08.10.2015 Proiectele europene prezente și viitoare, analizate de specialiștii ADR Centru

Reprezentanții municipiilor și orașelor din județ, cei ai Agenției de Dezvoltare Metropolitană și ai Polului de Creștere Brașov au dat curs invitației vicepreședintelui Consiliului Județean, Mihail Veștea, de a participa la o întâlnire cu specialiștii Agenției de Dezvoltare Regională Centru pe tema finalizării Programului Operațional Regional (POR) 2007-2013 și a oportunităților de finanțare cuprinse în POR 2014-2020. Au fost prezenți primarii din Făgăraș, Rupea, Săcele, Predeal, Victoria și Râșnov, viceprimarul din Codlea și specialiști din Primăria Brașov care au prezentat atât stadiul actual al proiectelor finanțate prin POR 2007-2013, cât și portofoliul de propuneri pentru următorul exercițiu financiar. Dan Popa, directorul Organismului Intermediar POR din cadrul ADR Centru, a precizat că judeţul Braşov a stat bine în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene alocate pe perioada 2007-2013, la nivelul Regiunii Centru gradul de absorbție fiind de peste 65%. În ceea ce privește finalizarea proiectelor finanțate prin POR 2007-2013, el a precizat că termenul-limită pentru depunerea cererilor de plată la organismele intermediare este 20 noiembrie 2015. Pentru a fi eligibile, cheltuielile trebuie efectuate până la 31 decembrie 2015, iar termenul-limită pentru depunerea cererilor de rambursare este 29 martie 2016. „Programul nu se prelungește, nici perioada de eligibilitate a cheltuielilor. Cheltuielile eligibile sunt cele realizate până la 31 decembrie 2015, practic cele efectuate în termenul de valabilitate a contractului de finanțare. După aceea, fiecare trebuie să suporte din propriul buzunar finalizarea proiectelor. Proiectele cu risc, care nu se pot finaliza până la 31 decembrie, vor beneficia de o prelungire a perioadei de implementare până la 31 iulie 2016, însă strict pe cheltuiala beneficiarului”, a menționat Dan Popa.
În județul Brașov, din cauze obiective unele proiecte nu se pot încheia până la sfârșitul acestui an, iar administrația județeană a venit în sprijinul autorităților locale care riscau astfel să piardă finanțările nerambursabile. Urmare a demersurilor făcute de conducerea Consiliului Județean Brașov la Ministerul Finanțelor, în actul normativ de rectificare a bugetului pe 2015 există o prevedere care dă posibilitatea administrațiilor județene să sprijine financiar autoritățile locale care derulează proiecte cu fonduri europene, având în vedere că ne aflăm la finalul perioadei de programare. CJ Brașov a alocat aproximativ 7 milioane de lei pentru opt municipii și orașe, precum și 14 comune, care altfel riscau să nu reușească să încheie proiectele. „Noi am avut bugetul cu 16 milioane de lei mai mic în 2015 față de 2014. Am făcut acest efort, fiind conștienți că trebuie să fim alături de toți cei care derulează proiecte cu fonduri europene și să-i ajutăm. Trebuie să facem o analiză și pentru ce mai urmează, să vedem dacă mai sunt situații în care să putem interveni pe partea financiară”, a spus vicepreședintele CJ Mihail Veștea.
În ceea ce privește POR 2014-2020, acesta este conturat cu cele 11 axe de finanțare. „Suntem la începutul unei noi perioade de programare și ne dorim ca în următorii ani la nivelul județului Brașov gradul de absorbție a fondurilor europene să fie și mai mare. De aceea discutăm din timp cu fiecare localitate în parte să vedem ce proiecte se conturează și să asigurăm legătura directă a primarilor cu specialiștii Agenției de Dezvoltare Regională pentru sprijin în pregătirea și depunerea proiectelor”, a explicat vicepreședintele CJ Brașov. Primarii de municipii și orașe și-au făcut strategii de dezvoltare pentru perioada 2014-2020 din care s-au desprins tipurile de proiecte pentru care doresc să obțină fonduri nerambursabile. Astfel, au fost trecute în revistă proiecte care țin de drumuri, lucrări de apă și canalizare, construirea de parcări, realizarea unor parcuri de distracție și dendrologice, restaurarea cetăților medievale, extinderea și modernizarea școlilor sau modernizarea infrastructurii de agrement și sport.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare