Mass Media

BRAŞOVUL TĂU, 26 iulie 2011

Metrom şi Carfil valorează 10 milioane de euro
Executivul Consiliului Judeţean va propune azi aleşilor judeţeni braşoveni însuşirea rapoartelor de evaluare a acţiunilor pe care le deţine la cele două parcuri industriale din municipiul Braşov - Carfil Industrial Park şi Metrom Industrial Park. Potrivit rapoartelor de evaluare, valoarea de piaţă a acestora este de aproximativ 10 milioane de euro.
Cât costă fiecare. Evaluatorii au decis că valoarea de piaţă a Metrom Industrial Park este de 25,511 milioane de lei, adică 6,187 milioane de lei (în acest caz doar terenul de 63.702 metri pătraţi fiind evaluat la 11,136 milioane de lei), în timp ce Parcul Industrial Carfil are o valoare de piaţă de 16,038 milioane de lei (3,773 milioane de euro), valoarea terenului de 18.699 de metri pătraţi fiind de 2,884 milioane de lei. Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, şi-a anunţat intenţia privatizării celor două parcuri industriale încă de acum patru ani, dar vânzarea acestora a fost amânată an de an.
Investiţii de 25 de miliarde.  „Între 2002 şi 2006 am investit circa 25 de miliarde de lei vechi. Interesul nostru este să recuperăm aceşti bani la bugetul judeţean. Am înfiinţat aceste parcuri, am susţinut dezvoltarea a diferite activităţi şi am creat noi locuri de muncă. O privatizare va însemna stimularea dezvoltării activităţilor care se desfăşoară acum acolo", a declarat preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu. În 2007, cele două parcuri erau evaluate la 6,5 milioane de euro.
http://www.brasovultau.ro/Metrom-si-Carfil-valoreaza-10-milioane-de-euro-46833.htmlBUNĂ ZIUA BRAŞOV, 26 iulie 2011

Parcurile industriale Metrom şi Carfil, scoase la vânzare pe 10 milioane de euro
Rapoartele de evaluare vor fi analizate azi, în şedinţa de plen a Consiliului Judeţean Braşov
Executivul Consiliului Judeţean va propune azi aleşilor judeţeni braşoveni însuşirea rapoartelor de evaluare a acţiunilor pe care le deţine la cele două parcuri industriale din municipiul Braşov Carfil Industrial Park şi Metrom Industrial Park. Potrivit rapoartelor de evaluare, valoarea de piaţă a acestora este de aproximativ 10 milioane de euro. Evaluatorii au decis că valoarea de piaţă a Metrom Industrial Park este de 25,511 milioane de lei, adică 6,187 milioane de euro (în acest caz doar terenul de 63.702 metri pătraţi fiind evaluat la 11,136 milioane de lei), în timp ce Parcul Industrial Carfil are o valoare de piaţă de 16,038 milioane de lei (3,773 milioane de euro), valoarea terenului de 18.699 de metri pătraţi fiind de 2,884 milioane de lei. Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, şi-a anunţat intenţia privatizării celor două parcuri industriale încă de acum patru ani, dar vânzarea acestora a fost amânată an de an. „Între 2002 şi 2006 am investit circa 25 de miliarde de lei vechi. Interesul nostru este să recuperăm aceşti bani la bugetul judeţean. Am înfiinţat aceste parcuri, am susţinut dezvoltarea a diferite activităţi şi am creat noi locuri de muncă. O privatizare va însemna stimularea dezvoltării activităţilor care se desfăşoară acum acolo”, a declarat preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu. În 2007, cele două parcuri erau evaluate la 6,5 milioane de euro. Primul parc industrial funcţional din Braşov, Carfil Industrial Parc, a fost înfiinţat în 2003. Suprafaţa parcului este de 18.700 de metri pătraţi, din care 11.000 de metri pătraţi reprezintă spaţii de producţie şi birouri. Suprafaţa Metrom Industrial Parc este de 63.700 metri pătraţi, din care 25.000 metri pătraţi sunt ocupaţi de birouri, hale de producţie şi hale de depozitare. 
Ovidiu VRÂNCEANU
http://www.bzb.ro/index.php?page_name=stire_detalii&id_stire=65370MONITORUL EXPRES, 25 iulie 2011

Sistem nou de încălzire la Spitalul de Psihiatrie Zărneşti
M.P.
Consiliul Judeţean investeşte peste 300.000 de lei în reabilitarea sistemului de încălzire de la Secţia din Zărneşti a Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie. La Secţia Psihiatrie Cronici din Zărneşti încălzirea se face, în acest moment, cu ajutorul unor sobe de teracotă vechi de peste 40 de ani, care funcţionează pe gaz, iar arzătoarele nu sînt automatizate. Din cauza randamentului scăzut, mai mic de 30%, costurile de întreţinere sînt foarte ridicate. În plus, reprezentanţii Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie spun că au mare nevoie de această investiţie urgentă întrucît există şi pericolul unor intoxicaţii grave. Şi asta pentru că sobele au coşuri de evacuare vechi, iar în camerele în care sînt internaţi pacienţii nu există detectoare de monoxid de carbon. Pe de altă parte şi sistemul de alimentare cu gaz încalcă normele legale. Distribuţia se face printr-o conductă ce trece prin podul spitalului, ceea ce contravine normelor de proiectare şi execuţie a instalaţiilor de gaze. De altfel, Consiliul Judeţean, ca proprietar al clădirii, a primit mai multe avertismente în acest sens din partea ISU, care a atras atenţia asupra pericolului de incendiu de la Secţia Psihiatrie Cronici de la Zărneşti. Cea mai bună soluţie pentru încălzirea secţiei ar consta în instalarea unui sistem de încălzire nou şi montarea unei centrale termice. Aceasta va fi amplasată la parterul clădirii şi va avea un randament estimat la 92%. Noul sistem de încălzire va avea noxe mult mai reduse şi un consum redus de energie electrică. Consiliul Judeţean va supune mîine aprobării Studiul de Fezabilitate pentru reabilitarea instalaţiei de încălzire, în valoare de 343.955 de lei, şi indicatorii tehnico-economici stabiliţi prin acest studiu. Suma este cu 134.995 de lei mai mare decît cea acordată iniţial în bugetul pe 2011, pentru această investiţie. Banii sînt alocaţi din bugetul judeţului, de la capitolul V - „Reparaţii capitale, alte cheltuieli de investiţii“. Odată începută, investiţia ar trebui să fie gata în maxim 45 de zile.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=eveniment&s_id=102936MONITORUL EXPRES, 25 iulie 2011

CJ cumpără şi cealaltă jumătate din Bastionul Graft
M.P.
Consiliul Judeţean face demersuri pentru a cumpăra întregul Bastion Graft, clasificat ca monument de categorie A. În acest moment, doar jumătate din imobil este în proprietatea administraţiei judeţene, cealaltă jumătate fiind deţinută de un cetăţean german. Compartimentul Patrimoniu, de la Direcţia de Investiţii, Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a CJ, propune cumpărarea părţii din Bastionul Graft aflate în proprietate privată şi a terenului de 136,89 mp din curtea clădirii. Potrivit raportului de evaluare realizat în aprilie de un expert evaluator, jumătate din Bastionul Graft şi din curtea din jur valorează 150.650 de euro. Banii vor fi însă plătiţi din bugetul pe 2012 al judeţului.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=actualitate&s_id=102945 BUNĂ ZIUA BRAŞOV, 25 iulie 2011

Decontul „Aeroportul”
Consiliul Judeţean Braşov va aproba mâine despăgubirile pentru exproprierile terenurilor din zona aeroportului
Consilierii judeţeni braşoveni vor analiza, marţi, sumele cu care vor fi despăgubiţi proprietarii de terenuri din zona viitorului Aeroport Internaţional Braşov - Ghimbav, după ce la ultima şedinţă au probat raportul de evaluare cu privire la modul în care se va face exproprierea terenurilor. Potrivit raportului de evaluare, se vor plăti 8,52 euro pe metrul pătrat de teren arabil, 5,62 pe metrul pătrat de fâneaţă şi 3,75 euro pe metrul pătrat de păşune. 6,311 milioane de euro este suma pe care Consiliul Judeţean a contractat-o la o bancă pentru a expropria terenurile din zona Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, obiectiv care se află în prezent în stadiul de negociere cu singura companie care a depus o ofertă la licitaţie - grupul de firme UTI. Aeroportul se va întinde pe o suprafaţă de aproape 209 hectare, aproape 99 de hectare aflându-se în proprietatea Consiliului Judeţean Braşov şi care astfel nu va intra în jocurile exproprierii. Consiliul Local Ghimbav deţine, la rândul său, 62,4 hectare, iar autorităţile au decis să despăgubească administraţia ghimbăşană pentru această suprafaţă, urmând ca în caz că va dori, CL Ghimbav să participe cu bani în viitoarea companie de proiect care se va forma între adjudecătorul licitaţiei, CJ Braşov şi alţi posibili acţionari autorităţi publice, cum ar fi CJ Harghita şi CJ Covasna. Astfel, oraşul Ghimbav va primi 9,626 milioane de lei în contul terenurilor deţinute, adică 2,336 milioane de euro. Şi IAR Ghimbav va fi despăgubită pentru terenul de 15,1 hectare pe care îl oferise cu drept de superficie Consiliului Judeţean pentru a fi prins în proiectul aeroportului. „Noi luasem acel teren prin superficie, dar am considerat că este mai bine să îi expropriem, pentru a nu mai plăti anual o chirie”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu. Compania braşoveană va primi suma de 2,340 milioane de lei, adică aproape 570.000 de euro. Persoanele fizice care deţin terenuri în zonă vor fi la rândul lor despăgubite. Astfel, pentru cele 32,25 de hectare deţinute de proprietarii privaţi au fost alocaţi 10,486 milioane de lei, adică 2,545 milioane de euro. De asemenea, compania Gotic SA, care deţine o balastieră în zonă, va fi despăgubită cu suma de 3,546 milioane de lei, adică 860.000 de euro.
Încă 1,223 milioane de lei Kasim Emaka
Totodată, aleşii judeţeni vor trebui să analizeze şi propunerea executivului de suplimentare a valorii investiţiilor necesare pentru „Refacerea terenului în zona balastierelor şi împrejmuirea de securitate a Aeroportului Internaţional Braşov Ghimbav”, cu 1,223 milioane de lei. Suma alocată pentru acest obiectiv la începutul anului a fost de 10 milioane de lei. Lucrările sunt realizate de societatea Kasim Emaka SRL Braşov, care a câştigat în luna ianuarie licitaţia pentru acest obiectiv.
Cum se împart 6,311 milioane de euro
Proprietar Proprietate Despăgubire
CJ Braşov 99,00 ha 0 euro
Persoane fizice 32,25 ha 2.545.000 euro
CL Ghimbav 62,4 ha 2.336.000 euro
IAR SA 15,1 ha 570.000 euro
Gotic SA balastieră 860.000 euro
Cu cât se despăgubeşte metrul pătrat
Teren arabil 8,52 euro
Fâneaţă 5,62 euro
Păşune 3,75 euro 
Ovidiu VRÂNCEANU
http://www.bzb.ro/index.php?page_name=stire_detalii&id_stire=65361
Modificat la data de 30 Iulie 2021

Evenimente în desfășurare