14.07.2011 „Turnirul Cetăţilor” începe la Râşnov

Festivalul medieval „Turnirul Cetăţilor” ajuns la cea de-a doua ediţie, se va deschide în acest weekend, la Râşnov. În organizarea Clubului Economic German şi Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului (APDT), cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov şi al Primăriei Râşnov, evenimentul va reînvia atmosfera Evului Mediu prin intermediul luptelor cavalereşti, spectacolelor de teatru, muzică şi dansuri medievale, precum şi al jocurilor medievale pentru copii şi adulţi. Cavalerii se vor întrece în turniruri cu cai, lupte cu spada, trageri cu arcul, aruncarea suliţei şi mânuirea armelor medievale. Nu vor lipsi specialităţile culinare făcute după reţete din vremuri apuse, cum ar fi „Cârnatul Teutonului”, „Ţepeluş” şi „Ospăţul Cavalerului”. În Cetatea Râşnov vor fi amenajate o piaţă medievală cu standuri ale meşterilor populari şi producătorilor tradiţionali şi chiar o grădiniţă medievală unde părinţii îşi vor putea lăsa copiii în grija unor instructori care îi vor învăţa tainele mânuirii armelor medievale.

În intervalul 5 – 7 august, „Turnirul Cetăţilor” va ajunge la Braşov, pentru ca o săptămână mai târziu să fie organizat la Bran. Festivalul se va încheia la Făgăraş, în perioada 18 – 21 august, el fiind inclus în seria de manifestări prilejuite de împlinirea a 720 de ani de la prima atestare documentară a municipiului. „Ne dorim să creăm atracţii turistice prin organizarea unor evenimente de calitate care să-i facă pe cei care ne vizitează să rămână cât mai mult în judeţul nostru. Am promovat cu succes «Turnirul Cetăţilor» la Târgul de Turism de la Berlin şi la Nürnberg. Suntem încrezători că numărul de turişti atraşi în judeţul Braşov va creşte graţie acestui eveniment”, a spus preşedintele APDT Cristian Macedonschi.

În septembrie, „desant german la Braşov”
Conferinţa de presă care a prefaţat „Turnirul Cetăţilor” a fost deschisă de Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov. El a menţionat că „în luna septembrie, la invitaţia noastră, vom avea un desant nemţesc în judeţul Braşov. Vor veni importante oficialităţi din Nürnberg şi Bayreuth la festivităţile prilejuite de împlinirea a 800 de ani de la sosirea cavalerilor teutoni în Ţara Bârsei. Timp de 800 de ani istoriile noastre s-au întrepătruns, de 800 de ani convieţuim în pace şi prietenie cu populaţia de origine germană. Saşii ne-au lăsat foarte multe monumente, foarte mult din cultura şi tradiţiile lor şi noi avem obligaţia morală să ducem mai departe valoroasa lor moştenire. Există un interes major al saşilor din judeţul Braşov şi al celor plecaţi peste hotare de a se implica şi a ne ajuta la restaurarea monumentelor culturale care le aparţin. Avem 940 de monumente în judeţul Braşov şi peste 80% dintre acestea datează din vremea în care saşii au locuit aici. Un prim proiect care s-ar putea materializa îl constituie restaurarea bisericii fortificate din Buneşti, chestiune pe care am discutat-o cu ministrul federal al culturii din Germania”.
 
Şeful administraţie judeţene a precizat că au fost demarate licitaţiile pentru renovarea Cetăţii Făgăraşului, Cetăţii Feldioara şi Cetăţii Râşnov, obiective pentru care Consiliul Judeţean a alocat finanţare. De asemenea, forul judeţean se va implica financiar în renovarea Cetăţii Rupea. În acest context Sorin Mănduc, primarul municipiului Făgăraş, a anunţat că după 35 de ani se va redeschide şantierul în Cetatea Făgăraşului. Pentru început vor fi reabilitate şi funcţionalizate corpul de gardă nord, corpul de gardă sud şi bolta de intrare în cetate, pentru aceste lucrări fiind alocate 3 milioane de euro.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare