Mass Media

MONITORUL EXPRES, 20 martie 2019

După a doua licitaţie
A fost găsit constructorul pentru reparaţiile corpului nou al Maternităţii
Mihaela Parghel

• Conform anunţului de atribuire, contractul a fost atribuit firmei săcelene Electroprecizia AG, aceasta fiind, de altfel, singura care a depus o ofertă
Consiliul Judeţean Braşov a reuşit să semneze, după a doua licitaţie, contractul de lucrări pentru pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la corpul nou al Maternităţii Braşov, investiţie pentru care administraţia judeţeană a obţinut o finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020. Conform anunţului de atribuire, publicat pe platforma electronică de achiziţii publice SICAP, contractul a fost atribuit firmei săcelene Electroprecizia AG, aceasta fiind, de altfel, singura care a depus o ofertă. Constructurul desemnat în urma licitaţiei va încasa suma de 19.637.821 lei, fără TVA (1.147.999 lei pentru proiectare şi 18.557.671 lei pentru lucrările propriu-zise, sume fără TVA), în condiţiile în care valoarea estimată a contractului a fost de 19.705.670 lei, fără TVA.
Ofertă valabilă, la a doua încercare
Proiectul de modernizare a corpului nou şi al corpului de legătură de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „A. I. Sbârcea“ prevede realizarea tuturor lucrărilor care asigură reabilitarea termică a clădirii, respectiv izolarea termică a faţadei, termo-hidroizolarea terasei, înlocuirea instalaţiei de încălzire şi reabilitarea sistemului de furnizare a apei calde de consum, montarea de panouri solare pe acoperiş şi montarea a şase pompe de căldură, modernizarea sistemelor de climatizare şi de ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior, modernizarea instalaţiilor de iluminat din ambele clădiri, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate. La exterior se vor monta şi două lifturi cu pereţi de sticlă, unul pe latura de la intrarea în spital, iar celălalt pe latura dinspre Tâmpa. Pe lângă funcţionalitatea de acces (pentru fluxul de pacienţi, medici şi aparţinători), împreună cu scara exterioară de evacuare în caz de incendiu, cele două lifturi vor asigura condiţiile cerute de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru evacuarea în caz de urgenţă. De asemenea, cu liftul de pe latura dinspre Tâmpa vor putea fi transportate şi unele materiale necesare activităţii din spital.
Condiţii mai bune, paturi mai puţine 
În perioada desfăşurării lucrărilor, corpul nou va fi evacuat, ceea ce va atrage după sine şi o micşorare a numărului de paturi din Maternitate. În perioada lucrărilor va fi închis complet blocul operator din clădire, acesta urmând a fi refăcut complet. În prezent, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „A. I. Sbârcea“ are 103 paturi în corpul nou de clădire. După finalizarea lucrărilor, numărul lor va scădea, având în vedere că modernizarea presupune crearea unor saloane de câte 2, 3 sau 4 paturi, cu grupuri sanitare proprii. Contractul de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 pentru acest proiect a fost semnat în 20 martie 2018, iar termenul de finalizare este 31 ianuarie 2020. Acest proiect vine după ce, la începutul anului trecut, corpul vechi al Maternităţii, care a stat aproape patru ani în şantier, a fost redeschis, oferind, în acest moment, printre cele mai moderne condiţii de spitalizare din România.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=eveniment&s_id=189698&Dupa-a-doua-licitatie-A-fost-gasit-constructorul-pentru-reparatiile-corpului-nou-al-MaternitatiiMONITORUL EXPRES, 20 martie 2019

Harta problemelor şi a nevoilor în comunitate
13 cercetări pentru o viaţă mai bună în Braşov
Mihaela Parghel

• Grupuri interdisciplinare de la facultăţile Universităţii Transilvania au studiat în ultimul an aspecte economice, sociale şi de sănătate din judeţul Braşov • Rapoartele de cercetare vor fi puse la dispoziţia Consiliului Judeţean, a ONG-urilor şi a tuturor celor interesaţi
Primele zece proiecte de cercetare realizate de grupurile interdisciplinare de la facultăţile Universităţii Transilvania, pe domenii şi teme de interes solicitate de Consiliul Judeţean Braşov, au fost finalizate. Cercetările au început anul trecut, la 13 proiecte, care au beneficiat de o finanţare din fondul de 597.000 de lei pe care Universitatea Trasilvania l-a pus la dispoziţie. Fiecare proiect a primit o finanţare de maximum 46.000 de lei, a precizat Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universităţii „Transilvania“ din Braşov. Proiectele vor fi puse la dispoziţia Consiliului Judeţean, a ONG-urilor şi a tuturor celor interesaţi de temele de cercetare. De altfel, cele 10 proiecte finalizate pot fi accesate deja pe site-ul universităţii.
Universitatea a finanţat fiecare proiect cu un grant de maximum 46.000 de lei
Proiectele de cercetare propuse cadrelor didactice de la Universitatea „Transilvania“, printr-o consultare cu administraţia publică locală, au vizat mai multe domenii, cum sunt cel economic – printr-un proiect de vizează unele contribuţii pentru actualizarea strategiei de dezvoltare a judeţului Braşov, domeniul cultural – printr-un proiect care vizează cartografierea patrimoniului cultural imaterial din Ţara Făgăraşului, domeniul juridic – printr-un proiect ce vizează identificarea factorilor de risc în vederea asigurării unei bune administrări sau domeniul educaţional, sau domeniul social, printr-un proiect care a urmărit realizarea hărţii problemelor sociale şi a nevoilor de servicii sociale din judeţul Braşov. De asemenea, în domeniul educaţional, Consiliul Judeţean Braşov, ONG-urile sau orice braşovean interesat de această temă, vor avea la dispoziţie, în curând, un proiect care vorbeşte despre profesorul itinerant, ca resursă pentru integrarea elevilor cu cerinţe educaţionale speciale în şcoala de masă. Acesta din urmă este unul dintre cele 3 proiecte care sunt încă în lucru şi mai au la dispoziţie 3 luni ca să fie finalizate. De asemenea, în lucru este proiectul ce vizează Terapiile asistate de cai, ca noi metode de creştere a calităţii vieţii copiilor cu nevoi educaţionale şi sociale speciale şi proiectul referitor la recuperarea motorie post AVC a pacienţilor cu sechele, printr-o terapie ce foloseşte realitatea virtuală.
Harta nevoilor de servicii medicale în judeţ, la dispoziţia CJ
Un domeniu aparte, din care au fost preluate şi detaliate mai multe teme, după discuţiile cu Consiliul Judeţean, este cel al sănătăţii. Sub coordonarea preşedintelui Asociaţiei Medicilor de Familie din Braşov, Andrea Neculau, a fost elaborat un proiect care vizează dezvoltarea durabilă a sistemului de sănătate din judeţul Braşov, cu o strategie şi prioritizări. Proiectul a plecat de la realizarea unei hărţi a nevoilor de servicii medicale din judeţul Braşov, pentru ca apoi să se facă translaţia acestora în sistemul de servicii medicale sau medico-sociale. În final, specialiştii universităţii au pus la dispoziţia Consiliului Judeţean o metodologie de prioritizare a nevoilor de servicii medicale, în aşa fel încât administraţia judeţeană să identifice resursele de implementare.
Cercetări pentru Spitalul de Psihiatrie, Maternitate sau Spitalul Judeţean
Tot în domeniul medical, cercetătorii Universităţii „Transilvania“ au pus la punct, în ultimul an, un sistem de identificare a pacienţilor cu demenţă, fără suport social, în vederea reducerii costurilor de spitalizare pentru secţiile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi ale Spitalului Clinic de Psihiatrie Braşov. Acest proiect vine în contextul în care populaţia Braşovului este una cu tendinţe de îmbătrânire şi este posibil să crească în timp şi numărul persoanelor cu afecţiuni neurodegenerative. Există, de asemenea, şi un proiect destinat Maternităţii Braşov. Specialiştii de la Universitatea Transilvania au realizat în ultimul an o cercetare despre intervenţiile necesare pentru îmbunătăţirea prognosticului nou-născuţilor cu greutate mică la naştere. Proiectul include şi o identificare a categoriilor de populaţie cu risc obstetrical. De asemenea, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, Carmen Daniela Neculoiu, a condus, la rândul său, un proiect din domeniul sănătăţii, referitor la rezistenţa antimicrobiană a germenilor cu potenţial de nosocomialitate din spitalele publice braşovene.
Un proiect pentru recuperarea funcţiilor motorii post AVC
Printre cele mai „spectaculoase“ dintre proiectele de cercetare ale grupurilor interdisciplinare de la Universitatea Transilvania este cel care vizează recuperarea medicală şi integrarea socială pentru pacienţii cu sechele, după accident vascular cerebral, utilizând realitatea virtuală. Acest proiect de cercetare, condus de Roxana Miclăuş, nu este încă finalizat, fiind extins cu încă trei luni. Acesta este, de altfel, proiectul pe care noul manager al Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie (SCPN), Nicuşor Bîgiu, spune că a fost întârziat, în lipsa unui spaţiu în secţia de Recuperare, unde să fie pus în aplicare. Dr. Bîgiu a anunţat, la conferinţa de presă în care a fost prezentat ca nou manager la SCPN Braşov, că va sprijini aplicaţia, unică în judeţ. În acest proiect, grupul interdisciplinar de cercetătorii a urmărit să folosească realitatea virtuală, ca metodă de recuperare motorie a hemiparezei post AVC, pentru redobândirea capacităţii pacientului, de a efectua activităţi zilnice.
Cercetările au fost realizate de grupuri interdisciplinare de la cel puţin două facultăţi
Toate aceste proiecte de cercetare au fost realizate de grupuri interdisciplinare, la care au luat parte cadre didactice de la 14 din cele 18 facultăţi ale Universităţii Transilvania. Documentele vor fi puse la dispoziţia Consiliului Judeţean şi a celor interesaţi. „Pentru Universitate, aceasta a fost o modalitate de a susţine interdisciplinaritatea. De aceea, una dintre condiţiile de eligibilitate pentru aceste proiecte a fost ca în grupul de cercetare să participe colegi de la cel puţin două facultăţi. De asemenea, ne-am dorit să dezvoltăm colaborarea cu administraţia locală, ceea ce am şi reuşit. Sperăm ca rapoartele pe care le vom pune la dispoziţia Consiliului Judeţean să fie de folos, nu doar în actul adinistrativ, ci şi ONG-urilor din aceste domenii“, a declarat prorectorul responsabil de cercetare, Carmen Buzea. „În administraţia judeţeană avem nevoie de sprijinul cadrelor didactice de la universitate. De exemplu, toate spitalele clinice din municipiul Braşov sunt sub coordonarea noastră şi cred că această serie de cercetări pe sănătate vor sprijini eficientizarea activităţile din unităţile medicale subordonate nouă. Mulţumesc Universităţii Transilvania pentru deschiderea arătată“, a declarat la rândul său preşedintele CJ, Adrian Veştea.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=actualitate&s_id=189696&Harta-problemelor-si-a-nevoilor-in-comunitate-13-cercetari-pentru-o-viata-mai-buna-in-BrasovBUNĂ ZIUA BRAȘOV, 20 martie 2019

Electroprecizia AG Săcele va moderniza corpul nou al Maternităţii Braşov
Radu COLŢEA

Lucrările costă 23.369.006 lei. Aceasta este ultima etapă de modernizare a unităţii sanitare
Lansată prima dată în vara anului trecut şi reluată în toamnă, după ce la prima procedură nu a fost depusă nici o ofertă, licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a corpului nou al Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „A. I Sbârcea” (Maternitatea Braşov) a fost finalizată zilele trecute, odată cu semnarea contractului de lucrări. Astfel, potrivit anunţului de atribuire publicat pe platforma electronică de achiziţii publice, lucrările vor fi executate de firma săceleană Electroprecizia AG, singura care a participat la licitaţie. Aceasta a depus o ofertă în valoare de 19.637.821 lei, fără TVA (23.369.006 lei, cu tot cu TVA), valoarea estimată a proiectului, conform anunţului licitaţiei fiind de 19.705.670 lei, fără TVA (23.449.747 lei cu tot cu TVA). Pentru această investiţie, Consiliul Judeţean Braşov a  obţinut încă din luna martie a anului trecut o finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, conform contractului de finanţare, valoarea totală a acestui proiect este de 26.552.919 lei, din care 15.486.938 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată de Comisia Europeană. Potrivit contractului, la exterior se va executa reabilitarea termică a faţadelor clădirii, termo-hidroizolarea terasei, astfel încât fie diminuate cât mai mult pierderile de căldură în timpul iernii şi supraîncălzirea clădirii în timpul verii. Totodată, pentru ca unitatea să beneficieze de resurse energetice ecologice, la ultimul etaj superior, la mansardă, şi peste corpul de legătură vor fi montate panouri solare. În acelaşi scop vor fi realizate şase pompe de căldură. De asemenea, proiectul prevede refacerea instalaţiilor de încălzire şi alimentare cu apă caldă (se vor instala noi corpuri de încălzire, dar şi dispozitive de măsurare a consumului şi de monitorizare temperaturii şi altor parametri). Proiectul include şi instalarea, reabilitarea şi modernizarea sistemelor de climatizare şi ventilare mecanică, pentru asigurarea calităţii aerului interior, dar şi reabilitarea şi modernizarea sistemului de iluminat şi înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescente. Tot prin acest proiect, în exterior se vor monta două lifturi cu pereţi „vitralaţi” de sticlă, unul pe latura de la intrarea în spital, iar celălalt pe latura dinspre Tâmpa a corpului nou. Pe de altă parte, la intrarea în unitatea de primiri urgenţe a unităţii se va amenaja o rampă rulantă pentru persoanele cu dizabilităţi.
Mai puţine saloane, dar mai confortabile
În interior, spaţiile vor fi recompartimentate. Astfel, cu excepţia saloanelor de la capătul culoarelor, toate celelalte vor avea propria baie. Având în vedere că în interior se vor realiza intervenţii ample, reprezentanţii Consiliului Judeţean au anunţat că, în perioada lucrărilor, corpul nou va fi evacuat, ceea ce va duce la reducerea numărului de paturi. De asemenea, va fi închis temporar şi blocul operator din acest corp, care, la fel, va fi complet refăcut. Acum, în corpul nou de clădire, care va fi modernizat, sunt 103 paturi, însă după finalizarea lucrărilor, numărul de locuri va fi mai mic, pentru că o parte a spaţiului va fi ocupat de băi. Aceasta este ultima etapă de modernizare a Maternităţii, după ce în 2 februarie 2018 a fost dat în folosinţă şi corpul vechi al unităţii sanitare braşovene. La acest corp, printr-o finanţare de 29.839.479 lei, acordată de Banca Mondială, au fost realizate consolidări, iar spaţiile interioare, au fost complet refăcute. De asemenea, cu finanţare de la bugetul judeţului Braşov, s-a achiziţionat aparatură şi mobilier nou.
http://www.bzb.ro/stire/electroprecizia-ag-sacele-va-moderniza-corpul-nou-al-maternitatii-brasov-a136071BUNĂ ZIUA BRAȘOV, 20 martie 2019

Universitatea Transilvania a finanţat 13 studii pentru dezvoltarea comunităţii braşovene
Radu COLŢEA

Temele de cercetare au fost propuse de Consiliul Judeţean Braşov
Universitatea Transilvania din Braşov a lansat în urmă cu un an competiţia „Granturi pentru echipe interdisciplinare” prin care s-a implicat în dezvoltarea comunităţii braşovene, beneficiar fiind Consiliul Judeţean (CJ) Braşov, care a propus temele de cercetare. Ieri, într-o conferinţă de presă, rectorul Universităţii „Transilvania”, prof. univ. dr. ing. Ioan-Vasile Abrudan, şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, au prezentat rezultatele colaborării dintre cele două instituţii, materializate prin rapoarte de cercetare ce au fost predate beneficiarului, dar au fost publicate şi pe site-ul instituţiei de învăţământ. Prin acest program, universitatea braşoveană a finanţat din veniturile proprii 13 proiecte de cercetare declarate câştigătoare, dintre cele 28 de aplicaţii depuse, în opt arii tematice, respectiv asistenţă socială, cultură, dezvoltare durabilă, informatizare, învăţământ special, sănătate, turism şi studii juridice. Valoarea totală a finanţării pentru cele 13 proiecte a fost de 597.000 lei, suma maximă acordată unui proiect fiind de 46.000 de lei. Echipa fiecărui proiect a fost constituită din membri din cel puţin două facultăţi, fiind implicate cadre didactice din 14 din cele 18 facultăţi ale universităţii şi membri ai centrelor de cercetare ale Institutului de Cercetare Dezvoltare al Universităţii Transilvania. Rectorul universităţii Transilvania, prof. dr. ing. Ioan - Vasile Abrudan, a precizat că modalitatea de alegere a tematicii proiectelor, adică consultarea reprezentanţilor administraţiei judeţene, a reprezentat pentru comunitatea academică braşoveană „un prilej de a dezvolta proiecte de cercetare aplicativă, cu beneficii pentru judeţul Braşov şi, în acelaşi timp, un prilej de a valorifica avantajul competitiv oferit de structura sa comprehensivă şi multidisciplinară, ce cuprinde ramuri de ştiinţă inginereşti, sociale, umaniste, artistice, medicale, matematice, ale sportului şi educaţiei fizice”.
„În felul acesta putem asigura o administraţie eficientă şi condiţii”
Prezent la conferinţa de presă, preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea, a subliniat faptul că acest program de cercetare reprezintă o continuare a colaborării administraţiei judeţene cu universitatea braşoveană, în special în domeniul medical, având în vedere că toate spitalele din Braşov sunt clinice, iar în acestea desfăşoară activităţi de cercetare sau specializare Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Transilvania. În ceea ce priveşte proiectele finanţate prin granturile finanţate de Universitatea Transilvania, reprezentantul administraţiei judeţene a afirmat că rezultatele cercetării vor îmbunătăţi actul administrativ. „Nu ne referim doar la administraţia publică, ci şi la instituţiile subordonate, printre care muzeele şi spitalele, care au formulat temele de cercetare. Mă bucură implicarea specialiştilor din cadrul Universităţii Transilvania, pentru că doar în felul acesta putem asigura o administraţie eficientă şi condiţii cât mai bune cetăţenilor judeţului Braşov”
Trei proiecte amânate
Dintre cele 13 proiecte, 10 au fost finalizate, iar pentru celelalte 3 rectorul Universităţii Transilvania, prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan anunţând echipele de cercetare au solicitat prelungirea termenului de finalizare, fie din cauza complexităţii acestora, fie apariţiei unor probleme neprevăzute. Unul dintre ele are ca tema un studiu juridic privind administraţia publică, iar cercetătorii au solicitat amânarea, pentru că s-a schimbat legislaţia în domeniu, motiv pentru care trebuie să o ia aproape de la capăt. Un al doilea proiect amânat are ca temă de cercetare metode de creştere a calităţii vieţii copiilor cu nevoi educaţionale şi sociale speciale prin terapiile asistate de cai, iar cercetătorii au solicitat amânarea pentru că a fost nevoie de un număr mare de avize şi acorduri. Cel de-al treilea proiect amânat vizează recuperarea medicală şi reintegrare socială pentru pacienţii cu sechele după ce au suferit un accident vascular cerebral utilizând realitatea virtuală. Motivul pentru care coordonatorul acestui proiect, dr. Roxana Miclăuş, a solicitat amânarea a fost că nu a primit un spaţiu la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, problemă ce urmează a fi rezolvată în curând de noul director interimar al spitalului, Nicuşor Bîgiu.
Lista celor 10 proiecte finalizate: 
1. „Harta problemelor sociale şi a nevoii de servicii sociale din judeţul Braşov. Direcţii prioritare privind dezvoltarea serviciilor sociale în judeţul Braşov”
2. „Cartografierea strategică a patrimoniului cultural imaterial al Ţării Făgăraşului”
3. „Contribuţii privind actualizarea strategiei de dezvoltare a judeţului Braşov”
4. „Populaţia judeţului Braşov - evoluţie, situaţie actuală, previziuni orizont 2060. Analiza şi impactul fenomenului de îmbătrânire demografică”
5. „Profesorul itinerant - pion al integrării elevilor cu CES în şcoala de masă - Program de formare exploratorie a profesorilor itineranţi”
6. „Sistem de urmărire a mişcării în timp real pentru exerciţii de kinetoterapie a persoanelor cu cerinţe educaţionale speciale”
7. „Identificarea pacienţilor cu demenţă, fără suport social, în vederea reducerii costurilor de spitalizare pe secţiile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalului Clinic de Psihiatrie Braşov”
8. „Responsabilitate, Strategie, Prioritizare şi Integritate în Dezvoltarea Regională, durabilă a sistemului de sănătate din judeţul Braşov”
9. „Intervenţii pentru îmbunătăţirea prognosticului nou-născuţilor cu greutate mică la naştere”
10. „Studiu asupra mecanismelor moleculare de rezistenţă antimicrobiană ale germenilor cu potenţial de nosocomialitate din spitalele publice braşovene”.
http://www.bzb.ro/stire/universitatea-transilvania-a-finantat-13-studii-pentru-dezvoltarea-comunitatii-brasovene-a136048BRASOVMETROPOLITAN.RO, 20 martie 2019

Electroprecizia Săcele a câștigat contractul de 19,6 milioane lei, pentru modernizarea corpului nou al Maternității Brașov
Consiliul Judeţean Braşov a reuşit să semneze contractul de lucrări pentru pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la corpul nou al Maternităţii Braşov, investiţie pentru care administraţia judeţeană a obţinut o finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.  Contarctul a fost atribuit la a doua încercare, după ce prima dată nu a fost înscrisă nicio ofertă. Conform anunţului de atribuire, publicat pe platforma electronică de achiziţii publice SICAP, contractul a fost atribuit firmei săcelene Electroprecizia AG, aceasta fiind, de altfel, singura care a depus o ofertă. Constructurul desemnat în urma licitaţiei va încasa suma de 19.637.821 lei, fără TVA (1.147.999 lei pentru proiectare şi 18.557.671 lei pentru lucrările propriu-zise, sume fără TVA), în condiţiile în care valoarea estimată a contractului a fost de 19.705.670 lei, fără TVA. Proiectul de modernizare a corpului nou şi al corpului de legătură de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „A. I. Sbârcea“ prevede realizarea tuturor lucrărilor care asigură reabilitarea termică a clădirii, respectiv izolarea termică a faţadei, termo-hidroizolarea terasei, înlocuirea instalaţiei de încălzire şi reabilitarea sistemului de furnizare a apei calde de consum, montarea de panouri solare pe acoperiş şi montarea a şase pompe de căldură, modernizarea sistemelor de climatizare şi de ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior, modernizarea instalaţiilor de iluminat din ambele clădiri, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate. La exterior se vor monta şi două lifturi cu pereţi de sticlă, unul pe latura de la intrarea în spital, iar celălalt pe latura dinspre Tâmpa. Pe lângă funcţionalitatea de acces (pentru fluxul de pacienţi, medici şi aparţinători), împreună cu scara exterioară de evacuare în caz de incendiu, cele două lifturi vor asigura condiţiile cerute de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru evacuarea în caz de urgenţă. De asemenea, cu liftul de pe latura dinspre Tâmpa vor putea fi transportate şi unele materiale necesare activităţii din spital.
Condiţii mai bune, paturi mai puţine 
Potrivit monitorulexpres.ro, în perioada desfăşurării lucrărilor, corpul nou va fi evacuat, ceea ce va atrage după sine şi o micşorare a numărului de paturi din Maternitate. În perioada lucrărilor va fi închis complet blocul operator din clădire, acesta urmând a fi refăcut complet. În prezent, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „A. I. Sbârcea“ are 103 paturi în corpul nou de clădire. După finalizarea lucrărilor, numărul lor va scădea, având în vedere că modernizarea presupune crearea unor saloane de câte 2, 3 sau 4 paturi, cu grupuri sanitare proprii. Contractul de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 pentru acest proiect a fost semnat în 20 martie 2018, iar termenul de finalizare este 31 ianuarie 2020. Acest proiect vine după ce, la începutul anului trecut, corpul vechi al Maternităţii, care a stat aproape patru ani în şantier, a fost redeschis, oferind, în acest moment, printre cele mai moderne condiţii de spitalizare din România.
https://brasovmetropolitan.ro/2019/03/electroprecizia-sacele-a-castigat-contractul-de-196-milioane-lei-pentru-modernizarea-corpului-nou-al-maternitatii-brasov/
Modificat la data de 20 Martie 2019

Evenimente în desfășurare