18.03.2015 Prima reuniune din 2015 a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru

Brașovul a găzduit astăzi prima ședință ordinară din acest an a Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Centru. La întâlnire au participat reprezentanții consiliilor județene din Regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu), primarii nominalizați ca reprezentanți ai municipiilor, orașelor și comunelor din fiecare din aceste județe, precum și invitați din alte structuri ale administrației publice locale. Consiliul Județean Brașov a fost reprezentat de vicepreședinții Mihail Veștea și Claudiu Coman.
Un brașovean, în Comitetul de Monitorizare a POR
Cea mai importantă decizie pentru județul Brașov luată astăzi a fost nominalizarea rectorului Universității „Transilvania”, Ioan Vasile Abrudan,  printre cei patru membri care vor reprezenta Regiunea Centru la reuniunile naționale ale Comitetului de Monitorizare a Programului Operațional Regional (CMPOR) 2014-2020. „Cei doi membri de drept, președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, și rectorul Ioan Vasile Abrudan, alături de cei doi supleanți aleși (președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, și Szabo Karoly, de la Asociația Întreprinzătorilor din Ciuc), vor decide alături de reprezentanții celorlalte regiuni și de cei ai autorităților de management al celor opt programe operaționale derulate în România, viitoarele modificări ale POR 2014-2020. Este foarte important că Brașovul va fi reprezentat în Comitetul de Monitorizare a POR de către o personalitate a mediului academic românesc care va reprezenta cu brio interesele județului Brașov și ale regiunii noastre”, a menționat Mihail Veștea, vicepreședintele CJ Brașov.
POR 2014-2020 va fi lansat în vară
Printre temele abordate în cadrul ședinței s-au numărat stadiul implementării POR și a POS CCE pentru perioada 2007-2013, la nivelul Regiunii Centru, o informare asupra proiectelor prioritare de infrastructură rutieră prevăzute pentru perioada 2014-2020, alături de o prezentare despre clustere și importanța dezvoltării lor. Totodată, conform prevederilor Legii 315/2004 privind dezvoltarea regională în România s-a decis schimbarea președintelui și a vicepreședintelui forului decizional regional, președinții CJ Alba și Covasna cedând conducerea CDR Centru, pentru următorii doi ani, președinților CJ Sibiu și Mureș. „Am pus accent pe prezentarea activităților pe care le propunem pentru anul 2015. La nivel național ne situăm pe primele locuri la capitolul absorbție de fonduri sau realizări concrete pe proiecte, însă nu este suficient. Vrem să învățăm din experiența derulată în gestionarea fondurilor pe perioada 2007-2013 și să accelerăm pe cât posibil viitoarele proiecte. Pornind de la faptul că în luna mai sau iunie preconizăm lansarea oficială a fondurilor nerambursabile derulate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, am considerat foarte importantă organizarea, în perioada următoare, a unei caravane de informare regionale, cu oprire la nivelul fiecărui judet. În cadrul ei vom prezenta toate programele și fondurile nerambursabile disponibile la nivel regional, cine răspunde punctual de fiecare program, unde se pot adresa întrebări, dar și ce alte activități organizăm pentru a putea accesa cât mai eficient atât aceste fonduri, cât și alte fonduri nerambursabile alocate direct de către Uniunea Europeană”, a declarat Simion Crețu, directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Centru.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare