Mass Media

MONITORUL EXPRES, 26 ianuarie 2021

Se urnește: Primul pas spre construcția Polivalentei din Brașov

Sala Polivalentă din Braşov ar urma să aibă aceeaşi capacitate cu cea de la Cluj, dar va costa de peste 5 ori mai mult
În cursul acestei săptămâni, caietul de sarcini privind construcţia Sălii Polivalente a Braşovului va fi încărcat în sistemul electronic de achiziţii publice şi procedurile vor fi demarate, în vederea depunerii ofertelor de către operatorii economici interesaţi. Termenul prevăzut pentru realizarea Sălii Polivalente este de 36 de luni. Proiectul Complexului Sportiv Sala Polivalentă de la Bartolomeu-Municipal a fost preluat oficial de către Compania Naţională de Investiţii la sfîrșitul lunii septembrie 2020, printr-o decizie luată de către Guvernul României. Valoare investiției aprobate de Guvern este de 404,56 de milioane de lei, din care 390,4  milioane de lei o reprezintă valoarea finanțată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației prin Compania Națională de Investiții „C.N.I.”- SA, iar 14,16 milioane este contribuția municipiului Brașov. Spre comparaţie, Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, o arenă multifuncţională cu 10.000 de locuri, a costat 15,7 milioane de euro în 2014. Sala Polivalentă din Braşov ar urma să aibă aceeaşi capacitate, dar va costa de peste 5 ori mai mult.
Președintele CJ Brașov a discutat cu directorul Companiei Naţională de Investiţii
Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, alături de senatorul Mihail Veştea a avut ieri o întâlnire la Compania Naţională de Investiţii (CNI), unde a discutat cu directorul general al instituţiei, Manuela Pătrăşcoiu, despre stadiul proiectelor Consiliului Judeţean Braşov şi ale celorlalte autorităţi publice locale braşovene, implementate de CNI în localităţile judeţului şi în municipiul Braşov. Dintre acestea, cele mai importante sunt construirea Sălii Polivalente a Braşovului şi modernizarea drumului judeţean DJ 102 I Valea Doftanei – Brădet, investiţie care urmează să asigure o alternativă rutieră la traficul de pe DN 1. Au fost trecute în revistă proiectele iniţiate de administraţia judeţeană şi realizate de CNI în domeniul îmbunătăţirii infrastructurii sanitare a judeţului Braşov, respectiv reabilitarea Corpului B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, precum şi alte proiecte investiţionale care ar putea fi puse în operă în perioada următoare.
Proiectul complexului multifuncţional a fost demarat în mandatul lui Scripcaru
Despre stadiul proiectului Sălii Polivalente a Braşovului, directorul general al CNI a dat asigurări că în cursul acestei săptămâni, caietul de sarcini privind construcţia obiectivului va fi încărcat în sistemul electronic de achiziţii publice şi procedurile vor fi demarate, în vederea depunerii ofertelor de către operatorii economici interesaţi. Termenul prevăzut pentru realizarea Sălii Polivalente este de 36 de luni, iar valoarea totală a investiţiei ajunge la 404.556.674,10 lei (peste 83,5 milioane de euro). Construirea Sălii Polivalente sub forma unui complex multifuncţional este unul dintre cele mai importante obiective demarate de municipalitatea braşoveană în mandatul precedent şi care, în urma discuţiilor purtate de autorităţile locale braşovene cu fostul premier Ludovic Orban, a fost preluat în portofoliul CNI şi inclus în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul „Săli de sport”, printr-un Ordin al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei din 15 iulie 2020.
Veștea: „Braşovul are nevoie de o sală polivalentă modernă, de mari dimensiuni“
Preşedintele CJ Braşov, Adrian-Ioan Veştea, a susţinut de la bun început acest proiect demarat de municipiul Brașov, astfel că pe parcursul anului 2020, alături de senatorul Mihail Veştea – la vremea respectivă secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, a participat la mai multe întâlniri de lucru atât la nivel local, cât şi cu oficiali guvernamentali, inclusiv cu premierul de atunci, Ludovic Orban, care au vizat elaborarea proiectului, dimensionarea investiţiei şi stabilirea modalităţii concrete prin care proiectul putea fi preluat în portofoliul Companiei Naţionale de Investiţii. „Braşovul are nevoie de o sală polivalentă modernă, de mari dimensiuni, destinată atât competițiilor sportive, cât şi concertelor, conferințelor, congreselor şi activităților culturale, o sală care să respecte standardele naționale și internaționale în ceea ce priveşte organizarea tuturor tipurilor de evenimente. Mă bucur că proiectul a ajuns în stadiul achiziţiei lucrărilor de execuţie şi sper că aceste proceduri se vor desfăşura fără probleme, astfel încât să putem avea un constructor în cel mai scurt timp cu putinţă”, afirmă preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea.


MONITORUL EXPRES, 26 ianuarie 2021

Consultare publică pentru proiectele sportive pe anul 2021

Dezbaterea va fi online, în data de 27 ianuarie 2021, și va fi coordonată de vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Szenner Zoltan
Consiliul Județean Brașov aduce la cunoștința potențialilor beneficiari interesați de accesarea de fonduri nerambursabile prin „Programul Județean de finanțare nerambursabilă din bugetul propriu al Județului Brașov a proiectelor sportive pe anul 2021” – Sportul de performanță și Sportul pentru toți, organizarea unei consultări publice online, în data de 27 ianuarie 2021, coordonată de vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Szenner Zoltan. Consultarea se va desfășura în sistem de videoconferință pe platforma Zoom. Proiectele Ghidurilor de finanțare pot fi accesate pe pagina web a Consiliului Județean Brașov: www.judbrasov.ro / Proiecte Sport / Descărcare – Ghid Sportul pentru Toţi 2021 – Consultare publică, respectiv Descărcare – Ghid Sportul de Performanţă 2021 – Consultare publică.
În data de 27 ianuarie 2021, la orele 11:00, la consultarea publică pe tema ghidurilor de finanțare ale celor două componente din „Programul Județean de finanțare nerambursabilă din bugetul propriu al Județului Brașov a proiectelor sportive pe anul 2021” sunt invitați să participe reprezentanții asociațiilor cluburilor sportive de drept privat, fără scop lucrativ, precum și ai asociațiilor județene pe ramură de sport care activează în județul Brașov.
„Prin această consultare publică ne dorim să stabilim un dialog cu asociațiile de profil, să ascultăm propunerile lor, astfel încât la final să avem elaborate Ghiduri ale solicitanților care vor permite accesul la finanțarea oferită de Consiliul Județean pentru un număr cât mai mare de sportivi și să încurajăm practicarea sporturilor de masă, în special în rândul copiilor”, precizează vicepreședintele CJ Brașov, Szenner Zoltan.
Persoanele interesate să participe la consultare vor transmite intenția de participare la eveniment până la data de 26 ianuarie, ora 15:00, pe adresa: sport@judbrasov.ro.
Link-ul de acces la evenimentul zoom va fi transmis celor interesați în data de 26 ianuarie.


BUNĂ ZIUA BRAȘOV, 26 ianuarie 2021

Consiliul Judeţean Braşov, dispus să plătească peste 17 milioane de lei pentru consolida drumul dintre Galaţi şi Boholţ

Radu COLŢEA
 
Pe două sectoare, artera a fost afectată de alunecări de teren
Drumul judeţean dintre cartierul făgărăşean Galaţi şi satul Boholţ va intra în reparaţii, asta după ce două sectoare ale acestei artere au fost afectate de alunecări de teren. Investiţia este estimată la 17.370.795 lei, cu tot cu TVA, iar pentru acest proiect consilierii judeţeni braşoveni vor vota în şedinţa de plen de joi indicatorii tehnico-economici, finanţarea urmând a fi asigurată de Consiliul Judeţean Braşov. În documentaţia proiectului de hotărâre se arată că lucrările de consolidare se vor realiza pe două sectoare de drum, unul  cu o lungime de aproximativ 45 m, iar celălalt  cu o lungime de aproximativ 700 m. Pe segmentul cu lungimea de 45 m au fost constatate tasări accentuate ale platformei drumului, pe o porţiune a trecut chiar şi de axul şoselei, astfel că, din cauza deformării terenului  au apărut crăpături şi gropi. De asemenea, în zonă este colmatat şanţul de captare a apelor pluviale, care nu mai au unde să se scurgă. Pe celălalt sector vizat de lucrări există fisuri, crăpături şi faianţări (degradări) ale covorului asfaltic, mai pronunţate pe urmele de circulaţie ale vehiculelor. De asemenea, şi pe acest sector şanţurile de scurgere sunt colmatate, astfel că apa se infiltrează în corpul drumului. Pentru a remedia aceste probleme, terenul va fi consolidat cu ajutorul unor piloţi foraţi, dar se vor reface şi sistemele de scurgere apelor pluviale. De asemenea, cele două sectoare de drum vor reabilitate, astfel încât pe ele să se poată circula în condiţii optime. Conform estimării specialiştilor Consiliului Judeţean Braşov, lucrările vor dura doi ani.


BUNĂ ZIUA BRAȘOV, 26 ianuarie 2021

Dată în lucru: Polivalenta Braşovului, a celor 10.000 de spectatori!

Radu COLȚEA
 
Compania Naţională de Investiţii va lansa în câteva zile licitaţia pentru execuţie, peste 83,5 milioane de euro
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, împreună cu senatorul Mihail Veştea (PNL) au avut luni o întâlnire cu directorul general al Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), Manuela Pătrăşcoiu, tema discuţiilor fiind stadiul proiectelor Consiliului Judeţean Braşov şi ale celorlalte autorităţi publice locale braşovene implementate de companie. Una dintre investiţiile CNI în judeţul nostru este sala polivalentă ce se va construi  în municipiul Braşov, pe amplasamentul fostului stadion municipal. Referitor la această investiţie, reprezentanta CNI a anunţat că în cursul acestei săptămâni, caietul de sarcini privind construcţia obiectivului va fi încărcat în sistemul electronic de achiziţii publice (SICAP) şi procedurile vor fi demarate, în vederea depunerii ofertelor de către operatorii economici interesaţi. După discuţia cu reprezentanta CNI, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a declarat că „Braşovul are nevoie de o sală polivalentă modernă, de mari dimensiuni, destinată atât competiţiilor sportive, cât şi concertelor, conferinţelor, congreselor şi activităţilor culturale, o sală care să respecte standardele naţionale şi internaţionale în ceea ce priveşte organizarea tuturor tipurilor de evenimente. Mă bucur că proiectul a ajuns în stadiul achiziţiei lucrărilor de execuţie şi sper că aceste proceduri se vor desfăşura fără probleme, astfel încât să putem avea un constructor în cel mai scurt timp cu putinţă”. În documentaţia licitaţiei ce urmează a fi lansată pe platforma electronică de achiziţii publice se arată că termenul prevăzut pentru realizarea sălii polivalente este de 36 de luni, iar valoarea totală a investiţiei este de 404.556.674 lei (peste 83,5 milioane de euro).
Demersurile pentru finanţarea de la bugetul de stat au început anul trecut
Referitor la acest proiect, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a reamintit că realizarea sălii polivalente sub forma unui complex multifuncţional „este unul dintre cele mai importante obiective demarate de municipalitatea braşoveană în mandatul precedent şi care, în urma discuţiilor purtate de autorităţile locale braşovene cu fostul premier Ludovic Orban, a fost preluat în portofoliul CNI şi inclus în Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, Subprogramul «Săli de sport», printr-un Ordin al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei din 15 iulie 2020”. Preşedintele CJ Braşov, Adrian  Veştea, a menţionat că a susţinut de la bun început acest proiect, astfel că pe parcursul anului 2020, alături de senatorul Mihail Veştea – la vremea respectivă secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, a participat la mai multe întâlniri de lucru atât la nivel local, cât şi cu oficiali guvernamentali, inclusiv cu premierul de atunci, Ludovic Orban, care au vizat elaborarea proiectului, dimensionarea investiţiei şi stabilirea modalităţii concrete prin care proiectul putea fi preluat în portofoliul Companiei Naţionale de Investiţii. Pentru proiectul sălii polivalente, documentaţia tehnico-economică la faza de proiect tehnic şi detaliile de execuţie, elaborate de municipalitatea braşoveană, au fost aprobate anul trecut de o comisie interministerială. Tot anul trecut, în 25 august a fost emis avizul Comisiei Tehnico-Economice a CNI, iar în 24 septembrie a fost adoptată Hotărârea de Guvern necesară pentru predarea-preluarea obiectivului spre finanţare şi execuţie.
Construită pe un „relief artificial”, cu fundaţia fixată pe piloni de beton
Capacitatea viitoarei săli polivalente din Bartolomeu va fi de 11.233 locuri, din care 10.075 de locuri în sala principală şi 1.158 locuri în cea de antrenamente. Suprafaţa totală construită va fi de 12.785 mp. Noua sală se va realiza pe un „relief artificial” având în vedere că terenul este mlăştinos. De asemenea, fundaţia se va sprijini pe piloni de beton.
Compania Naţională de Investiţii ar putea implementa şi alte proiecte în judeţul Braşov
Pe lângă proiectul sălii polivalente, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a discutat cu Manuela Pătrăşcoiu şi despre alte investiţii preluate de CNI, printre care modernizarea drumului judeţean DJ 102 I Valea Doftanei – Brădet, investiţie care urmează să asigure o alternativă rutieră la traficul de pe DN 1. Precizăm că acest proiect este în această perioadă în etapa pregătirii unor documentaţii tehnice. De asemenea, au fost trecute în revistă proiectele iniţiate de administraţia judeţeană şi realizate de CNI, respectiv reabilitarea Corpului B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, precum şi alte investiţii care ar putea fi realizate în perioada următoare.


BIZBRASOV.RO, 26 ianuarie 2021

Consiliul Județean Brașov pregătește un proiect de aproximativ 100 de milioane de euro finanțat din bani europeni pentru rezolvarea problemei deșeurilor din întreg județul: de la 5% gunoi reciclat la 50%. Dacă nu atingem țintele, „comoditatea” se va plăti scump

Proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor din județul Brașov” (SMID) propune investiții pentru realizarea unui sistem de management integrat al deșeurilor în județul Brașov, în conformitate cu prevederile Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor în județul Brașov 2020-2025, cuprinzând astfel soluțiile care vor rezolva actualele probleme legate de gestionarea deșeurilor. „Pregătim  un proiect  major care va finanța o investiție de aproximativ 100 milioane de euro, finanțată prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, în baza căruia vom construi un sistem de management integrat al deșeurilor din întreg județul Brașov, înglobând toate instalațiile necesare pentru gestionarea deșeurilor din județul nostru”, a explicat vicepreedintele CJ Brașov, Szenner Zoltan. Implementarea SMID va crea locuri de muncă și, totodată, va asigura creșterea standardului de viață al populației și îmbunătățirea calității aerului.
Doar 5% din cantitatea de deșeuri municipale coletcte este reciclat în prezent
Szenner Zoltan a precizat că, la momentul actual, rata de reciclare la nivelul județului Brașov este de aproximativ 5%, cu mult sub țintele impuse de Uniunea Europeană. Din 2015, fiecare localitate care nu și-a îndeplinit țintele de reciclare este obligată să plătească la începutul anului contribuția la Fondul de Mediu, care se calculează în funcție de  cantitatea de deșeuri care nu a fost reciclată și a ajuns în rampele de depozitare.
Nu reciclezi, plătești scump
Acum, contribuția este de 50 lei/tonă, însă „comoditatea” de a nu recicla ar urma să se plătească și mai scump, în condițiile în care ținta de reciclare și reutilizare până în 2025  pentru deșeuri municipale este de 50% din deșeuri generate. „În situația în care o unitate administrativ-teritorială (UAT) a generat 1.000 t de deșeuri din care a reciclat și valorificat doar 10%, adică 100 t, pentru diferența de 40% respectivul UAT va trebui să plătească. Dacă facem un calcul, costul total va ajunge la 20.000 de lei. Un alt cost indirect este contribuția de 80 lei/t pentru economia circulară, care se plătește pe cantitățile de deșeuri care sunt depozitate. Această contribuție se achită de către Depozitar, dar, în mod automat, se regăseste în tariful de depozitare si automat se va regăsi și în prețul plătit de către populație. Aceste plăți efectuate de UAT-uri vor crește tot mai mult cu sume plătite sub formă de penalități pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor”, a exemplificat Szenner Zoltan riscurile financiare la care se expune fiecare localitate și implicit locuitorii săi care vor trebui să suporte cheltuielile, dacă nu se vor lua măsuri de reducere a cantităților de deșeuri.  
Fiecare localitate „scapă” acum de problema gunoiului cum poate
Practic, la nivelul județului Brașov nu a fost adoptat încă un Regulament al serviciului de salubrizare, având în vedere că nu există un Sistem integrat funcțional de management al deșeurilor, astfel că fiecare dintre cele 58 de UAT-uri și-a făcut propriile reguli, așa cum a crezut de cuviință. Implicit, au apărut și problemele. „Lipsa unui sistem de management de gestionare a deșeurilor este vizibil pentru orice cetățean prin mormanele de gunoi depozitate de către persoane fizice și/sau juridice pe malul apelor, pe câmpuri sau care sunt chiar arse. Aceste depozite ilegale de deșeuri generează costuri suplimentare pentru UAT-le pe raza cărora se află, acestea fiind obligate sa achite cheltuielile legate de ridicare și depozitarea acestora. Sunt UAT-uri care colectează separat deșeurile reciclabile în 3, 4 sau 5 fracții și sunt operatori care colectează totul în amestec. Majoritatea administrațiilor sunt interesate în principal de costurile salubrizării, dar ar trebui să ia în considerare și costurile indirecte care apar odată cu neatingerea țintelor de reciclare”, a subliniat vicepreședintele CJ Brașov. După implementarea SMID, ADI ISO MEDIU (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ISO MEDIU Brașov) va prelua gestiunea sistemului și va organiza licitații pentru delegarea gestiunii către operatori privați. ADI ISO MEDIU are, conform legislației, în componența sa toate UAT-urile din județ și are ca scop realizarea în comun a proiectelor de dezvoltare regională în domeniul managementului deșeurilor, însă nu are pârghii legale de obligare sau tragere la răspundere pentru neefectuarea investițiilor și/sau serviciilor aferente managmetului de gestionare a deșeurilor.
Principalele investiții din cadrul SMID
Prin implementarea proiectului SMID se vor putea rezolva majoritatea problemelor actuale  legate de gestionarea deșeurilor, iar Szenner Zoltan subliniază faptul că la nivelul județului Brașov implementarea acestui sistem integrat presupune realizarea unor investiții ce presupun:
servicii de salubrizare de calitate, prin colectarea separată a deșeurilor,
construirea de centre de colectare cu aport voluntar – unde cetățenii pot depozita, în mod gratuit, deșeurile voluminoase și periculoase, DEE, baterii etc.
statii de transfer pentru eficientizarea transportului in cazul UAT-lor aflate la mai mare distanță de stațiile de tratare și de compostare,
construirea unui Centru de Management Integrat al Deșeurilor, care va cuprinde o instalație de tratare mecano-biologică cu digestie anaerobă, o stație de sortare și o stație de compostare pentru deșeurile verzi, toate organizate în hale închise.
Acest subiect fiind de maximă importanță pentru județul Brașov,  vom reveni asupra lui, cu un material despre descrierea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (prescurtat SMID) și a modului în care acest sistem poate schimba gestionarea deșeurilor în județul Brașov.Modificat la data de 26 Ianuarie 2021

Evenimente în desfășurare