10.05.2016 Restaurarea Cetății Feldioara se apropie de sfârșit

Din câteva ziduri vechi și ruinate, fortificația teutonă care străjuiește comuna Feldioara, datând din secolul al XIII-lea, a renăscut, devenind o superbă cetate medievală. Totul, grație proiectului „Consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Cetății Feldioara” derulat și finanțat integral de Consiliul Județean Brașov. La finalizarea obiectivului, programată în cursul lunii septembrie a acestui an, cetatea va deveni un important punct de reper pe harta turistică și culturală a județului. Cetatea va avea mai multe turnuri funcționale (turnul de est, turnul porții, turnul de nord și turnul de vest – care este cel mai bine conservat și unde va fi amenajat un muzeu), precum și un spațiu de belvedere pe zidul de strajă, de unde va putea fi admirată panorama Țării Bârsei. În curtea interioară a fost reconstruită fântâna, iar capela cetății urmează să fie marcată la nivelul solului. „Orice obiectiv turistic este important pentru județ, dar în primul rând pentru localitate. Este și cazul Cetății Feldioara, de aceea îl felicit pe domnul primar că a fost insistent și în fiecare an ne-a cerut să alocăm bani și să găsim soluții pentru a continua lucrările. Am coordonat îndeaproape lucrările și la fiecare pas am fost lângă constructor. La fiecare etapă de lucru, specialiștii de la Ministerul Culturii și arheologii au fost aici și totul s-a realizat strict cu respectarea legislației. În proiectul denumit «Dezvoltarea unei rute culturale», în care intrăm parteneri cu Sighișoara, Sibiu și alte opt țări din Uniunea Europeană, vom include atât Cetatea Feldioara, cât și biserica fortificată de aici în circuitul turistic. De acum înainte, Primăria Feldioara împreună cu Consiliul Județean trebuie să facă demersuri pentru a face cunoscute aceste obiective atât în țară, cât și în străinătate. Prin creșterea numărului de turiști va crește nivelul de trai al locuitorilor din Feldioara și implicit din județul Brașov”, a menționat vicepreședintele CJ Adrian Gabor, cel care a verificat astăzi stadiul lucrărilor, împreună cu vicepreședintele Mariana Câju și cu primarul Feldioarei Sorin Taus. 
În prezent, cam 80% din lucrări sunt gata, urmând să se finalizeze tencuielile și să se facă amenajările exterioare și sistematizarea verticală. În condițiile în care forma inițială a cetății nu a fost cunoscută în totalitate, au fost reconstruite doar turnurile și zidurile despre care existau informații certe cu privire la aspectul lor. Toate săpăturile s-au realizat sub supravegherea strictă a arheologilor. S-au făcut lucrări de consolidare, subzidiri, injectări și alte forme conservare a zidurilor vechi, după care a urmat reconstrucția, folosindu-se piatră, cărămidă, lemn și învelitori din țigle ceramice. „S-a ales ca moment de restaurare secolul al XVII-lea, atunci când cetatea era tencuită. Pentru a nu se face confuzia între zidurile inițiale și ceea ce s-a construit acum, am folosit lemnul. Pentru fiecare material în parte am făcut un studiu și am căutat acele variante care să aibă caracteristici similare construcției inițiale. Piatra s-a găsit la Hoghiz, varul este adus din Austria și am evitat pe cât posibil cimentul”, a explicat reprezentantul firmei constructoare. 
„Proiectul a fost inițiat în anul 2013, când forul județean a preluat în totalitate administrarea realizării acestei cetăți. Până în acel an a fost implicată și Primăria Feldioara, care a finanțat studiul de fezabilitate, după care toate fondurile au fost asigurate de către Consiliul Județean. Acest obiect a fost realizat în etape. Sunt patru ani de când se lucrează, iar investiția va fi finalizată în septembrie 2016. Suntem în grafic cu lucrările. Costul acestei investiții este de aproximativ 10 milioane de lei plus TVA. Valoarea inițială a fost de aproximativ 15,3 milioane de lei plus TVA, realizându-se o economie de 5 milioane de lei. Dorim ca după restaurare monumentul să fie inclus în circuitul cetăților și bisericilor fortificate  din Transilvania”, a spus vicepreședintele CJ Mariana Câju. „Acest proiect este foarte important pentru localitatea noastră, și nu numai. Este un proiect al meu de suflet, care face parte din strategia mea de dezvoltare pe turism. Sunt multe obiective turistice în comuna noastră: această cetate din secolul al XIII-lea, biserica evanghelică, tot de secol XIII, biserica fortificată de la Rotbav, monumentul studenților sași și bălțile de la Rotbav. Toate acestea vor face ca Feldioara să se înscrie într-o hartă turistică națională și europeană. Am mai realizat încă două proiecte europene legate de turism – Centrul de Informare Turistică și Festivalul de tradiții și obiceiuri «Cavalerii teutoni se întorc în Cetatea Feldioara». Vreau să le mulțumesc consilierilor județeni, tuturor vicepreședinților și președinților de consiliu județean care au înțeles că avem un obiectiv de importanță mare în județul nostru, care împreună cu Cetatea Rupea, Cetatea Râșnov și Cetatea Făgăraș va atrage foarte mulți turiști din România și din străinătate”, a explicat primarul Sorin Taus.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare