31.10.2008 În octombrie, Guvernul Tăriceanu a alocat judeţului Braşov peste 65 de milioane de lei

În ultimii patru ani, judeţul Braşov a fost permanent în atenţia Guvernului Tăriceanu. Pentru prima dată de la Revoluţie încoace o guvernare – în speţă cea liberală, a ţinut cont cu adevărat de priorităţile investiţionale şi de necesităţile comunităţii braşovene, alocând în fiecare an fonduri de ordinul sutelor de milioane de lei pentru nevoile judeţului nostru. Cel mai recent exemplu: în lununa octombrie, Guvernul a emis două hotărâri prin care au fost aprobate sume importante destinate tuturor judeţelor. Astfel, prin Hotărârea nr. 1152 privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital ale unor judeţe, a fost aprobată suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2008 cu 700.000.000 de lei. Aceste fonduri au fost împărţite judeţelor în funcţie de necesităţile lor, banii intrând în bugetele proprii ale consiliilor judeţene. Judeţul Braşov a primit 25.000.000 de lei, sumă pe care administraţia judeţeană o va aloca pentru reparaţia unor drumuri judeţene.

Cea de-a doua hotărâre a Executivului (nr. 1155) priveşte alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2008, pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital ale instituţiilor administraţiei publice locale. Actul normativ a statuat suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2008 cu suma de 1.300.000.0000 de lei şi alocarea acesteia bugetelor locale ale unor unităţi administrativ-teritoriale. Judeţului Braşov i-au revenit 40.170.000 de lei. Din această sumă, 15.500.000 de lei au intrat în vistieria Consiliului Judeţean, iar restul banilor au fost repartizaţi unui număr de 41 de localităţi. Trebuie spus că aceste fonduri au destinaţie specială, fiind repartizate fie pentru investiţii în derulare, fie pentru cheltuieli curente şi de capital angajate de primării.
De remarcat este faptul că demersurile repetate ale preşedintelui Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu, la factorii de decizie din guvern au avut succes. Astfel, Guvernul a alocat 3.000.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de reparaţii la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, precum şi 12.000.000 de lei pentru demararea proiectului amplu de modernizare şi dezvoltare a domeniului schiabil în Poiana Braşov. Trebuie spus că potrivit unui studiu realizat de o firmă austriacă, investiţiile care care sunt necesare a fi făcute în Poiană sunt estimate la peste 40 de milioane de euro. De asemenea, 500.000 de lei au fost prevăzute în bugetul Consiliului Judeţean pentru refacerea infrastructurii drumurilor judeţene de pe raza comunei Racoş.

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare