Mass Media

BUNĂ ZIUA BRAȘOV, 9 iunie 2021

Aeroportul, ca şi vaccinul, merge la conspiraţii: „Vă spun eu cum e”

George ALDEA, Ana ŢÎRCĂ
 
Benga aruncă „petarde” pe aeroport. Grav e că, fără nicio expertiză, acuză indirect ROMATSA că ne-ar fi aprobat „moarte” pentru Braşov. Pentru că aşa a vrut cineva
Aeroportul Braşov are parte de propria variantă „cipul şi vaccinul”, supoziţii aruncate în spaţiul public, mai grav e că fără nicio o expertiză în spate, justificate prin simplul „mi-e teamă că”. Tema locală e turnul virtual, despre care, ce-i drept, nimeni nu prea ştie cum e şi cum funcţionează, doar specialiştii. Dar mai sunt şi politicienii, care ştiu că aeroportul face bine la imagine. Vorbe au mai fost scrise multe pe Facebook, dar luni s-a lansat o serie de presupuneri din „ograda coaliţiei”, unele care ascund acuzaţii grave: ROMATSA ar fi aprobat ceva periculos pentru Braşov, doar că aşa ar fi vrut cineva. Aceeaşi ROMATSA descrisă drept cu o „expertiză aviatică incontestabilă”.
Ce spune politicianul
Concret, deputatul USR Plus de Braşov, Tudor Benga, îşi acuză colegul de alianţă naţională şi locală, pe liberalul Adrian Veştea, preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, că manipulează electoratul în funcţiile de propriile interese. Mai exact, în urmă cu trei săptămâni, Adrian Veştea anunţa că soluţia aleasă pentru turnul de control al viitorului aeroport de la Braşov este cea de turn virtual, astfel că decolările şi aterizările vor fi controlate de la Arad. „Ţineţi minte cum acum trei săptămâni preşedintele Consiliul Judeţean Braşov, Adrian Ioan Veştea, dojenea toţi scepticii şi anunţa triumfător, citez, «Am primit astăzi decizia ROMATSA cu privire la turn, iar turnul virtual este soluţia aleasă!»? Ţineţi minte cum vă spuneam că aş prefera să văd decizia în integralitate şi că eu, personal, nu mai am nici un fel de încredere în comunicarea conducerii CJBV din cauza tuturor jongleriilor? Şi cum vă spuneam că trimisesem cu câteva zile înainte o adresă parlamentară la MT (Ministerul Transporturilor – n.r.) şi ROMATSA ca să lămurim lucrurile?”, a scris Benga pe Facebook. În răspunsul pe care-l şi prezintă pe Facebook se arată clar că de la CJ Braşov au fost transmise la ROMATSA (în baza unui studiu de specialitate, cu expertiză internaţională) 3 variante de soluţii pentru turnul de control, iar pentru varianta de turn virtual mai multe locaţii (Cluj, Arad, Constanţa, Sibiu, Bacău, Sibiu, Craiova), iar ROMATSA a fost forul decizional.
Benga speculează cu o „fumigenă”, o subversivă acuzaţie: ROMATSA s-ar fi jucat cu viaţa braşovenilor şi a aprobat ce nimeni nu vrea, respectiv turnul virtual, doar pentru că aşa a dorit Braşovul. Deputatul a explicat şi unde vede el problema acestei alegeri. „Problema e că asupra soluţiei cu turnul remote planează încă nişte semne de întrebare. În primul rând legate de disponibilitatea operatorilor aerieni de a opera pe un aeroport fără turn fizic, dar nu numai. Dacă decizia ar fi aparţinut explicit ROMATSA, o parte din aceste dubii s-ar fi risipit, dat fiind că ROMATSA are expertiza aviatică incontestabilă. Însă decizia a fost luată de consultantul contractat şi plătit de CJ, un SRL despre care e complet neclar dacă are calificarea necesară pentru o decizie atât de importantă. Aşa cum bine am văzut de multe ori, cine plăteşte pune muzica, şi tare mi-e teamă că CJ-ului i s-a livrat exact ce comandase, nu ceea ce ar fi fost optim pentru proiect”, a mai explicat Tudor Benga. La finalul postării, reprezentantul USR Plus Braşov şi-a prezentat şi concluzia. „Conducerea CJBV trebuie să înceapă să dea nişte răspunsuri clare despre aeroport nu să tot îmbrobodească publicul după cum îi cere interesul politic şi electoral al şefului”, a opinat Benga.
Ce spune inginerul
Ca să dea mai multă greutate răspunsului, Adrian Veştea l-a desemnat pe un specialist să-i răspundă parlamentarului. Alexandru Anghel, directorul executiv al Direcţiei Implementare Aeroport, are mulţi ani de experienţă în spate în domeniul aeroporturilor. „Tot ceea ce facem cu privire la implementarea Aeroportului Internaţional Braşov se fundamentează pe analize tehnice temeinice, prioritară fiind analiza de siguranţă. Consiliul Judeţean Braşov asigură finanţarea lucrărilor de construcţie a Aeroportului cu toate componentele sale, pe baza deciziilor luate de specialişti implicaţi în evaluarea şi formularea soluţiilor tehnice adecvate pentru Aeroportul Braşov. Pentru dezvoltarea serviciilor de navigaţie aeriană, CJ Braşov a contractat serviciile unei asocieri din care fac parte subcontractanţi englezi şi spanioli cu experienţă globală dovedită atât în designul spaţiului aerian şi proceduri de zbor, cât şi în echipamentele necesare dirijării, inclusiv soluţii de turn de control. Prima instituţie cu care ne-am consultat în ceea ce priveşte soluţia de turn a fost Eurocontrol, care, în urma analizei efectuate pentru Aeroportul Braşov, a comunicat că soluţia de Remote Tower este optimă din punctul de vedere al siguranţei şi al flexibilităţii”, a replicat Alexandru Anghel. Mai mult, directorul executiv a spus că nici măcar alegerea Aradului nu a fost una întâmplătoare. „În interiorul ROMATSA a avut loc o competiţie internă între subunităţile de control de trafic (Arad, Cluj, Constanţa, Bacău, Sibiu şi Craiova), care şi-au dorit să asigure serviciile de dirijare pe soluţia de turn virtual, din locaţiile în care funcţionează, ceea ce arată interesul angajaţilor ROMATSA pentru această soluţie şi viabilitatea ei. Dirijarea la Braşov se va face din Centrul de Dirijare a Zborurilor (CDZ) Arad, cel mai mare centru regional după CDZ Bucureşti, şi nu din turnul de control de la Aeroportul Arad. Soluţia de Remote Tower este una din cele mai moderne soluţii aplicate la această oră în domeniul managementului traficului aerian, astfel de soluţii fiind deja adoptate în ţări precum Germania (3 aeroporturi), Marea Britanie (London City Airport) şi Ungaria (Budapesta - soluţie de contingenţă etc.)”, a mai explicat specialistul. Alexandru Anghel a tras şi el concluzia lui, în calitate de specialist. „Constatăm că o serie de persoane emit aprecieri strict subiective, care ne demonstrează încă o dată că toţi ne pricepem la fotbal, că nu reuşim să ne debarasăm de obiceiul de a ne da cu părerea chiar şi acolo unde specialiştii au soluţii bine fundamentate”, a încheiat directorul executiv al Direcţiei de Implementare a Aeroportului Braşov.
Despre tot şi nimic
Aeroportul nu e singurul subiect abordat de deputatul Tudor Benga. Penultimul monolog pe Facebook e legat tot de subiecte „cu public” în aceste zile, vaccinarea şi PNRR. Deputatul USR ne spune cum e cu „elefanţii” din propria coaliţie, lansând săgeţi atât către PNL, cât şi spre USR (ambele domenii au miniştri din USR). „Încă trei - patru luni deja se prefigurează pierdute în miutaţa premergătoare congreselor celor trei partide ale coaliţiei de guvernare. Iar o campanie de vaccinare lăsată cu totul în coadă de peşte peste vară riscă să ne expună la un val patru în toamnă care ar fi o tragedie ce chiar poate fi prevenită. Şi vă spun toate astea fiindcă îmi vine foarte greu să tratez temele zilei şi să comunic cu voi ignorând elefanţii din încăpere. România intră în vara lui 2021 cu o campanie de vaccinare eşuată din vina decidenţilor politici, cu un PNRR ce naşte mai multă dezbatere după ce a fost depus decât înainte, şi cu o stare de scepticism şi iritare a societăţii care nu trebuie ascunsă sub euforia temporară a ridicării restricţiilor şi revenirii la o brumă de normalitate. We're not out of the woods yet, cum zic anglo-saxonii, adică n-am ieşit încă din tunel, şi bine ar fi să lăsăm la o parte gargara triumfalistă. Fiindcă chiar nu ne permitem patru ani de politică ruptă de realitatea sentimentului din societate, mai ales după dezastrul anilor 2017-2019. Dacă dreapta o ţine pe politicăreală dincolo de răbdarea societăţii, 2024 poate deveni un an extrem de complicat. Nu de alta dar cineva dintre liderii actuali ai coaliţiei seamănă izbitor cu Ferenc Gyurcsany, iar AUR pare mai degrabă pe ruta Jobbik decât cea PPDD”, scrie, printre altele, politicianul. Doar o remarcă facem: din poziţia pe care o are, lumea îl aşteaptă cu... soluţii.


MONITORUL EXPRES, 9 iunie 2021

„Atac” la Turnul virtual al viitorului aeroport de la Ghimbav! Și la aliat!

Deputatul USR de Brașov Tudor Benga a readus în discuție subiectul turnului virtual al Aeroportului Internațional de la Ghimbav, îndelung așteptat pentru a fi dat în folosință. Parlamentarul susține că povestea turnului virtual prezentată de președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, este o „jonglerie”. „Țineți minte cum acum trei săptămâni președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, dojenea toți scepticii și anunța triumfător, citez, «Am primit astăzi decizia ROMATSA cu privire la turn, iar turnul virtual este soluția aleasă!»? Țineți minte cum vă spuneam că aș prefera să văd decizia în integralitate și că eu, personal, nu mai am nici un fel de încredere în comunicare conducerii CJ BV din cauza tuturor jongleriilor? Și cum vă spuneam că trimisesem cu câteva zile înainte o adresă parlamentară la MT și Romatsa ca să lămurim lucrurile? Ei bine zilele trecute am primit răspunsul oficial de la MT și Romatsa. Și, așa cum mă temeam, avem de-a face cu o nouă jonglerie de comunicare a președintelui CJ. Anume, deși conducerea CJBV ne-a lăsat să credem că Romatsa a luat decizia privind turnul virtual, de fapt această decizie aparține consultantului angajat de CJ. Romatsa nu a luat această decizie, ci doar a hotărât, în baza punctajului stabilit de consultantul contractat de CJBV, ca turnul virtual de la Brașov să fie operat de la Arad. Unde e problema? Păi permiteți-mi să explic. Problema e că asupra soluției cu turnul remote planează încă niște semne de întrebare. În primul rând legate de disponibilitatea operatorilor aerieni de a opera pe un aeroport fără turn fizic, dar nu numai. Dacă decizia ar fi aparținut explicit Romatsa, o parte din aceste dubii s-ar fi risipit, dat fiind că Romatsa are expertiza aviatică incontestabilă. Însă decizia a fost luată de consultantul contractat și plătit de CJ, un SRL despre care e complet neclar dacă are calificarea necesară pentru o decizie atât de importantă. Așa cum bine am văzut de multe ori, cine plătește pune muzica, și tare mi-e teamă că CJ-ului i s-a livrat exact ce comandase, nu ceea ce ar fi fost optim pentru proiect. Repet: nu mă opun principial soluției cu turnul virtual, deși consider că era mai chibzuit să facem unul fizic din capul locului. Vreau însă ca această decizie să fie asumată explicit de cineva, nu driblată pe dedesubt. Și aș vrea ca ea să fie luată după ce avem confirmarea explicită a operatorilor aerieni că vor decola și ateriza pe Brașov – Ghimbav și dacă turnul este remote. Fiindcă acest model nu este nici pe departe atât de răspândit cum sugerează conducerea CJBV. Așa că, repet, apelul meu ca absolut toată comunicarea CJ Brașov cu Romatsa, Eurocontrol și operatorii aerieni să fie făcută publică. Au fost prea multe jonglerii și artificii procedurale în acest proiect ca să mai acceptăm lipsa de transparență din managementul acestui proiect. Aeroportul Brașov este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură ale județului, din păcate este deja mult întârziat față de termenele asumate, și până în ziua de azi nu avem o orizont de timp asumat pentru finalizarea lui. Conducerea CJBV trebuie să înceapă să dea niște răspunsuri clare despre aeroport, nu să tot imbrobodească publicul după cum îi cere interesul politic și electoral al șefului”, a scris Tudor Benga pe contul său de Facebook.
Răspuns acid de la Consiliul Județean: „Toți ne pricepem la fotbal”
În replică, directorul executiv al Direcției Implementare Aeroport din cadrul CJ Brașov, Alexandru Anghel a venit cu precizări: „Tot ceea ce facem cu privire la implementarea Aeroportului Internațional Brașov se fundamentează pe analize tehnice temeinice, prioritară fiind analiza de siguranţă. […] Pentru dezvoltarea serviciilor de navigaţie aeriană, CJ Braşov a contractat serviciile unei asocieri din care fac parte subcontractanţi englezi şi spanioli cu experienţă globală dovedită atât în designul spaţiului aerian şi proceduri de zbor, cât şi în echipamentele necesare dirijării, inclusiv soluţii de turn de control. Prima instituţie cu care ne-am consultat în ceea ce priveşte soluţia de turn a fost Eurocontrol, care, în urma analizei efectuate pentru Aeroportul Braşov, a comunicat că soluţia de Remote Tower este optimă din punctul de vedere al siguranţei şi al flexibilităţii.[…] Pe durata întocmirii studiului de fezabilitate am fost în contact cu specialiştii ROMATSA şi cei ai Autorității Aeronautice Civile Române (AACR), care au cunoscut în permanenţă stadiul documentării şi al soluţiilor analizate. Decizia privind soluţia de turn a fost luată la nivelul conducerii ROMATSA şi comunicată Consiliului Judeţean, ea fiind fundamentată pe baza rapoartelor întocmite de specialiştii proprii. În interiorul ROMATSA a avut loc o competiție internă între subunitățile de control de trafic (Arad, Cluj, Constanța, Bacău, Sibiu și Craiova), care și-au dorit să asigure serviciile de dirijare pe soluția de turn virtual, din locațiile în care funcționează, ceea ce arată interesul angajaților ROMATSA pentru această soluție și viabilitatea ei. Dirijarea la Brașov se va face din Centrul de Dirijare a Zborurilor (CDZ) Arad, cel mai mare centru regional după CDZ București, și nu din turnul de control de la Aeroportul Arad.[…] Considerăm deplasată presupunerea că decizia ROMATSA în privința modalității de dirijare a zborurilor pe Aeroportul Brașov a fost influenţată de Consiliul Judeţean Brașov. De asemenea, afirmația că operatorii aerieni sunt reticenți în a opera pe soluția adoptată este fără fundament, fiind doar o presupunere a celor care nu sunt suficient informați. Constatăm că o serie de persoane emit aprecieri strict subiective, care ne demonstrează încă o dată că toți ne pricepem la fotbal, că nu reușim să ne debarasăm de obiceiul de a ne da cu părerea chiar și acolo unde specialiștii au soluții bine fundamentate”.


BUNĂ ZIUA BRAȘOV, 8 iunie 2021

Consiliul Judeţean Braşov a obţinut modificarea legislaţiei privind semnătura electronică

Radu COLŢEA
 
În acest mod, administraţia judeţeană braşoveană poate finaliza procesul de digitalizare
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian Veştea, a anunţat că administraţia judeţeană a obţinut modificarea legislaţiei ce reglementează semnătura electronică, astfel încât aceasta să fie folosită pe perioadă nedeterminată pentru unele documente contabile ale instituţiilor publice. „Începând cu luna februarie 2021, la nivelul Consiliului Judeţean Braşov am implementat un sistem digital de emitere şi gestiune a documentelor în format electronic, folosind semnătura electronică calificată şi sigiliul electronic calificat. Acest sistem nu a putut fi operaţionalizat complet, din cauza unor interpretări contradictorii ale prevederilor legale. În urma demersurilor echipei CJ Braşov, a fost actualizată legislaţia fiscală, astfel încât procesul de digitalizare să poată fi finalizat. Suntem încântaţi de faptul că modificările au fost adoptate într-un timp record şi sperăm că în următorii ani sistemul va avea un grad cât mai mare de acceptare în rândul beneficiarilor serviciilor publice oferite de Consiliul Judeţean - atât persoane fizice, cât şi juridice. Astfel, cu ajutorul digitalizării se va elimina necesitatea deplasărilor pentru depunerea la ghişeu a oricărei solicitări, iar răspunsurile la aceste solicitări se vor primi în formă electronică într-un cont în care înrolarea se face gratuit şi care poate fi accesat de pe orice dispozitiv cu conexiune la internet. Pe lângă investiţiile importante în infrastructură - aeroport, drumuri, spitale, ne apropiem de standardele europene şi în privinţa interacţiunii administrative. Avem deja semnale că modelul CJ Braşov este în atenţia colegilor de la Covasna, Timiş şi Brăila şi sperăm ca acest model să fie extins în primă fază la nivelul a cât mai multor primării din judeţ şi ulterior să constituie un exemplu de bună practică pentru implementarea la nivel naţional”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
Noile reglementări au fost aprobate în 7 mai
Conform explicaţiilor preşedintelui CJ Braşov, administraţia judeţeană a propus armonizarea prevederilor ordinelor ministrului finanţelor nr. 1792/2002 şi 923/2014, pentru a elimina interpretările privind utilizarea documentelor electronice semnate cu semnătură electronică calificată, în special cele referitoare la viza de Control Financiar Preventiv Propriu. De asemenea, a fost solicitată instituirea alternativei de a semna documentele privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice cu ajutorul semnăturii electronice calificate pe perioadă nedeterminată - dacă aceste documente au aplicat sigiliul electronic calificat – nu doar în perioada stării de urgenţă şi în termen de 30 de zile după ridicarea ei.
În răspunsul Ministerului Finanţelor, înregistrat la Consiliul Judeţean în 31 mai 2021, se precizează că ministrul a emis Ordinul nr. 555/07.05.2021 prin care au fost operate modificări legislative în sensul celor solicitate de conducerea judeţului.


BUNĂ ZIUA BRAȘOV, 8 iunie 2021

Drumul dintre Măgura şi Zărneşti intră în reparaţii

Radu COLŢEA
 
Constructorul va avea la dispoziţie 15 zile pentru a termina lucrările
Chiar dacă este folosit de numeroşi turişti, drumul judeţean care face legătura între comuna Măgura şi oraşul Zărneşti (DJ 112G) este într-o stare deplorabilă. Practic, artera este pietruită, iar periodic, din cauza traficului şi a intemperiilor drumul se strică, iar parcurgerea lui, chiar şi cu un autoturism de teren poate deveni o adevărată aventură. Pentru a aduce drumul la o stare acceptabilă, Consiliul Judeţean Braşov caută un constructor, căruia este dispus să îi plătească suma de 136.200 lei, fără TVA. Firma care va semna contractul va trebui să ia în calcul că trebuie să termine lucrările în termen de 15 zile de la preluarea amplasamentului.
Interzis cu ATV-urile
Conform caietului de sarcini aferent procedurii de achiziţie, suprafaţa carosabilă a drumului va fi nivelată, iar unde este cazul se va turna piatră spartă. De asemenea, vor fi curăţate căminele şi şanţurile de preluare a apelor pluviale şi se va monta un indicator rutier cu panou adiţional, pe care se va menţiona că este interzis accesul cu ATV, UTV şi QUAD. După finalizarea lucrărilor, constructorul va avea obligaţia de a oferi o garanţie de minim 4 luni.


MONITORUL EXPRES, 8 iunie 2021

De la Consiliul Județean: Un milion de lei pentru ONG-urile de servicii sociale

Mihaela PARGHEL
 
Sprijin pentru grupurile vulnerabile
Consiliul Judeţean Braşov alocă un milion de lei nerambursabil asociaţiilor şi organizaţiilor non-guvernamentale din domeniul asistenţei sociale. Ieri a fost lansată sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare în cadrul Programului judeţean pentru finanţarea nerambursabilă din bugetul propriu a proiectelor de asistență socială pe anul 2021. Din bugetul de un milion de lei pus la dispoziţie, fiecare proiect selectat poate beneficia de sume nerambursabile cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei.
Finanţări între 10.000 şi 50.000 pentru un proiect de servicii sociale
Prin acest program, Consiliul Judeţean încearcă să acorde sprijinul tuturor grupurilor vulnerabile în contextul COVID -19, pentru dezvoltarea serviciilor de consiliere, suport, îngrijire la domiciliu, îngrijire comunitară (servicii de suport online, telefonic). Se finanţează, de asemenea, proiectele care vizează acordarea de servicii de consiliere și orientare școlară la distanță (online/telefonic), susținerea copiilor din grupurile vulnerabile, continuarea terapiilor de recuperare și reabilitare, susținerea serviciilor educaționale specializate pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, susținerea dezvoltării educației copiilor din grupuri defavorizate/continuarea procesului de educație/dezvoltarea unor programe de susținere a educației copiilor din grupurile vulnerabile prin accesul la tehnologie/digitalizare (accesul la internet, accesul la device-uri de conectare de tipul laptop-urilor, tabletelor sau telefoanelor smart) dezvoltarea competențelor digitale ale copiilor din grupurile vulnerabile pentru învățarea la distanță/accesul la materiale educaționale adaptate pentru învățarea la distanță/online. Prin acelaşi program, în acest an se acordă finanţări proiectelor pentru susținerea familiilor vulnerabile în contextul economico-social actual, susținerea persoanelor vârstnice, peste 65 de ani, în contextul COVID -19, cu acordarea de îngrijiri la domiciliu sau susținerea persoanelor toxico-dependente, cu diferite adicții: droguri, alcool, alte substanțe toxice.
Dosarele de finanţare se înscriu la Registratură până la 7 iulie
Pot solicita finanțări persoanele juridice fără scop patrimonial, asociaţiile sau fundaţiile constituite conform legii, cu sediul în județul Brașov, acreditate ca furnizori de servicii sociale în baza Legii 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale. Acestea pot depune cererile de finanţare până la data de 7 iulie, ora 16:00, la sediul Consiliului Judeţean, la Registratura (camera 10). Selecţia şi evaluarea proiectelor propuse se va face în intervalul 8 – 30 iulie 2021. Pentru proiectele acceptate spre finanţare, activităţile de asistenţă social trebuie realizate până la 15 noiembrie, cel târziu. Nu vor fi acceptate cererile pentru activităţi de asistenţă socială generatoare de profit, precizează Consiliul Judeţean. De asemenea, nu se acordă finanțări nerambursabile pentru activități ce presupun dezvoltarea infrastructurii solicitantului.Modificat la data de 11 Iunie 2021

Evenimente în desfășurare