04.08.2017 Rezolvarea problemei celor șapte depozite neconforme de deșeuri din județul Brașov, o prioritate pentru administrația județeană

Graţiela Gavrilescu, vicepremierul României și ministrul Mediului, a discutat problema închiderii rampelor de deșeuri neconforme cu conducerea Consiliului Județean și cu primarii localităţilor brașovene în care există astfel de depozite,  în condițiile în care nerezolvarea în cel mai scurt timp a acestei probleme va atrage amenzi usturătoare din partea Curții Europene de Justiție. Brașovul se numără printre cele patru județe care încă nu şi-au rezolvat problema închiderii depozitelor municipale şi/sau industriale de deşeuri. În judeţ există şapte astfel de depozite – la Braşov (depozitul de la Timiș-Triaj), Râșnov, Săcele, Codlea, Victoria, Făgăraş și Rupea.
Vicepremierul a analizat împreună cu vicepreședintele CJ Adrian Gabor și cu ceilalți factori de decizie implicați în problematica de mediu variantele concrete în care se poate realiza închiderea gropilor, având în vedere că această operațiune necesită finanțări de sute de mii și chiar milioane de euro. Astfel, primăriile cu sprijinul financiar al Consiliului Județean ar putea începe din fonduri proprii lucrările de închidere a rampelor și, în condițiile în care respectă „la virgulă” toate cerințele și procedurile europene, la încheierea lor ar putea depune o cerere de rambursare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). O altă variantă ar fi ca proiectele de închidere să fie preluate de asociaţiile de dezvoltare intercomunitară – în cazul Brașovului de către Asociaţia ISO Mediu, care să includă proiectele în masterplanul judeţean privind deşeurile, iar finanţarea să fie obţinută prin POIM. Nu în ultimul rând, există posibilitatea ca proiectele să beneficieze de finanţare prin Administrația Fondului de Mediu care, la rândul ei, ar urma să facă demersurile la Uniunea Europeană pentru a putea obţine rambursarea sumelor investite.
„Le-am explicat primarilor că trebuie să se implice direct în rezolvarea problemei depozitelor neconforme. Dacă România nu le închide pe toate în cel mai scurt timp, riscă amenzi uriașe din partea Uniunii Europene. Ne-am asumat în faţa Comisiei Europene că vom trimite raportări periodice, cu progresele făcute. Trebuie să demonstrăm că ne implicăm, în caz contrar, Curtea Europeană de Justiţie poate dispune sancţionarea României, iar de la 1 ianuarie 2018 am ajunge să plătim amenzi considerabile”, a declarat Grațiela Gavrilescu. Amenzile ar fi suportate de administrațiile locale aflate în culpă și în ultimă instanță costurile se vor răsfrânge în buzunarul cetățeanului.
Vicepreședintele CJ Adrian Gabor a menționat că din bugetul județean pe acest an au fost alocate câte 500.000 de lei pentru localităţile Săcele, Codlea, Rupea, Făgăraş, Râşnov şi Victoria, iar pentru municipiul Braşov, un milion de lei, bani destinați actualizării studiilor de fezabilitate şi realizării proiectelor tehnice în vederea închiderii gropilor neconforme. „Sumele necesare efectuării acestor lucrări sunt destul de mari. De altfel, în timpul întâlnirii cu ministrul Mediului, doar primarul municipiului Săcele a spus că are resursele financiare necesare, ceilalţi afirmând că este nevoie de susţinere financiară din partea Guvernului. În luna august vom aproba în plenul CJ caietul de sarcini și alocarea de un milion de lei, care este eligibilă pe POIM, pentru consultanță în vederea întocmirii Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Brașov. Sperăm ca anul viitor să depunem cererea de finanțare pe POIM, astfel încât să trecem efectiv nu doar la închiderea gropilor, ci și la aplicarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor la nivelul județului Brașov”, a declarat Adrian Gabor. Costurile cele mai mari, aproximativ 9 milioane de euro, sunt pentru închiderea gropii din municipiul Brașov, soluția în acest caz fiind, potrivit vicepreședintelui Gabor, preluarea ei și finanțarea lucrărilor de către Administrația Fondului de Mediu.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare