18.06.2019 Vizită la nivel înalt a delegației Consiliului Județean Brașov în China

La invitația comună a Guvernului Provinciei Liaoning, Secretariatului Cadrului de cooperare China și țările Europei Centrale și de Est (Cadrul de cooperare 17+1) și Asociației guvernatorilor regionali din China și țările Europei Centrale și de Est, în perioada 10-13 iunie o delegație a Consiliului Județean Brașov a participat la cea de-a cincea întâlnire a grupurilor de lucru ale guvernatorilor regionali, întâlnire ce a avut loc în provincia Liaoning din China. Din delegație au făcut parte vicepreședintele CJ Brașov Imelda Tóásó, managerul public Alina Szasz și directorul executiv Mihai Pascu.
Scopul întâlnirii de nivel înalt a fost prezentarea rezultatelor acțiunilor desfășurate în urma summitului Cadrului de cooperare 16+1 de la Sofia (2018), an în care Grecia a fost acceptată ca membru, astfel încât astăzi Cadrul de cooperare reunește 17 țări din Europa Centrală și de Est, alături de China. Tot în cadrul întâlnirii s-au stabilit activitățile premergătoare Conferinței liderilor locali ai „17+1” ce va avea loc în septembrie 2020 la Shenyang.
Având în vedere importanța pe care țările din Europa Centrală și de Est o acordă acestui cadru de cooperare cu China, reprezentarea acestor țări la evenimentele desfășurate la Liaoning a fost asigurată, în general, atât de către lideri regionali, cât și de ambasadorii țărilor respective acreditați la Beijing. Astfel, au avut ocazia să prezinte prioritățile naționale în relația cu China ambasadorii Cehiei, Albaniei, Bulgariei, Croației, Greciei, Ungariei, Lituaniei, Muntenegru, Poloniei și Slovaciei. Totodată, au prezentat proiecte prioritare în relația cu China prim-ministrul cantonului Sarajevo, primarul orașului Paide din Estonia, secretarul general al Asociației Guvernelor Locale și Regionale din Letonia, președintele Consiliului Local al orașului Ohrid din Macedonia de Nord și ministrul Afacerilor Externe din Serbia.
România a fost reprezentată la această conferință de o delegație a Consiliului Județean Brașov condusă de vicepreședintele Imelda Tóásó și de o delegație a municipiului Cluj-Napoca, avându-l în frunte pe viceprimarul Dan Tarcea. Prioritățile României și ale județului Brașov în relația cu partenerii chinezi au fost prezentate în sesiunea plenară de către Mihai Pascu, directorul executiv al Consiliului Județean Brașov. Principalele aspecte subliniate au fost:
- relația foarte strânsă dintre China și România în cei 70 de ani de la recunoașterea de către România a Republicii Populare Chineze;
- importanța cooperării internaționale în Cadrul de cooperare 17+1 și sublinierea poziției geostrategice a României în spațiul european și în spațiul Uniunii Europene;
- importanța asigurării sinergiei dintre obiectivele Cadrului de cooperare 17+1 și obiectivele Cadrului de cooperare UE-China în contextul politic global.
La încheierea sesiunii de prezentare a strategiilor decizionale la nivelul „17+1”, firmele chineze din Liaoning și o serie de reprezentanți ai unor țări din Europa Centrală și de Est au prezentat propuneri de cooperare economică și de investiții reciproc avantajoase.
Delegația brașoveană a avut onoarea să beneficieze de o întâlnire bilaterală cu reprezentanții provinciei Liaoning, având în vedere că relația de prietenie între cele două regiuni are un istoric de 26 de ani. În cadrul acestei întâlniri restrânse, reprezentanții CJ Brașov au prezentat oportunitățile și proiectele prioritare ale administrației județene, incluzând construirea Aeroportului Brașov, iar omologii chinezi au concluzionat prioritățile în relația cu Brașovul.

  • În contextul finalizării și funcționalizării Aeroportului Brașov în anul 2021, oficialii provinciei Liaoning își manifestă interesul dezvoltării cooperărilor în domeniul turismului, având în vedere potențialul turistic al Brașovului și cererea mare pe piața chineză.
  • Oficialii brașoveni au insistat ca firmele de succes din Liaoning să își reconsidere politica investițională în zona UE prin înființarea unor unități de producție în România, în parcuri industriale.
  • S-au discutat inclusiv aspecte privind necesarul de forță de muncă în domeniul construcțiilor și turismului.

La finalul vizitei, oficialii chinezi au exemplificat perfomanțele firmelor chineze în domeniul high-tech prin organizarea unor vizite tematice. Astfel, s-au efectuat vizite la companii producătoare de software și hardware și de robotică. Delegația română a confirmat interesele de participare în Cadrul de cooperare 17+1, pentru dezvoltarea unor proiecte de interes comun, dar, în același timp, cu susținerea priorităților și politicilor de cooperare dintre Uniunea Europeană și China.
Notă: Toate cheltuielile legate de deplasare au fost suportate de către Provincia Liaoning din China.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare