Bălica.
„Este o mândrie și o onoare să-l avem printre noi pe domnul Nicolae Balica, ajuns la o vârstă venerabilă după o viață de luptă și zbucium. Acum 32 de ani, când am venit ca stagiar în oraș, am avut plăcerea să lucrez cu domnia sa. Ne-am cunoscut destul de bine. Este un om deosebit, de aceea a și ajuns la vârsta de 100 de ani. I-am făcut un cadou simbolic, o carte de identitate nouă care este valabilă încă 67 de ani. Am organizat în cinstea sa și un spectacol susținut de formațiile artistice din oraș și i-am acordat titlul de cetățean de onoare al orașului Rupea. Sperăm să-l omagiem și la împlinirea vârstei de 110 ani. Este un om exemplar de la care cu toții avem de învățat lecția demnității și a sacrificiului”, a spus primarul Flavius Dumitrescu.
Nicolae Bălica a împlinit 100 de ani pe 23 octombrie. El a luptat în cel de-al doilea război mondial ca sergent mitralior. A fost în prima linie atât pe frontul din est, ajungând până în Rusia, cât și pe cel de vest, în Munții Tatra. Întors la vatră, a trebuit să ia totul de la capăt, pentru că n-a mai găsit nimic, după cum a povestit fiul său. Caii și căruța îi fuseseră luate. A lucrat în agricultură toată viața. A crescut vite, a fost la oi, apoi a lucrat la CAP. N-a avut o viață ușoară, însă nu s-a plâns de nimic. Până acum trei ani putea fi văzut la cosit cot la cot cu cei tineri. Acum, când puterile l-au mai lăsat, este înconjurat cu afecțiune de fiul său, cinci nepoți, șapte strănepoți și un stră-strănepot născut chiar în acest an.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare