13.07.2011 Punţi de colaborare spre Europa

O delegaţie a Consiliului Judeţean Braşov, condusă de preşedintele Aristotel Căncescu, a efectuat în perioada 30 iunie – 4 iulie 2011 o vizită oficială în oraşul german Nürnberg în scopul promovării judeţului Braşov din punct de vedere turistic şi cultural. Vizita a inclus participarea  la cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Românesc de vară de la Nürnberg, eveniment organizat de Asociaţia culturală româno-germană Romanima, Consiliul Judeţean Braşov şi Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din judeţul Braşov. Publicul prezent la festival a asistat la spectacole folclorice, concerte de muzică medievală şi pop, numere de pirotehnie, demonstraţii de lupte cavalereşti, toate într-o atmosferă specific românească din care nu au lipsit meşterii populari, bucatele tradiţionale de la Bran, Buneşti, Ţara Făgăraşului şi articolele de artizanat precum păpuşi din cârpă îmbrăcate în costume tradiţionale, obiecte sculptate în lemn, dantelă lucrată manual, ciorapi de lână de la Viscri etc. Cu acest prilej au fost promovate destinaţiile turistice importante din judeţul Braşov şi au fost stabilite legături culturale bilaterale.

Prezenţa oficialităţilor braşovene la acest eveniment a constituit o ocazie atât pentru consolidarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre Consiliul Judeţean Braşov şi autorităţile din Nürnberg, cât şi pentru susţinerea intenţiei Primăriei municipiului Făgăraş de a începe demersurile necesare în vederea înfrăţirii cu oraşul bavarez Bayreuth. În acest sens, primarul municipiului Făgăraş, Sorin Mânduc, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu şi alţi delegaţi au fost primiţi de primarul oraşului Bayreuth, dr. Michael Hohl, în cadrul unei recepţii oficiale, în urma căreia partea germană şi-a manifestat interesul faţă de înfrăţirea celor două oraşe şi a răspuns invitaţiei de a vizita judeţul Braşov în toamna acestui an. 

O altă componentă a vizitei a constat în stabilirea de contacte în vederea desfăşurării în parteneriat cu instituţii şi organizaţii germane a unor proiecte comune în domeniul serviciilor de asistenţă socială. În acest scop, delegaţia Consiliului Judeţean Braşov şi cea a Primăriei Făgăraş au discutat cu prof. dr.h.c. Hermann Schoenauer, rectorul Diaconiei Neuendettelsau, instituţie veche de 150 de ani, cu cea mai mare expertiză în domeniul asistenţei sociale din Germania. „Avem multe de învăţat din experienţa germană în acest domeniu. Diaconia Neuendettelsau numără în prezent 6500 de angajaţi care lucrează în 190 de instituţii sociale şi are o cifră de afaceri de 300 de milioane de euro pe an. Instituţia oferă 850 de locuri în grădiniţe şi are o cifră anuală de şcolarizare de 4000 de locuri în învăţământul primar, gimnazial, liceal, profesional, special şi universitar. Diaconia are 2500 de locuri în centrele de îngrijire pentru bătrâni, se ocupă de peste 2000 de persoane care suferă de deficienţe psihice şi oferă servicii medicale în clinica proprie cu 170 de paturi. Ne dorim să valorificăm în unităţile noastre de asistenţă socială cât mai multe din strategiile şi metodele aplicate în instituţiile patronate de Diaconia din Germania”.

 

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare