31.01.2012 Scrisoare către aleșii PDL

Aristotel Căncescu, președintele Consiliului Județean Brașov, a transmis ieri o scrisoare primarilor și aleșilor locali ai PDL din județ, prin care a ținut să explice rațiunile care au stat la baza repartizării sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale pentru anul în curs. Iată cuprinsul scrisorii:
„Stimați primari și aleși locali ai Partidului Democrat Liberal,
La nivelul PDL Brașov s-a indus ideea că reprezentanții PNL din Consiliul Județean nu vor să aloce bani pentru primăriile conduse de democrat-liberali. Este o chestiune falsă! Am toată stima pentru primarii și aleșii locali ai PDL. Pe mulți dintre ei îi consider oameni de ispravă și buni gospodari. Cunoașteți faptul că perioada 2004 – 2008 și chiar în anul 2009 am ajutat toți primarii, alocând fonduri localităților județului fără excepție, deoarece am dispus de bani suficienți. În acea perioadă Primăria municipiului Brașov a primit de două ori mai mulți bani decât a avut la dispoziție Consiliul Județean, deși la conducerea țării aveam un premier liberal. La vremea respectivă și eu aș fi putut să procedez exact cum au făcut în ultimii trei ani cei de la PDL și să aloc fonduri discreționar, însă nu-mi stă în caracter așa ceva. Din păcate, după anul 2009, la nivelul Consiliului Județean am dispus de bugete tot mai sărace.
Spre exemplu, în 2011 pentru drumuri am primit echivalentul a 2 milioane de euro, adică de 40 de ori mai puțin decât alte județe, iar bugetul nostru din sume defalcate din TVA a fost mai mic de 10 milioane de euro. În acest an, la capitolul drumuri ne-au fost repartizate mai puțin de 1,5 milioane de euro, bani cu care nu putem acoperi nici măcar costurile deszăpezirii, iar pentru toate localitățile județului am avut un disponibil de circa 8 milioane de euro. Deși așa-zisul ministru de finanțe Gheorghe Ialomițianu, care n-a dovedit nimic și n-a făcut nimic pentru județul Brașov, vorbește de buget în cifre amețitoare, după ce împărțim fondurile cu destinații speciale (susținerea sistemului de protecție a copilului, susținerea centrelor de asistență socială a persoanelor cu handicap, programul «Cornul și laptele», învățământ special, plata asistenților personali ai persoanelor cu handicap, cultură etc.), rămânem pentru întreg anul 2012 cu 3,5 milioane de euro bani din care trebuie să facem investiții în tot județul. Este o sumă total insuficientă, având în vedere că cererile pe care le avem de la nivelul localităților sunt de o sută de ori mai mari decât disponibilul nostru.
În acest timp, Primăria municipiului Brașov a primit sume imense de bani direct de la Ministerul Dezvoltării și Turismului și din fondul de rezervă al guvernului pentru investiții care nu se justificau într-o perioadă de criză. În acești ani, pentru investiții la spitale nu am primit niciun leu, în schimb Primăria Brașovului a beneficiat de o sumă mai mare decât tot bugetul nostru pentru construirea unui patinoar și de zece ori mai mulți bani decât întregul nostru buget de investiții, respectiv 33,7 milioane de euro, pentru extinderea domeniului schiabil. Ambele investiții se puteau realiza cu costuri de două ori mai mici. Un alt exemplu elocvent este sala de sport de la Crizbav, o sală care nu-și avea utilitatea, dar care a costat 2 milioane de euro. Însumând toți acești bani, am fi putut aloca milioane de lei la toate primăriile PDL din județ.
Primarul George Scripcaru, președintele PDL Brașov, s-a ocupat exclusiv de investițiile sale și puțin i-a păsat de nevoile localităților pe care le conduceți, cu toate că în 2008 și 2009 ați adus voturi multe pentru PDL și președintele Traian Băsescu. Dacă o mică parte din sumele pe care le-a primit Brașovul direct de la guvern ar fi fost îndreptată către dumneavoastră, situația ar fi fost cu totul alta.
Ținând cont de fondurile mari pe care PDL le-a primit per ansamblu, la nivelul județului Brașov, în acest an am fost nevoiți să îndreptăm bruma de bani care ni s-a alocat, către primăriile PSD și PNL, acelea care în trei ani de zile n-au primit niciun leu de la guvern.
Vă garantez că după ce acest guvern abuziv va pleca de la conducerea țării, vom îndrepta lucrurile. Noi nu ne vom răzbuna și nu vom pedepsi pe nimeni. Vom face un buget echitabil și vom ține cont de nevoile tuturor localităților, indiferent de culoarea politică a primarilor care le conduc.”

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare