08.12.2011 „Solidaritatea braşoveană”, cel mai amplu proiect social derulat de Consiliul Județean Brașov

Plenul Consiliului Județean Brașov a aprobat cu unanimitate de voturi proiectul „Solidaritatea brașoveană”, rod al colaborării administrației județene cu Mitropolia Ardealului și cu Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov. Proiectul, cu caracter umanitar, vizează crearea unei reţele în întregul județ prin intermediul căreia vor fi colectate donaţii de la persoanele fizice şi juridice, care vor fi împărţite apoi, în funcţie de nevoi, cetăţenilor aflaţi în dificultate. Pentru ei vor fi strânse articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite, jucării şi, dacă se obţin avizele necesare, chiar alimente greu perisabile. Cerința inițiatorilor proiectului adresată tuturor oamenilor cu suflet mare, dornici să facă un gest caritabil pentru semenii lor, este ca bunurile donate să fie în stare bună.
Reţeaua „Solidaritatea braşoveană” va avea şase centre de colectare şi distribuţie stabilite la Braşov, Făgăraş, Victoria, Rupea, Săcele şi Râşnov, care vor fi create prin implicarea protopopiatelor din județ. Beneficiarii bunurilor colectate vor fi cetăţenii care din motive obiective se află în dificultate şi în imposibilitatea de a obţine veniturile necesare subzistenţei, copiii care din cauza lipsurilor riscă să abandoneze şcoala, dar şi persoanele vârstnice în dificultate, care nu au rude apropiate. Prin acest proiect se estimează că aproximativ 24.000 de brașoveni vor fi ajutați în fiecare an. Persoanele care au nevoie de sprijin material vor fi identificate de preoţii parohi. Bunurile urmează a fi colectate în cadrul parohiilor şi apoi direcţionate în reţea, către cei care le necesită.
În acest proiect, Consiliul Judeţean vine cu finanţarea necesară susţinerii reţelei. Pentru început, din bugetul acestui an consilierii județeni au aprobat alocarea sumei de 200.000 de lei, necesară pentru inițierea reţelei, dotarea centrelor cu mobilier și aparatură IT, asigurarea conexiunii internet, realizarea unui sistem de securizare şi monitorizare, crearea unui web-site și mediatizare. Proiectul prevede ca lunar, forul județean să aloce reţelei de solidaritate socială suma de 74.000 de lei, pentru funcţionare. Ideea de la care pleacă acest proiect se bazează pe politica socială a Consiliului Județean Brașov de susţinere a persoanelor aflate în dificultate, dar şi pe misiunea Bisericii Ortodoxe de ajutorare a persoanelor nevoiaşe.
La ședința de plen au fost prezenți Înalt Preasfinția Sa dr. Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului, și preot Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul Brașovului, care au vorbit despre importanța derulării acestui proiect și au lăudat implicarea forului județean în activitățile cu caracter social și umanitar. Deviza sub care va funcționa rețeaua de solidaritate este: „Ceea ce mie îmi prisosește, unui frate de-al meu îi lipsește”.
Cu acest prilej, președintele Consiliului Județean, Aristotel Căncescu, și vicepreședintele Ion Ochi au primit din partea înaltelor fețe bisericești „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Ardealului”, în semn de recunoaștere și apreciere pentru sprijinul pe care Biserica Ortodoxă l-a găsit întotdeauna la cei doi oficiali brașoveni. 

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare