07.08.2013 Proiect european pentru modernizarea ambulatoriului Maternității

Județul Brașov, în calitate de beneficiar, a semnat contractul de finanțare pentru implementarea proiectului „Modernizarea, reabilitarea şi echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate din cadrul ambulatoriului Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea» Braşov”, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2007 - 2013. Obiectivul general al proiectului este eficientizarea serviciilor de sănătate la nivelul judeţului Braşov prin modernizarea și echiparea ambulatoriului Maternității. Astfel, până în iunie 2014 vor fi reabilitate trei cabinete medicale duble (oncologie, infertilitate, contracepţie) și două cabinete medicale simple (monitorizare maternofetală, punct de recoltare), vor fi reabilitate grupurile sanitare din fiecare cabinet și căile de acces, vor fi înființate un cabinet medical de neonatologie și un punct de informare pentru paciente. De asemenea, ambulatoriul va fi echipat cu aparatură de specialitate în valoare de 180.000 de euro (patru ecografe echipate Doppler, negatoscop, colposcop, electrocauter), precum și cu mobilier medical și instrumentar. Trebuie spus că în momentul de față, în ambulator un singur ecograf mai funcționează, el fiind achiziționat acum cinci ani.
„Peste zece luni ambulatoriul va arăta cu totul altfel. Din acel moment vom fi la nivelul oricărei unități private în ceea ce privește consultațiile și așteptăm pacientele să ne calce pragul în număr cât mai mare. Maternitatea este importantă nu doar pentru județul Brașov, ci și pentru Covasna și Harghita. 13% din totalul pacienților provin din alte județe și tot aici sunt aduse cazurile de nașteri premature, copii prematuri, gravide cu probleme din tot județul”, a spus dr. Mircea Preda, managerul Maternității Brașov. La rândul său, Mihai Pascu, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, a menționat că această investiție este foarte importantă deoarece, „odată cu finalizarea ei, ne apropiem de punerea în practică a tuturor promisiunilor noastre legate de acest spital. Am început prin a debloca acel conflict cu Biserica Evanghelică, fiind semnat contractul de vânzare-cumpărare a acestui imobil, astfel încât acum putem implementa acest proiect cu fonduri europene. Totodată, banii din bugetul Consiliului Județean Brașov suplimentează achiziții absolut necesare, cum sunt lifturile, care vor fi înlocuite. Anul viitor vom continua cu reabilitări în corpul nou al Maternității, iar până la sfârșitul anului 2014, aceasta va arăta ca un spital european”. Valoarea totală a proiectului este de 2.169.119,6 lei, din care valoarea nerambursabilă ajunge la 1.700.200 lei.
Pe lângă acest proiect, conducerea Maternității Brașov va derula anul viitor o amplă investiție finanțată de Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții care vizează consolidarea, reparația și modernizarea clădirii vechi în care se desfășoară activitatea de obstetrică. Saloanele vor căpăta o față nouă, vor avea grupuri sanitate proprii și maxim două paturi, iar sălile de nașteri și căile de acces vor fi și ele aduse la standarde occidentale.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare