10.01.2018 Soarta urșilor, dezbătută la Brașov

Draftul planului de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România, pregătit de specialişti, reglementările legislative naţionale şi europene, modelele de management cinegetic din Europa au fost temele discutate astăzi, la workshop-ul privind convieţuirea oamenilor şi a carnivorelor mari organizat de autoritățile administrației publice județene din Harghita și Brașov. Dezbaterile au fost prezidate de președintele Consiliului Județean Harghita Borboly Csaba, de vicepreședinții Consiliului Județean Brașov Tóásó Imelda și Adrian Gabor, alături de subprefectul Ciprian Băncilă.
În prezența președintelui comisiei de mediu din Senatul României, Allen Coliban, a reprezentanților instituțiilor publice cu atribuții în domeniu mediului din Brașov, Harghita și Covasna, a specialiștilor de la Academia Română și Universitatea Transilvania, precum și a ONG-urilor care se ocupă de conservarea biodiversității, s-au pus în discuție măsurile care trebuie adoptate ca urmare a atacurilor repetate ale urșilor, care au cauzat o tensiune în rândul comunităților din județele afectate.
Participanții au concluzionat că este nevoie de un plan de acțiune pentru conservarea acestei specii de carnivore mari, dublat de un cadru legislativ clar și aplicabil, astfel încât coexistența dintre oameni și urși să fie lipsită de incidente. Este nevoie de un efort comun al tuturor factorilor implicați, pentru a se ajunge la un echilibru prin care protejarea speciei de urs să se facă fără a fi periclitată viața și integritatea oamenilor.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare