08.10.2009 S-a deschis Clubul Judeţean al Pensionarilor

Clubul Judeţean al Pensionarilor şi-a deschis porţile, printr-o festivitate desfăşurată în sala mare a Centrului Cultural „Reduta”, la care au luat parte peste o sută de persoane. Acest aşezământ destinat bunicilor noştri a fost înfiinţat de administraţia judeţeană în urmă cu mai bine de un an şi este finanţat din fondurile bugetare ale judeţului. Inaugurarea activităţilor de toamnă la Clubul Judeţean al Pensionarilor a avut loc în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu, şi a consilierului judeţean Dragoş Crăciun, cel care s-a ocupat pas cu pas de toate proiectele din ultimii ani destinate vârstnicilor braşoveni. De luni până vineri, între orele 10.00 – 20.00, la Clubul Judeţean al Pensionarilor care funcţionează la subsolul Centrului Cultural „Reduta”, persoanele de vârsta a treia au la dispoziţie un spaţiu primitor în care să petreacă momente agreabile, să discute cu semenii lor, să joace cărţi, table, şah sau rummy şi mai ales să înveţe lucruri interesante. Toate activităţile de aici sunt gratuite. Clubul va fi deschis şi sâmbăta, dacă evenimentele o vor cere.

Peste 300 de cursanţi la calculatoare
Cea mai mare atracţie a Clubului Judeţean al Pensionarilor o constituie cursul de calculatoare. Peste 300 de bunici s-au decis să deprindă în această toamnă tainele computerului şi ale navigării pe internet. Ei vor fi îndrumaţi de doi lectori, Rareş Sfetea şi Patrick Chiriţescu. De altfel, deschiderea Clubului Pensionarilor a coincis cu primul curs introductiv şi cu împărţirea pe grupe a participanţilor, în aşa fel încât fiecare pensionar să poată lucra efectiv pe calculator. „Cursanţii vor afla ce înseamnă un calculator, cum se porneşte, cum se deschide un fişier, cum se editează un text. Totodată, ei vor învăţa să trimită un email şi să facă un chat pe internet. Este important faptul că oamenii au înţeles că internetul este un instrument care ne ajută să comunicăm ieftin şi rapid”, a spus Rareş Sfetea. Cursurile au loc bisăptămânal, timp de şase săptămâni.
 
La fel de mulţi interesaţi de limba engleză
Alţi aproximativ 300 de pensionari s-au înscris la cursul de limba engleză. „Împreună cu conducerea Centrului Cultural «Reduta» vom încerca să găsim doi lectori care să răspundă cerinţelor pensionarilor. Mai avem alte o sută de solicitări pentru limbile spaniolă, germană şi franceză. Deocamdată vom ţine doar cursuri de engleză”, a menţionat Dragoş Crăciun. El a precizat că în comparaţie cu anul trecut solicitările pentru cursuri s-au dublat. De asemenea, pensionarii vor avea ocazia să petreacă momente agreabile participând la seri de dans. „La Clubul Judeţean al Pensionarilor, vârstnicii vin să socializeze şi să ia parte la diverse evenimente, inclusiv la seminarii pe teme medicale, economice sau juridice. Există o activitate intensă pe care la anul ne gândim s-o diversificăm şi mai mult prin organizarea unor cursuri de dansuri de societate”, a mai spus consilierul judeţean Dragoş Crăciun.
 
Gânduri pentru pensionari
Prezent la inaugurarea Clubului Judeţean al Pensionarilor, preşedintele Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu, şi-a exprimat regretul că în momentul de faţă nu există mai multe astfel de instituţii în judeţ: „La această dată ar fi trebuit să mai avem deschise câteva cluburi ale pensionarilor în celelalte municipii. Din păcate, din cauza lipsei de bani acest lucru nu s-a putut realiza. Vă mărturisesc că această criză financiară a devenit chiar dramatică. Niciodată de când sunt preşedinte de consiliu judeţean nu am trecut printr-o asemenea situaţie dificilă. Vă spun aceste lucruri nu ca să ne plângem, ci ca să vă daţi seama că dacă întâlnirile pe care le-am avut cu dumneavoastră şi programele pe care vi le-am oferit au fost mai generoase în anii trecuţi, acum am fost nevoiţi să trecem cu toate finanţările Consiliului Judeţean la un program de austeritate”. Şeful executivului judeţean a menţionat că până anul trecut au fost alocate pentru proiectele cu pensionarii sume totale de 50 de miliarde de lei vechi. În acest an, suma este mult mai mică – doar 3 miliarde de lei vechi. „Situaţia este mult mai critică la alte investiţii pe care le avem în judeţ. Pentru reparaţii la şcoli, anul trecut am dispus de 1200 de miliarde de lei vechi, iar în acest an am primit doar 40 de miliarde. La drumuri am avut anul trecut 1000 de miliarde de lei vechi, iar în acest an ne-au fost repartizate 250 de miliarde de lei vechi, însă doar pe hârtie, pentru că nu există o certitudine că o să-i primim până la sfârşitul anului. Anul trecut, pentru modernizarea Spitalului Judeţean am primit 100 de miliarde de lei vechi de la fostul guvern. Dorim să finalizăm acest spital, dar ne mai trebuie încă cel puţin 100 de miliarde de lei vechi, iar în acest an nu am primit nimic. Pentru biserici am alocat în 2008 100 de miliarde de lei vechi, 50 de miliarde fiind primite de la Ministerul Culturii. În acest an avem 15 miliarde de lei alocate din bugetul nostru şi niciun leu de la minister. Sunt totuşi optimist şi sper ca această criză să treacă cu bine”, a afirmat Aristotel Căncescu. El le-a promis pensionarilor că instituţia pe care o conduce va fi în continuare alături de ei şi că în momentul în care situaţia financiară o să permită acest lucru, Consiliul Judeţean va deschide un club al pensionarilor la Făgăraş şi apoi altele în celelalte municipii.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare