18.10.2009 Rezervaţia de zimbri de la Vama Buzăului numără 11 exemplare

Rezervaţia de zimbri de la Vama Buzăului s-a îmbogăţit cu cinci noi locatari veniţi tocmai din Franţa. Conducerea grădinii zoologice din Thoiry a donat şase exemplare pentru Braşov, patru femele şi doi masculi, cu vârste cuprinse între 16 luni şi 3 ani, însă, din păcate, unul dintre zimbri a murit pe drum din cauza stresului provocat de transport. Rezervaţia numără acum 11 exemplare, iar planul iniţiatorilor acestui proiect este ca în viitor să lase zimbrii liberi în păduri, animalele fiind incluse într-un program de reabilitare a populaţiei de zimbri din Carpaţi. În perioada următoare numărul zimbrilor braşoveni va creşte, două femele fiind gestante.

Donaţia din Franţa a venit după ce Mihai Pascu, director executiv adjunct la Consiliul Judeţean Braşov, coordonatorul acestui proiect, a participat la o conferinţă internaţională pentru protecţia speciei de zimbru desfăşurată în Polonia, unde a prezentat proiectul rezervaţiei „Valea Zimbrilor” din Vama Buzăului. „În urmă cu trei săptămâni am prezentat această rezervaţie la conferinţa din Bielowiesa, iar acum am primit deja aceşti zimbri ca donaţie din Franţa, ceea ce este extraordinar pentru noi. Acum muncim pentru un plan de dezvoltare pentru care sperăm că vom obţine fonduri europene. Sperăm să putem împrejmui şi partea de pădure din rezervaţie şi să înfiinţăm un centru de informare“, a spus Mihai Pascu. Sosirea zimbrilor din Franţa a coincis cu inaugurarea unei clădiri a administraţiei rezervaţiei.
Rezervaţia de zimbri de la Vama Buzăului este cea de-a patra din România după cele de la Vînători-Neamţ, Haţeg-Silvuţ şi Neaga-Bucşani, fiind inaugurată în luna noiembrie 2008. Rezervaţia a fost realizată în urma unui proiect de dezvoltare turistică a zonei, susţinut de Consiliul Judeţean Braşov, Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov şi primăriile din Prejmer şi Vama Buzăului.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare