23.06.2020 Secția Clinică de Neurologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Brașov – câștigătoarea Premiului „Diamant” European Stroke Organization Angels Award

Premiile ESO-Angels (European Stroke Organization - Societatea Europeană de Accident Vascular Cerebral) sunt concepute pentru a recunoaște și a onora echipele angajate în tratarea accidentului vascular cerebral, oferindu-se 3 categorii de premii: Aur, Platinum și Diamant.
Efortul colectiv al medicilor şi asistentelor de la secţiile Neurologie, Unitate de Primiri Urgențe, Radiologie, Terapie Intensivă şi Laborator clinic din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a fost răsplătit, în acest an, cu premiul Diamant. Astfel, Neurologia de la Spitalul Județean, condusă de şeful secţiei, conferenţiar univ. dr. Cristian Falup-Pecurariu (foto), devine primul centru de la nivel național care primește această distincție.  
În România, accidentul vascular cerebral este a doua cauză de mortalitate, după infarctul miocardic. În fiecare an, la nivel național se produc peste 60.000 de accidente vasculare cerebrale, unul din cinci români care suferă un AVC moare în primele 30 de zile, iar unul din trei rămâne imobilizat la pat.
„În ultimii ani s-au încercat diferite metode pentru a trata accidentul vascular cerebral ischemic, scopul fiind scăderea mortalității și a dizabilității produse de această afecțiune. În acest moment, cea mai eficientă metodă de tratament este tromboliza intravenoasă. Aceasta reprezintă introducerea intravenoasă a unei substanțe (activator tisular de plasminogen recombinant), având rolul de a dizolva cheagul de sânge de la nivelul creierului, restabilindu-se astfel fluxul sanguin către celulele cerebrale. Criteriul principal de eligibilitate al pacienților pentru efectuarea acestei proceduri este intervalul de timp de la debutul simptomatologiei până la injectarea tromboliticului, care trebuie să fie sub 4,5 ore”, a explicat dr. Cristian Falup-Pecurariu.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a fost inclus, în martie 2019, în programul național de tratament al accidentului vascular cerebral ischemic, sub coordonarea conf. univ. dr. Cristian Falup-Pecurariu. Cu această ocazie, locuitorii județului Brașov, dar și cei din județele limitrofe au beneficiat de această metodă terapeutică.
În 2019, un număr de 105 pacienți au fost trataţi prin intermediul trombolizei, Brașovul fiind al treilea centru de tromboliză de la nivel național, după numărul de pacienți care au beneficiat de această procedură în anul trecut. În acest an, peste o sută de pacienți au fost trombolizați în cadrul spitalului brașovean, acesta fiind centrul cu cel mai mare număr de trombolize de la nivel național în primul trimestru din 2020.
„Vreau să-l felicit pe domnul doctor Cristian Falup-Pecurariu împreună cu echipa sa pentru această performanţă deosebită, prin care este recunoscută şi apreciată la nivel european calitatea actului medical realizat în cadrul Secţiei de  Neurologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Mă bucur că prin demersurile administraţiei judeţene am reuşit să includem Braşovul în programul naţional pentru tratarea accidentului vascular cerebral prin metoda trombolizei şi astfel să dăm o şansă în plus la viaţă pacienţilor care se confruntă cu această afecţiune gravă. Faptul că problemele neurologice acute pot fi tratate cu rezultate foarte bune la Braşov, atât în cadrul Spitalului Judeţean, dar şi la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, este un lucru meritoriu, pentru care toate cadrele medicale implicate merită apreciarea şi recunoştinţa noastră”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.
Accidentul vascular cerebral este o afecțiune în care scăderea sau absența fluxului de sânge către creier duce la moartea celulelor cerebrale. Există două tipuri principale de accident vascular cerebral: ischemic – cauzat de lipsa fluxului de sânge, prin obstrucția unei artere de la nivel cerebral, și hemoragic – cauzat de sângerarea produsă prin ruperea unui vas de sânge de la nivel cerebral.
AVC se manifestă prin scăderea forței musculare - paralizia unei părți a corpului, tulburări de vorbire, amorțeli la nivelul mâinilor sau picioarelor, asimetrie facială, tulburări de vedere și tulburări de echilibru. În 1998 a apărut acronimul FAST (Face - asimetrie facială, Arm-paralizia unei părți a corpului, Speech - tulburare de vorbire, Time to call emergency service - timpul pentru a contacta seviciile de urgență), având rolul de a facilita diagnosticul accidentului vascular cerebral.
În fiecare an, la nivel mondial, aproximativ 14 milioane de persoane suferă un accident vascular cerebral şi peste 2,7 milioane de oameni mor din cauza unui accident vascular cerebral ischemic.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare