11.11.2015 Tezaurele Umane Vii, omagiate de Preşedintele României

Ministerul Culturii în colaborare cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi Academia Română a organizat luni, 9 noiembrie 2015, Gala Tezaure Umane Vii. A fost un eveniment desfăşurat în spiritul Programului Tezaure Umane Vii – iniţiativa UNESCO privind salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Programul a reuşit să pună în evidenţă activitatea meşterilor populari care cu trudă, tradiţie şi pasiune şi-au dedicat viaţa învăţând din tată în fiu tainele meşteşugurilor populare pe care apoi le-au promovat atât la nivel naţional, cât şi internaţional, contribuind la imaginea României în lume.
Profesorul Adrian Vălușescu, șeful Serviciului Cultural din cadrul Centrului Cultural „Reduta”, a precizat că din judeţul Brasov au fost declarate Tezaure Umane Vii Dumitru Sofonea – cojocar din satul Drăguş a cărui faimă a depășit de mult granițele românești, Barko Etelca – artistă a încondeierii ouălor provenită din comunitatea ceangăilor din Săcele, şi Ioan Pumnea – coregraf. În cadrul Galei de la Bucureşti, o diplomă post-mortem a fost conferită lui Nicolae Purcărea, meşter în crestături şi sculptură în lemn din Şcheii Braşovului, decedat în septembrie 2015. De menționat este că valoarea acestor excepționali artiști populari păstrători ai îndeletnicirilor tradiționale a fost recunoscută și apreciată încă din anul 2013, în plenul Consiliului Județean Brașov. 
După festivitatea de premiere de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Tezaurele Umane Vii au mers la Palatul Cotroceni unde preşedintele Klaus Iohannis le-a conferit Medalia Meritul Cultural clasa a III-a.     
       

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare