13.11.2019 Un nou contract semnat în proiectul Aeroportului

Administrația județeană are în derulare contracte de lucrări pentru realizarea componentelor Aeroportului Internațional Brașov - Ghimbav, a căror valoare totalizează aproape 53 de milioane de euro

Un nou contract de lucrări încheiat în cadrul proiectului Aeroportului Internațional Brașov - Ghimbav! Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, și reprezentanții Asocierii Electrogrup - Electroprecizia AG SRL, respectiv Adrian Florea, director general Electrogrup, și Laurian Pârvu, director executiv Electroprecizia A.G. SRL, au semnat astăzi contractul pentru „Proiectare și execuție Balizaj - contrucții și instalații - etapa a III-a AIBG, proiectare și execuție Amenajare Bandă Pistă - etapa a III-a AIBG”. Valoarea totală a contractului este de 65.598.566,25 lei (55.124.845,60 lei fără TVA - din care partea de proiectare înseamnă 2.311.528,94 lei, iar execuția lucrărilor este de 52.813.316,66 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 10.473.720,66 lei).
Potrivit contractului, în ceea ce privește proiectarea și execuția construcțiilor și instalațiilor balizajului sunt prevăzute trei luni pentru realizarea documentațiilor tehnice, trei luni pentru execuția lucrării și o perioadă de garanție de 60 luni. Pentru realizarea documentațiilor tehnice ale amenajării benzii pistei vor fi alocate tot trei luni, execuția propriu-zisă a lucrării va dura opt luni, iar garanția va fi tot de 60 de luni. Subcontractanții propuși de către Asocierea Electrogrup - Electroprecizia AG sunt Viarom Construct, care urmează să subcontracteze 57% din execuția lucrărilor la banda pistei, SC Tractebel Engineering SA, care va prelua 4% din proiectarea sistemului de balizaj și din proiectarea benzii pistei, și SC COL-AIR Trading SRL, care se angajează să realizeze 26% din execuția instalării sistemului de balizaj. La pistă vor fi montate peste patru mii de lămpi, cu instalațiile de alimentare cu energie electrică aferente și cu un sistem automatizat de operare a lor.
„Semnarea contractului pentru proiectarea și execuția balizajului și amenajării benzii, în valoare de 13,7 milioane de euro, mă bucură foarte mult, deoarece reprezintă un pas extrem de important în acest proiect investițional de importanță majoră pentru județul Brașov și pentru întreaga zonă. În momentul de față, administrația județeană are în derulare contracte de lucrări pentru realizarea componentelor Aeroportului, a căror valoare totalizează aproape 53 de milioane de euro, contracte în urma cărora până la sfârșitul anului viitor vom avea un progres de 90% în ceea ce privește finalizarea proiectului AIBG. Am toată convingerea că alături de Consiliul Județean va veni și Guvernul României pentru a sprijini derularea acestor contracte, astfel încât în cel mai scurt timp Brașovul să aibă aeroportul pe care-l merită și-l așteaptă de zeci de ani”, a spus Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.  
Se lucrează la Proiectul Tehnic al Terminalului
Tot astăzi, arhitectul Dorin Ștefan, specialistul care a creat soluția arhitecturală pentru Terminalul AIBG, și reprezentanții Asocierii BOG’ART SRL - UTI Grup SA - UTI Facility Management SA, cea care proiectează și construiește Terminalul de pasageri al Aeroportului Internațional Brașov - Ghimbav, respectiv Ionuț Ioniță, manager de proiect BOG'ART SRL, și Romel Rizea, director de proiect UTI Grup SA, au prezentat stadiul la zi al proiectului. În momentul de față, elaborarea documentelor de proiectare a avansat foarte mult. Documentațiile complete pentru obținerea celor 13 avize de la instituțiile abilitate au fost depuse, unele dintre acestea fiind deja obținute. Dorința conducerii administrației județene este ca până în 15 decembrie 2019, întreaga documentație pentru proiectul tehnic să fie gata.
În ceea ce privește modul cum va arăta Terminalul, în urma discuțiilor dintre arhitect și  constructor se va opta pentru utilizarea materialelor de cea mai bună calitate, în culori care să creeze în spațiul interior o ambianță liniștită și relaxantă. „Proiectul Aeroportului Internațional Brașov înaintează cu pași repezi. Am convingerea că în cel mai scurt timp vom avea toate avizele proiectului tehnic și vom putea depune documentația pentru obținerea autorizației de construire a Terminalului de pasageri. Astfel, anul viitor, imediat ce vremea va permite vom putea da ordinul de începere a lucrărilor pe amplasamentul de la Ghimbav. Potrivit contractului, Terminalul va fi gata în nouă luni de la demararea lucrărilor”, a adăugat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.
Datele tehnice ale Terminalului:
Suprafața construită: 4092 mp
Suprafața subsol: 3113 mp
Suprafața parter: 4092 mp
Suprafață etaj:  4575 mp
Aria desfășurată: 11780 mp
Volum: 64775 mc
Înălțime subsol: 4,30-4,20 m
Înălțime parter: 5,95 m
Înălțime etaj: 4,05-7,27 m
Suprafață terase construite deschise și acoperite, în afara perimetrului construit al terminalului, care vor face parte din viitoarea extindere:  510 mp (spre parcarea publică pe laturile nord-est și sud-vest).
Contractul de proiectare și execuție a Terminalului are valoarea de 145.581.179,94 lei (inclusiv TVA).

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare