Mass Media

NEWSBV.RO, 18 iulie 2018

Consiliul Județean vrea să repare Spitalul de Neuropsihiatrie cu fonduri europene
Consiliul Județean Brașov a aprobat ieri parteneriatul cu Spitalul Clinic  de Psihiatrie și Neurologie din Brașov în vederea depunerii unui proiect de finanțare prin Programul Operațional Regional pentru consolidarea, moernizarea și creșterii eficienței energetice a unității medicale. Valoarea totală a lucrărilor este de 30.700.529,22 de lei (inclusiv TVA), din care cota asigurată de administrația județeană este de 2.429.311,91 de lei, reprezentând cheltuielile neeligibile ale proiectului, precum și suma de 565.423,94, contriibuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului.
http://newsbv.ro/2018/07/18/consiliul-judetean-vrea-repare-spitalul-neuropsihiatrie-fonduri-europene/MONITORUL EXPRES, 18 iulie 2018

CJ se pregăteşte de încă o licitaţie
Remote Tower sau turn de control pentru aeroportul Braşov
Mihaela Parghel

• Consiliul Judeţean vrea să lanseze pînă vineri anunţul de licitaţie pentru cele nouă obiective care vor fi executate „la pachet“ pentru aeroportul de la Ghimbav
Consiliul Judeţean vrea să lanseze pînă vineri anunţul de licitaţie pentru cele nouă obiective care vor fi executate „la pachet“ pentru aeroportul de la Ghimbav. Este vorba, printre altele, de proiectarea şi execuţia pentru clădirea energetică, remiza PSI, posturile de control acces, gospodărie de apă, parcare auto + drum acces terminal (DJ 103C), drumuri tehnologice interioare, reţelele interioare ale aeroportului şi platforma antisuflu. „Săptămîna aceasta am primit caietul de sarcini pentru celelalte 9 obiective, şi ne dorim ca anunţul să fie lansat pînă vineri pe SICAP, pentru a porni cît mai curînd proiectarea şi execuţia acestei noi etape“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
116 zile pentru suprafeţele de mişcare
Proiectantul şi firma care se va ocupa de execuţia lucrărilor la suprafeţele de mişcare ale aeroportului trebuie să se pună de acord şi să termine investiţia în maximum 116 zile, a anunţat preşedintele Consiliului Judţean Braşov, Adrian Veştea, care aminteşte că au apărut şi unele modificări în proiect. „Constructorul îşi luase angajamentul că, începînd de astăzi (ieri n.r.), vor începe relocarea utilajelor şi va începe organizarea de şantier. Constructorul este cel care a reabilitat aeroportul de la Tîrgu Mureş şi pe cel din Oradea. După ce vor aduce toate utilajele şi după ce se vor finaliza toate planşele, iar noi vom preda amplasamentul, constructorul va avea la dispoziţie 116 zile“, a declarat Adrian Veştea.
Remote control sau turn de control „clasic“
Tot în această perioadă se vor finaliza şi planşele cu toate fluxurile din interiorul viitorului aeroport. Acestea vor merge ulterior spre instituţiile care trebuie să dea avizele, respectiv Poliţie de Frontieră, Vamă, Serviciul Român de Informaţii şi alte instituţii cu activitate în interiorul unui aeroport. „După această etapă vom stabili şi soluţia de arhitectură şi vom posta pe SICAP realizarea terminalului de 11.000 de metri“, a declarat Veştea. Tot în această perioadă se face şi expertiza pe zonele adiacente pistei, unde va trebui să existe o compactare de 15%, conform normativelor. „De asemenea, am făcut diligenţele către ROMATSA, astfel că vom încheia un protocol cu ei pentru asta, am stabilit o relaţie cu Eurocontrol, care gestionează traficul aerian la nivelul Europei, şi aşteptăm ca în perioada următoare să ne asigure consultanţă pentru acest obiectiv. Vom vedea cum continuăm cu partea de monitorizare şi turn de control, dacă vom apela la varianta Remote Tower, care ar fi o noutate pentru România, sau la un turn de control clasic“, a precizat Adrian Veştea.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=index&s_id=183575&CJ-se-pregateste-de-inca-o-licitatie-Remote-Tower-sau-turn-de-control-pentru-aeroportul-BrasovBUNĂ ZIUA BRAȘOV, 18 iulie 2018

Ultimele detalii înainte de redeschiderea şantierului de pe Aeroportul Braşov
Radu COLŢEA

Constructorul a început ieri relocarea utilajelor
După ce în a doua jumătate a lunii iunie a fost semnat contractul pentru execuţia lucrărilor la suprafeţele de mişcare de la aeroportul Braşov, cu firma bucureşteană SC PORR Construct SRL, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a anunţat că în scurt timp va fi deschis şi şantierul. „Săptămânile trecute am avut ultimele discuţii cu proiectantul şi cu firma care va realiza suprafeţele de mişcare. Ei trebuie să se pună de acord, pentru că au apărut mici modificări. Constructorul îşi luase angajamentul că începând de astăzi (marţi, n.r.) va începe relocarea utilajelor şi va începe organizarea de şantier. După ce va aduce toate utilajele, după ce se vor finaliza toate planşele şi vom  preda amplasamentul, constructorul va avea la dispoziţie 116 zile pentru a finaliza lucrările”, a precizat Adrian Veştea. Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a precizat că la licitaţia ce s-a încheiat în luna iunie, firma din Bucureşti a depus o ofertă financiară în valoare de 26.581.072,28 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 5.050.403,73 lei. Reprezentanţii firmei câştigătoare au anunţat că vor subcontracta 5% din valoarea totală a contractului către SC Tiab SA din Bucureşti, care va realiza lucrările electrice şi de balizaj.
Licitaţia pentru alte 9 obiective, pregătită de lansare
Adrian Veştea a mai anunţat marţi că a fost finalizat şi caietul de sarcini aferent proiectării şi execuţiei lucrărilor la alte 9 obiective ce fac parte din proiectul aeroportului, printre care clădirea energetică, gospodărire apă, drumuri perimetrale, platforma antisuflu, remiza de pompieri. „Sperăm ca, până vineri, anunţul licitaţiei să fie postat pe SICAP (platforma electronică de achiziţii publice, n.r.)”, a declarat preşedintele CJ. De asemenea, Veştea a anunţat că în scurt timp se vor finaliza planşele pentru fluxurile în interiorul aeroportului: „Aceste documente vor merge către instituţiile abilitate, în vederea avizării. Este vorba de Poliţia de Frontieră, Vamă, Serviciul Român de Informaţii şi alte structuri care îşi vor desfăşura activitatea în interiorul aeroportului. După ce vom avea aceste avize clare, urmează să stabilim şi soluţia de arhitectură pentru terminal. În următoarea etapă se va posta anunţului licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la terminalul de 11.000 metri pătraţi”. În această perioadă, se realizează şi expertizele pentru zonele adiacente pistei, unde, conform normativelor în vigoare, va trebui să fie o compactare de 15%.
Remote Tower,  în locul turnului de control?
Nu în ultimul rând, Adrian Veştea a reamintit de discuţiile din luna mai, cu reprezentanţii Eurocontrol, care gestionează traficul aerian la nivel european: „Conform prevederilor legale europene, ei ne pot acorda consultanţă pentru acest obiectiv. Vom vedea în ce soluţie vom alege pentru dirijarea traficului aerian, fie printr-un  «Remote Tower», o tehnologie nouă pentru România, fie prin tehnologia clasică, respectiv construirea unui turn de control. Urmează ca în perioada următoare să pregătim procedura de achiziţie pentru acest obiectiv, iar Romatsa, în baza protocolului pe care îl vom semna, să formeze personalul care se va ocupa de dirijarea traficului, astfel încât, în anul 2020 să fie gata lucrările, echipamentele de radionavigaţie să fie instalate, iar resursa umană formată”. „Remote Tower” este o un concept nou în care serviciul de trafic aerian (ATS) de pe un aeroport este efectuat în altă parte decât în turnul local de control. Prima implementare a turnului de la distanţă care a furnizat ATS a fost în Suedia, în aprilie 2015, cu implementări ulterioare în alte state membre ale European Aviation Safety Agency (EASA).
http://www.bzb.ro/stire/ultimele-detalii-inainte-de-redeschiderea-santierului-de-pe-aeroportul-brasov-a127231BUNĂ ZIUA BRAȘOV, 18 iulie 2018

Două drumuri judeţene, printre care şi „drumul Prinţului Charles”, declarate de utilitate publică
Ovidiu VRÂNCEANU

Ultima aprobare necesară pentru derularea unor investiţii de 40 de milioane de lei
Consiliul Judeţean Braşov a aprobat, ieri, declararea de utilitate publică a drumurilor judeţene DJ 104L  - Dacia – Viscri – Buneşti (zis şi „drumul Prinţului Charles”) şi DJ 112C – Hălchiu – Satu Nou – Dumbrăviţa – Vlădeni, aceasta fiind ultima „chichiţă” birocratică în calea modernizării lor prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Locală. Modernizarea şi reabilitarea DJ 104 L Buneşti–Viscri–Dacia (15,06 km) este un proiect de investiţii inclus în Programul Naţional de Dezvoltare Locală 1, finanţat de MDRAPFE. După proceduri birocratice întinse pe durata a doi ani, licitaţia a fost finalizată, iar contractul de lucrări a fost adjudecat la valoarea de 23.932.594,83 lei (inclusiv TVA), din care finanţarea alocată prin PNDL este de 19,8 milioane lei. Consiliul Judeţean Braşov a dat ordinul de începere a lucrărilor în ianuarie 2018, firma executantă având la dispoziţie un termen de 24 de luni pentru finalizarea lor. Modernizarea DJ112 C Hălchiu–Satu Nou–Dumbrăviţa–Vlădeni (11,67 km) este un proiect finanţat prin acelaşi program. Licitaţia pentru execuţia lucrărilor a fost adjudecată la valoarea de 14.996.440,88 lei (fără TVA), din care 5,6  milioane lei sunt fonduri alocate prin PNDL, iar contractul urmează să fie semnat în această săptămână. Termenul pentru finalizarea lucrărilor este de 12 luni de la darea ordinului de începere.
http://www.bzb.ro/stire/doua-drumuri-judetene-printre-care-si-drumul-printului-charles-declarate-de-utilitate-publica-a127232BIZBRASOV.RO, 17 iulie 2018

Traficul de pe Aeroportul de la Ghimbav ar putea fi operat prin Remote Tower, un concept implementat pentru prima dată acum trei ani în Suedia
Lucrările de construcție ale Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav ar urma să se reia imediat după ce compania care a câștigat licitația pentru realizareea acestora își va reloca utilajele de la Aeroportul din Târgul Mureș pe șantierul de la Ghimbav. „Momentan, constructorul discută cu proiectantul pentru a se pune de acord pe planșe, după care construcția va fi reluată, termenul de realizare fiind unul destul de scrut, de 116 zile”, a declarat președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea. Acesta a mai anunțat că până vineri va fi lansată licitația pentru o serie de alte nouă obiective – remiza de pompieri etc. De asemenea, Veștea a precizat că a avut o întâlnire cu cei de la Eurocontrol, organizația europeană a traficuli aerian, pentru a discuta modalitatea în care se va realiza traficul aerian la Brașov – „fie prin remote tower, fie prin turn de control”. Remote and Virtual Tower este o tehnologie nouă care permite operarea traficului aerian din altă parte decât dintr-un turn de control local. Această tehnologie a fost implementată pentru prima dată în Suedia, în aprilie 2015. Această tehnologie ar necesita operarea zborurilor din întreaga țară de undeva din centrul României. Potrivit ultimelor date făcute publice de Consiliul Județean Brașov, Aeroportul de la Ghimbav ar urma să fie operabil în 2020.
http://www.bizbrasov.ro/2018/07/17/traficul-de-pe-aeroportul-de-la-ghimbav-ar-putea-fi-operat-prin-remote-tower-un-concept-implementat-pentru-prima-data-acum-trei-ani-suedia/
Modificat la data de 18 Iulie 2018

Evenimente în desfășurare