22.04.2021 ZIUA PĂMÂNTULUI

Anual, pe 22 aprilie se sărbătorește ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. 

S-a întâmplat în SUA, într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbușirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenți împotriva războiului din Cambodgia, „Masacrul din 4 mai”, apariția fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formației Beatles, moartea lui Jimi Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată „semn al prosperității”. 
 
Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată față de mediu. 
 
În primul an, Ziua Pământului a fost celebrată de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri. 
 
În anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre. 
 
În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde. 
 
În 2017, de Ziua Planetei Pământ, NASA a lansat un site unde oamenii pot „adopta” părți ale planetei. 
 
Pe 22 aprilie 2021 sărbătorim cea de-a 51-a aniversare. A devenit o tradiţie ca Ziua Planetei Pământ să respecte o temă diferită în fiecare an. În anul 2021, tema este: Restaurează-ți Pământul!
 
Ziua Pământului are scopul să atragă atenţia asupra degradării mediului înconjurător, asupra efectelor poluării şi să ne inițieze cu privire la acţiunile pe care fiecare dintre noi le poate întreprinde pentru a ajuta la conservarea naturii.
 
Restaurează-ți Pământul!
* Plantează măcar un copac!
* Stinge lumina când ieşi din încăpere și nu risipi apa!
* Reciclează, refolosește tot ce poți! 
* Donează nevoiașilor haine vechi și aparatură, în loc să le arunci la gunoi!
* Protejează fauna și flora! Evită pesticidele! Redu produsele din plastic!
* Nu risipi mâncarea! Cumpăra produse locale, naturale, de sezon!
 
Sănătatea umană și sănătatea planetară sunt legate indisolubil. Urgența și miza nu au fost niciodată mai mari. Acum suntem într-o situație de urgență de mediu și o criză climatică. 
 
Pandemia COVID-19 nu ne poate opri să analizăm influența negativă a omului asupra Planetei Pământ, să realizăm că lupta pentru planetă este în joc. Dacă nu vom produce schimbări pentru a face față crizei climatice, starea noastră actuală va deveni noua normalitate - o lume în care pandemiile și evenimentele meteorologice extreme acoperă globul, afectând comunitățile deja marginalizate și vulnerabile.
 
Dacă vă întrebați despre cum puteți contribui la protejarea mediului înconjurător, iată câteva idei:
  • fiți voi înșivă niște persoane model pentru cei din jur, nu aruncați deșeuri, nu faceți focuri în păduri (oricând pot scăpa de sub supraveghere), nu rupeți florile (mai ales cele protejate prin lege), nu tăiați copacii și nu deranjați animalele sălbatice;
  • dacă aveți șansa, fiți susținători activi ale acțiunilor de împădurire și de ecologizare;
  • semnalați orice probleme legate de mediu, atunci când le întâmpinați și nu plecați cu ideea că oricum nu le va rezolva nimeni;
  • încercați, pe cât putință, să fiți un exemplu pentru persoanele din jurul vostru și să aveți un comportament adecvat când ieșiți în natură.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare