20.08.2019 Un nou contract cu finanţare europeană semnat astăzi: „Îmbunătățirea serviciilor sanitare ale Ambulatoriului Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov prin achiziționarea de dotări”

Echipamente medicale de ultimă generație vor fi achiziționate printr-un nou contract de finanțare Regio, pentru a asigura servicii medicale de calitate la Ambulatoriul Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie din Brașov. Contractul de finanțare nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8, a fost semnat astăzi, la sediul Consiliului Județean Brașov, de președintele Consiliului Județean, Adrian-Ioan Veștea, și de directorul general al ADR Centru, Simion Crețu. La eveniment a fost prezent dr. Florin-Nicuşor Bîgiu, managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, alături de Daniel Gligoraş, administratorul public al judeţului.
Peste 2,2 milioane de euro, accesate pentru aparatură medicală şi mobilier pentru Ambulatoriu
Astfel, prin intermediul proiectului „Îmbunătățirea serviciilor sanitare ale Ambulatoriului Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov prin achiziționarea de dotări”, peste 2,2 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile se vor aloca pentru achiziția echipamentelor de ultimă generație necesare acestui spital. Valoarea totală a proiectului contractat este de 10.572.694 lei, din care din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 10.361.240 lei, respectiv 98% din valoarea eligibilă a proiectului. Diferența dintre cele două sume, respectiv 211.000 lei reprezintă cofinanțarea asigurată de către Consiliul Județean Brașov pentru realizarea proiectului. În urma implementării proiectului vor fi achiziționate 57 de echipamente medicale de specialitate și 22 de seturi de mobilier care vor fi amplasate la sediul central al Spitalului Clinic de Psihiatrie si Neurologie, în spațiul alocat desfășurării activității Ambulatoriului. Pe lista echipamentelor se regăsesc aparate extrem de necesare: computer tomograf, ecograf muscolo-scheletal, ecograf doppler, precum și diverse echipamente pentru recuperare neuro-psiho-motorie cum sunt liftul pentru transport pacienți, banda de alergare sau banda pentru bazin, sistemul robotizat de recuperare a mersului și alte sisteme de evaluare și recuperare a mobilității membrelor.
Sănătatea, prioritate absolută a conducerii CJ Braşov
„Considerăm acest proiect drept unul foarte important, deoarece contribuie alături de celelalte proiecte din domeniul infrastructurii sanitare la bunăstarea concetățenilor noştri. Consiliul Județean Brașov va beneficia în mod indirect de pe urma extinderii și modernizării Ambulatoriul, prin micșorarea cheltuielilor alocate. Acesta este primul contract de finanţare europeană destinat Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, însă sperăm să contractăm cât de curând şi proiectul de consolidare, modernizare şi creştere a eficienţei energetice a acestui spital. Pe lângă banii europeni pe care îi accesăm, din bugetul propriu al judeţului am alocat sume tot mai mari acestei unităţi medicale: 654.980 lei în 2016, 1.408.670 lei în 2017, 1.438.880 lei în 2018 şi 1.820.500 lei în 2019”, a declarat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov. 
„În Regiunea Centru, investiția realizată prin proiect va servi ca exemplu pentru celelalte instituții spitalicești, urmărind să crească nivelul calitativ al actului medical, să reducă riscul asupra sănătății populației și să ridice standardele de protecție a sănătății la un nivel comparativ cu cel european. Concentrarea investițiilor în activități ce vizează interesul și siguranța brașovenilor se poate observa și din cele nouă contracte de finanțare nerambursabilă Regio semnate până în prezent de noi și Consiliul Județean Braşov. Valoarea totală a sumelor atrase de județul Brașov pentru dezvoltarea infrastructurii locale este de peste 394 milioane lei, adică 83,29 milioane euro. Patru proiecte din cele nouă vizează investiții consistente alocate pentru reabilitarea infrastructurii rutiere a drumurilor județene din județ, iar celelalte prevăd reabilitarea și dotarea unităților spitalicești din județ, respectiv a Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru, a Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic Județean de Urgență, a UPU din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, precum și două proiecte concentrate pe îmbunătățirea servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județului Brașov”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru. 
Consiliul Județean Brașov estimează că până la data de 31 iulie 2021 va finaliza procesul de derulare a achizițiilor și de dotare a Ambulatoriului.
Moment istoric pentru Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie
Potrivit managerului Florin-Nicuşor Bîgiu, Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov se află din punct de vedere investiţional într-un moment istoric întrucât, faţă de anul 2018, sumele alocate pentru investiţii au crescut de 9 ori (în 2018 – 327.000 euro, în 2019 – 3.151.000 euro), împărţiţi astfel: fonduri proprii – 106.000 euro, bani din fondurile Consiliului Judeţean – 241.000 euro, fonduri de la Ministerul Sănătăţii – 604.000 euro, fonduri europene – 2.200.000 euro.
Strategia de dezvoltare a spitalului
Strategia de dezvoltare propusă de Comitetul Director al Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov se desfăşoară pe trei paliere:
1). Pentru specialitatea Neurologie se urmăreşte un plan de convergenţă către o unitate de accident vascular acut care poate desfăşura tratament de tromboliză. În acest scop, se află în proceduri de licitaţie achiziţionarea unui C.T. vârf de gamă, montarea în spital a unor instalaţii de aer medical (oxigen, aer comprimat, aspiraţie), achiziţionarea unui ecograf doppler portabil cu sondă ce permite vizualizarea vaselor intracraniene, a două aparate de ventilaţie mecanică şi a unei platforme pentru analize medicale (coagulare, biochimie). Prin aceasta, spitalul va întruni criteriile de includere în programul de tromboliză stabilite de Ministerul Sănătăţii.
2). Pentru specialitatea medicină fizică şi recuperare, din fonduri europene Ambulatoriul va fi dotat cu aparatură modernă de electroterapie, hidroterapie şi kinetoterapie, putând astfel să deservească în regim de ambulator, în afara internării, un număr mai mare de pacienţi post-accident vascular acut. Aparatura achiziţionată în cadrul acestui program va include şi platforme robotice de reeducare a mersului. Se va avea în vedere şi reamenajarea bazinului de la parterul bazei de recuperare.
3). Pentru specialitatea psihiatrie s-a avut în vedere creşterea calităţii actului medical şi îmbunătăţirea securităţii, atât a personalului medical, cât şi a pacienţilor. S-a contractat o firmă de securitate care a oferit cel mai scurt timp de intervenţie la solicitare şi s-a suplimentat pentru secţia Eminescu linia de gardă cu încă 5 brancardieri, întrucât aproximativ o dată pe săptămână garda de psihiatrie se confruntă cu pacienţi extrem de violenţi. În colaborare cu SMURD şi Facultatea de Medicină, întreg personalul secţiilor de psihiatrie va fi reinstruit cu privire la managementul urgenţelor psihiatrice şi resuscitarea cardio-pulmonară şi manevre de urgenţă. Medicii psihiatri vor fi instruiţi în această toamnă în centre pentru dependenţii de droguri, avându-se în vedere deschiderea la Secţia cronici Zărneşti a unui compartiment pentru tratarea dependenţei de substanţe. Resursa umană va fi de asemenea suplimentată cu trei posturi medici psihiatri, un post medic recuperare-neuro-psiho-motorie, un post medic neurologie, un post medic radiolog şi două posturi medic laborator.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare