29.03.2010 Tradiţii reînviate de Consiliul Judeţean Braşov

Clopotul din Casa Sfatului bate din nou, în acordurile trompeţilor --- După zeci de ani de tăcere, clopotul din Casa Sfatului răsună din nou în Cetate. Duminică, 28 martie, vechiul clopot a vestit ora 12.00, clinchetul său deosebit fiind primit cu bucurie de sute de braşoveni care în ciuda ploii au fost prezenţi în Piaţa Sfatului special pentru acest moment. Imediat după ce clopotul a vestit miezul zilei, pe balconul din turnul Casei Sfatului şi-au făcut apariţia trei trompeţi – instrumentişti costumaţi în veşminte medievale, care au interpretat trei piese muzicale reprezentative pentru etniile ce locuiesc în Braşov – maghiarii, saşii şi românii –, respectiv un semnal maghiar, un fragment din compoziţia „Siebenburgen” şi un fragment din opereta „Crai Nou” a lui Ciprian Porumbescu.

La eveniment au fost prezenţi Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Ochi, vicepreşedintele CJ, şi consilierul Ştefan Aranyosi, şeful comisiei de cultură a forului deliberativ judeţean. „Clopotul din Casa Sfatului n-a mai bătut de zeci de ani. Pot să spun că din anul 1953, de când am locuit pe strada Castelului, nu ţin minte să fi auzit clopotul niciodată. Scopul nostru este să creăm un punct de atracţie turistică, o motivaţie ca turiştii să vină în Piaţa Sfatului. Inaugurarea clopotului şi reluarea obiceiului trompeţilor, alături de alte tradiţii reînviate – cum ar fi concertele de fanfară care au loc sâmbăta şi duminica pe aleea de sub Tâmpa şi în Piaţa Sfatului, sunt nişte evenimente care pe lângă faptul că au o valoare de simbol, atrag turiştii”, a spus Aristotel Căncescu. El a menţionat că administraţia judeţeană are şi alte planuri. Astfel, în următoarele două luni, Braşovul va reveni la toate obiceiurile pe care le-a avut în secolul al XIX-lea.
La rândul său, vicepreşedintele CJ Ion Ochi a menţionat că „asta înseamnă să te ocupi de cultura şi de tradiţiile judeţului Braşov: să nu le laşi să piară! Este un lucru pe care Consiliul Judeţean îl face cu responsabilitate”.
Clopotul din Casa Sfatului se va face auzit în fiecare zi, între orele 7.00 – 21.00. De luni până vineri, trompeţii vor interpreta secvenţele muzicale menţionate la ora 18.00, iar sâmbăta şi duminica, la orele 12.00 şi 18.00. Repunerea în funcţiune a clopotului din Casa Sfatului şi reînvierea tradiţiei trompeţilor din Cetate au fost realizate din iniţiativa Consiliului Judeţean Braşov, fiind incluse în programul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 775 de ani de atestare documentară a oraşului Braşov. 

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare