06.09.2010 Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Braşov

Judeţul Braşov va avea un sistem integrat de management al deşeurilor. El va permite valorificarea eficientă şi ecologică a resturilor menajere din toate localităţile judeţului. Acest plan pentru elaborarea căruia Consiliul Judeţean şi Primăria municipiului Braşov şi-au dat acordul, prevede realizarea mai multor investiţii pe termen lung.

 
Investiţii programate
În ceea ce priveşte colectarea deşeurilor, sistemul cu trei pubele pentru fiecare locuinţă va fi implementat în oraşele Săcele, Ghimbav, Predeal, Codlea, Făgăraş, Râşnov, Zărneşti şi Rupea, precum şi în zonele rurale învecinate. În municipiul Braşov, colectarea deşeurilor se va face în sistem cu patru pubele (hârtie/carton, sticlă, deşeuri reciclabile, deşeuri biodegradabile) pentru fiecare locuinţă. Pentru zonele rurale din vecinătatea localităţilor Victoria şi Prejmer se va implementa un sistem de colectare a deşeurilor cu două pubele la fiecare locuinţă. În zona Făgăraş şi la Hoghiz vor fi construite două staţii de transfer care se vor adăuga celor existente la Râşnov, Prejmer şi Victoria. Totodată, vor fi realizate două staţii de stocare temporară a deşeurilor la Predeal şi Măieruş. Pentru sortarea deşeurilor, pe lângă staţiile existente la Săcele şi Prejmer va mai fi realizată una la Făgăraş. Sistemul integrat de management al deşeurilor pentru judeţul Braşov mai prevede construirea unui depozit ecologic pentru zona Făgăraş şi închiderea tuturor gropilor de gunoaie neconforme cu normele europene.
 
Căldură şi electricitate pentru Braşov din arderea deşeurilor
Pentru eliminarea deşeurilor se propune construirea unei instalaţii de valorificare energetică a acestora, care va fi amplasată la Tărlungeni. Este vorba despre o soluţie novatoare ce va permite producerea de energie termică şi electrică în urma arderii deşeurilor, aceasta urmând să fie preluată în sistemul centralizat de alimentare cu căldură şi curent electric al municipiului Braşov. Kovacs Attila, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, în calitate de coordonator al proiectului a anunţat că toate aceste investiţii totalizează 179 de milioane de euro, autorităţile dorind ca finanţarea să fie asigurată prin atragerea fondurilor structurale nerambursabile disponibile prin programul POS Mediu, Axa 2. „Municipiul Braşov va fi principalul beneficiar sistemului de valorificare energetică a deşeurilor, având în vedere că populaţia municipiului are o pondere de peste 50% în cadrul judeţului şi, în acelaşi timp, deşeurile colectate din municipiu reprezintă peste 65% din total. Deci sistemul centralizat de furnizare a energiei electrice şi termice existent în Braşov are nevoie de un asemenea ajutor asigurat de instalaţia ce va funcţiona la Tărlungeni. Nu va fi un sistem concurent pentru CET sau Electrica, ci va veni în completarea lor. Fondurile pentru acest proiect sperăm să vină din partea Uniunii Europene. Dacă nu vom reuşi să finanţăm în întregime proiectul din fonduri structurale, vom apela la soluţia parteneriatului public-privat, pentru că legislaţia UE permite acest lucru”, a explicat Kovacs Attila.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare