Mass Media

BUNĂ ZIUA BRAȘOV, 12 noiembrie 2018

O româncă şi un rus sunt câştigătorii Crosului „15 Noiembrie”
Adina CHIRVASĂ

Ancuţa Bobocel şi Rinas Akhamadeev au trecut primii linia de finish, ieri, la Crosul „15 Noiembrie”, după ce au parcurs cei 5 km de la fosta Uzină Steagu Roşu până la Prefectură.
Peste 1000 de concurenţi, de toate vârstele, amatori, dar şi profesionişti, au luat startul, ieri, în Crosul „15 Noiembrie”, ajuns la cea de-a 29-a ediţie. Anul acesta, Crosul a venit cu mai multe noutăţi. În primul rând, traseul este unul omologat, iar competiţia a căpătat caracter internaţional. În competiţie au intrat şi atleţi profesionişi din 15 ţări şi fiecare a trecut prin control anti-doppind, după terminarea cursei. Mai mult, în acest an, Crosul a fost cronometrat profesionist. „Anul acesta s-au implicat profesioniştii în organizarea evenimentului şi se vede acest lucru: avem participare mai numeroasă, avem participare internaţională, deci crosul a devenit unul internaţional”, a precizat Marius Boeriu, preşedintele Asociaţiei „15 Noiembrie 1987”.
Bebeluşi, copii şi familii, în cursa scurtă
Primii care au luat startul în Cros au fost copiii şi apoi familiile, dar aceştia au alergat pe o distanţă scurtă, între Sala Patria şi Prefectură. Fiecare a primit o medalie la final. Cel mai mic concurent a fost un bebeluş de 6 luni, purtat în Cros de tatăl său şi mai apoi medaliat.
5 km în 15 minute. Sau mai puţin
După o oră s-a dat startul în Cros, pe traseul de 5 km, la feminin. Ca o altă noutate, în acest an, startul s-a dat din faţa Secţiei 440 „Ştanţe şi Matriţe” a fostei Steagu Roşu. În cursă au alergat alături atât atlete profesioniste, cât şi sportive amatoare, dar, la final, clasamentul a fost făcut diferenţiat: profesionist şi amatori. Prima care a ajuns la final a fost Ancuţa Bobocel, cu un timp de 15.12.50, ea fiind urmată de Roxana Bîrcă (15.37.40) şi de Ruth Mbatha (15.50.30). „Mă bucur foarte mult că că fost prezentă în acest an la această competiţie. Pentru mine este o tradiţie să particip la Braşov la Crosul 15 Noiembrie. Sunt foarte bucuroasă că sunt româncă, în primul rând, şi am avut un astfel de eveniment în 15 noiembrie 1987, care a schimbat cu totul istoria României, în bine. Mă bucur că anul acesta, Braşovul şi-a deschis larg porţile pentru a primi cu braţele deschise şi sportivi internaţionali, de talie europeană şi mondială. Am alergat cu atletele din această competiţie în alte concursuri europene şi mondiale. Sunt foarte puternice, foarte bine pregătite şi asta a fost un plus pentru mine, să mă motiveze şi să mă ajute să-mi dau seama de nivelul real la care mă aflu acum cu pregătirea”, a spus Ancuţa Bobocel, una din cele mai valoroase alergătoare ale României, multiplă campioană naţională, balcanică, europeană. Băieţii au luat startul trei sferturi de oră mai târziu, iar la Prefectură a ajuns primul Rinas Akhamadeev (Rusia), cu un timp de 13.45.70, urmat de Nicolae Soare (13.46.30) şi de Sebastian Udo Hendel (13.52.00). „Mă bucur că am reuşit să termin, a fost o cursă dificilă, dar sunt foarte impresionat.”, a spus şi Rinas Akhamadeev. Chiar dacă au alergat împreună atleţi profesionişti cu sportivi amatori, premierea s-a făcut în funcţie de categorie şi de vârstă. „Cei de la elite au clasamentul lor, cei de la amatori, de asemenea, la categorii de vârstă, chiar dacă au alergat împreună au clasamente separate”, a precizat Silviu Prescorniţoiu, preşedinte Asociaţia Judeţeană de Atletism (AJA) Braşov. Rezultatele complete pot fi văzute pe site-ul crosul15noiembrie.ro Din acest an, ambasador al Crosului este Paula Ivan, unul din cei mai valoroşi şi apreciaţi atleţi ai României din toate timpurile. „Nu aveam cum să nu mă implic, din moment ce eu am început cu competiţii de acest gen şi datorită acestora am fost selectată şi am ajuns la marea performanţă. La noi s-au înmulţit competiţiile de acest gen şi mă bucură că participă nu doar profesionişti, ci şi tineri şi adulţ, pentru că a face sport înseamnă să fii sănătos şi de asta avem nevoie toţi. E mare lucru că acest cros nu a fost întrerupt şi cu tot ce s-a obţinut acum: omologare a traseului, competiţie trecută în calendarul internaţional, Braşovul va figura pe un alt loc cu acest concurs, în lume”, a spus Paula Ivan.
„Cu acest cros marcăm evenimentul care s-a întâmplat în 15 noiembrie 1987, un eveniment care face parte din identitatea noastră, a braşovenilor. Am ajuns la cea de-a 29-a ediţie şi vreau să felicit Asociaţia Judeţeană de atletism pentru că a aplicat pe ghidurile Consiliului Judeţean şi acest eveniment s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, o prezenţă internaţională. Vă felicit pe toţi cei care aţi participat la acest eveniment dedicat muncitorilor care au ieşit în 15 noiembrie 1987” - Adrian Veştea, preşedinte CJ Braşov
„Vă felicit că aţi participat la acest eveniment important pentru România, nu doar pentru Braşov. Este foarte important să ne amintim lucruri care s-au petrecut în această ţară, care au făcut ca noi să fim aici, în acest loc acum, să ne reîntâlnim cu mulţi dintre dumneavoastră, să ne întâlnim cu tineri care poate au aflat cu această ocazie despre ce a fost în 15 noiembrie 1987. Îi felicit pe câştigători, dar cred că toţi aţi câştigat participând la acest cros care, pentru noi, braşovenii, este foarte important”. - George Scripcaru, primar municipiul Braşov
A alergat cu drapelul cu lupul dacic
La start s-a aliniat şi Marian Tănăsie, un piteştean care a dus toată cursa cu un drapel pe care era însemnat lupul dacic „care reprezintă originea. e bine să ne amintim de unde ne tragem”. Piteşteanul are 71 de ani şi este unul dintre cei mai vârstnici competitori ai crosului de la Braşov. Bărbatul a mai alergat şi în alte competiţii, iar drapelul cu lupul dacic l-a „alergat” şi la un maraton de 42 de km.
În urmă cu 31 de ani venea în marş la Prefectură. Acum a alergat
În Cros a intrat, în acest an, pentru prima dată, şi Aureliu Bejenariu, care a fost unul dintre cei care, în noaptea de 14 noiembrie 1987 au zis că aşa nu se mai poate, astfel că de la schimbul III au plecat în marş la Prefectură, pe atunci Judeţeana de partid – Comitetul Judeţean al Partidului Comunist Român. „M-am antrenat două luni şi îmi pare bine că am terminat cursa. Sper că voi alerga în fiecare an. A fost o cursă grea, dar nu mai grea ca atunci. Acum am alergat de plăcere, atunci eram disperaţi”, ne-a spus Aureliu Bejenariu, care avea 33 de ani la momentul 15 noiembrie 1987. După atâţia ani spune că România mai are încă multe de rezolvat, mai ales pe partea de educaţie, sănătate şi grija pentru tinerii care aleg să plece în străinătate pentru o viaţă mai bună. Partea bună este că acum românii au libertate de vorbire, de gândire, de călătorie. La start s-a aliniat şi doi dintre foştii studenţi de la Zărneşti care s-au solidarizat ulterior cu muncitorii din 1987 – Mihai Torjo şi Ioan Voicu şi care au avut şi ei de suportat rigorile regimului comunist, după revolta muncitorilor, din noiembrie 1987.
http://www.bzb.ro/stire/o-romanca-si-un-rus-sunt-castigatorii-crosului-15-noiembrie-a131615MYTEX.RO, 9 noiembrie 2018

Cu video BRAȘOV. Centrul Hospice Casa Speranței a fost reabilitat cu 200.000 de euro
O colaborare de succes între Hospice Casa Speranței, Habitat for Humanity România și o companie din domeniul energiei au făcut posibilă reabilitatea Centrului Hospice din Braşov, clădirea încadrându-se acum ca eficiență energetică la clasa A. Acest lucru aduce o economie de 60.000 de lei pe an la facturile de energie, echivalentul a 140 zile de spitalizare sau a 395 de vizite de îngrijire la domiciliul pacienților. Investiția se ridică la 200.000 de euro. În ultimele 12 luni, Habitat for Humanity România a coordonat lucrările de reabilitare și eficientizare energetică a centrului, cu sprijinul financiar al companiei. Acum, centrul HOSPICE are o centrală termică performantă și un acoperiș nou, cu panouri solare (care asigură vara energia pentru producerea apei calde), iar fațada clădirii a fost refăcută complet și izolată termic. Centrul de zi pentru copii și camerele cu paturi, degradate masiv în urma unor infiltrații de apă, au fost de asemenea renovate. Lucrările s-au făcut fără a afecta activitatea zilnică a Centrului. „Pentru colegii noștri de la HOSPICE, prioritatea vor fi întotdeauna pacienții. Ne bucurăm că am putut să le venim în ajutor și să contribuim la îmbunătățirea condițiilor în care aceștia se tratează aici. Știm că resursele sunt limitate și orice sumă economisită și orice grijă în minus se vor transforma în mai multe servicii gratuite de îngrijire paliativă oferite de HOSPICE Casa Speranței”, spune Roberto Pătrășcoiu, directorul național Habitat for Humanity România.
Renovări mult așteptate
Clădirea cu o suprafață de 1.280 metri pătrați nu mai fusese renovată de la deschiderea din 2002. Acoperișul avariat și izolația precară au avut un impact considerabil atât asupra confortului pacienților, cât și a cheltuielilor de întreținere. La lucrările de reabilitare au contribuit și 25 de angajați ai companiei finanţatoare, care au fost voluntari pe șantier. „Acest proiect oglindește perfect cât de important este să ne unim forțele pentru ca binele să ajungă la momentul potrivit acolo unde este cea mai mare nevoie de el. Le mulțumim partenerilor pentru că au înțeles importanța misiunii noastre, de a fi alături de oamenii grav bolnavi în cele mai dificile momente ale vieții lor”, susține Mirela Nemțanu, directorul executiv al fundației Hospice Casa Speranței.
Probleme cu subvenționarea
La evenimentul de inaugurare a centrului reabilitat au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, şi primarul George Scripcaru, care şi-au exprimat aprecierea, în primul rând, pentru rolul esenţial şi misiunea pe care şi-o îndeplineşte strălucit fundația Hospice Casa Speranței. „Am ajuns aici în urmă cu 12 ani ca aparţinător al unui pacient, care a fost îngrijit exemplar, la fel ca toţi ceilalţi şi am putut să văd ce faceţi pentru oamenii bolnavi şi pentru familiile lor. Vă felicit şi sper să aduceţi în continuare cât mai multă speranţă şi alinare. De aceea, şi noi investim pe cât putem de mult în unităţile sanitare din Braşov, în reabilitarea, modernizarea şi dotarea lor”, a spus preşedintele CJ Braşov. Primarul George Scripcaru şi-a exprimat regretul că modificările aduse legislaţiei nu mai permit municipalităţii să subvenţioneze activitatea Hospice. Cei doi oficiali și reprezentanții celor ce au contribuit efectiv la realizarea reabilitării au fost invitați să participe la așezarea plăcii ce va reaminti momentul de reînnoire a centrului.
Prima unitate de îngrijire paliativă din România

Clădirea HOSPICE Casa Speranței din Brașov este prima unitate de îngrijire paliativă din România. Peste 2.000 de adulți și copii care suferă de boli incurabile beneficiază gratuit de servicii de îngrijire paliativă. Centrul include secții de internare pentru adulți și copii, centre de zi, săli pentru kinetoterapie, cabinet de consiliere psihologică și unitate pentru îngrijiri în regim ambulatoriu și oferă și servicii de îngrijire paliativă la domiciliul pacienților. HOSPICE Casa Speranței, organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România. HOSPICE este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de acest tip. Organizația are două centre cu servicii integrate, în Brașov și București, și echipe mobile în Făgăraș și Zărnești, pentru îngrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere. În cei 25 de ani de existență, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru peste 22.000 de copii și adulți cu boli incurabile.
http://www.mytex.ro/stiri/546-expres/586956-video-brasov-centrul-hospice-casa-sperantei-a-fost-reabilitat-cu-200-000-de-euro.htmlBIZBRASOV.RO, 9 noiembrie 2018

CJ Brașov va recupa banii pentru asfaltarea „drumului Prințului Charles”, dar și a celui dintre Hălchiu și Vlădeni, de la Uniunea Europeană
Reabilitarea DJ 104, care face legătura între Dacia – Viscri – Bunești, acest drum fiind folosit de altfel și de Prințul Charles de Wales atunci când vine la casa pe care și-a cumpărat-o în zonă, dar și a DJ 112 C, care leagă Hălchiul de Vlădeni, a fost finanțată inițial prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Consiliul Județean Brașov, care este administratorul acestor șosele, a găsit însă o oportunitate de a primi fonduri europene pentru aceste proiecte, astfel încât o sumă cât mai mare din valoarea investiției să fie suportată din fonduri nerambursabile. „Lucrările la cele două drumuri sunt în derulare, însă, există o linie de finanţare europeană care ne permite să «transferăm aceste proiecte». Dosarele celor două proiecte au fost verificate, nu au fost probleme astfel că, cel mai probabil, săptămâna viitoare vor fi semnate contractele de finanţare prin POR”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor. Prin contractele finanțate pe POR, autoritățile județene vor plăti doar o cofinanțare de 2%. Acesta a precizat că după ce se vor sena contractele pe fonduri UE, se vor face deconturile pentru sumele investite de Ministerul Dezvoltării Regionale, prin PNDL şi de Consiliul Judeţean Braşov.
Investiții de 45 de milioane de lei
În cazul „drumului Prințului Charles”, valoarea totală a investiției este de aproximativ 24 milioane de lei, iar prin PNDL, de la Consiliul Judeţean trebuia acordată suma de aproximativ 6 milioane de ei. În ceea ce priveşte celălalt drum, respectiv DJ 112 C, valoarea totală a proiectului este de aproximativ 21 milioane lei, din care, de la bugetul de stat, prin PNDL s-a acordat suma de 5 milioane de lei.
http://www.bizbrasov.ro/2018/11/09/cj-brasov-va-recupa-banii-pentru-asfaltarea-drumului-printului-charles-dar-si-celui-dintre-halchiu-si-vladeni-de-la-uniunea-europeana/MONITORUL EXPRES, 9 noiembrie 2018

CJ va cheltui 43.000 de lei pentru iluminatul de sărbători
M.P.

Clădirea Palatului Administrativ al Braşovului, în care funcţionează Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Braşov şi Curtea de Apel, va fi împodobită şi în acest an, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, după ce ani la rînd a fost în „întuneric“. Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Gabor, administraţia judeţeană este pregătită să cheltuiască în jur de 43.000 de lei pentru a pregăti clădirea pentru Crăciun. Firma căreia Consiliul Judeţean îi va atribui contractul pentru iluminarea Palatului Administrativ va trebui să ţină cont şi de amenajările pe care le pregăteşte Instituţia Prefectului. Aceasta din urmă va instala, pe clădire, două mash-uri de mari dimensiuni, pentru marcarea Centenarului. Iluminatul de sărbătoare se va aprinde, la fel ca în restul oraşului, pe 1 Decembrie, în ziua Centenarului Marii Uniri. De altfel, pe 1 Decembrie, la Braşov, cele trei instituţii administrative - Prefectura, Consiliul Judeţean şi Primăria municipiului - vor organiza un dineu oficial, la care sînt invitate aproximativ 300 de persoane. La acest dineu sînt aşteptate cîte 10 persoane din cele trei instituţii, 41 de persoane din instituţiile deconcentrate, toţi aleşii din plenul Consiliului Judeţean Braşov şi din Consiliul Local Braşov, cei 58 de primari din judeţ, 31 de reprezentanţi ai partidelor politice, 12 persoane din instituţii subordonate CJ, 12 din instituţii subordonate Primăriei Braşov, şapte reprezentanţi ai cultelor, 14 parlamentari, zece istorici, trei reprezentanţi ai Universităţii Transilvania şi alte 20 de persoane. Pentru fiecare dintre cei 300 de invitaţi se va plăti suma de 120 lei, costurile fiind împărţite între Primăria Braşov şi Consiliul Judeţean Braşov.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=eveniment&s_id=186550&CJ-va-cheltui-43000-de-lei-pentru-iluminatul-de-sarbatoriBUNĂ ZIUA BRAȘOV, 9 noiembrie 2018

Consiliul Judeţean Braşov va recupera o parte a investiţiei în modernizarea a două drumuri judeţene
Radu COLŢEA

DJ 112 C şi DJ 104 L vor trece de săptămâna viitoare pe finanţare europeană
Consiliul Judeţean (CJ) Braşov va în scurt timp contractele de finanţare pentru modernizarea a două drumuri judeţene prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 - 2020, proiecte care, în primă fază, au fost incluse în Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Contractele de finanţare europeană vor fi semnate pentru modernizarea DJ 104 L (Dacia – Viscri – Buneşti) şi pentru modernizarea DJ 112 C (Hălchiu - Dumbrăviţa - Satu Nou – Vlădeni). Prin acest transfer, administraţia judeţeană braşoveană va economisi sume importante, având în vedere că, prin POR, contribuţia CJ este de 2%. „Lucrările la cele două drumuri sunt în derulare, însă există o linie de finanţare europeană care ne permite să «transferăm aceste proiecte». Dosarele celor două proiecte au fost verificate, nu au fost probleme, astfel că, cel mai probabil săptămâna viitoare, vor fi semnate contractele de finanţare prin POR”, a anunţat ieri Adrian Gabor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov. Acesta a precizat că valoarea totală a proiectului de modernizare a DJ 104 L este de aproximativ 24 milioane de lei, iar prin PNDL, de la Consiliul Judeţean trebuia acordată suma de aproximativ 6 milioane de lei. În ceea ce priveşte celălalt drum, respectiv DJ 112 C, valoarea totală a proiectului este de aproximativ 21 milioane lei, din care, de la bugetul de stat, prin PNDL s-a acordat suma de 5 milioane de lei. „Odată cu includerea drumului pe lista proiectelor finanţate prin POR, contribuţia noastră va fi mult mai mică. După ce se vor semna contractele, se vor face deconturile pentru sumele investite de Ministerul Dezvoltării Regionale, prin PNDL şi de Consiliul Judeţean Braşov”, a explicat Gabor.
http://www.bzb.ro/stire/consiliul-judetean-brasov-va-recupera-o-parte-a-investitiei-in-modernizarea-a-doua-drumuri-judetene-a131545
Modificat la data de 12 Noiembrie 2018

Evenimente în desfășurare