28.05.2012 Primarii din Republica Moldova colaborează cu ADDJB

O delegație de primari din raionul Hâncești, Republica Moldova a fost primită la Consiliul Județean de vicepreședintele instituției, Ion Ochi, de consilierul județean Claudiu Coman, președintele comisiei pentru relaţii internaţionale şi dezvoltare durabilă, și de Mihai Pascu, președintele Agenției de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov (ADDJB). Aflați în vizită în județul nostru prin intermediul Fundației de Perfecționare Profesională în Administrația Locală din Sibiu, edilii moldoveni au aflat care sunt principalele proiecte pentru care Consiliul Județean Brașov a accesat fonduri europene și cum funcționează Autoritatea Teritorială de Ordine Publică în ansamblul instituțiilor administrației publice locale.
Obiectivul principal al vizitei l-a constituit încheierea protocolului de colaborare între Asociația Teritorială a Primarilor din Raionul Hâncești, Republica Moldova și Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov. Documentul a fost semnat de președinții celor două entități, Ștefan Vlas, respectiv Mihai Pascu. „Ne dorim să stabilim parteneriate și înfrățiri între primăriile din județul Brașov și din raionul Hâncești. În urma colaborării pe care am statuat-o, sperăm să atragem investiții străine și fonduri europene pentru dezvoltarea comunităților noastre, pentru a face ca oamenii din raionul nostru să simtă o dezvoltare mai bună și să aibă o viață mai frumoasă în urma implementării anumitor proiecte în teritoriile noastre”, a spus Ștefan Vlas, președintele Asociației Teritoriale a Primarilor din Raionul Hâncești. La rândul său, Mihai Pascu a preciat că „primarii din raionul Hâncești au făcut apel la structura noastră asociativă, având în vedere rezultatele bune pe care le avem în absorbția fondurilor europene. Pentru Republica Moldova, absorbția fondurilor europene va deveni vitală în viitorul imediat. De aceea am propus realizarea acestui protocol prin care să ne împărtășim experiențele, să-i ajutăm pe colegii noștri în ceea ce înseamnă identificarea de resurse financiare, scriere de proiecte și implementare”. Primul pas va fi crearea unei baze de date comune de proiecte făcute în județul Brașov care ar putea fi aplicate în localitățile raionului Hâncești. O astfel de colaborare este binevenită, având în vedere că în perioada 2014-2020 Comisia Europeană va pune la dispoziție fonduri pentru parteneriate între state membre ale UE și state candidate, caz în care România și Moldova vor putea împreună, pe bani europeni, să deruleze proiecte care să întărească relația de parteneriat cu rezultate concrete.
Claudiu Coman a remarcat relația privilegiată pe care Consiliul Județean Brașov o are cu Republica Moldova de mai mulți ani: „În momentul în care Guvernul României a dispus de mai puține fonduri pentru susținerea ambasadelor din străinătate, județul Brașov a susținut derularea evenimentelor legate de Ziua Națională a României la Chișinău. Astfel am fost aproape de frații noștri de peste Prut și mă bucur că proiectul de acum ne permite să dezvoltăm cu raionul Hâncești o cooperare de bune practici în toate domeniile care țin de administrația publică locală”.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare