23.10.2012 Premierul Victor Ponta, solicitat să deblocheze proiectul aeroportului

Proiectul construirii aeroportului internațional Brașov – Ghimbav este blocat de aproape un an pe motivații strict politice. Mai întâi, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice a tergiversat în mod repetat și răuvoitor derularea procedurilor de licitație pentru proiectarea și construcția pistei. După schimbarea puterii politice și instaurarea guvernului Ponta, licitația s-a putut desfășura și a fost adjudecată de firma care a oferit cel mai mic preț, însă au apărut contestații nejustificate care din nou au făcut imposibilă derularea proiectului. În aceste condiții, președintele Consiliului Județean, Aristotel Căncescu, și vicepreședintele Mihai Pascu au transmis premierului Victor Ponta un memoriu în care au prezentat actuala stare de lucruri, cerând sprijin pentru deblocarea situației. În cadrul unei conferințe de presă desfășurate astăzi, Aristotel Căncescu a cerut premierului să ia în calcul desființarea Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, având în vedere că instanțele de judecată pot rezolva contestațiile care apar în cazul licitațiilor publice, în așa fel încât proiectele de investiții derulate de autoritățile publice să nu mai fie întârziate. Iată conținutul memoriului:
Vă supunem atenţiei o serie de probleme cu care se confruntă Consiliul Judeţean Braşov în relaţia cu Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) şi Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), probleme care sunt însă semnalate şi de alte administraţii locale din ţară.
Consiliul Judeţean Braşov consideră prioritară investiţia „Aeroport Internaţional Braşov – Ghimbav”, având în vedere impactul major pe care o asemenea investiţie îl are în dezvoltarea economică a judeţului Braşov şi a judeţelor limitrofe. Pentru a demara această investiţie, Consiliul Judeţean Braşov în calitate de autoritate contractantă a înaintat către ANRMAP, în decembrie 2011, documentaţia necesară achiziţiei publice „Proiectare şi execuţie pistă decolare-aterizare”. ANRMAP, condusă la acea vreme de doamna Cristina Trăilă, a tergiversat în repetate rânduri şi fără temei justificat aprobarea postării documentaţiei noastre pe SEAP. Coincidenţă (sau nu), documentaţia a fost aprobată pe data de 11 iunie 2012. Am pierdut astfel 6 luni în detrimentul acestui proiect major.
Procedura de achiziţie şi-a urmat cursul şi am înregistrat oferte din partea a 5 societăţi comerciale româneşti. Un ofertant a fost descalificat, iar autoritatea contractantă, respectiv Consiliul Judeţean Braşov a încheiat raportul de atribuire ofertantului cu preţul cel mai scăzut. Am respectat legislaţia achiziţiilor publice „ad litteram”, am luat în considerare preţul cel mai scăzut şi am asigurat transparenţa totală a procedurii de achiziţie. După ce am anunţat câştigătorul licitaţiei a urmat o serie de contestaţii din partea unuia dintre ofertanţi.
În primul rând s-a contestat preţul scăzut. Am solicitat clarificări şi justificări, conform procedurilor legale. Răspunsurile au confirmat şi susţinut oferta firmei declarate câştigătoare. A urmat a doua contestaţie care acuza lipsa de experienţă similară a firmei câştigătoare. La acest demers CNSC a hotărât anularea raportului procedurii şi solicitarea de clarificări. Am procedat ca atare şi am obţinut toate clarificările cerute din partea firmei contestate. Comisia de licitaţie a analizat documentaţia depusă şi a emis un nou raport de atribuire confirmând firma câştigătoare. A urmat o a treia contestaţie având exact aceeaşi motivaţie ca precedenta. Am solicitat CNSC să ia în considerare documentele transmise de autoritatea contractantă în cazul celei de-a doua contestaţii, având în vedere că cea de-a treia contestaţie este identică cu cea precedentă. CNSC ne-a solicitat toată documentaţia din nou (încă 4000 de pagini xerocopiate).
În concluzie, Consiliul Judeţean Braşov va pierde întregul an 2012 din cauza tergiversărilor şi procedurilor greoaie ale ANRMAP respectiv CNSC. Se prejudiciază astfel dezvoltarea economică a întregii zone deservite de viitorul aeroport şi nu în ultimul rând înregistrăm o problemă majoră în relaţia cu banca comercială care asigură finanţarea acestei investiţii. Consiliul Judeţean Braşov a încheiat un contract de împrumut cu BCR pentru finanţarea acestei etape a investiţiei. Ministerul Finanţelor a aprobat o tragere de 9 milioane de euro din credit, pe anul 2012. Având în vedere că nu putem încheia procedura de licitaţie şi implicit nu putem încheia contractul de lucrări, vom avea probleme în relaţia cu banca, din cauza imposibilităţii utilizării tragerii aprobate pentru anul 2012.
Vă rugăm, domnule Prim Ministru, să luaţi în considerare aceste probleme şi să le supuneţi unei discuţii cu reprezentanţii ANRMAP şi CNSC pentru a evita asemenea blocaje de care suferă administraţiile publice locale. Totodată, vă rugăm să analizaţi posibilitatea modificării legislaţiei actuale a achiziţiilor publice în sensul limitării contestaţiilor nefondate şi neargumentate, astfel încât procedura de achiziţie să nu fie blocată pe termene nedefinite.
Vă mulţumim şi vă stăm la dispoziţie cu orice alte detalii care pot fi de folos acestor solicitări.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare