21.09.2016 Sală de recuperare pulmonară, deschisă la Spitalul de Pneumoftiziologie

Astăzi, în prezența președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, și a președintelui comisiei de sănătate din cadrul forului deliberativ, Andrei Kadaș, a avut loc inaugurarea Sălii de Kinetoterapie din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie. Este vorba despre o investiție de 4500 de lei, realizată din fondurile proprii ale instituției medicale, care a fost aprobată prin hotărârea Consiliului Județean și a fost avizată de Ministerul Sănătății.
Folosind banda de alergare, bicicleta medicinală, spalierul sau mingea terapeutică, orice pacient cu probleme pulmonare cronice poate realiza exerciții care îi vor îmbunătăți calitatea vieții. O echipă multidisciplinară de recuperare pulmonară formată dintr-un medic pneumolog, un kinetoterapeut, un asistent social și un dietetician va fi alături de fiecare pacient, recomandându-i exerciții de creștere a forței musculare și a mobilității, de reeducare a respirației, îmbunătățire a posturii, precum și tehnici de drenaj bronșic.
„Pentru noi este o investiție extrem de importantă, în principal datorită faptului că se adresează publicului larg. Este prima sală de kinetoterapie din județul Brașov destinată reabilitării pulmonare. Au mai existat asemenea servicii în mediul privat, însă acestea sunt mai greu accesibile, din cauza costurilor. Această sală vine în sprijinul pacienților cu boli cronice pe care îi așteptăm să apeleze cu încredere la serviciile asigurate în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie”, a spus președintele CJ Adrian-Ioan Veștea.
Principalii beneficiari ai programului de reabilitare pulmonară sunt pacienții cu următoarele afecțiuni: bronhopneumopatie cronică obstructivă; astm bronșic; emfizem pulmonar, bronșită cronică; fibroză pulmonară de diferite etiologii; afecțiuni supurative cronice (bronșiectazii, post abces pulmonar); sechele respiratorii post-chirurgie toracică, post-iradiere, postchimioterapie; disfuncții ventilatorii în contextul unor boli osteoarticulare sau neuromusculare; sechele pleuropulmonare după tuberculoză, sindroame pleurale sau după alte afecțiuni acute; neoplasm bronhopulmonar.
„Reabilitarea pulmonară presupune mai multe măsuri: evaluarea pacientului,  antrenament fizic, recuperare medicală și nutrițională. Antrenamentul fizic este cel mai important, deoarece prin el pacienții ajung să-și îmbunătățească toleranța la efort și capacitatea de adaptare la activitățile de zi cu zi, să-și reducă simptomatologia și consumul medicației de urgență. Categoric, prin toate acestea, calitatea vieții lor crește. Aparatura poate fi folosită gratuit de pacienții internați în regim de spitalizare continuă. Interesul nostru este să contractăm și servicii de spitalizare de zi, pentru ca orice brașovean cu afecțiuni pulmonare să poată beneficia gratuit de aceste servicii”, a menționat dr. Dan Moraru, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov.
Sala de kinetoterapie se află în Pavilionul 1 al Spitalului de la Stejeriș.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare