Mass Media

BIZBRASOV.RO, 17 ianuarie 2019

Cursele de autobuz de pe ruta Brașov – Predeal, verificate de CJ Brașov, după ce firma de transport s-a cam culcat pe o ureche și nu își respectă programul
Mai mulți localnici din Predeal s-au plâns de faptul că operatorul privat de transport public, care prestează acest serviciu pe ruta spre Brașov, a redus semnificativ numărul de curse, astfel că mulți dintre navetiști, inclusiv copii care merg la școală, nu mai au legături la timp și sunt nevoiți să stea pe drum. Teoretic, în actualul program de transport județean de persoane, în conformitate cu care a primit și operatorul Transbus licența sunt prevăzute 7 curse dus-întors care fac legătura între Brașov și Predeal. În plus, acest traseu ar mai fi deservit și de cursele spre Azuga, însă, în realitate, singurele curse alternative la care predelenii pot apela sunt cele ale operatorilor care fac curse spre București, iar aceștia dacă au mașinile pline nu îmbarcă pasageri și pe o distanță scurtă. Astfel, de celel mai multe ori doar trenul rămâne soluția, atât pentru navetiști și pentru turiștii care vin dinspre Brașov și care au constatat de asemenea, că anumite curse programate dimineața spre zona Predeal – Azuga nu erau prestate. Potrivit atribuțiilor legale, angajații Autorității de Transport Judeţean de Persoane din cadrul Consiliului Județean Brașov verifică în teren, periodic sau în urma unor sesizări punctuale, modul cum operatorii de transport județean își desfășoară activitatea din punctul de vedere al respectării orarului și al condițiilor asigurate călătorilor în conformitate cu normativele în vigoare. Totodată, ei dispun măsurile legale pentru remedierea eventualelor nereguli.
Operatorul de transport, luat la întrebări
În urma aspectelor semnalate de predeleni, angajații CJ Brașov au luat legătura cu operatorul de transport, căruia i s-a cerut să respecte orarul și numărul de curse pe care s-a angajat să le efectueze. „Problema va rămâne în atenția CJ Brașov, o echipă de control urmând să meargă pe acest traseu pentru a verifica modul în care este prestat serviciul de transport. De altfel, CJ Brașov acordă atenție tuturor traseelor pe care se desfășoară transportul public județean de persoane prin curse regulate, administrația județeană dorind să se asigure că locuitorii județului beneficiază de servicii prestate corespunzător”, a precizat președintele CJ Brașov, Adrian Veștea. Licența deținută de Transbus pe ruta Brașov – Predeal este valabilă până la sfârșitul lunii iunie, ca de altfel și alte licențe de traseu, iar după această dată, serviciul de transport public în zona metropolitană ar urma să fie prestat de către operatorul Brașovului, RATBV. Deocamdată, în prima etapă, de la 1 iulie, RATBV ar urma să introducă curse spre Gjimbav, Sânpetru și Bod, extinderea liniilor spre Predeal sau Săcele fiind programată într-o etapă ulterioară. Ce curse sunt programate spre și dinspre Predeal, în conformitate cu programul de transport județean de persoane:
* pe traseul Brașov – Predeal, plecările din Autogara 1 Brașov sunt stabilite la orele 4:45 și 6:45, în timp ce plecările din Gara Predeal sunt la orele 5:45 și 12:45.
* pe traseul Brașov – Predeal – Pârâul Rece, plecările din Autogara 1 Brașov sunt programate la orele 5:30, 6:15, 14:30, 17:45 și 20:30, iar plecările din Pârâul Rece au loc la orele 7:00, 7:30, 16:15, 19:15 și 22:15.
Conform Legii serviciului de transport public local 92/2007 și Ordinului 353/2007 art. 16, programul de transport public județean trebuie corelat cu programele de transport interjudețean și feroviar. În acest sens s-a ținut cont de traseul interjudețean Brașov – Predeal – Azuga, pentru care plecările din Autogara 1 Brașov sunt programate la orele 8:00, 9:45, 11:30, 12:45 și 16:00, iar plecările din Azuga, respectiv Predeal Gară, spre Brașov sunt la orele 9:15/9:30, 11:00/11:15, 13:00/13:15, 15:00/15:15 și 17:15/17:30.
http://www.bizbrasov.ro/2019/01/17/cursele-de-autobuz-de-pe-ruta-brasov-predeal-verificate-de-cj-brasov-dupa-ce-firma-de-transport-s-cam-culcat-pe-o-ureche-si-nu-isi-respecta-programul/MONITORUL EXPRES, 17 ianuarie 2019

CJ va acoperi eventualele cheltuieli suplimentare la UPU
Mihaela Parghel

Consiliul Judeţean Braşov îşi va asuma orice corecţie financiară rezultată din achiziţia pe fonduri europene a echipamentelor şi dotărilor pentru Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Într-o şedinţă de îndată care a avut loc ieri, plenul Consiliului Judeţean şi-a asumat această responsabilitate, aprobînd modificarea Hotărîrii nr. 475/2018, prin care a aprobat proiectul de la UPU. „Am luat această decizie după ce Agenţia de Dezvoltare Centru a cerut unele clarificări şi a cerut ca CJ să completeze textul hotărîrii iniţiale cu încă o propoziţie, prin care îşi asumă eventualele corecţii rezultate din procedurile de achiziţie, după finalizarea tuturor căilor de atac. Noi am depus acest proiect spre finanţare, pe fonduri europene şi ne dorim să obţinem aceşti bani cît mai repede, pentru a face investiţiile pe care ni le-am propus la UPU de la Spitalul Judeţean“, a declarat Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
Modernizări de 6,8 milioane lei planificate pentru UPU
Pentru Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, Consiliul Judeţean a depus spre finanţare din fonduri europene, un proiect în valoare de 6,793 milioane de lei, cu TVA inclus. Fiind vorba despre o axă de finanţare prin Programul Operaţional Regional, CJ va asigura obligatoriu o cofinanţare de 2%, reprezentînd 135.872 de lei şi cheltuielile neeligibile care apar. Pentru a fi eligibil acest proiect, CJ trebuie să îşi asume şi eventualele corecţii bugetare care apar după achiziţie, a considerat Agenţia de Dezvoltare Centru.
Proiect cu dotări de aproape 10 milioane pentru Spitalul de Copii
Tot pentru echipamente şi dotări, administraţia judeţeană are un proiect ce vizează Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Clinic de Ugenţă pentru Copii. În acest caz este vorba despre o investiţie de 9,995 milioane lei cu TVA inclus, din care CJ va asigura, de asemenea, 2% cofinanţare din bugetul propriu, reprezentînd 199.912 lei. Proiectul prevede achiziţionarea a 83 de echipamente pentru cabinetele ORL, Pediatrie, Ginecologie, Endocrinologie, Dermatologie, Oftalmologie, Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, Radiologie, Chirurgie Plastică şi pentru Laborator. Prin acest proiect, Spitalul Clinic de Copii ar urma să fie dotat, printre altele, cu un electrocardiograf portabil, un defibrilator nou, un ecograf multifuncţional şi un computer tomograf.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=eveniment&s_id=188095&CJ-va-acoperi-eventualele-cheltuieli-suplimentare-la-UPUBUNĂ ZIUA BRAȘOV, 17 ianuarie 2019

Transbus Codreanu, avertizat pentru traseul Braşov - Predeal
Radu COLŢEA

Operatorul va fi monitorizat în urma reclamaţiilor de la călători. În ultima perioadă, ar fi început să „sară cursele”
Chiar dacă, de la 1 iulie, mai mulţi operatori privaţi de transport public de călători vor fi „traşi pe dreapta”, ca urmare a introducerii liniilor RAT-ului metropolitan, Consiliul Judeţean (CJ) Braşov (care a aprobat licenţele de transport în urmă cu mai mulţi ani) a anunţat că îi va ţine sub observaţie pe transportatori, pentru ca aceştia să îşi respecte toate obligaţiile. „Potrivit atribuţiilor legale, angajaţii Autorităţii de Transport Judeţean de Persoane din cadrul Consiliului Judeţean Braşov verifică în teren, periodic sau în urma unor sesizări punctuale, modul cum operatorii de transport judeţean îşi desfăşoară activitatea din punctul de vedere al respectării orarului şi al condiţiilor asigurate călătorilor în conformitate cu normativele în vigoare. Totodată, ei dispun măsurile legale pentru remedierea eventualelor nereguli”, a anunţat administraţia judeţeană braşoveană. Anunţul vine după ce administraţia judeţeană a fost sesizată că în ultima perioadă operatorul care asigură legătura între Braşov şi Predeal a început să „sară cursele”. Angajaţii Consiliului Judeţean Braşov au anunţat că, referitor la acest caz, au luat legătura cu operatorul de transport, căruia i s-a cerut să respecte orarul şi numărul de curse pe care s-a angajat să le efectueze. „Problema va rămâne în atenţia CJ Braşov, o echipă de control urmând să meargă pe acest traseu pentru a verifica modul în care este prestat serviciul de transport. De altfel, CJ Braşov acordă atenţie tuturor traseelor pe care se desfăşoară transportul public judeţean de persoane prin curse regulate, administraţia judeţeană dorind să se asigure că locuitorii judeţului beneficiază de servicii prestate corespunzător”, au precizat reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov.
Care este graficul oficial de circulaţie 
Conform reprezentanţilor administraţiei judeţene, în actualul program de transport judeţean de persoane sunt prevăzute 7 curse dus-întors care fac legătura între Braşov şi Predeal. Astfel, pe traseul Braşov – Predeal au fost aprobate curse cu plecări de la Autogara 1 (la Gara CFR Braşov) la orele 4.45 şi 6.45, iar de la Gara Predeal plecările sunt la orele 5.45 şi 12.45. Pe traseul Braşov – Predeal – Pârâul Rece, conform licenţei de transport, plecările din Autogara 1 Braşov sunt programate la orele 5.30, 6.15, 14.30, 17.45 şi 20.30, iar cele din Pârâul Rece au loc la orele 7.00, 7.30, 16.15, 19.15 şi 22.15. Totodată, reprezentanţii administraţiei judeţene au precizat că, potrivit legislaţiei, rutele judeţene au fost corelate cu cele interjudeţene şi cu transportul feroviar. În acest sens s-a ţinut cont de traseul interjudeţean Braşov – Predeal – Azuga, pentru care plecările din Autogara 1 Braşov sunt programate la orele 8.00, 9.45, 11.30, 12.45 şi 16.00,  plecările din Azuga la orele 9.15, 11.00, 13.00, 15.00 şi 17.15, iar opririle în Predeal Gară (dinspre Azuga) la orele 9.30, 11.15, 13.15, 15.15 şi 17.30. Din constatările făcute pe teren, traseele sunt operate de Transbus Codreanu. Operatorul de transport nu a putut fi contactat pe parcursul zilei de ieri pentru un punct de vedere vizavi de reproşurile călătorilor.
http://www.bzb.ro/stire/transbus-codreanu-avertizat-pentru-traseul-brasov-predeal-a133759BUNĂ ZIUA BRAȘOV, 17 ianuarie 2019

Plen pentru o propoziţie
Radu COLŢEA
Consilierii judeţeni, convocaţi pentru o completare cerută la un dosar pentru bani europeni. „De îndată”, pentru a nu întârzia proiectul
Consiliul Judeţean a aprobat ieri, într-o şedinţă de plen de îndată, o nouă hotărâre privind achiziţionarea din bani europeni a echipamentelor şi dotărilor pentru Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, decizia a fost luată după ce Agenţia de Dezvoltare Regională Centru a solicitat unele clarificări la documentaţia depusă de administraţia judeţeană. „Agenţia a solicitat Consiliului Judeţean Braşov să completeze textul hotărârii iniţiale cu încă o propoziţie, prin care îşi asumă eventualele corecţii rezultate din procedurile de achiziţie, după finalizarea tuturor căilor de atac. Noi am depus cererea de finanţare cu fonduri europene şi dorim să obţinem banii cât mai repede, pentru a face investiţiile pe care ni le-am propus la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov”, a explicat Adrian Veştea. Practic, prin hotărârea amintită, Consiliul Judeţean a completat un act normativ mai vechi, nr. 475 din 20 decembrie 2018. Reamintim că pentru dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, administraţia judeţeană a depus o cerere de finanţare  prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, pentru un proiect în valoare totală de în valoare de 6,79 milioane lei, cu tot cu TVA. Din valoarea eligibilă a proiectului, administraţia va trebui să asigure contribuţia de 2%, respectiv 135.872 lei (inclusiv TVA) şi, dacă este cazul, cheltuielile eligibile. În prezent, dosarul de finanţare depus de administraţia judeţeană este în etapa precontractuală, după ce a trecut de prima fază, cea a evaluării tehnice.
http://www.bzb.ro/stire/plen-pentru-o-propozitie-a133756BUNĂ ZIUA BRAȘOV, 16 ianuarie 2019

Conducerea Spitalului de Copii speră să se apropie de finalizarea renovărilor. 2019 va fi al treilea an în care se investeşte aici
Radu COLŢEA

Unitatea sanitară a pregătit pentru acest an o listă de lucrări şi dotări de 12 milioane lei
Spitalul Clinic de Copii din Braşov va beneficia şi anul acesta de investiţii consistente, după cele realizate în ultimii doi ani. Practic, pentru anul în curs, conducerea unităţii sanitare a transmis Consiliului Judeţean Braşov o listă de lucrări şi un necesar de dotări, suma totală necesară fiind de aproximativ 12 milioane de lei. Suma a fost anunţată ieri de directorul medical al unităţii, dr. Liviu Muntean, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea. Acest necesar de investiţii a fost transmis de conducerea spitalului în contextul în care administraţia judeţeană lucrează deja la bugetul pe anul 2019, iar în această perioadă se poartă discuţii cu toate instituţiile subordonate Consiliului Judeţean, inclusiv cu cele din domeniul sanitar. „Suntem în perioada de conturare a bugetului judeţean, dar încă nu avem toate datele financiare şi nu ştim de ce bani vom dispune, în condiţiile în care bugetul naţional nu este elaborat. După experienţa anului trecut, când bugetul ne-a fost drastic tăiat, ne aşteptăm şi în 2019 la constrângeri bugetare, dar vom încerca să ţinem cont de toate necesităţile de reparaţii, investiţii şi dotări ale spitalelor din subordinea noastră. Ne propunem să continuăm investiţiile în sănătatea braşoveană şi să îmbunătăţim infrastructura din cele şase unităţi spitaliceşti pe care le gestionăm”, a precizat Adrian Veştea.
Ce cuprinde lista transmisă Consiliului Judeţean
Directorul medical al Spitalului Clinic de Copii Braşov, dr. Liviu Muntean, a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, programul de investiţii pe anul 2019. Astfel, pentru reparaţii şi modernizări sunt necesare 3,5 milioane de lei, pentru dotarea cu aparatură medicală se solicită suma de 5 milioane de lei, iar pentru întocmirea unor documentaţii tehnice şi obţinerea de autorizaţii este necesară suma de 400.000 lei. Nu în ultimul rând, în acest an trebuie construită o scară de incendiu, obligatorie conform normativelor ISU, a cărei realizare necesită o alocare financiară de 3,1 milioane de lei. Printre altele, anul acesta se vor termina lucrările de amenajare la Spitalizare de zi şi la secţia de Sterilizare (pentru care aparatura, cu o valoare de aproximativ 200.000 de euro este donată printr-o acţiune a Clubului Rotary). „«Spitalizarea de zi» este amenajată, dar în acest spaţiu au fost mutate echipamentele vechi pentru sterilizare. La «Sterilizare» mai trebuie să vină aparatura şi să fie montată”, a explicat Muntean. De asemenea, el a amintit că anul acesta se vor efectua lucrări la Secţia Neuropsihiatrie şi la Compartimentul nou născuți. Aici nu s-au putut face până acum renovări „pentru că este sub o zonă de acoperiş unde se infiltrează apa în perioadele cu precipitaţii abundente”, a mai spus Muntean. Nu în ultimul rând, vor mai fi realizate câteva lucrări la Ambulatoriu. „După lucrările din anul 2019 cred că ne apropiem de finalizarea renovărilor, pentru a asigura un standard de confort. Din punct de vedere al serviciilor medicale, am fost la înălţime. Pot spune că am asigurat servicii medicale de 5 stele”, a precizat directorul medical al unităţii sanitare. Acesta a mai spus că pentru lucrările şi dotările din acest an, contează pe sprijinul financiar al administraţiei judeţene.
Banii europeni s-au pierdut din cauza problemelor cu o parte din teren
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a amintit că administraţia judeţeană a făcut toate demersurile pentru a obţine şi fonduri europene pentru Spitalul de Copii Braşov. „Din păcate, nu am putut obţine finanţările europene din cauza situaţiei juridice a unor terenuri pe care s-a construit acest spital. Dacă situaţia juridică era rezolvată, era reparat şi acoperişul. Noi am pregătit un proiect cu finanţare europeană pentru eficientizarea energetică a unităţii, dar nu s-a putut depune cererea, pentru că terenul era în litigiu. Procesul cu proprietarul, care nu a fost despăgubit în urmă cu mulţi ani, s-a încheiat abia la finalul anului trecut”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean.
Investiţii semnificative şi în anii 2017 şi 2018
În ultimii doi ani, Spitalul Clinic de Copii Braşov a beneficiat de sume importante de la Consiliul Judeţean Braşov. Astfel, în anul 2018, dotările Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov s-au îmbunătăţit considerabil, graţie fondurilor de 3,2 milioane de lei alocate de Consiliul Judeţean Braşov. Potrivit directorului medical dr. Liviu Muntean, pentru achiziţia de echipamente medicale, Spitalul Clinic de Copii a dispus de un buget de 1,5 milioane de lei, bani din care s-au cumpărat aparate de ultimă generaţie pentru mai multe secţii. Astfel, Cabinetul de Oftalmologie a fost echipat în totalitate, Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală a primit aparatura necesară, s-au achiziţionat o masă de operaţii şi un artroscop pentru Secţia de Chirurgie, precum şi 19 infuzomate – aparate necesare controlului administrării medicamentelor, care au fost amplasate în saloane din cadrul tuturor secţiilor. Pe lângă modernizarea echipamentelor, pe parcursul anului trecut s-au făcut şi renovări ale unor secţii ale unităţii. Printre altele, a fost reabilitată şi modernizată Secţia de Chirurgie şi a fost renovat şi modernizat Compartimentului Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri. Totalul sumelor alocate în 2018 de CJ Braşov pentru lucrări de reparaţii la Spitalul Clinic de Copii a fost de 1.672.340 lei. Alocări bugetare importante au fost şi în anul 2017, când această unitate spitalicească a beneficiat de 2.995.360 lei din vistieria judeţului, fiind modernizate Secţia Pediatrie II şi Laboratorul de analize medicale.
http://www.bzb.ro/stire/conducerea-spitalului-de-copii-spera-sa-se-apropie-de-finalizarea-renovarilor-2019-va-fi-al-treilea-an-in-care-se-investeste-aici-a133698
Modificat la data de 17 Ianuarie 2019

Evenimente în desfășurare