25.02.2010 Primarii învaţă de la spanioli despre gestionarea programului LEADER

O delegaţie formată din oficialităţi locale şi judeţene efectuează în perioada 25 februarie – 1 martie o vizită în Spania, pentru studierea modului în care pot fi obţinute şi gestionate fondurile pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare rurală acordate prin programul LEADER. Din delegaţie fac parte 40 de primari ai localităţilor braşovene, direct interesaţi de absorbţia fondurilor europene, alături de preşedintele Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu, şi vicepreşedintele Kovacs Attila. Vizita se realizează la invitaţia grupului spaniol IDEL, specializat în derularea programului LEADER, cheltuielile fiind suportate de partea spaniolă.

Trebuie amintit faptul că începând cu anul 2008, România a demarat prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, subprogramul LEADER prin care se vor finanţa majoritatea proiectelor de dezvoltare în comunităţile rurale. Ţările care au aderat la Uniunea Europeană înaintea României au deja o experienţă considerabilă în acest domeniu. Program LEADER are o specificitate aparte, care nu se întâlneşte la alte programe, prin faptul că deciziile privind oportunitatea finanţării unor proiecte sunt luate de către un Grup de Acţiune Locală (GAL) format din reprezentanţi ai administraţiei publice alături de reprezentanţi ai mediului privat, respectiv societăţi comerciale şi organizaţii non-profit. În constituirea GAL-ului, sectorul privat trebuie să aibă o pondere majoritară. „Având în vedere pe de o parte importanţa programului LEADER în finanţarea proiectelor de dezvoltare în zona rurală, iar pe de altă parte noutatea şi specificitatea luării deciziilor şi implementării programului LEADER, am considerat de cuviinţă să venim în întâmpinarea Grupurilor de Acţiune Locală din judeţul Braşov, căutând să oferim expertiza celor care au dovedit performanţă în atragerea fondurilor prin acest program. Ne aflăm în etapa constituirii GAL-urilor în România. Din luna mai 2010, Ministerul Agriculturii va proceda la evaluarea GAL-urilor constituite, în vederea certificării lor. Numai cele care vor obţine certificarea vor putea gestiona fondurile LEADER. Practic, este vorba de o competiţie la nivel naţional, datoria noastră fiind aceea de a sprijini GAL-urile braşovene, astfel încât acestea să obţină certificarea”, a explicat Mihai Pascu, director executiv-adjunct al Consiliului Judeţean Braşov.
 
Oaspeţii români vor vizita cinci proiecte de dezvoltare rurală din zona Madridului, finanţate prin programul LEADER şi vor discuta cu membrii unui GAL spaniol de succes. Primarii vor fi informaţi în legătură cu funcţionarea unui GAL şi modul în care sunt luate deciziile în cadrul acestei structuri.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare