Mass Media

BUNĂ ZIUA BRAȘOV, 18 septembrie 2019

Imposibil de proiectat pentru români: Turnul virtual de la Aeroportul Braşov
Ionuţ DINCĂ

Soluţia tehnică pentru turnul virtual şi celelalte servicii de trafic aerian va fi relansată în licitaţie internaţională. Cost estimat, 3,64 milioane de lei
Consiliul Judeţean Braşov nu a reuşit încă să definitiveze soluţia tehnică pentru Serviciile de Trafic Aerian, din care face parte şi turnul de control, pentru viitorul aeroport de la Ghimbav. În vederea identificării acesteia, autorităţile lansaseră o licitaţie în luna iunie, valoarea totală pentru aceste servicii fiind estimată la suma de 840.000 de lei cu tot cu TVA. Preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea, a precizat că nici o firmă nu s-a înscris la procedură, acest lucru datorându-se probabil şi faptului că la noi în ţară nu există firme specializate în acest sens.
O noutate pentru români
În urma analizei comparative efectuate de Eurocontrol (European Organisation for the Sfaty of Air Navigation), în colaborarea cu Romatsa, soluţia care ar asigura maximum de eficienţă şi flexibilitate pentru amenajarea turnului de control al viitorului aeroport, era de amenajare a unui turn virtual. „În România nu au mai fost efectuate studii în acest sens, astfel că am solicitat oferte de la firme din străinătate, iar în urma analizei acestora am majorat preţul estimat pentru realizarea studiului de fezabilitate privind asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană. De altfel, împreună cu Romatsa am refăcut caietul de sarcini şi am mai adăugat şi alte cerinţe”, a explicat preşedintele CJ Braşov. Astfel, costul total estimat pentru realizarea acestui studiu este de 3,64 milioane de lei, cu TVA, iar autorităţile judeţene speră ca până în data de 21 octombrie să şi primească oferte.
Avantajele turnului virtual
Caietul de sarcini cuprinde elementele componente ale funcţionării serviciilor de trafic şi dirijare, respectiv: instrumentele de aterizare, meteo, comunicaţii, geometria spaţiului aerian, să vedem punctele de intrare în zona spaţiului aerian controlat, proceduri de zbor, informare aeronautică, integrarea sistemelor în sistemul naţional de comunicaţii aeronautive şi soluţia de turn de control. Turnul de control virtual propus a fi realizat la Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav are o serie de avantaje faţă de un turn de control clasic. Folosind realitatea augmentată, sistemul identifică aeronavele, afişează zonele restricţionate, detectează animalele sălbatice sau dronele care în ultima perioadă reprezintă un pericol din ce în ce mai mare pentru aeroporturi. Dacă vor exista ofertanţi şi se va semna un contract, în termen de cel mult şase luni ar urma să fie stabilită soluţia concretă pentru serviciile de trafic aerian la aeroportul braşovean.
https://www.bzb.ro/stire/imposibil-de-proiectat-pentru-romani-turnul-virtual-de-la-aeroportul-brasov-a142445MONITORUL EXPRES, 18 septembrie 2019

Pentru al doilea an
CJ finanţează nerambursabil proiecte de asistenţă socială
Mihaela Parghel

• În acest an, CJ a alocat tot 1 milion de lei, însă cele patru proiecte selectate vor primi, în total, mai puţin de 140.000 de lei • Reprezentanţii ONG-urilor de asistenţă socială au primit finanţarea la 15 septembrie şi vor trebui să finalizeze proiectele propuse la 15 noiembrie
Patru organizaţii non-guvernamentale din judeţul Braşov vor beneficia în următoarele două luni de o finanţare de la bugetul Consiliului Judeţean, pentru a-şi pune în aplicare proeictele sociale pe care le au. Din bugetul de un milion de lei, pus la dispoziţie pentru finanţarea prin Ghidul destinat ONG-urilor de asistenţă socială, Consiliul Judeţean Braşov a alocat, în acest an, doar 139.391 de lei, a declarat vicepreşedintele Adrian Gabor. „Este pentru al doilea an când avem un Ghid al solicitantului pe proiecte sociale ale ONG-urilor şi am avut un buget de un milion de lei. Din şapte asociaţii înscrise, patru au fost selectate şi vor primi finanţările. Chiar dacă am alocat puţin faţă de bugetul nostru, pot spune că şi anul viitor vom avea acelaşi buget de un milion de lei şi sper să ajungem cheltuim atunci cât mai mult“, a declarat Adrian Gabor. Cele patru ONG-uri au la dispoziţie doup luni pentru a-şi pune proiectele în aplicare, pentru că pe 15 noiembrie este termenul limită pus în vedere pe CJ.
Finanţări între 31.000 şi 37.000 de lei, de cheltuit în maxim două luni
În acest an vor fi finanţate proiectele depuse de Asociaţia de Servicii Sociale SCUT, Asociaţia „Rază de Speranţă“, Asociaţia „Sf. Haralambie“ şi Asociaţia „Îngrijire Acasă“, ultimele două fiind la prima colaborare de acest fel cu Consiliul Judeţean Braşov. Sumele pe care ONG-urile le primesc în acest an pentru serviciile sociale acorate gratuit beneficiarilor lor sunt cuprinse între 31.000 şi 37.000 de lei. Fiecare dintre cele patru ONG-uri care au trecut selecţia oferă un tip diferit de servicii sociale. Astfel, Asociaţia de Servicii Sociale SCUT a primit 31.763 de lei pentru terapiile complementare pe care le oferă beneficiarilor săi, pacienţi cu afecţiuni de sănătate mintală. „Vorbim despre zece beneficiari în acest proiect, care vor avea parte, printre altele, de hipoterapie, ergoterapie sau lecţii de dezvoltare a competenţelor digitale pentru a avea o şansă mai bună să se angajeze. Avem în plan, de asemeena, tot felul de terapii individuale sau de grup pentru integrarea lor cât mai normală. În final, proiectul nostru include şi o Zi a porţilor deschise la SCUT“, a explicat reprezentantul Asociaţiei, Mariana Busuioc. SCUT oferă servicii gratuite pentru 20 de beneficiari care suferă de diferite boli de sănătate mintală, de la depresii sau tulburare bipolară, la schizofrenie. Pe lista de aşteptare a Asociaţiei sunt însă cel puţin încă 20 de persoane.
Tabără de dans pentru beneficiarii Asociaţiei „Sf. Haralambie“
Asociaţia „Sfântul Haralambie“, care oferă servicii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi, va beneficia, de la bugetul judeţului, de suma de 36.650 de lei, pentru proiectul numit „Abilităţi pentru dizabilităţi“. Oana Alexandru, reprezentanta asociaţiei, spune că proiectul include o tabără de dans adaptat pentru persoanele cu dizabilităţi. „S-au creat coregrafii şi le-am testat competenţele beneficiarilor noştri,ajutându-i să treacă peste greutatea creată de dizabilitate. În finalul proiectului va fi un spectacol, pe 9 noiembrie, la Sala Patria cu momentele de dans, la care vor participa 20 de beneficiari“, a declarat Oana Alexandru, de la Asociaţia Pentru Persoane cu Dizabilităţi Fizice „Sf. Haralambie“.
Meloterapie pentru copiii cu tulburări din spectrul autist, la Asociaţia „Rază de speranţă“
Asociaţia „Rază de Speranţă“, care şi anul trecut a atras finanţarea din partea Consiliului Judeţean, împreună cu SCUT, va primi, în acest an o susţinere de 33.120 de lei, pentru un proiect ce vizează copii cu vârste între 7 şi 14 ani, cu tulburări din spectrul autist. Aceştia care vor beneficia de terapie prin muzică şi mişcare. „Este un proiect pilot prin care vom dota o cameră de meloterapie cu tot ceea ce este necesar şi vom avea acolo inclusiv sesiuni de grup, importante pentru partea vocaţională a beneficiarilor noştri“, a explicat Diana Niţă, reprezentanta Asociaţiei „Rază de Speranţă“. De acest proeict vor beneficia 20 de copii cu vârste între 7 şi 14 ani.
„Bătrâneţi cu demnitate“, un proiect pentru vârstnicii braşoveni
Un al patrulea ONG care va fi sprijinit de la bugetul pus la dispoziţie de CJ este Asociaţia Îngrijire acasă. Proiectul „Bătrâneţi cu demnitate“ va primi 34.160 lei şi constă în acordarea unor servicii de calitate pentru beneficiarii asociaţiei. „Nu avem foarte mult timp la dispoziţie, prin această finanţare, având în vedere că la 15 noiembrie trebuie să terminăm proiectul propus. Noi vom avea 70 de beneficiari pe care îi vom ajuta cu consultanţă pentru o viaţă cât mai uşoară, iar 20 vor fi pacienţi care vor beneficia de îngrijiri consistente“, a explicat Flavia Boghiu, reprezentanta Asociaţiei „Îngrijire acasă“. Potrivit vicepreşedintelui CJ, Adrian Gabor, trei asociaţii nu au primit în acest an finanţările puse la dispoziţie prin Ghid, fie pentru că nu au ajuns la timp cu solicitările, fie pentru că nu s-au încadrat în cerinţe. Este vorba despre Asociaţia Filantropică Medical-Creştină Christiana Braşov, care a venit prea târziu cu dosarul, Asociaţia Catharsis şi Asociaţia „Aici pentru Tine“, care nu s-au „calificat“.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=actualitate&s_id=193921&Pentru-al-doilea-an-CJ-finanteaza-nerambursabil-proiecte-de-asistenta-socialaMONITORUL EXPRES, 17 septembrie 2019

Două drumuri judeţene care vor susţine turismul din Ţara Făgăraşului intră în reabilitare
M.P.

Două dintre drumurile judeţene care vor susţine turismul din Ţara Făgăraşului intră în reabilitare. Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a anunţat că cele două amplasamente ale drumurilor Victoria – Viştişoara şi Mănăstirea Brâncoveanu – Valea Sâmbetei au fost predate constructorului contractat şi vor intra în curând în şantier. O discuţie pe tema celor două drumuri a avut loc la finalul săptămânii trecute, cu reprezentanţii autorităţilor locale, reprezentanţii firmelor constructoare, diriginţii de şantier, proiectanţii şi reţeliştii, pe tema pregătirii în bune condiţii, a lucrărilor, astfel încât acestea să se încadreze în termenele asumate. „Sunt lucrări extrem de importante pentru locuitorii din zona Ţara Făgăraşului, de aceea ne dorim ca, în cel mai scurt timp să emitem ordinul de începere a lucrărilor!“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea. Drumul judeţean 102 G Victoria-Viştişoara este situat pe teritoriul administrativ al localităţilor Victoria, sat Viştişoara (com. Viştea), sat Staţiunea Climaterică Sâmbăta (com. Sâmbăta de Sus) şi are o lungime de 9,9 km. În urma finalizării procedurilor de achiziţie publică pentru lucrările de modernizare a acestui drum, a fost desemnată câştigătoare asocierea SC.Consal SRL şi SC Multipland SRL Valoarea totală a contractului de lucrări este de 41.592.555,53 lei (inclusiv TVA), iar durata de execuţie a lucrărilor este de 12 luni. În ceea ce priveşte lucrările de modernizare a DJ 108 B Mănăstirea Brâncoveanu – Valea Sâmbetei, acestea vor fi executate de S.C. Morani Construct SRL , în termen de şase luni de la data comunicării ordinului de începere a lucrărilor, valoarea acestora fiind de 4.517.861,47 lei (inclusiv TVA). Ambele drumuri sunt reabilitate cu finanţare prin Programul Naţonal de Dezvoltare Locală (PNDL).
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=eveniment&s_id=193890&Doua-drumuri-judetene-care-vor-sustine-turismul-din-Tara-Fagarasului-intra-in-reabilitareBUNĂ ZIUA BRAȘOV, 16 septembrie 2019

Alte două drumuri din Ţara Făgăraşului, predate constructorilor pentru modernizare
Radu COLŢEA

Pentru Victoria - Viştişoara şi Mănăstirea Brâncoveanu - Valea Sâmbetei, Consiliul Judeţean Braşov a obţinut o finanţare de la bugetul de stat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a fost prezent vineri  la predarea amplasamentelor către constructor pentru două drumuri judeţene din zona Ţara Făgăraşului, în vederea reabilitării şi modernizării acestora, respectiv: DJ 102 G Victoria – Viştişoara (km 0+000-9+900) şi DJ 108 B Mănăstirea Brâncoveanu – Valea Sâmbetei (km 0+000-1+400). La întâlnire au participat reprezentanţii autorităţilor locale, în a căror rază teritorială se află aceste drumuri, reprezentanţii firmelor constructoare, diriginţii de şantier, proiectanţii, precum şi reţeliştii. Principalele teme de discuţie au vizat pregătirea demarării, în bune condiţii, a lucrărilor de reabilitare şi modernizare, astfel încât constructorii să se încadreze în termenii contractuali, prezentarea proiectelor de investiţii, pe care edilii le au în execuţie sau în diferite stadii de implementare, în zona drumurilor judeţene respective, în vederea corelării executării tuturor lucrărilor, precum şi  prezentarea traseelor de utilităţi, în vederea evitării unor probleme de reţelistică. „Reabilitarea şi modernizarea drumurilor judeţene a fost şi rămâne una din priorităţile mele, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov. Am dorit să particip, astăzi, alături de responsabilii de proiect, la predarea amplasamentelor acestor drumuri către constructor, în vederea demarării lucrărilor de reabilitare şi modernizare, pentru a ne asigura că putem demara şantierul în bune condiţii şi pentru a evita eventualele problemele de reţelistică, care ar putea genera întârzieri. Sunt lucrări extrem de importante pentru locuitorii din zona Ţara Făgăraşului, de aceea ne dorim ca, în cel mai scurt timp să emitem ordinul de începere a lucrărilor!”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian  Veştea.
41,6 milioane lei, pentru modernizarea drumului Victoria – Viştişoara
Drumul judeţean 102 G Victoria-Viştişoara este situat pe teritoriul administrativ al localităţilor Victoria, sat Viştişoara (com. Viştea), sat Staţiunea Climaterică Sâmbăta (com. Sâmbăta de Sus) şi are o lungime de 9,9 km. În urma finalizării procedurilor de achiziţie publică pentru lucrările de modernizare a acestui drum, a fost desemnată câştigătoare asocierea SC Consal SRL şi SC Multipland SRL. Valoarea totală a contractului de lucrări este de 41.592.555 lei (inclusiv TVA), iar durata de execuţie a lucrărilor este de 12 luni.
Modernizarea drumului care leagă Mănăstirea Brâncoveanu – Valea Sâmbetei va costa 4,5 milioane lei
În ceea ce priveşte lucrările de modernizare a DJ 108 B Mănăstirea Brâncoveanu – Valea Sâmbetei, acestea vor fi executate de SC Morani Construct SRL, în termen de 6 luni de la data comunicării ordinului de începere a lucrărilor, valoarea acestora fiind de 4.517.861  lei (inclusiv TVA). Pentru aceste proiecte Consiliul Judeţean Braşov a obţinut finanţări prin Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).
https://www.bzb.ro/stire/alte-doua-drumuri-din-tara-fagarasului-predate-constructorilor-pentru-modernizare-a142329MYTEX.RO, 15 septembrie 2019

Începe modernizarea a două drumuri județene din Țara Făgărașului
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea a fost prezent, vineri, la predarea amplasamentelor către constructor pentru două drumuri județene din zona Țara Făgărașului, în vederea reabilitării şi modernizării acestora, respectiv: DJ 102 G Victoria – Viștișoara (km 0+000-9+900) și DJ 108 B Mănăstirea Brâncoveanu – Valea Sâmbetei (km 0+000-1+400). La întâlnire au participat reprezentanții autorităților locale, în a căror rază teritorială se află aceste drumuri, reprezentanții firmelor constructoare, diriginții de șantier, proiectanții, precum și rețeliștii. Principalele teme de discuţie au vizat pregătirea demarării, în bune condiţii, a lucrărilor de reabilitare şi modernizare, astfel încât constructorii să se încadreze în termenii contractuali, prezentarea proiectelor de investiții, pe care edilii le au în execuţie sau în diferite stadii de implementare, în zona drumurilor județene respective, în vederea corelării executării tuturor lucrărilor, precum şi prezentarea traseelor de utilităţi, în vederea evitării unor probleme de reţelistică. Drumul județean 102 G Victoria-Viștișoara este situat pe teritoriul administrativ al localităților Victoria, sat Viștișoara (com. Viștea), sat Stațiunea Climaterică Sâmbăta (com. Sâmbăta de Sus) și are o lungime de 9,9 km. În urma finalizării procedurilor de achiziție publică pentru lucrările de modernizare a acestui drum, a fost desemnată câștigătoare asocierea SC.Consal S.R.L. și S.C. Multipland S.R.L. Valoarea totală a contractului de lucrări este de 41.592.555,53 lei (inclusiv TVA), iar durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni. În ceea ce privește lucrările de modernizare a DJ 108 B Mănăstirea Brâncoveanu – Valea Sâmbetei, acestea vor fi executate de S.C. Morani Construct S.R.L., în termen de 6 (șase) luni de la data comunicării ordinului de începere a lucrărilor, valoarea acestora fiind de 4.517.861,47 lei (inclusiv TVA). Aceste proiecte de investiții au fost contractate de Consiliul Județean Brașov, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL). „Reabilitarea și modernizarea drumurilor județene a fost și rămâne una din prioritățile mele, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brașov. Am dorit să particip, alături de responsabilii de proiect, la predarea amplasamentelor acestor drumuri către constructor, în vederea demarării lucrărilor de reabilitare şi modernizare, pentru a ne asigura că putem demara șantierul în bune condiții și pentru a evita eventualele problemele de rețelistică, care ar putea genera întârzieri. Sunt lucrări extrem de importante pentru locuitorii din zona Ţara Făgăraşului, de aceea ne dorim ca, în cel mai scurt timp să emitem ordinul de începere a lucrărilor”,  a declarat Veştea.
http://www.mytex.ro/stiri/177-politic/606174-brasov-incepe-modernizarea-a-doua-drumuri-judetene-din-tara-fagarasului.html
Modificat la data de 19 Septembrie 2019

Evenimente în desfășurare