25.05.2016 Trei proiecte majore, pe ordinea de zi a ultimei ședințe a CJ din acest mandat

În cadrul ultimei ședințe ordinare a Consiliului Județean Brașov din acest mandat, care va avea loc vineri, 27 mai, aleșii vor fi chemați să aprobe câteva proiecte de o importanță deosebită, pe care le-a coordonat vicepreședintele CJ Mariana Câju din postura sa de ordonator principal de credite.
Toate spitalele din subordinea CJ au devenit clinice
Grație eforturilor din ultima perioadă, conducerea administrației județene a reușit să ducă la bun sfârșit proiectul transformării tuturor spitalelor aflate în subordinea CJ în spitale clinice. Este vorba despre Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Psihiatrie și Neurologie, care nu aveau acest statut și care, după aprobarea hotărârii de consiliu județean, își vor schimba denumirea și se vor adăuga celorlalte trei spitale clinice existente deja (Spitalul Clinic Județean de Urgență, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie și Spitalul Clinic de Copii). „În calitatea pe care am avut-o de președinte al comisiei de sănătate, m-am obligat să finalizez acest demers, și iată că am reușit. Săptămâna trecută am obținut de la Ministerul Sănătății avizul pentru schimbarea denumirii celor trei spitale și am reușit să finalizăm această procedură începută de noi în 2013, nefinalizată și reluată acum trei luni. Într-un spital unde există cel puțin o secție clinică se realizează învățământ universitar și cercetare. Practic, studenții Facultății de Medicină pot să acceseze aceste structuri pentru a-și desfășura activitatea. De asemenea, spitalele clinice pot accesa fonduri și proiecte europene destinate cercetării”, a explicat Mariana Câju. Spitalul de Psihiatrie și Neurologie și cel de Infecțioase vor avea câte două secții clinice, iar cel de Pneumoftiziologie, o secție clinică. Vicepreședintele CJ a menționat că „relația cu mediul universitar ne-a determinat să transformăm aceste spitale și în viitor, la propunerea Facultății de Medicină a Universității Transilvania, și alte secții din spitalele brașovene vor putea deveni clinice. Acest lucru depinde exclusiv de resursa umană pe care o avem în Facultatea de Medicină, având în vedere că instituția este cea care numește șefii secțiilor clinice”. Odată devenite spitale clinice, directorii medicali ai acestora vor putea ocupa postul numai dacă sunt cadre universitare ale Facultății de Medicină. 
Colaborarea dintre CJ și Primăria Brașov pentru finalizarea aeroportului
Un alt proiect care va intra în dezbarerea plenului este asocierea dintre Consiliul Județean Brașov și Primăria municipiului Brașov în vederea încheierii unui parteneriat pentru finalizarea investiției „Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav”. În plus față de hotărârea dată de CJ Brașov pe această temă în luna februarie, actualul proiect prevede că Primăria Brașov va deține ponderea majoritară, în funcție de cuantumul aportului în asociere constatat de unitățile de implementare de la nivelul celor două instituții. Hotărâri similare vor fi supuse aprobării Consiliului Local Brașov și Consiliului Local Ghimbav. „Argumentele pentru care Primăria ar trebui să dețină o pondere majoritară sunt multiple. Forul județean a realizat deja investiții la acest obiectiv în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro și este asociat cu Primăria Ghimbav, care a contribuit la rândul ei cu o sumă la realizarea pistei. Administrația județeană are un grad de îndatorare aproape la limită și nu mai poate accesa alte credite, în condițiile în care, potrivit studiului de fezabilitate actualizat și devizului general, mai sunt necesare aproximativ 42 de milioane de euro pentru finalizarea investiției. În plus, după darea în folosință a obiectivului, instituțiile implicate în asociere vor trebui să plătească subvenții, deoarece aeroportul nu se va putea autofinanța, iar Primăria Brașov poate accesa credite în acest sens. Un alt argument pentru asocierea cu pondere majoritară a Primăriei este faptul că pentru prima dată într-un document strategic, respectiv în Planul de Mobilitate Urbană, este menționat aeroportul Brașov – Ghimbav”, a susținut vicepreședintele CJ.
În privința reglementării problemei terenului de la aeroport, Mariana Câju a menționat că propunerea legislativă care include modificarea textului și anexei Legii 297/2015 a fost realizată de specialiștii CJ și transmisă parlamentarilor de Brașov, astfel încât ea să fie aprobată în regim de urgență. „Am avut numeroase întâlniri și discuții, inclusiv la Ministerul Dezvoltării și la Oficiul Național de Cadastru, pentru a ajunge la forma finală a anexei care cuprinde suprafețele de teren aferente aeroportului. Din documentele pe care le-am pus la dispoziția tuturor reiese foarte clar faptul că 70,32 hectare din cele 199,7 hectare care au fost preluate în 2007 de Consiliul Județean Brașov de la Institutul Cartofului, au trecut în anul 2009 în domeniul public al Județului Brașov și sunt intabulate în Cartea Funciară. Așadar ele există, sunt în domeniul public și în proprietatea Județului Brașov”, a ținut să sublinieze vicepreședintele CJ, în replică la unele declarații care puneau sub semnul întrebării suprafața de teren aferentă aeroportului.
Bani pentru spitale
Tot în ședința de vineri, plenul va aproba rectificarea bugetară și utilizarea excedentului bugetar, în urma cărora instituțiile spitalicești brașovene vor primi bani în plus. „La Spitalul Județean vom aloca 927.000 lei pentru un studiu de fezabilitate privind consolidarea Corpului H și pentru dotarea cu echipamente medicale. La Spitalul de Copii, pentru prima dată în acest an Ministerul Sănătății ne-a acordat 622.500 lei pentru reparații capitale la Secția Pediatrie II și la Laboratorul de Analize, precum și pentru echipamente. Vom cofinanța cu 38.000 lei proiectul ministerului și suplimentar vom aloca 200.000 lei pentru achiziționarea unor echipamente și paturi de terapie intensivă. De asemenea, la Spitalul de Pneumoftiziologie am reușit să rezolvăm problema contractului de închiriere, astfel că vom aproba suma necesară pentru plata chiriei până la finele anului. În total este vorba de 1.056.000 de lei, ceea ce reprezintă atât restanța la plata chiriei din anii 2013-2015, cât și chiria până la finele anului, stabilită de comun acord cu proprietarii la valoarea de 16.906 lei/lună. În urma negocierilor am reușit să facem o economie considerabilă, astfel că vom propune în plenul încheierea unui contract de închiriere pe o perioadă de doi ani, cu posibilitate de prelungire anuală prin acordul părților”, a explicat vicepreședintele CJ Brașov.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare