Mass Media

BUNĂ ZIUA BRAŞOV, 13 august 2020

Încep angajările pentru Spitalul ATI-Covid: 7 medici, 28 asistente, 28 infirmiere
Radu COLȚEA

Spitalul Judeţean Braşov va păstra şi cele 15 paturi ATI existente pentru pacienţii cu Covid-19 în stare gravă. Acestea vor fi folosite dacă situaţia va scăpa de sub control
Dacă la începutul săptămânii directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov, Cătălin Mişarcă, a anunţat că spaţiul în care sunt cele 15 paturi de terapie intensivă  pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus va fi eliberat după ce se va da în folosinţă secţia modulară, pentru a se continua lucrările la Corpul B al unităţii sanitare, miercuri, acesta a anunţat că acest lucru nu se va mai întâmpla. „De la începutul săptămânii au fost noi discuţii. Vom amâna pe cât posibil lucrările la aripa mică unde sunt cele 15 paturi, pentru ca acestea să poată fi folosite în cazul care va fi nevoie”, a declarat Mişarcă. Practic, după se va deschide secţia modulară ATI, cu o capacitate de 28 de paturi, în cazul în care va fi un număr foarte mare de pacienţi cu noul coronavirus, la Spitalul Judeţean ar putea fi disponibile 43 de paturi de terapie intensivă, condiţia fiind ca unitatea medicală să dispună şi de personalul medical. De altfel, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, Andrea Neculau, instituţia pe care o conduce va elibera autorizaţia pentru 28 de paturi în secţia modulară, plus 15 posturi ATI care rămân în conservare. „La momentul autorizării, ne vom asigura că paturile sunt echipate complet pentru terapie intensivă, iar acest lucru este asigurat de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, prin dotările existente deja şi care vor fi completate cu cele promise de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Dar, cea mai importantă este resursa umană. Acum suntem în etapa identificării resursei umane”, a declarat dr. Neculau. Totodată, ea a precizat că în acest moment exploatarea celor 43 de paturi este greu de promis, asta din cauza lipsei personalului de specialitate. „Nu putem asigura resursa umană, dar dacă vor apărea problemă vom căuta personal în piatră seacă”, a mai spus şeful DSP Braşov.
Spitalul Judeţean va solicita Consiliului Judeţean Braşov să aprobe noua organigramă

De altfel, tot miercuri, dr. Mişarcă a anunţat că „luni vom trimite către Consiliul Judeţean Braşov noua schemă de personal, apoi începem angajările. Avem şi personal din alte secţii, avem organizarea făcută. Căutăm şi personal nou, pentru a avea schema completă, pentru că oamenii sunt epuizaţi şi au nevoie şi de concedii”. Potrivit calculelor directorului medical al spitalului, pentru secţia modulară va fi nevoie de 7 medici şi de 28 de asistente şi tot atâtea infirmiere. Pe de altă parte, dr. Andrea Neculau a declarat că „eu, ca şi Direcţie de Sănătate Publică, vă asigur că voi face tot ce îmi stă în putere să aduc personal detaşat în contextul în care avem deficit. Am putea compensa cu medicii de alte specialităţi, precum Pneumoftiziologia, pentru că aceştia au şi competenţe în asigurarea suportului ventilator, care este o terapie intermediară”. De asemenea, ea a declarat că o soluţie ar fi scurtarea procedurilor care să permită angajarea mai rapidă a medicilor medicii tineri, care trec examenele de specialitate.
„Judeţeanul” a rămas singurul unde se tratează cazurile grave de coronavirus
În primăvara acestui an, la nivelul judeţului Braşov se discuta despre amenajarea unor secţii ATI pentru pacienţii cu COVID şi la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, însă, într-un final s-a ajuns ca doar la Spitalul Clinic Judeţean Braşov să existe posturi de terapie intensivă pentru aceste cazuri. Astfel, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie a început demersurile pentru realizarea unei Secţii ATI cu 10 locuri într-un pavilion din „Stejăriş”, însă, după ce administraţia judeţeană a fost de acord ca unitatea medicală să se mute în Pavilionul Mîrzescu, amenajarea secţiei a fost amânată. În ceea ce priveşte Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, directorul DSP Braşov, Andrea Neculau, a declarat că „acolo ar fi trebuit să se amenajeze o secţie cu 11 paturi de terapie intensivă, însă nu au venit toate echipamentele”. De asemenea, la Spitalul de Boli Infecţioase se dorea amenajarea a 5 paturi ATI cu suport ventilator mai avansat, însă apoi a fost luată decizia amenajării secţiei modulare de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. „În acest moment, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă este centrul de competenţă şi expertiză medicală pentru cazurile grave din judeţul Braşov, inclusiv a cazurilor COVID. Acest spital poate şi vrea să le acorde asistenţă medicală pacienţilor cu coronavirus aflaţi în stare gravă”, a mai spus Neculau. 
Judeţul Braşov are la dispoziţie 459 de locuri pentru pacienţii cu noul coronavirus
Directorul DSP Braşov a precizat că, în acest moment, judeţul Braşov are la dispoziţie 459 de paturi pentru tratarea pacienţilor cu noul coronavirus. „În acest număr sunt incluse paturile de terapie intensivă, dar şi cele de la Sanatoriul de Nevroze din Predeal (unde sunt pacienţi asimpomatici), precum şi cele 8 de chirurgie pentru pacienţii COVID de la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe”, a explicat Neculau.
https://bzb.ro/stire/incep-angajarile-pentru-spitalul-ati-covid-7-medici-28-asistente-28-infirmiere-a153695MONITORUL EXPRES, 13 august 2020

Spitalul modular are nevoie de 7 medici, 28 de asistente, 28 de infirmiere şi 3 brancardieri
Mihaela Parghel

• DSP Braşov şi Spitalul Judeţean caută personal pentru secţia modulară COVID, în condițiile în care dotările cu aparatură există • Povestea celor 15 paturi ATI-COVID din județean se schimbă iar
Direcția de Sănătate Publică Brașov și Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov caută personal suplimentar, astfel încât imediat după finalizarea lucrărilor la secția modulară de ATI-COVID, aceasta să poată funcționa. Reprezentanţii celor două instituţii spun că dotările cu aparatură există, însă mai trebuie asigurată şi resursa umană suficientă. Pentru cele 28 de paturi de ATI-COVID din viitoarea secţie modulară este nevoie de şapte medici de specialitate, 28 de asistente, 28 de infirmiere şi trei brancardieri.
Şapte medici de specialitate şi 28 de asistente pentru secţia modulară
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, dr. Andrea Neculau, spune că instituţia pe care o conduce este în curs de identificare a unei resurse umane suplimentare, pentru momentul în care secţia modular de ATI-COVID din curtea Spitalului Judeţean va fi finalizată. 21 august rămâne data la care această secţie modulară trebuie să fie gata şi predate Spitalului Judeţean, iar de acolo, în câteva zile trebuie asigurate dotările şi personalul, astfel încât de la 1 septembrie (după cum a precizat la începtul săptămânii, directorul medical al spitalului), totul să fie functional. „Resursa umană este cel mai important factor, în acest moment. De aceea suntem în curs de identificare a personalului. Putem face funcţionale cele 28 de paturi cu personalul pe care îl atragem. Vă asigur că voi face tot ce îmi stă în putere să aducem în această secţie personal detaşat din alte părţi. Asta putem face noi, ca instituţie”, a declarat dr. Andrea Neculau, director DSP Braşov. Directorul medical al Spitalului Judeţean Braşov, dr. Cătălin Mişarcă, spune, la rândul său, că există deja discuţii pentru atragerea de medici şi asistente şi din alte zone. Resursa umană de acum poate acoperi „la nivel de avarie” necesarul, spune dr. Mişarcă, însă este insuficientă. Pentru a funcţiona în bune condiţii, cele 28 de paturi au nevoie de şapte medici specialişti ATI sau specialişti pneumolog cu competenţe CPAP, care să lucreze pe gărzi, plus 28 de asistente, 28 de infirmiere şi trei brancardieri, care să lucreze pe ture.
Secţia ATI-COVID de la parterul Spitalului Judeţean nu mai intră în şantier
Autorităţile din sănătate spun că la finele acestei luni şi începutul lunii septembrie vor exista 28 de paturi ATI pentru pacienţii cu COVID. La acestea se vor adăuga cele 15 paturi ATI-COVID, care funcţionează la parterul Spitalului Judeţean, care nu dispar din organigramă, ci intră în conservare. Aceasta este precizarea făcută de dr. Andrea Neculau, directorul DSP Braşov, după ce luni, dr. Cătălin Mişarcă spunea că după deschiderea spitalului modular, zona de la parterul „Judeţeanului”, în care acum funcţionează secţia de ATI pentru pacienţii COVID va fi închisă şi pusă la dispoziţia constructorului care reabilitează clădirea, pentru a intra în şantier. „Amânăm cât se poate reabilitarea secţiei COVID din spital, pentru a păstra această zonă-tampon, în cazul în care numărul cazurilor severe creşte”, a fost precizarea făcută ieri de directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.
Pe câte paturi pentru pacienţii cu COVID poate conta acum Braşovul

„În acest moment, judeţul Braşov are la dispoziţie 459 de paturi destinate pacienţilor cu infecţia cu SARS-CoV-2. Acest număr include şi paturile de ATI-COVID dar şi paturile din unităţile suport“, a precizat dr. Andrea Neculau, şefa DSP Braşov. Aceste locuri sunt răspândite la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, principala unitate ce tratează COVID-19, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, Spitalul CFR Braşov, Spitalul municipal Săcele şi Spitalul orăşenesc Rupea. Tot în aceste locuri sunt incluse şi cele de la Spitalul municipal Sf. Gheorghe (Covasna), care pentru Braşov este spital-suport pentru cazurile COVID chirurgicale, dar şi locurile de la Sanatoriul de Nevroze Predeal şi Centrul Sf. Maria, „care nu sunt unităţi puternic medicalizate şi preiau doar cazurile uşoare”, a explicat Andrea Neculau.
Trend descendent la Brașov
42 de cazuri noi de infecţii cu COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în judeţul Braşov, numărul cazurilor pozitive ajungând astfel la 3752. La nivel naţional s-a atins încă un un nou record de cazuri pozitive, în 24 de ore, adică 1.415. În judeţul Braşov se observă în ultimele zile un trend descrescător, confrmă directorul Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, dr. Andrea Neculau. „Raportat la ultima decadă a lunii iulie, când au fost peste 800 de cazuri, la începutul acestei luni observăm că acestea sunt undeva la jumătate. Trendul în scădere al cazurilor noi este unul la care ne aşteptam. Recunosc, eu mă aşteptam ca acest lucru să se întâmple mai repede. Măsurile aplicate până acum au funcţionat. Am observat şi o atitudine pozitivă, mai cooperantă din partea comunităţii braşovene în a respecta măsurile de protecție. Vreau să le transmit braşovenilor că sunt mulţumită de ei, de modul în care au respectat regulile, în ultima perioadă”, a declarat dr. Andrea Neculau. Directorul DSP Braşov a atras atenţia că această atitudine responsabilă a cetăţenilor trebuie să continuie însă, pentru că în toamnă este posibil ca situaţia să se înrăutăţească, mai ales că atunci vor apărea şi alte viroze.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=index&s_id=201334&Spitalul-modular-are-nevoie-de-7-medici-28-de-asistente-28-de-infirmiere-si-3--brancardieriBUNĂ ZIUA BRAŞOV, 11 august 2020

Aerogara, la acoperiş! A început montarea arcelor, elementele ce dau identitate clădirii, având ca sursă de inspiraţie arhitectura gotică din Transilvania
Radu COLŢEA

Începute în luna martie, lucrările la terminalul Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav au un avans de mai bine de o lună. Mai exact, ieri, după ce a făcut o vizită pe şantier, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a declarat că, în urma discuţiilor cu constructorul, faţă de graficul iniţial s-a ajuns la un avans de 37 de zile. La aerogară a fost terminată realizarea structurii de beton, iar până la finalul acestei luni se vor închide lucrările de la structura de rezistenţă de la corpul de plecări internaţionale. Apoi, până la jumătatea lunii septembrie, se vor termina lucrările de montare a elementelor structurale metalice, respectiv acoperişul şi arcele din faţa terminalului, a căror montare este în curs. Aceste arce sunt elementele ce dau identitate aerogării, ele având ca sursă de inspiraţie arhitectura gotică din Transilvania. Avansate sunt şi lucrările la faţade. Totodată, constructorul a anunţat că la subsol sunt realizate în procent de 80% lucrările de arhitectură (care includ şi instalaţiile), urmând ca la mijlocul lunii viitoare acestea să se încheie, după care se va trece la vopsire. 
Cine nu ne lasă să facem aeroportul?
Pe de altă parte, în timpul vizitei pe şantier, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a declarat că „până acum nu eram lăsaţi să facem aeroportul de te miri cine ştie cine. Acum, când îl facem, s-a ajuns la cu totul altă situaţie. Mulţi spun că nu ne vor lăsa cei din Bucureşti să îl facem. Acest aeroport va fi funcţional. Va fi un aeroport de pasageri, iar în timp se va dezvolta şi componenta cargo. Acest proiect va contribui la dezvoltarea întregii regiuni”.
Foto: LUCRĂRILE LA TERMINALUL AEROPORTULUI BRAŞOV SUNT ÎN AVANS CU 37 DE ZILE. La subsol, se apropie de final şi lucrările de arhitectură.
https://bzb.ro/stire/aerogara-la-acoperis-a-inceput-montarea-arcelor-elementele-ce-dau-identitate-cladirii-avand-ca-sursa-de-inspiratie-arhitectura-gotica-din-transilvania-a153638MONITORUL EXPRES, 10 august 2020

La doi ani de la obţinerea finanţării
Drumul interjudeţean dintre Braşov şi Covasna intră în şantier
M.Ex.

• Drumul care leagă localităţile Măieruş, Apaţa, Ormeniş, Augustin şi continuă spre Baraolt, în judeţul Covasna, se realizează în cadrul unui proiect cu finanţare europeană accesat de Consiliul Judeţean Braşov
Drumul judeţean DJ 131B, care face legătura cu judeţul Covasna intră în şantier. Vineri, amplasamentul a fost predat constructorului care contractat pentru proiectul de modernizare a drumului interjudeţean Covasna – Braşov care face legătura între drumul naţional DN 12 şi drumul naţional DN 13. Artera, formată din DJ 131 km 0+000 şi 7+856 şi DJ 131B km 0+000 – 12+978, va fi modernizată de către Asocierea Gott Strasse SRL - SC Perfect Consult Europe SRL - Hydrostroy AD, care şi-a adjudecat această achiziţie. „Dacă la începutul anului 2018, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Covasna semnam pe acest pod proiectul pe fonduri europene destinat reabilitării şi modernizării drumului care leagă localităţile Măieruş, Apaţa, Ormeniş, Augustin şi continuă spre Baraolt, în judeţul Covasna, acum putem spune că suntem în linie dreaptă cu acest proiect: am predat amplasamentul, dăm ordinul de începere a lucrărilor, antreprenorul va face organizarea de şantier şi va începe lucrul. Sunt convins că această investiţie va fi una remarcabilă pentru judeţul nostru. Să nu uităm că judeţul Braşov a ajuns să acceseze din fonduri europene peste 300 de milioane de lei, iar din aceste fonduri reuşim să avem peste 100 de kilometri de drumuri care sunt în curs de reabilitare sau deja au fost modernizaţi”, a spus preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea.
O investiţie de peste 100 de milioane de lei
Contractul de lucrări este în valoare de 108.684.804 lei (cu TVA), iar asocierea de firme are la dispoziţie 29 de luni pentru a-l executa. „Pe anumite tronsoane, vor fi aproximativ două mii de metri liniari de piloţi foraţi. În cadrul proiectului sunt trei poduri care vor fi reparate, cel de la Augustin fiind unul dintre cele mai importante obiecte ale contractului. Vor fi relocări de utilităţi în cele patru localităţi pe care le traversează DJ 131 şi DJ 131B, iar promisiunea noastră este că ne vom mobiliza în cel mai scurt timp şi vom duce acest proiect la final mai devreme decât perioada stipulată prin contract”, a precizat Liviu Ioniţă, reprezentantul antreprenorului.
Lucrările sunt finanţate din fonduri europene
Lucrările se realizează în cadrul unui proiect cu finanţare europeană accesat de Consiliul Judeţean Braşov în 2018, pe Axa prioritară 6 a Programului Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 110.894.604,55 lei. Din fondurile europene vor fi modernizaţi 15,59 kilometri de carosabil și trotuare, vor fi amenajate staţii de transport public, se vor realiza rigole, şanturi, drenuri şi puţuri absorbante pentru evacuarea apelor pluviale, se vor reface podeţele transversale şi cele care asigură accesul la drumurile laterale şi vor fi reabilitate podurile peste râul Olt, pârâul Măieruş şi pârâul Remetea. Totodată, vor fi construite sau reparate ziduri de sprijin şi se vor amenaja trecerile la nivel cu calea ferată. Cu finanţare de la bugetul local al Judeţului Braşov va fi modernizat un sector de drum în lungime de 5,24 km.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=actualitate&s_id=201242&La-doi-ani-de-la-obtinerea-finantarii-Drumul-interjudetean-dintre-Brasov-si-Covasna-intra-in-santierBUNĂ ZIUA BRAŞOV, 10 august 2020

Drumul de 100 de milioane de lei, dat în lucru
Radu COLȚEA

Peste 29 de luni, drumurile judeţene care trec prin comunele Măieruş, Apaţa, Ormeniş şi Augustin vor fi ca noi
Drumul interjudeţean Covasna - Braşov, care trece prin comunele Măieruş, Apaţa, Ormeniş şi Augustin va intra în modernizare în perioada următoare, după ce, vineri, administraţia judeţeană a predat amplasamentul constructorului, în cadrul unui eveniment ce a avut loc pe podul de la Augustin, unde, la începutul anului 2018 a fost semnat contractul de finanţare a proiectului prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020.
Procedura s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, a administratorului public Daniel Gligoraş, cel care este şi managerul acestui proiect, a vicepreşedintelui CJ Adrian Gabor, precum şi a antreprenorului (Asocierea Gott Strasse SRL - SC Perfect Consult Europe SRL - Hydrostroy AD care şi-a adjudecat această achiziţie). De asemenea, au fost prezenţi şi reprezentanţii furnizorilor de utilităţi publice (telefonie, gaz, Compania Apa, Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Sistemul de Gospodărie a Apelor Braşov, Regionala de Căi Ferate Braşov, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov), ai firmei de proiectare SC Irimat Cons SRL, ai supervizorului - diriginte de şantier, precum şi ai primăriilor Măieruş, Apaţa, Ormeniş şi Augustin. În timpul evenimentului, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a amintit că „la începutul anului 2018, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Covasna semnam pe acest pod proiectul pe fonduri europene destinat reabilitării şi modernizării drumului care leagă localităţile Măieruş, Apaţa, Ormeniş, Augustin şi continuă spre Baraolt, în judeţul Covasna, acum putem spune că suntem în linie dreaptă cu acest proiect: am predat amplasamentul, emitem ordinul de începere a lucrărilor, antreprenorul va face organizarea de şantier şi va începe lucrul. Sunt convins că această investiţie va fi una remarcabilă pentru judeţul nostru. Să nu uităm că judeţul Braşov a ajuns să acceseze din fonduri europene peste 300 de milioane de lei, iar din aceste fonduri reuşim să avem peste 100 de kilometri de drumuri care sunt în curs de reabilitare sau deja au fost modernizaţi”.
2.000 de metri liniari de piloţi foraţi
Contractul de lucrări pentru proiectul proiectului „Modernizare drum interjudeţean Covasna – Braşov care face legătura între drumul naţional DN 12 şi drumul naţional DN 13 – format din DJ 131 km 0+000 – 7+856 şi DJ 131B km 0+000 – 12+978” este în valoare de 108.684.804 lei (cu TVA), iar constructorul are la dispoziţie 29 de luni pentru a-l executa. „Aşa cum ne-am angajat prin contract, în termen de 29 de luni vom duce la bun sfârşit reabilitarea celor două drumuri judeţene. Pe anumite tronsoane, vor fi aproximativ 2.000 de metri liniari de piloţi foraţi. În cadrul proiectului sunt trei poduri care vor fi reparate, cel de la Augustin fiind unul dintre cele mai importante obiecte ale contractului. Vor fi relocări de utilităţi în cele patru localităţi pe care le traversează DJ 131 şi DJ 131B, iar promisiunea noastră este că ne vom mobiliza în cel mai scurt timp şi vom duce acest proiect la final mai devreme decât perioada stipulată prin contract”, a precizat Liviu Ioniţă, reprezentantul antreprenorului.
15,59 km de drum reabilitaţi cu bani europeni, 5,24 km cu finanţare de la bugetul Judeţului Braşov
Lucrările se realizează în cadrul unui proiect cu finanţare europeană prin Programului Operaţional Regional 2014-2020, accesat de Consiliul Judeţean Braşov în 2018. Valoarea totală a proiectului este de 110.894.604,55 lei. Din fondurile europene vor fi modernizaţi 15,59 kilometri de carosabil şi trotuare, vor fi amenajate staţii de transport public, se vor realiza rigole, şanturi, drenuri şi puţuri absorbante pentru evacuarea apelor pluviale, se vor reface podeţele transversale şi cele care asigură accesul la drumurile laterale şi vor fi reabilitate podurile peste râul Olt, pârâul Măieruş şi pârâul Remetea. Totodată, vor fi construite sau reparate ziduri de sprijin şi se vor amenaja trecerile la nivel cu calea ferată. Cu finanţare de la bugetul local al Judeţului Braşov va fi modernizat un sector de drum în lungime de 5,24 km.
https://bzb.ro/stire/drumul-de-100-de-milioane-de-lei-dat-in-lucru-a153549
Modificat la data de 13 August 2020

Evenimente în desfășurare