06.11.2008 Trei drumuri refăcute de Consiliul Judeţean din creditul BERD

Miercuri a avut loc festivitatea de recepţie a lucrărilor de reabilitare a drumurilor judeţene DJ 103 Braşov – judeţul Covasna, în lungime de 13,7 km, DJ 103A Braşov – Tărlungeni – Zizin, în lungime de 10,7 km, şi DJ 112A Hărman – Vulcan – Râşnov (34,7 km), refăcute de Consiliul Judeţean Braşov cu fonduri accesate de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Cele trei drumuri sunt nou-nouţe, fiind predate „la cheie” beneficiarului de către constructor – firma Sorocam SRL-Colas România SRL. Momentul festiv a început la Consiliul Judeţean, în prezenţa preşedintelui Aristotel Căncescu, a partenerilor proiectului – Dana Crăciunescu, operation leader BERD, Patrick Pujalte, director de activităţi rutiere la Colas, Kenneth Aunvig, şef de departament la firma de consultanţă Grontmij / Carl Bro, dar şi a echipei de implementare conduse de Nicolae Secuiu, director executiv al Direcţiei Coordonare Integrare Europeană de la Consiliul Judeţean. Prin intermediul mai multor imagini, participanţilor li s-a reamintit faptul că cele trei artere rutiere erau până nu demult într-o stare avansată de degradare, însă acum ele se prezintă la standardele impuse de normativele europene în domeniu. Partea festivă a culminat cu semnarea de către preşedintele Consiliului Judeţean a certificatului de recepţie a lucrărilor, pe care l-a înmânat constructorului. A urmat deplasarea pe teren şi vizionarea la faţa locului a modului în care s-au realizat lucrările de refacere a celor trei drumuri.

Contractul cu BERD, premieră absolută în România
Recepţia lucrărilor la cele trei drumuri reprezintă realizarea primei secţiuni a programului de reabilitare a drumurilor judeţene cu fonduri de la BERD. „El este un contract complex, care are trei secţiuni: reabilitarea a peste 60 de kilometri de drumuri judeţene, întreţinerea pe baze de criterii de performanţă a acestora pe o durată de patru ani, în baza unor rate determinate în regim concurenţial de licitaţie, precum şi întreţinerea curentă şi de rutină a 175 de kilometri de drumuri judeţene. Implementarea acestui proiect amplu de lucrări are un impact important asupra calităţii şi stării drumurilor judeţene, conducând la îmbunătăţirea condiţiilor de trafic. Tipul de contract este o premieră absolută în România, în ceea ce priveşte drumurile locale. Este un contract elaborat de Banca Mondială, care are multiple avantaje de care o să ne bucurăm şi noi. Unul dintre avantaje este această întreţinere pe bază de criterii de performanţă care generează lucrări de calitate, întrucât constructorul are tot interesul ca în decursul celor patru ani de contract lucrările de reparaţii pe care le are de făcut să fie cât mai mici. Acest tip de contract are efecte benefice şi la beneficiar. Statisticile pe plan mondial ne arată o reducere a costurilor de întreţinere a drumurilor cu 20-30%”, a explicat directorul executiv Nicolae Secuiu.
 
Limitări de viteză şi tonaj
Lucrările de reabilitare realizate au fost deosebite. Ele au vizat consolidarea benzilor laterale ale drumurilor, în aşa fel încât traficul să se desfăşoare pe întreaga lăţime, reabilitarea straturilor de bază şi de uzură, dar şi realizarea de noi şanţuri şi acostamente, marcaje şi semnalizări rutiere. În urma acestor lucrări, respectivele drumuri judeţene au ajuns la nivelul cerut de normativele legale în vigoare. Reabilitarea lor a adus beneficii pentru cetăţenii din localităţile care sunt străbătute de ele – Tărlungeni, Hărman, Bod, Sânpetru, Hălchiu, Vulcan. „Cele trei artere sunt foarte importante pentru că asigură legătura între drumuri naţionale. La începerea lucrărilor ne puneam problema dacă traficul pe ele va fi suficient de mare, însă astăzi vedem că numărul de autovehicule care le străbat s-a dublat. Această situaţie ne va determina să impunem nişte condiţii pentru protejarea lor. Vom institui limitări de viteză şi de tonaj, iar de anul viitor vom introduce controlul şi taxarea transporturilor agabaritice, în aşa fel încât drumurile să fie utilizate corespunzător normativelor legale în vigoare”, a mai spus Nicolae Secuiu.
 

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare