12.04.2010 Tradiţiile militare ale Braşovului – cavalerii teutoni, ostaşii lui Michael Weiss şi garnizoana habsburgică

Tradiţiile militare ale Braşovului au renăscut duminică, cu prilejul coborârii Junilor în Cetate. Mii de braşoveni şi turişti au avut ocazia să-i descopere pe cavalerii teutoni, pe ostaşii din epoca judelui primar Michael Weiss şi pe militarii care formau garnizoana habsburgică la începutul secolului al XIX-lea. Oamenii au fost uimiţi de costumele şi de armele oştenilor şi nu au ratat ocazia de a se fotografia în mijlocul lor.

Trageri cu tunul, de la Turnul Alb
La iniţiativa Consiliului Judeţean Braşov, în Piaţa Sfatului a avut loc evenimentul intitulat „Tradiţiile militare ale Braşovului”, care a inclus prezentarea grupurilor de reconstituire istorică a perioadelor care au marcat tradiţia militară a oraşului nostru: cavalerii teutoni (începutul secolului al XIII-lea), ostaşii din epoca judelui primar Michael Weiss (începutul secolului al XVI-lea) şi garnizoana habsburgică din vremea războaielor napoleoniene. De la Turnul Alb au fost executate câteva trageri cu tunul în momentul în care alaiul Junilor a ajuns în Piaţa Sfatului. Tot atunci, clopotul din turnul Casei Sfatului s-a făcut auzit îndelung, iar trompeţii costumaţi în veşminte medievale au interpretat cele trei trei melodii reprezentative pentru etniile ce locuiesc în Braşov – un semnal maghiar, un fragment din opereta „Crai Nou” a lui Ciprian Porumbescu şi un fragment din compoziţia „Siebenburgen”.
Evenimentul de duminică face parte din manifestările prin care Consiliul Judeţean celebrează împlinirea a 775 de ani de la prima atestare documentară a Braşovului. „Ne-am gîndit să salutăm Junii braşoveni aşa cum se cuvine, tot aşa cum se făcea şi pe vremuri, încă din timpul imperiului austro-ungar. Nu ne-am propus sub nicio formă ca prin acţiunea noastră să concurăm serbarea Junilor. Din contră, am dorit să-i onorăm“, a spus Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov. El a adăugat că în fiecare zi, la ora 18.00, pe toată durata sezonului cald, în Piaţa Sfatului se va organiza schimbarea gărzilor, în sunetul trompeţilor din Turnul Sfatului.
 
300 de paturi pentru spitalele braşovene
La manifestările din Piaţa Sfatului au luat parte şi oaspeţi de la Nürnberg aflaţi în vizită la Braşov, delegaţia fiind condusă de profesor doctor Hermann Schoenauer, rectorul Diaconiei Neuendettelsau, una dintre cele mai influente personalităţi ale Bavariei. Aceştia au avut întâlniri cu conducerea Clubului Economic German, cu reprezentanţii bisericii şi au purtat discuţii cu preşedintele Consiliului Judeţean Braşov despre posibilităţile de colaborare bilaterală în domeniul asistenţei sociale. Potrivit consilierului judeţean Dragoş Crăciun, în urma demersurilor făcute de partenerii germani şi de Mariana Alexie, preşedinta Asociaţiei Culturale „Romanima” din Nürnberg, în perioada următoare vor fi aduse la Braşov 300 de paturi de spital donate de Crucea Roşie din Nürnberg. Acestea vor intra în dotarea Spitalului Judeţean şi a unităţilor spitaliceşti din Făgăraş şi Rupea.

Alte poze:

 

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare