22.04.2010 Protest spontan împotriva prefectului

Aproximativ 150 de angajaţi din administraţia publică locală şi judeţeană, alături de numeroşi primari şi consilieri judeţeni ai PNL şi PSD au declanşat un protest spontan în faţa Prefecturii. În fruntea manifestanţilor s-au aflat Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, şi vicepreşedintele Ion Ochi, care, de altfel, încă de acum patru săptămâni au anunţat că vor organiza un miting de protest împotriva deciziei prefectului Ion Gonţea de a ataca în contencios administrativ hotărârile Consiliului Judeţean privind repartizarea bugetului pe localităţi, decizie care a condus la blocarea activităţii în 41 de primării. Intenţia conducerii executive a judeţului a fost respinsă în două rânduri de municipalitate, care nu a autorizat desfăşurarea protestului.

În aceste condiţii, salariaţii din administraţie şi reprezentanţii autorităţilor locale au manifestat în mod spontan, încercând să-l convingă pe prefect să-şi retragă acţiunile pornite în instanţă. Totodată, cei prezenţi au protestat împotriva anunţatelor disponibilizări din sectorul bugetar şi diminuării salariilor. Ei au criticat guvernul pentru sumele extrem de mici repartizate judeţului Braşov în acest an. „Suntem alături de personalul din administraţia judeţului Braşov, pentru că toate bugetele localităţilor sunt blocate. Suntem alături de salariaţii din Consiliul Judeţean, pentru că nu suntem de acord cu reducerile de personal şi cele salariale. Salariile s-au diminuat deja cu 40% şi se intenţionează să fie daţi afară din sistemul bugetar 100 de mii de oameni la nivelul întregii ţări. Nu suntem de acord cu aceste lucruri şi nu suntem de acord ca primăriile să aibă bugetele blocate. Pentru tot judeţul am primit în acest an 9 milioane de euro, bani pe care i-am împărţit la primării, bani cu care trebuie făcute investiţii, bani din care trebuie să se plătească salarii. Pentru drumurile judeţului Braşov am primit 2 milioane de euro. Dacă puneţi aceste sume la un loc, sunt 11 milioane de euro. În schimb, pentru patinoarul din Braşov s-au cheltuit 13 milioane de euro”, a spus Aristotel Căncescu.
Protestatarii au scandat mai multe lozinci: „Gonţea, hai în stradă!”; „Scripcaru şi gaşca lui nu dau bani judeţului”; „Gonţea şi guvernul Boc fac terapie de şoc”; „Nu mai faceţi patinoare/ Daţi la oameni de mâncare”. Încercările lor de a-l chema pe prefect la discuţii au fost sortite eşecului, Ion Gonţea refuzând să coboare în mijlocul manifestanţilor. Mai mult, reprezentantul guvernului în teritoriu nu a dorit să stea de vorbă nici cu delegaţii protestatarilor. Manifestaţia s-a desfăşurat în mod paşnic şi a durat o jumătate de oră.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare