19.09.2011 Întâlnirea saşilor din Transilvania: „Trecutul marchează viitorul - 800 de ani în Ţara Bârsei”

Tradiţionala întâlnire a saşilor din Transilvania a avut loc sâmbătă, 17 septembrie, la Braşov, reunind peste două mii de participanţi din ţară şi din străinătate. Întâlnirea a fost organizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov şi a marcat 800 de ani de atestare documentară a Ţării Bârsei, respectiv 800 de ani de când regele maghiar Andrei a dat Ţara Bârsei în feudă Cavalerilor Teutoni. În acest sens, organizatorii au pregătit un program festiv care a inclus o slujbă oficiată la Biserica Neagră, o paradă a participanţilor îmbrăcaţi în costum popular care în frunte cu o fanfară, s-au deplasat pe traseul Piaţa Sfatului - str. G. Bariţiu - Şirul Beethoven - str. Poarta Şchei - str. George Coşbuc, către Liceul Sportiv. Evenimentul a continuat pe Arena Liceului Sportiv cu un program cultural artistic de muzică corală, de fanfară şi dansuri populare germane. Spaţiul a fost amenajat cu standuri cu expoziţii - cercuri de lucru manual, artizanat, edituri cu producţie de carte germană etc. Cu acelaşi prilej, Muzeul de Artă a vernisat o expoziţie de artă germană în Transilvania, în timp ce expoziţia „Julius Teutsch şi Muzeul Săsesc al Țării Bârsei -Valori europene” este deschisă la Muzeul Judeţean de Istorie.
În paralel, începând cu ora 15.30, la Centrul Cultural „Reduta” a avut loc o manifestare ocazionată de decernarea medaliei „Honterus”, care i-a fost înmânată lui Ortwin Hellmann, administrator al Casei de bătrâni „Blumenau” din Braşov, precum şi de expunerea, în prezenţa ambasadorului Germaniei în România, Andreas von Mettenheim, a preşedintelui Forumului Democrat al Germanilor din România, Klaus Iohannis, şi a altor oficialităţi, a timbrului poştal „Biserica-cetate din Biertan”. Înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1993, biserica-cetate din Biertan reprezintă elementul unic al emisiunii comune de mărci poştale România -Germania.
Prezent la manifestările culturale desfăşurate cu această ocazie, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu a adresat felicitări comunităţii de origine germană: „O sărbătoare importantă pentru dumneavoastră, o sărbătoare importantă pentru noi. Cei 800 de ani de când cavalerii teutoni au sosit pe aceste meleaguri au fost aniversaţi şi de către noi în cadrul multiplelor manifestări pe care le-am desfăşurat pe această temă anul acesta. Sunt 800 de ani de când convieţuim împreună, de când ne bucurăm şi suferim împreună. Sunt 800 de ani de când realizăm împreună obiective importante şi doresc să vă spun că sunt unul dintre cei care au regretat întotdeauna şi regretă şi acum plecarea saşilor de pe meleagurile noastre. Acum 100 de ani ponderea persoanelor de origine germană era încă de o treime în municipiul Braşov. Ca moştenitori, avem obligaţia să păstrăm tradiţiile şi patrimoniul pe care dumneavoastră ni l-aţi lăsat. Ca un iubitor de istorie doresc să vă spun că nu ne-am bătut joc de acest patrimoniu. Din anul 2000, de când am venit la conducerea Consiliului Judeţean Braşov, conservarea acestei moşteniri a constituit pentru mine un obiectiv prioritar, astfel că acum cea mai mare parte a patrimoniului este introdusă într-un circuit turistic care atrage mulţi vizitatori şi aduce venituri foarte mari comunităţii locale şi judeţene. Reuşind să finalizăm renovarea Cetăţii Braşovului, am trecut şi la celelalte cetăţi din judeţ: Cetatea Rupea este în renovare, Cetatea Râşnov este deja renovată, în decursul ultimelor săptămâni am dat drumul la proiect şi vom începe lucrările de reabilitare la Cetatea Feldioara, unde, de fapt, au descălecat prima dată cavalerii teutoni. În încheiere, vreau să mă refer la comunitatea românilor de la Nurenberg, pe care am avut bucuria să o întâlnesc şi anul acesta la Festivalul României desfăşurat la începutul lunii iulie. Este vorba de o comunitate de peste 80 000 de români, foarte importantă pentru administraţia de acolo şi pentru noi, cei de la Consiliul Judeţean, care am alocat fonduri pentru a întări legăturile şi colaborarea cu aceşti cetăţeni născuţi pe meleagurile noastre. Cu un gând bun şi cu promisiunea că vom continua să colaborăm la fel de bine, vă urez La Mulţi Ani!”

Toate știrile...

Evenimente în desfășurare