02.02.2015 Raportul de activitate al IPJ Brașov, prezentat în ședința ATOP

În prima ședință extraordinară a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Brașov din acest an, prezidată de consilierul județean Ambrus Carol, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brașov a prezentat raportul privind activitatea instituției desfășurată în 2014. Potrivit comisarului-șef Sorin Melinte, comandantul Poliției Municipiului Brașov, obiectivele propuse pentru anul trecut au fost în mare parte îndeplinite.
Într-un clasament realizat la nivel național, IPJ ocupă locul întâi la persoane reținute (72, cu 279% mai multe față de anul 2013), locul doi la dosare finalizate, locul patru la valoarea prejudiciului recuperat și locul șase la prejudiciul recuperat în numerar sau cont bancar. În anul 2014 a fost soluționat un număr mai mare de dosare penale (1.439) decât numărul dosarelor înregistrate (1.332). De asemenea, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Brașov este unul dintre cele mai eficiente, ocupând locul doi la nivel național.
Din datele prezentate, este de remarcat faptul că volumul criminalității judiciare sesizate – 12.167 fapte, a scăzut cu 14,5% față de anul 2013. Dintre acestea, 10.398 de infracțiuni au fost soluționate, ceea ce înseamnă o creștere cu 65,79% față de anul anterior. Cu toate că numărul omorurilor (6 fapte de aceste gen) a crescut comparativ cu anul 2013, relevant este faptul că toate cazurile de mare violență au fost soluționate prin sesizarea instanței de judecată și prin dispunerea de măsuri preventive. În ceea ce privește infracțiunile sesizate contra patrimoniului, numărul acestora a scăzut cu 19,61%. O activitate bună s-a înregistrat și în privința mandatelor de executare a pedepsei, 69% din acestea fiind puse în aplicare.
La capitolul siguranță rutieră, pe teritoriul județului Brașov s-au înregistrat 62.811 sancțiuni contravenționale și 679 de infracțiuni constatate, 4.970 de permise de conducere fiind suspendate. Analiza activității reliefează insuficienta disciplinare a pietonilor și a bicicliștilor, aceste categorii de participanți la trafic reprezentând grupurile vulnerabile în ceea ce privește riscul rutier.
IPJ Brașov își desfășoară activitatea cu un număr de 296 ofițeri, 923 agenți și 56 angajați contractuali, 116 funcții fiind vacante. În ceea ce privește etica și deontologia profesională, este de amintit faptul că 14 polițiști de la Serviciul Poliției Rutiere sunt în prezent cercetați pentru fapte de corupție și 31 de polițiști sunt cercetați disciplinar. 

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare