- Proiectul Programului de Investiţii al Consiliului Judeţean Braşov pe anul 2023.
- Proiectul Bugetului Consiliului Judeţean Braşov pe anul 2023
- Anunt privind intentia de elaborare a documentatiei actualizare plan urbanistic zonal "Aeroportul International Brasov-Ghimbav"
- Consiliul Judeţean Braşov anunţă intenţia de actualizare a Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean (PATJ) Braşov, aprobat cu Hotărârea Consiliului Judeţean Braşov nr. 198 din 8 iulie 2005.
- Proiectul ”România crește cu tine!”
- Consiliul Judeţean Braşov susţine mersul cu bicicleta şi dezvoltarea infrastructurii pentru acest mod de deplasare. Pentru a putea îmbunatăţi intermodalitatea la nivelul deplasărilor cu bicicleta, vă rugăm să completați chestionarul HINGE și să-l distribuiți tuturor celor interesaţi.
- Anunţ de revizuire a acordului de mediul pentru proiectul „Modernizare DJ102G Victoria – Viştişoara, km 0+900-9+900 şi Modernizare DJ 108B 105B – Mănăstirea Brâncoveanu – Valea Sâmbetei, km 0+000 – 1+400”
- Anunț dezbatere publică privind proiectul de hotărâre pentru aprobarea inițierii procedurii de desființare a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov prin reorganizare ca structură fără personalitate juridică în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie
- În atenţia instituţiilor din subordinea CJ Braşov: Potrivit HCJBv nr. 173/2015, şedinţele ordinare ale CJBv se vor desfăşura, de regulă, în ultima săptămână a fiecărei luni. Vă rugăm ca până la data de 5 a fiecărei luni să ne transmiteţi referatele dvs. în vederea elaborării proiectelor de hotarări.
- Lista sportivilor și antrenorilor premiați în anul 2022, conform regulamentului aprobat prin HCJ nr. 396/31.10.2022
Proiecte in curs de realizare
Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020
„Sistem de management integrat la standarde europene pentru administrația județului Brașov”
Proiectul este derulat de Județul Brașov, fiind finanțat în cadrul apelului Programului Operațional Capacitate Administrativă, cererea de proiecte „Sprijinirea autorităților și instituțiilor publice locale, atât din regiunile mai dezvoltate, cât și din regiunile mai puțin dezvoltate, să introducă managementul calității în concordanță cu Planul de acțiuni pentru implementarea etapizată a managementului calității în autorități și instituții publice 2016-2020”.
Valoarea proiectului. Alocarea financiară totală este de 553.873,46 lei, din care 542.796,00 lei sunt cheltuieli totale nerambursabile (98%) și 11.077,46 lei reprezintă contribuția proprie de 2%.
Stadiul proiectului. Din 14 martie 2018, proiectul a intrat în implementare, odată cu semnarea contractului de finanțare.
Proiectul a fost finalizat în 13 iulie 2019.
„Îmbunătățirea procesului decizional și reducerea birocrației la nivelul Consiliului Județean Brașov”
În perioada 6 septembrie 2019 - 5 martie 2022 județul Brașov, în calitate de beneficiar, implementează proiectul „Îmbunătățirea procesului decizional și reducerea birocrației la nivelul Consiliului Județean Brașov”, cod SIPOCA 681 și cod MySMIS 128663. Proiectul este implementat în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov. Scopul proiectului îl constituie creșterea performanței administrației publice din Județul Brașov în domeniul planificării strategice.
Valoarea totală a proiectului: 3.750.775,47 lei, din care 3.657.759,96 lei reprezintă valoarea cofinanțării UE.
Rezultatele asteptate ale proiectului:
✓ O Strategie de Dezvoltare a Județului Brașov 2021-2030 corelată cu planurile strategice de dezvoltare locale și sectoriale și un Plan de Măsuri pentru implementarea Strategiei de Dezvoltare a Județului Brașov (SDDJB) bazat pe criterii de prioritizare a investițiilor, documente ce vor fi elaborate de Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov.
✓ O metodologie de monitorizare și evaluare a stadiului de implementare a SDDJB și a Planului de măsuri elaborat, documente ce vor fi elaborate de Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov.
✓ Un Plan Strategic Instituțional al Consiliului Județean Brașov 2021-2023 aprobat de Plenul CJ Brașov.
✓ O soluție informatică (portal web, arhivare electronică, captură documente, fluxuri de lucru cu documente, registratură electronică și management arhivă fizică de documente) care va furniza digital fluxurile de lucru de bază din cadrul Consiliului Județean Brașov.
✓ Arhiva cu documente având valoare operațională în prezent transferată în mediu digital prin retro digitalizare.
Stadiul proiectului. Proiectul a fost implementat. În anul 2020 a fost adjudecat contractul privind Servicii de dezvoltare și implementare a Sistemului informatic pentru optimizarea procedurilor și fluxurilor de lucru administrative din Consiliul Județean Brașov. Contractul a fost rezultatul procedurii de achiziție derulate în sistem competitiv la nivel european, toate etapele procedurii fiind avizate de Agenția Națională pentru Achiziții Publice. Valoarea contractului este de 1.579.939,00 lei fără TVA, durata acestuia fiind de 18 luni. În cadrul contractului a fost implementat un sistem informatic integrat (portal web, captură documente, arhivare electronică, fluxuri de lucru cu documente, registratură electronică și management arhivă fizică de documente) care furnizează digital fluxurile de lucru în scopul eficientizării procesării documentelor, evitării întreruperilor ce pot aparea în fluxurile informaționale ale instituției și reducerii întârzierilor în procesul decizional, cu impact asupra activităților operative ale aparatului de specialitate din cadrul Consiliului Județean Brașov.
În februarie 2021, Consiliul Judeţean Braşov a semnat un contract de servicii cu o valoare de 376.814 (inclusiv TVA), cu firma clujeană Zipper Services, pentru digitalizarea arhivei administraţiei judeţene. În baza acestui contract au fost realizate copii digitale ale documentelor tradiţionale din arhiva Consiliului Judeţean Braşov, care prezintă valoare operaţională în prezent (documentele curente). De asemenea, au fost incluse în arhivă şi documentele din ultimii 10 ani, pentru fluxurile de lucru vizate care au termen de păstrare permanent.
Acest proiect a fost încheiat cu succes în data de 4 martie 2022.
„Digitalizarea serviciilor sociale și medicale aflate în competenta Consiliului Județean Brașov”
Consiliul Județean Brașov a semnat în data de 22 mai 2020, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov, cel de-al treilea contract de finanțare în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020. Este vorba despre proiectul „Digitalizarea serviciilor sociale și medicale aflate în competenţa Consiliului Județean Brașov”.
Valoarea proiectului: 2.964.024,96 lei.
Acest proiect vizează digitalizarea administrativă pentru unitățile medicale din subordine și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov.
Digitalizarea administrației va permite ca procedurile administrative să se desfășoare fără constrângeri geografice sau de timp, contribuind astfel la un confort sporit pentru cetățeni și firme private. Acest lucru va face serviciile administrative accesibile 24 de ore pe zi, scurtând drastic timpul de reacție și scutind eforturi importante depuse în prezent cu activitatea administrativă curentă, în același timp contribuind la o transparență efectivă a activității instituției publice.
Printre avantaje se numără:
- Furnizarea de informații administrative prin mijloace electronice. Va fi posibilă obținerea electronică a documentelor administrative, a reglementărilor naționale și locale, a planurilor și a performanței măsurilor și proiectelor derulate de Consiliul Județean Brașov, obținerea de rapoarte și informații statistice 24 de ore pe zi.
- Depunerea electronică (cerere, notificare etc.). Va fi posibilă depunerea solicitărilor de la domiciliu sau de la birou, 24 de ore din 24.
- Proceduri electronice pentru venituri și cheltuieli. Va fi posibil să se construiască bugetul instituției într-un timp mult mai scurt și cu o acuratețe mult mai mare, iar cetățenii și firmele private pot să plătească taxe și impozite prin intermediul internetului.
- Documente electronice. Practic, toate documentele generate de administrație se vor elabora pe cale electronică (fără hârtie), prin implementarea tehnologiei de semnătură electronică și arhivă electronică.
Promovarea digitalizării serviciilor publice va avea impact asupra multor domenii gestionate de Consiliul Județean, cum ar fi atribuțiile legate de asistență medicală, asistență socială, cultură, transport etc. și este de așteptat să aducă îmbunătățiri în calitatea vieții în ansamblul său, prin furnizarea de servicii publice diversificate și de înaltă calitate. De asemenea, digitalizarea poate permite cetățenilor să formeze în mod voluntar rețele online și să participe activ la activitățile administrative și la activități sociale, ceea ce poate duce la implementarea administrării participative într-un sens real. În plus, se pot obține informații ușor accesibile în diverse domenii, cum ar fi utilizarea de informații stocate în biblioteci și muzee de la domiciliu (pentru care se are în vedere accesarea de noi proiecte în viitor). Astfel, digitalizarea activităților care sunt strâns legate de viața de zi cu zi a oamenilor va contribui la îmbunătățirea alfabetizării informaționale a tuturor și corectarea decalajului digital.
Proiectul a fost finalizat în 22 noiembrie 2022.
„Mecanisme eficiente în vederea prevenirii corupției în administrația Județului Brașov”
În perioada 11.11.2021 – 11.03.2023 județul Brașov implementează proiectul „Mecanisme eficiente în vederea prevenirii corupției în administrația Județului Brașov”, cod SIPOCA 1128 și cod MySMIS 152068, aferent cererii de proiecte competitive POCA/924/2/2 (CP15/2021 pentru regiunile mai puțin dezvoltate) Sprijinirea măsurilor referitoare la prevenirea corupției la nivelul autorităților și instituțiilor publice locale, în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA).
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea și consolidarea capacității administrative prin eficientizarea activităților de prevenire și combatere a corupției. Proiectul are drept scop promovarea eticii și integrității pentru îmbunătățirea performanțelor în activitate, creșterea transparenței în procesului decizional, precum și îmbunătățirea cunoștințelor și a competențelor personalului și aleșilor locali.
Principalele rezultate așteptate ale proiectului sunt:
Rezultat proiect 1 – O metodologie de identificare a riscurilor și vulnerabilităților de corupție, precum și dezvoltarea și implementarea unui sistem de management antimită, conform ISO 37001:2016.
Rezultat proiect 2 – Un Certificat ISO 37001.
Rezultat proiect 3 – Un studiu privind percepția cetățenilor și a personalului din cadrul administrației asupra aspectelor legate de corupție și două sondaje care vor fundamenta acest studiu.
Rezultat proiect 4 – O campanie de conștientizare și educare anticorupţie.
Rezultat de proiect 5 – Instruirea și certificarea a 50 persoane, angajați din cadrul instituției şi aleşi locali, în domeniul prevenirii și combaterii corupției, transparenței, eticii și integrității.
• Data începerii proiectului: 11.11.2021
• Data finalizării proiectului: 11.03.2023
• Valoarea totală a proiectului: 413.145,00 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 404.882,10 lei.
Programul Operaţional Infrastructură Mare POIM 2014-2020
„Gestionarea crizei sanitare COVID-19 în județul Brașov”
A fost semnat contractul între UAT Judeţul Braşov şi Ministerul Fondurilor Europene privind proiectul „Gestionarea crizei sanitare COVID-19 în județul Brașov”, finanţat în cadrul Programul Operațional Infrastructură Mare POIM 2014-2020, Axa prioritară 9 - Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19 prin prioritatea de investiții 9a, Obiectivul specific 9.1 - Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19.
Lider de proiect, UAT Județul Brașov are ca parteneri Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov şi Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov.
Valoarea totală a proiectului aprobat este de 45.533.446,93 lei (inclusiv TVA), respectiv 9.400.938,77 euro, distribuită astfel:
• Județul Brașov - 116.176,00 lei (sumă alocată pentru informare și publicitate, management de proiect, audit financiar, conform ghidului solicitantului);
• Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov - 24.036.436,41 lei (sumă destinată achiziţiei de echipamente şi aparatură medicală, inclusiv pentru dotarea unităţii modulare de ATI);
• Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov - 8.415.484,09 lei (sumă destinată achiziţiei de echipamente, aparatură și materiale medicale);
• Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Brașov - 6.142.536,63 lei (sumă destinată achiziţiei de echipamente, aparatură şi materiale medicale, precum și management de proiect);
• Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov - 2.165.079,16 lei (sumă destinată achiziţiei de materiale medicale);
• Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov - 4.657.734,64 lei (sumă destinată achiziţiei de echipamente, aparatură și materiale medicale).
Aşadar, fondurile substanţiale pe care administraţia judeţeană le-a alocat în cursul anului 2020 spitalelor braşovene aflate în prima linie a combaterii pandemiei sunt recuperate în totalitate.
Proiectul a fost finalizat în iulie 2022.
„Gestionarea efectelor pandemiei COVID-19 în judeţul Braşov”
În data de 2 noiembrie 2021 a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Gestionarea efectelor pandemiei COVID-19 în județul Brașov”, pe care UAT Judeţul Braşov îl implementează ca lider de proiect, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Perioada de implementare a proiectului este de 26 luni, respectiv în intervalul 01.02.2020 – 31.03.2022 care include și perioada de desfășurare a activităților proiectului premergătoare semnării contractului de finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.
Valoarea totală a contractului de finanțare este de 3.658.526,89 lei.
Din suma totală, 3.568.237,89 lei sunt destinate pentru dotarea cu echipamente medicale şi de protecţie personală necesare în combaterea crizei sanitare cauzate de virusul COVID-19, la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență şi al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase.
Astfel, prin intermediul proiectului urmează să fie decontate materialele achiziţionate de cele două unităţi spitaliceşti cu fonduri asigurate din bugetul Judeţului Braşov şi din venituri proprii, pentru a combate sau a diminua efectele pandemiei.
Printre acestea amintim: alcool şi geluri dezinfectante, materiale de curăţenie, reactivi, consumabile hematologice, huse pentru paturi şi tărgi, lenjerii de pat, branule, catetere, covoare pentru decontaminare, electrozi EKG, lame de bistuiu, materiale sanitare de unică folosinţă (măşti, combinezoane, mănuşi, papuci, saci), pulsoximetre, plasturi, măşti de ventilaţie oxigen, spirometre, diferite tipuri de recipiente, pungi de recoltare şi drenaj, truse pentru diverse activităţi medicale, tuburi, viziere, kituri pentru oxigenoterapie, dar şi alte tipuri de kituri necesare în terapii.
Sumele care vor fi recuperate din fonduri europene de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă totalizează 2.554.237,50 lei, iar cele care vor reveni Spitalului Clinic de Boli Infecţioase sunt în cuantum de 1.014.000,39 lei. Alte cheltuieli din cadrul proiectului sunt cele privind activitățile cu informarea și publicitatea (24.395 lei), activitățile de audit financiar (29.750 lei) şi managementul de proiect (36.144 lei).
Proiectul a fost finalizat în martie 2022.
„Construcţie spital modular de ATI la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov”
Joi, 3 martie 2022, administraţia publică a judeţului Braşov a semnat cu conducerea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene contractul privind acordarea finanţării nerambursabile în vederea implementării proiectului „Secția Exterioară ATI – Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov”. Fondurile sunt asigurate în cadrul Autorităţii de Management (AM) a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), UAT Judeţul Braşov fiind lider de proiect, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov.
Perioada de implementare a proiectului este de 26 luni, respectiv între data 24 aprilie 2020 și data de 31 mai 2022, aceasta cuprinzând și perioada de desfășurare a activităților proiectului anterioare încheierii contractului de finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.
Valoarea totală a contractului de finanțare este de 12.386.156,16 lei, finanțarea nerambursabilă fiind de 11.449.430,35 lei.
Proiectul a fost finalizat în mai 2022.
POR 2014-2020 - Axa prioritară 3 privind eficientizarea energetică a clădirilor publice
„Reparații capitale, modernizare, eficientizare energetică a Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru”
Pe parcursul anului 2017 au fost demarate procedurile în vederea accesării unei finanțări nerambursabile cu titlul „Reparații capitale, modernizare, eficientizare energetică a Unității de Asitență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru” - în cadrul Programului Operațional Regional, Axa prioritară 3 – „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de investiții 3.1 – „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul locuințelor, Operațiunea B - Clădiri publice”.
Stadiul proiectului. Proiectul a fost elaborat și depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, fiind declarat câștigător. Pe 20 martie 2018, contractul de finanțare a fost semnat de către președintele CJ Brașov și directorul general al ADR Centru. Consiliul Județean Brașov a desfășurat de patru ori procedurile de achiziție pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de construcție aferente acestui obiectiv de investiții, de fiecare dată eșuate. A cincea oară, achiziția a fost reușită, fiind depuse trei oferte pentru proiectarea și execuția lucrărilor. Câștigătoarea licitației a fost desemnată Asocierea SC Romfit Grup SRL - SC HAR & H SRL.
Contractul de lucrări a fost semnat în 21 august 2019, fiind în valoare de 10.169.722,86 lei (inclusiv TVA). Proiectul prevedere realizarea lucrărilor de reparații și consolidare, recompartimentare, modernizare și eficientizare energetică a pavilioanelor clădirii C1 de la Unitatea Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru. Se vor executa lucrări de reabilitare termică, inclusiv reparații la nivelul fațadei, al soclurilor și trotuarelor, de modernizare și reabilitare a instalațiilor de încălzire, climatizare și iluminat, dar și reparații la elementele structurale, la acoperiș, terase exterioare și căi de acces. Alte tipuri de lucrări sunt cele de recompartimentare a unor spații interioare și cele prin care întreaga clădire va fi adusă la standardele de funcționare din punctul de vedere al siguranței la incendiu. Termenul pentru realizarea contractului este de 15 luni, din care 3 luni sunt alocate elaborării proiectului tehnic, 11 luni va dura execuția lucrărilor și o lună va fi destinată raportului de audit energetic.
Valoarea totală a proiectului a fost de 8.584.757,90 lei, din care cheltuielile totale eligibile - 6.346.926,02 lei, iar 2.237.831,88 lei au reprezentat cheltuielile totale neeligibile. Valoarea totală a proiectului a fost suplimentată până la suma de 11.008.884,02 lei.
Proiectul a fost finalizat în mai 2021.
„Modernizare, dotare și eficientizare energetică a corpului S+P+7+M și corp extindere (de legătură) existent între corpul nou și corpul vechi ale Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie Dr. A. I. Sbârcea Brașov”
Proiectul a fost depus în cadrul Programului Operațional Regional, Axa prioritară 3 – „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de investiții 3.1 – „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul locuințelor, Operațiunea B - Clădiri publice”.
Stadiul proiectului. Proiectul a fost aprobat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru. Pe 20 martie 2018, președintele CJ Brașov și directorul general al ADR Centru au semnat contractul de finanțare în vederea implementării lui. În prezent, proiectul de află în implementare. Au fost semnate contractele de publicitate și audit financiar, precum şi contractul de proiectare si execuție. A fost publicat un comunicat de presă și a fost organizată conferința de presă de lansare a proiectului. Contractul de proiectare și execuție se află în stadiul de elaborare a proiectului tehnic. După realizarea acestuia se va emite ordinul de începere a lucrărilor.
Cheltuielile totale ale proiectului sunt de 26.552.919,96 lei, din care cheltuieli totale eligibile înseamnă 18.219.927,27 lei, iar cheltuielile neeligibile sunt în valoare de 8.332.992,69 lei. Din totalul sumelor eligibile, 17.855.528,72 reprezintă cheltuieli totale nerambursabile, iar 364.398,55 lei este valoarea contribuției proprii a Județului Brașov.
POR 2014-2020 - Axa prioritară 8 Investițiile în infrastructurile sanitare și sociale
„Dotarea cu echipamente și aparatură medicală performante a UPU din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov”
Consiliul Județean Brașov a elaborat proiectul „Dotarea cu echipamente și aparatură medicală performante a UPU din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov”, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Investițiile în infrastructurile sanitare și sociale, realizat pe componenta 1 P.O.R./2017/8/8.1/8.2.B/1/7 regiuni, Axa Prioritară Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale, Operaţiunea 8.2.B: Unităţi de primiri urgenţe. Proiectul este destinat Unității de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov. Prin intermediul acestuia, 18 tipuri de echipamente complexe și aparatură medicală de înaltă performanță (totalizând 83 de obiecte și aparate) vor dota cabinetele medicale ale UPU, în vederea creșterii calității serviciilor medicale și scurtării timpilor de așteptare pentru pacienți.
Stadiul proiectului. Indicatorii tehnico-economici au fost aprobați de plenul CJ Brașov. Proiectul a fost aprobat de ADR Centru. Pe 7 mai 2019 s-a semnat contractul de finanțare. Proiectul este în implementare, fiind derulate procedurile de achiziţie a echipamentelor şi aparatelor incluse în proiect, grupate pe 10 loturi, precum şi recepţia, instalarea şi punerea lor în funcţiune.
În urma derulării procedurilor de achiziţie a echipamentelor prevăzute în contract, administraţia judeţeană a realizat o economie totală de 1.799.174,66 lei (cu TVA), care a rezultat din diferența între valoarea estimată la momentul iniţierii achiziţiilor și valoarea atribuită.
În mai 2022, conducerea Consiliului Judeţean Braşov şi cea a Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru - în calitate de Organism Intermediar al Programului Operaţional Regional 2014-2020, au semnat un act adiţional la contractul de finanțare, care prevede că perioada de implementare a proiectului a fost extinsă până la 31 decembrie 2023.
Astfel, din suma economisită vor mai fi achiziţionate cinci echipamente: un sistem de transport pneumatic (estimat la valoarea de 357.000 lei cu TVA), un ecograf (cu o valoare estimată de 357.000 lei cu TVA), un sistem de depozitare inteligentă a medicamentelor (aproximat la suma de 477.785 lei cu TVA), un bronhoscop rigid (evaluat la 226.100 lei cu TVA) şi un bronhoscop flexibil (cu un cuantum estimat de 333.200 lei cu TVA).
Valoarea proiectului. Cheltuielile totale ale acestui proiect sunt de 6.793.628,72 lei, din care 6.657.756,14 lei sunt cheltuieli totale nerambursabile și 135.872,58 lei reprezintă contribuţia proprie a Județului Brașov.
„Dotarea cu echipamente și aparatură medicală a Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov”
Consiliul Județean Brașov în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a depus cererea de finanțare pentru proiectul „Dotarea cu echipamente și aparatură medică a Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov”, în conformitate cu ghidul specific al Programului Operațional Regional POR 2014-2020 Axa prioritară 8 „Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale”, Prioritatea de investiții 8.1 „Investiții în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități”, Obiectivul specific 8.1 „Creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace și izolate”, Operațiunea A – Ambulatorii.
Stadiul proiectului. În ședința din 27 septembrie 2018, plenul Consiliului Județean Brașov a aprobat proiectul, cheltuielile legate de proiect și acordul de parteneriat între Județul Brașov – lider de proiect și Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, în vederea implementării în comun a proiectului. De asemenea, au fost aprobate studiul de oportunitate, indicatorii tehnico-economici și anexa privind descrierea sumară a investiției propuse a fi realizată prin acest proiect.
Valoarea proiectului. Valoarea totală este de 10.699.627,60 lei (inclusiv TVA), aceasta fiind și valoarea totală eligibilă a proiectului. Cofinanțarea proiectului (în cuantum de 2% din valoarea eligibilă), pe care o va asigura Județul Brașov este de 213.992,55 lei (inclusiv TVA).
„Îmbunătățirea accesului populației din județul Brașov la servicii medicale de urgență”
A fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Îmbunătățirea accesului populației din județul Brașov la servicii medicale de urgență”. Astfel, investițiile derulate în perioada 2014 - 2018 sau aflate în desfășurare la nivelul unităților sanitare au putut fi finanțate prin fonduri europene nerambursabile pe partea de achiziții echipamente și aparatură medicală în ambulatorii și UPU/CPU. Contractul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale.
Beneficiarii proiectului:
* Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, cu o alocare totală de 7.743.628,07 lei, din care 7.588.755,52 lei (98%) reprezintă fonduri nerambursabile;
* Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov, cu o valoare totală a finanțării de 777.607,24 lei, din care 762.055,11 lei (98%) reprezintă fonduri nerambursabile;
* Județul Brașov, cu o alocare totală de 99.864 lei, din care 97.866,72 lei (98%) sunt fonduri nerambursabile;
* Municipiul Făgăraș, cu o alocare totală de 315.880,74 lei, din care 309.563,13 lei (98%) sunt fonduri nerambursabile;
* Spitalul Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraș, cu o alocare totală de 1.843.324,90 lei, din care 1.806.458,41 lei (98%) reprezintă fonduri nerambursabile.
Valoarea totală a contractului: 10.780.304,95 lei
„Îmbunătățirea serviciilor sanitare ale Ambulatoriului Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov prin achiziționarea de dotări”
Proiectul vizează achiziționarea de echipamente medicale și mobilier pentru dotarea Ambulatoriului de la Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov.
Stadiul proiectului. Documentația a fost încărcată în MySMIS. Proiectul a fost evaluat din punct de vedere tehnico-financiar la ADR Centru, a trecut de etapa de precontractare, iar contractul de finanțare a fost semnat în 20 august 2019, la sediul Consiliului Județean Brașov, de președintele Consiliului Județean, Adrian-Ioan Veștea, și de directorul general al ADR Centru, Simion Crețu.
În urma implementării proiectului vor fi achiziționate 57 de echipamente medicale de specialitate și 22 de seturi de mobilier care vor fi amplasate la sediul central al Spitalului Clinic de Psihiatrie si Neurologie, în spațiul alocat desfășurării activității Ambulatoriului. Pe lista echipamentelor se regăsesc aparate extrem de necesare: computer tomograf, ecograf muscolo-scheletal, ecograf doppler, precum și diverse echipamente pentru recuperare neuro-psiho-motorie cum sunt liftul pentru transport pacienți, banda de alergare sau banda pentru bazin, sistemul robotizat de recuperare a mersului și alte sisteme de evaluare și recuperare a mobilității membrelor.
Valoarea proiectului. Valoarea totală a proiectului este de 10.572.694 lei (inclusiv TVA), din care din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 10.361.240 lei, respectiv 98% din valoarea eligibilă a proiectului (adică aproximativ 2,22 milioane euro). Diferența dintre cele două sume, respectiv 211.000 lei reprezintă cofinanțarea asigurată de către Consiliul Județean Brașov pentru realizarea proiectului.
„Dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Brașov”
Stadiul proiectului. Proiectul este depus la ADR Centru, fiind în evaluare.
Valoarea proiectului. Cheltuielile totale ale proiectului sunt de 9.995.631,10 lei, din care 9.795.718,48 lei reprezintă cheltuieli totale nerambursabile și 199.912,62 lei înseamnă contribuția proprie a beneficiarului.
„Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județului Brașov”
În cadrul proiectului, beneficiază de finanțări următoarele unități medicale brașovene:
- Spitalul Clinic Județean de Urgență, cu o alocare de 538.430,36 lei;
- Spitalul Clinic de Obstetrică - Ginecologie „Dr. A.I Sbârcea”, cu o alocare de 1.145.535,79 lei;
- Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, cu o alocare de 32.050,82 lei;
- Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, cu o alocare de 180.216,36 lei.
Programul Național de Dezvoltare Locală al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene
PNDL 1
Consiliul Județean Brașov derulează mai multe proiecte de reabilitare a unor drumuri județene prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) finanțat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene:
• CJ Brașov a obținut o finanțare de 1,4 milioane de lei prin PNDL, suplimentată în 2017 cu suma de 11,5 milioane de lei, pentru realizarea obiectivului de investiții „Modernizare DJ 102 G Victoria - Viștișoara”. Drumul județean 102 G Victoria - Viștișoara este situat pe teritoriul administrativ al localităților Victoria, sat Viștișoara (com. Viștea), sat Stațiunea Climaterică Sâmbăta (com. Sâmbăta de Sus) și are o lungime de 9,9 km.
Stadiul proiectului. În urma finalizării procedurilor de achiziție publică pentru lucrările de modernizare a acestui drum, a fost desemnată câștigătoare asocierea SC Consal SRL și SC Multipland SRL. Valoarea totală a contractului de lucrări este de 41.592.555,53 lei (inclusiv TVA), iar durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni. În data de 13 septembrie 2019 a fost predat amplasamentul către constructor.
În şedinţa Consiliului Judeţean Braşov din 4 februarie 2021, a fost aprobată actualizarea indicatorilor tehnico-economici și a surselor de finanțare pentru acest obiectiv de investiții. Din punctul de vedere al finanțării lucrărilor, proiectul este împărţit în două tronsoane. Primii 900 de metri din sectorul Victoria - Viștișoara sunt modernizați exclusiv din bugetul local al județului, iar restul de 9 km, din fondurile guvernamentale alocate prin PNDL, la care se adaugă bani din bugetul CJ Brașov.
Valoarea totală a obiectivului de investiții este de 45.342.130 lei (inclusiv TVA), din care primul tronson costă 3.790.620 lei, iar cel de-al doilea tronson, 41.551.510 lei. Din totalul sumei, în urma actualizării indicatorilor tehnico-economici, fondurile alocate prin PNDL I pentru acest proiect ajung la valoarea de 39.834.022,73 lei, iar diferența care trebuie acoperită din bugetul județean se ridică la 5.508.107,27 lei.
Contractul de lucrări, început în 2019, prevede modernizarea structurii rutiere pe întregul traseu, de la fundație, până la așternerea asfaltului, construirea a două poduri noi, reabilitarea și modernizarea unui număr de peste o sută de podețe de pe traseu, realizarea marcajelor și semnalizărilor rutiere. Până în prezent, pe o porțiune de 4 km a fost așternut stratul de legătură, iar pe 300 de metri a fost așternut stratul de uzură. O problemă care a încetinit ritmul lucrărilor a fost necesitatea realizării unor exproprieri pe anumite porțiuni, ceea ce a determinat și costuri suplimentare.
PNDL 2
În data de 20 decembrie 2017, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, a semnat contractele de finanțare pentru proiectele de investiții propuse de administrația județeană, în cadrul cadrul PNDL 2. Județul Brașov benecificiază de o finanțare de aproximativ 60 de milioane lei de la bugetul de stat, la care se adaugă contribuția Consiliului Județean Brașov în valoare de 21.500.000 lei, pentru următoarele obiective de investiții:
1. „Modernizare DJ 108 B DJ 105 B - Mănăstirea Brâncoveanu - Valea Sâmbetei, km 0+000-1+400”, cu valoare alocată de 3.305.660 lei, la care se adaugă contribuția CJ Brașov de 1.590.170 lei.
Stadiul proiectului. În urma derulării procedurilor de achiziție pentru execuția proiectului, a fost desemnată câștigătoare firma SC MORANI CONSTRUCT SRL.
Lucrările de modernizare a DJ 108 B Mănăstirea Brâncoveanu – Valea Sâmbetei vor fi executate în termen de 6 luni de la data comunicării ordinului de începere a lucrărilor, valoarea acestora fiind de 4.517.861,47 lei (inclusiv TVA).
2. „Reabilitare DJ 105 - alunecare de teren pe DJ 105 km 9+400”, cu valoare alocată de 2.740.886 lei, la care contribuția din bugetul județului Brașov este de 514.770 lei.
3. „Reabilitare DJ 132 Rupea - Homorod - Mercheașa - Jimbor - lim. Jud. Harghita km 0+000-18+250”, cu valoare alocată de 32.773.479 lei, la care contribuția CJ Brașov este de 4.317.370 lei.
În ianuarie 2021, Consiliul Judeţean Braşov a încheiat procedurile de achiziţie publică pentru acest proiect, a cărui valoare estimată a fost de 55.334.877,75 lei (fără TVA). Cinci operatori economici au depus oferte, iar după analizarea documentaţiilor tehnice şi financiare, după aplicarea criteriului de atribuire, respectiv „cel mai bun raport calitate preţ”, precum şi a algoritmului de calcul asociat, membrii comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul CJ Braşov au desemnat câştigătoare oferta prezentată de SC Viarom Construct SRL. Propunerea financiară a firmei clasate pe locul întâi a fost de 49.248.125,21 lei (fără TVA). SC Viarom Construct SRL propune un subcontractant, SC Agisfor SRL, pentru realizarea lucrărilor de piloţi foraţi.
În februarie 2021, Județul Brașov, în calitate de beneficiar, a semnat cu firma Viarom Construct SRL contractul de execuţie a lucrărilor incluse în proiectul „Reabilitare DJ 132 Rupea - Homorod - Mercheasa - Jimbor - limită județ Harghita km 0+000 - 18+250”. Valoarea totală a contractului este de 58.605.269 lei.
În termenul contractual de 18 luni, antreprenorul va reface structura rutieră a drumului interjudeţean DJ 132, pe o lungime de 18,161 km, cu tot ceea ce înseamnă carosabil, acostamente, drumuri laterale, trotuare şi amenajare alveole pentru staţii de transport public. De asemenea, constructorul va realiza lucrări pentru asigurarea scurgerii apelor pluviale, va reface rigolele carosabile şi de acostament, podeţele transversale, podeţele la drumurile laterale și podeţele de acces, va reabilita podurile sau le va reconstrui, dacă situația o impune. În cadrul proiectului sunt incluse și lucrări pentru siguranţa circulaţiei prin parapete de protecţie, marcaje longitudinale, marcaje transversale, indicatoare şi stâlpi rutieri, benzi rezonatoare, precum și proiectarea şi execuţia devierii sau, după caz, a protejării reţelelor de utilităţi.
Consiliul Judeţean Braşov a actualizat în februarie 2021 indicatorii tehnico-economici ai acestei investiţii. Valoarea proiectului de reabilitare este de 66.129.000 lei (cu TVA), din care 32.773.000 lei reprezintă finanţarea obţinută de judeţul Braşov prin PNDL, iar restul de 33.353.000 lei înseamnă cofinanţarea Consiliului Judeţean. Noua valoare aprobată este cu aproximativ 7,5 milioane de lei mai mică faţă de cea pe care tot plenul Consiliului Judeţean Braşov a stabilit-o în anul 2020. Diferenţa a fost făcută în urma desfăşurării achiziţiei pentru execuţia proiectului.
În data de 4 martie 2021, a avut loc predarea amplasamentului către constructor, în vederea realizării proiectului de refacere a Drumului Judeţean 132, unul dintre cele mai importante obiective de investiţii pe care Consiliul Judeţean Braşov le realizează în zona Rupea.
4. „Pod peste râul Olt pe DJ 105 la km 0+660 în localitatea Voila”, cu valoare alocată de 14.716.520 lei, la care contribuția din bugetul județului Brașov este de 1.311.340 lei. CJ Brașov a realizat studiul de fezabilitate și proiectul tehnic. În acest an se vor desfășura procedurile de achiziție pentru execuția lucrărilor.
Este vorba despre un proiect investiţional care ar fi fost realizat până în prezent, dacă la repetatele proceduri de achiziţie lansate de administraţia judeţeană s-ar fi înscris firme interesate să-l implementeze. După trei proceduri de achiziţie lansate de administraţia judeţeană în 25 septembrie 2019, 5 noiembrie 2019, respectiv 19 decembrie 2019 – toate anulate din lipsă de competitori, abia la cea de-a patra, demarată în 5 iunie 2020, s-au înscris doi operatori economici. După parcurgerea etapelor procedurale privind evaluarea ofertelor, comisia desemnată la nivelul CJ Braşov a declarat câştigătoare oferta prezentată de Asocierea SC Con-A SRL - SC Con-A Operations SRL - SC Drum Inserv SRL.
În 26 ianuarie 2021, a avut loc predarea amplasamentului către Asocierea SC Con-A SRL - SC Con-A Operations SRL - SC Drum Inserv SRL, care şi-a adjudecat execuţia proiectului „Pod peste râul Olt pe DJ 105 la km 0+660, în localitatea Voila”. Acest pod are o importantă strategică şi reprezintă calea principală de acces între Gara Voila şi Poligonul NATO de la Cincu. Tocmai de aceea, conform proiectului, noua construcţie va avea o complexitate deosebită şi are prevăzută o durată de exploatare de 95 de ani.
Valoarea totală a contractului pentru execuţia proiectului este de 15.656.698,36 lei, din care 14.422.685,20 lei sunt bani accesaţi prin PNDL, iar diferenţa de 1.234.013,16 lei este asigurată din bugetul judeţean. Durata de realizare a contractului este de 28 de luni, încă constructorul şi-a propus să facă toate eforturile pentru a finaliza lucrările până la 31 decembrie 2021. Lucrările propriu-zise vor începe în luna aprilie, ele fiind precedate de activităţile de organizare a şantierului şi de producţie a materialelor necesare. Contractul cuprinde demolarea podului situat pe Drumul Judeţean 105 şi construirea unui pod nou, cu o lungime de 93,95 metri şi o lăţime totală de 13,50 metri. Vor fi executate lucrări de refacere a albiei Oltului în amonte şi aval, vor fi construite rampe de acces, va fi amenajat drumul pe lungimile minime necesare, vor fi deviate rețelele de utilități din amplasament, urmând a fi refăcute utilitățile pe noua structură şi vor fi realizate lucrări pentru siguranţa circulaţiei.
5. „Pod peste râul Olt pe DJ 131 P - Sercaia (DN 1) - Hălmeag la km 5+001”, cu valoare alocată de 6.344.848 lei, la care contribuția CJ Brașov este de 1.034.710 lei. Pe 5 aprilie 2019 a fost predat amplasamentul către firma constructoare și s-a transmis ordinul de începere a lucrărilor. Valoarea contractului de lucrări este de 6.176.199,19 lei cu TVA.
Proiectul a fost finalizat. Contractul încheiat de administraţia judeţeană cu firma SC Confer Group SRL a fost dus la bun sfârşit în cursul lunii decembrie 2020, ultima etapă fiind demolarea podului din lemn care timp de un secol a reprezentat calea de acces a locuitorilor din satele aflate pe malul drept al Oltului (Hălmeag, Ticuşul Nou, Ticușul Vechi, Crihalma), spre Făgăraș și Brașov.
Podul este realizat din beton şi are o infrastructură formată din două culee și două pile pe fundații indirecte. Având lungimea de 97,10 metri și lățimea de 6 metri, podul dispune de o parte carosabilă lată de 5 metri. Banda de circulație ocupă 4 metri, iar în părţile laterale sunt benzi de încadrare, de câte 50 cm. Construcţia s-a realizat în parametri optimi, în ciuda faptului că vremea capricioasă şi debitul mărit al Oltului au generat anumite decalări în graficul de execuţie. Circulaţia pe pod a fost deschisă încă de la începutul lunii decembrie.
POR 2014-2020 - Axa prioritară 6 Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională
„Modernizare drum interjudeţean DJ 104 A, DJ 105 C, DJ 105 P – format din DJ 104 A, km 0+000-45+000, DJ 105 C, km 6+300-3+800, DJ 105 P, km 0+000-3+800”
Proiectul urmărește modernizarea drumului interjudețean DJ 104 A - Perșani - Victoria în legătură cu DJ 105 C Victoria - Ucea de Sus și DJ 105 P - Ucea de Sus, în lungime totală de 53,01 km (din care 49,039 km realizați cu fonduri POR și 4 km modernizați din fondurile proprii ale Județului Brașov). Drumul străbate localitățile Șinca Veche, Șercăița, Bucium, Mărgineni, Sebeș, Recea, Gura Văii, Lisa, Sâmbăta de Sus, Drăguș, Viștea de Sus, Victoria, Ucea de Sus. Modernizarea acestui drum va asigura conectarea cu rețeaua TEN-T și descongestionarea traficului din zona DN 1 Sibiu - Brașov, având în vedere că el facilitează legătura între județele Brașov, Sibiu, Argeș. Acest drum modernizat va face legătura între DN 1 și DN 7C (Transfăgărășan), la Cârțișoara.
Stadiul proiectului. Indicatorii tehnico-economici aferenți acestei investiții au fost aprobați de plenul Consiliului Județean Brașov. Cererea de finanțare a fost scrisă, dosarul fiind înaintat la Agenția de Dezvoltare Regională Centru, în vederea evaluării și aprobării. Cererea de finanțare a fost admisă, după verificarea administrativă, de eligibilitate și tehnico-economică, în conformitate cu procedurile de evaluare. Pe 4 octombrie 2017, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a semnat contractul de finanţare pentru acest proiect. Pe 12 octombrie 2017, Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, și Dan Popa, directorul Organismului Intermediar al ADR Centru, au semnat contractul de finanțare.
Proiectul se află în implementare. Au fost achiziționate serviciile de proiectare a trecerilor la nivel cu calea ferată, cele de management execuție investiție, de verificare tehnică, de audit financiar, de informare și publicitate. Pe 8 februarie 2019, caietul de sarcini pentru execuția lucrărilor proiectului a fost publicat în sistemul electronic de achiziții publice. La termenul-limită pentru depunerea ofertelor s-a înregistrat o singură ofertă, care este în etapa de evaluare. După șase luni de la publicarea caietului de sarcini în sistemul electronic de achiziții publice, obiectivul investițional are constructor, respectiv firma clujeană SC Diferit SRL. Valoarea contractului este de 141.594.653,28 lei (inclusiv TVA), iar perioada de implementare este de 33 de luni.
Pe 3 septembrie 2019 a avut loc predarea amplasamentului către constructor. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa președintelui CJ Brașov, a echipei Unităţii de Implementare a Proiectului, a reprezentanţilor autorităţilor locale în a căror rază teritorială se află acest drum, respectiv Şinca Veche, Hîrseni, Recea, Lisa, Sâmbăta de Sus, Drăguş, Viştea de Jos, Victoria şi Ucea, a executantul lucrării, SC DIFERIT SRL Cluj, a proiectantului, SC NV Construct SRL Cluj, a reprezentanţilor firmei care asigură serviciile de dirigenţie de şantier, BETA COPS SRL Bucureşti, precum şi a reţeliştilor. Ordinul de începere a lucrărilor a fost transmis pe 24 septembrie 2019.
Stadiul lucrărilor în decembrie 2020: primul strat de asfalt a fost turnat pe 13,2 km din totalul de 49 de km incluşi în proiect, ceea ce reprezintă un progres al lucrărilor de 28%. În ceea ce priveşte refacerea podurilor şi a podeţelor de pe traseu, stadiul execuţiei a ajuns la 67%. Toate lucrările executate până în momentul de faţă au fost achitate de autoritatea contractantă.
Valoarea proiectului: 146.864.245,94 lei, din care cheltuieli totale nerambursabile – 141.522.749,92 lei. Contribuția proprie a Județului Brașov la cheltuielile eligibile este de 2.888.219,39 lei, iar cheltuielile totale neeligibile ajung la 2.453.276,63 lei.
„Modernizare drum interjudeţean Covasna – Braşov care face legătura între drumul naţional DN 12 şi drumul naţional DN 13, format din DJ 131, km 0+000-7+856 şi DJ 131 B, km 0+000-12+978”
Prin intermediul acestui proiect se va realiza modernizarea drumului interjudețean Covasna - Brașov, care face legătura între DN 12 și DN 13. Lungimea întregului traseu este de 53,500 km din care 19,916 km sunt pe teritoriul județului Brașov.
Drumul străbate localitățile brașovene Măieruș, Apața, Ormeniș, Augustin, (respectiv DJ 131 - 7,8 km și DJ 131 B - 12 km), precum și localitățile Baraolt, Biborțeni, Bățanii Mari, Malnaș Băi din județul Covasna. Prin reabilitarea acestui drum de importanță regională, care face legătura între drumul național DN 12 (Brașov - Miercurea Ciuc - Toplița) și drumul național DN 13/ E 60 (Brașov - Târgu Mureș - Cluj Napoca - Oradea - Budapesta), se asigură conectarea la rețeaua TEN-T, facilitând legătura între județele Brașov, Covasna și Harghita.
Stadiul proiectului. Indicatorii tehnico-economici au fost aprobați de plenul Consiliului Județean Brașov. În 13 iulie 2017, cererea de finanțare a fost depusă spre analizare la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Proiectul a fost aprobat și contractul de finanțare a fost semnat de președintele CJ Brasov Adrian-Ioan Veștea și de directorul general al ADR Centru Simion Crețu, în data de 6 februarie 2018.
Proiectul se află în implementare. Au fost semnate contractele de publicitate, audit financiar şi consultanță în managementul execuției investiției. A fost publicat anunțul privind începerea proiectului. S-a realizat şi recepţionat proiectul tehnic, iar întârzierile în realizarea proiectului tehnic au fost cauzate de paralelismul drumului cu calea ferată CF300 Brașov - Sighișoara, fapt care a necesitat noi studii în teren, măsurători detaliate, proiectare și verificare de către personalul autorizat de Autoritatea Feroviară Română și obținerea Autorizației de Construire CFR. A urmat desfăşurarea procedurilor de achiziție pentru atribuirea contractului de modernizare a drumului interjudeţean dintre Braşov şi Covasna, fiind depuse şapte oferte.
În data de 21 iulie 2020 s-a semnat contractul de execuţie a proiectului. Operatorul economic care şi-a adjudecat lucrarea este Asocierea SC Gott Strasse SRL - SC Perfect Consult Europe SRL - Hydrostroy AD, valoarea contractului fiind de 108.684.804 lei (cu TVA). Durata de execuţie a prevederilor contractuale este de 29 de luni, iar garanţia lucrărilor este de 5 ani. Asocierea de firme a propus un subcontractor, SC Proiect - Construct Regiunea Transilvania, care urmează să execute 7,76% din contract, respectiv proiectarea şi execuţia relocării reţelelor de utilităţi publice.
Pe 7 august 2020 a avut loc procedura de predare-primire a amplasamentului. Proiectul prevede modernizarea a 15,59 kilometri de drum și a trotuarelor, amenajarea unor staţii de transport public (inclusiv alveolele), realizarea scurgerii apelor pluviale (rigole, şanturi, drenuri, puţuri absorbante), realizarea podeţelor transversale şi a celor care asigură accesul la drumurile laterale, precum și reabilitarea podurilor peste râul Olt, pârâul Măieruş şi pârâul Remetea. De asemenea, în proiect sunt prevăzute realizarea sau repararea unor ziduri de sprijin, amenajarea trecerilor la nivel cu calea ferată, iar acolo unde va fi nevoie, a unor lucrări de deviere a reţelelor de utilităţi. Tot prin acest contract, dar cu finanţare de la bugetul local al Judeţului Braşov se va moderniza un sector de drum de 5,24 km.
Valoarea proiectului: 110.894.604,55 lei, din care cheltuieli totale eligibile: 109.895.685,23 lei. Valoarea finanțării nerambursabile (98%) este de 107.697.771,52 lei, contribuția proprie a beneficiarului (2%) – 2.197.913,71 lei, iar cheltuielile totale neeligibile sunt de 998.919,32 lei.
„Modernizarea și reabilitarea DJ 104 L Bunești – Viscri – Dacia (15,06 km)”
Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional, Axa prioritară 6 Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de investiții 6.1. Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale, Apel de proiecte nr. POR 2018/6/6.1/6 Proiecte nefinalizate. Pornite inițial pe Programul Național de Dezvoltare Locală a Ministerului Dezvoltării, investițiile în modernizarea drumului județean 140 L vor crește gradul de accesibilitate rutieră în zona de nord a județului. Traseul care va fi refăcut reprezintă singura legătură a comunelor Jibert și Bunești cu municipiul Brașov. Această investiție va da un imbold dezvoltării economice a zonei Rupea și va determina o creștere a numărului de turiști dornici să viziteze Viscri, satul Prințului Charles.
Stadiul proiectului. În data de 17 septembrie 2018, Consiliul Județean Brașov a aprobat în plen cheltuielile legate de proiect și acordul de parteneriat al Județului Brașov cu comunele Jibert și Bunești, unitățile administrativ-teritoriale pe raza cărora trece drumul.
Contractul de finanțare a fost semnat în 16 noiembrie 2018.
Valoarea totală eligibilă a proiectului: 24.495.058,94 lei, din care
- Cheltuielile totale nerambursabile: 24.005.157,76 lei
- Contribuție proprie Județul Brașov (2%): 489.901,18 lei
„Modernizare și reabilitare DJ 112 C Hălchiu – Satu Nou – Dumbrăvița – Vlădeni (11,67 km)”
Proiectul, demarat pe Programul Național de Dezvoltare Locală derulat de Ministerul Dezvoltării, este acum finanțat în cadrul Programului Operațional Regional, Axa prioritară 6 Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de investiții 6.1. Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale, Apel de proiecte nr. POR 2018/6/6.1/6 Proiecte nefinalizate.
Drumul județean 112 C face legătura între cele două drumuri naționale importante care pleacă din municipiul Brașov spre nord și nord-vest. Efectele pozitive generate de implementarea acestui proiect vor consta în eliminarea blocajelor de trafic, precum și în reducerea timpului de deplasare, a numărului de opriri și a consumului de combustibil.
Stadiul proiectului. Pentru modernizarea și reabilitarea drumului județean Hălchiu – Satu Nou – Dumbrăvița – Vlădeni, cadrul ședinței din data de 10 septembrie 2018, Consiliul Județean Brașov a aprobat cheltuielile legate de proiect și acordul de parteneriat al Județului Brașov cu comunele Dumbrăvița și Hălchiu, unitățile administrativ-teritoriale pe raza cărora trece acest drumul.
Contractul de finanțare a fost semnat în data de 23 noiembrie 2018.
Proiectul a fost finalizat la sfârşitul anului 2019.
Valoarea totală a proiectului este de 21.840.574,19 lei. Cheltuielile totale nerambursabile (98%) sunt de 21.371.733 lei, contribuția proprie a Județului Brașov (2%) este de 436.157,82 lei, iar cheltuielile totale neeligibile totalizează 32.683,37 lei.
Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Braşov
În vederea conformării județului cu prevederile legale în domeniul gestionării deșeurilor, Consiliul Județean Brașov, ca unic solicitant eligibil, a demarat procedura de accesare de fonduri prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 3, Obiectiv Specific 3.1. Dezvoltarea Infrastructurii Integrate de Management al Deșeurilor, în vederea realizării Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în județul Brașov”. În acest sens, prin HCJ nr. 397/06.09.2017, s-a aprobat demararea Proiectului și achiziționarea Serviciilor de Consultanță și Asistență Tehnică pentru pregătirea și implementarea proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Brașov”.
Documentația de atribuire pentru achiziționarea Serviciilor de Consultanță și Asistență Tehnică pentru pregătirea și implementarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Brașov” a fost postată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) prin anunțul de participare nr. 180721/14.11.2017. Procedura de achiziție s-a desfășurat în perioada 14 noiembrie 2017 - 20 august 2018, datorită contestațiilor apărute în perioada de derulare a procedurii.
În pararel cu aceste demersuri, Consiliul Județean Brașov, prin HCJ nr. 123/02.03.2017 a alocat fonduri UAT-urilor pe raza cărora se află depozite de deșeuri menajere neconforme în vederea demarării procedurilor premergătoare închiderii depozitelor (reglementare situații juridice amplasament, realizare studii de fezabilitate, obținere avize și acord de mediu);
Datorită faptului că la nivelul anului 2019, Administrația Fondului de Mediu (AFM) a lansat Programul privind închiderea depozitelor de deșeuri municipale neconforme (pentru depozitele care au făcut obiectul cauzei C-301/17 la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și pentru care România a primit condamnare), la nivelul fiecărei Unități Administrativ Teritoriale (UAT) vizată de hotărârea Curții de Justiție a UE s-a luat decizia accesării fondurilor puse la dispoziție de AFM pentru obținerea finanțării în vederea proiectării și lucrărilor efective de închidere a depozitelor de deșeuri neconforme. În acest sens, Cererea de finanțare a fost realizată cu spijinul Consiliului Județean Brașov și al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „ISO MEDIU” în Domeniul Salubrizării Localităților din județul Brașov, contractele de finanțare fiind semnate pentru șase UAT-uri de pe raza județului Brașov: Făgăraș, Râșnov, Săcele, Codlea, Victoria, Zărnești.
În județul Brașov există un depozit care nu era vizat de hotărârea Curții de Justiție a UE, prin urmare nu a putut accesa fondurile puse la dispoziție de către AFM: depozitul neconform din Rupea. Închiderea acestui depozit se va realiza în cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din Județul Brașov”, propus spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
În urma procedurii de licitație publică, în luna iulie 2019 s-a încheiat contractul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor din Județul Brașov – Servicii de consultanță și asistență tehnică pentru elaborarea și implementarea proiectului” cu Asocierea SC EPMC Consulting SRL – SC FINTECH ADVISERS SRL din Cluj-Napoca. Valoarea contractului este de 3.449.165,40 lei (exclusiv TVA), durata de prestare a serviciilor de consultanță și asistenţă tehnică este de 72 luni, respectiv 17.07.2019 – 16.07.2025.
Cu același contractor s-a încheiat contractul privind Reactualizarea „Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGD) în județul Brașov” și realizarea „Evaluării Strategice de Mediu”.
Obiectivul general al serviciilor de consultanță și asistență tehnică pentru elaborarea și implementarea Proiectului “SISTEM DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEȘEURILOR ÎN JUDEȚUL BRAȘOV” îl constitute întocmirea documentațiilor premergătoare și/sau parte integrantă a Cererii de finanțare pentru accesarea fondurilor din cadrul POIM 2014-2020, respectiv asigurarea managementului de proiect și asistenței tehnice până la finalizarea implementării proiectului și a procedurilor de delegare a serviciului.
Potrivit prevederilor contractuale, asocierea de firme va realiza Master Planul gestionării deșeurilor la nivelul județului Brașov și studiul de fezabilitate, va elabora cererea de finanțare în vederea accesării fondurilor disponibile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 pentru proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor din Județul Brașov”, inclusiv anexele solicitate și va asigura servicii de consultanță și asistență tehnică pe durata implementării proiectului. Acestea includ: asistare și sprijin pentru membrii Unității de Implementare a Proiectului; elaborarea proiectelor tehnice și a documentației tehnice necesare obținerii avizelor pentru proiect; asigurarea asistenței din partea proiectantului pe parcursul execuției lucrărilor; elaborarea documentațiilor de atribuire și sprijin acordat pe parcursul desfășurării procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice de produse, servicii și lucrări; asistență tehnică pentru delegarea operării instalațiilor realizate prin proiect către operatorii finali.
Proiectul SMID va asigura sistemul de colectare, respectiv pubele/ containere, centre de colectare cu aport voluntar și mașini de colectare, instalații de transfer și sortare, stații de compostare precum și construirea unui Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID).
Cererea de finanțare se preconizează a fi depusă în primul trimestru al anului 2021, acest termen fiind agreat împreună cu experții Jaspers și reprezentanții Autorității de Management POIM. Consultările cu experții JASPERS au rolul de a scurta perioada de evaluare a proiectului, Consiliul Județean Brașov dorind să se asigure că Cererea de finanțare și documentele anexe odată finalizate și încărcate în aplicația MY SMIS, respectă întocmai cerințele finanțatorului.
Realizarea cererii de finanțare este condiționată de definitivarea Studiului de fezabilitate, care presupune ca amplasamentele pentru investițiile propuse a se realiza să fie puse la dispoziția proiectului.
Până în prezent s-a elaborat Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor în județul Brașov, care se află în faza procedurii de avizare SEA în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, iar în vederea definitivării Master Planului și a Studiului de Fezabilitate pentru proiectul SMID Brașov s-au stabilit condițiile pentru amplasamentele viitoarelor instalații pentru tratarea deșeurilor – CMID, stații de transfer și centre de colectare prin aport voluntar. Proiectul prevede investiții la nivelul fiecărui UAT din județ privind colectarea și transportul deșeurilor.
În vederea realizării investițiilor propuse în cadrul proiectului, Consiliul Județean Brașov a demarat acțiunile pentru identificarea de terenuri corespunzătoare, respectiv:
- identificarea unui teren la o distanță de maxim 30 Km față de Municipiul Brașov pentru construirea Centrului de Management Integrat a Deșeurilor (CMID), care include construirea unei Stații de Sortare, a unei Stații de Tratare Mecano-Biologică cu Digestie Anaerobă, construirea unei Stații de Compostare, la care se adaugă facilitățile conexe;
- identificarea terenurilor necesare pentru construirea Stațiilor de Transfer;
- identificarea terenurilor pentru construirea de Centre de Colectare cu Aport Voluntar.
UAT-urile din județul Brașov au comunicat suprafețele de teren de care dispun, însă acestea nu asigură suprafața necesară construirii CMID (aprox. 15 ha) și, în acest sens, se analizează posibilitatea achiziției unui teren, în completarea terenurilor aflate în domeniul public.
Realizarea CMID reprezintă investiția cea mai importantă în cadrul proiectului SMID în județul Brașov. Localizarea acestui obiectiv are impact asupra delimitării zonelor de colectare și transfer. Construirea CMID va aduce importante avantaje din punct de vedere economic - venituri la bugetul local, locuri de muncă nou create etc., pentru localitatea pe raza căreia va fi amplasat.
Totodată, având în vedere că la nivelul județului Brașov există un depozit de deșeuri municipale conform, s-a transmis autorităților de la nivel național și local, un „Raport de analiză instituțională privind integrarea Depozitului ecologic zonal Brașov de deșeuri nepericuloase clasa „b” titular FIN-ECO în proiectul SMID Brașov sau realizarea unui depozit nou”.
Acest Raport a fost supus atenției tuturor factorilor implicați în vederea agreării modului de asigurare a activității de depozitare în cadrul viitorului SMID. Punctele de vedere transmise de autoritățile reglementatoare (Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor), respectiv imposibilitatea construirii unui depozit nou în condițiile în care există un depozit de deșeuri municipale, care conform Autorizației Integrate de Mediu va fi format din șase celule cu capacitatea maximă de 11.230.000 mc, în acest moment se aflându-se în operare celula trei, au determinat la nivelul Consiliului Județean Brașov reanalizarea alternativelor în ceea ce privește investițiile propuse a se realiza în cadrul Proiectului SMID în județul Brașov.
În vederea integrării depozitului de deșeuri existent în cadrul sistemului integrat de management al deșeurilor, Consiliul Județean Brașov se află în faza de reglementare a cadrului legal în ceea ce privește Acordul de principiu.
Valoarea estimată a proiectului este de aprox. 100 milioane de euro, iar prin investițiile propuse se dorește asigurarea unui management performant al deșeurilor la nivelul județului Brașov și atingerea țintelor impuse de legislația în vigoare.
Conform Ghidului Solicitantului aferent Axei Prioritare 3 – Obiectivul Specific 3.1 Reducerea numărului depozitelor neconforme şi creşterea gradului de pregătire pentru reciclare a deşeurilor în România), proiectele prioritare/ preidentificate vor parcurge procedura de pregătire a portofoliului de proiecte. În cadrul acestei proceduri, AM POIM se va asigura că toate documentele necesare depunerii cererii de finanțare îndeplinesc condițiile de maturitate și calitate necesare pentru a intra în etapa de evaluare și selecție. În procesul de pregătire a proiectelor, Autoritatea de Management va fi sprijnită de experții JASPERS. Când proiectul va avea gradul de maturitate și calitate acceptabil, AM POIM solicită beneficiarului depunerea proiectului în vederea parcurgerii etapei de evaluare și selecție. Acest proces este unul de durată, dar care garantează buna pregătire a proiectului în vederea aprobării acestuia la finalul acestui proces.
Prin Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Brașov” se propune un sistem de management integrat al deșeurilor care urmărește să atingă toate obiectivele necesare, de gestionare a deșeurilor în modul cel mai eficient din punct de vedere al costurilor.
Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor în Judeţul Braşov 2019-2025
Aeroportul Internaţional Braşov - Ghimbav - stadiu 2020
Etapele parcurse în anul 2020 în ceea ce privește implementarea Aeroportului Internațional Brașov - Ghimbav și stadiul actual al proiectului
17 ianuarie 2020 – Consiliul Judeţean Braşov a reluat procedura de achiziţie a realizării marcajelor pistei aeroportului de la Ghimbav, după ce în toamna anului 2019 pentru trasarea marcajelor nu a fost prezentată nici o ofertă conformă. Suma estimată pentru aceste lucrări a rămas la cuantumul de 563.946 de lei, cu tot cu TVA, ofertele fiind așteptate până în data de 3 februarie. Firma care va obţine contractul va trebui să realizeze marcaje longitudinale, transversale, dar şi săgeţi şi inscripţii. În total, vor fi 12.200 mp de marcaje de culoare galben/ roşu/ alb refelectorizant şi 700 mp de marcaje negre. Conform caietului de sarcini, toate marcajele de pe suprafaţa de mişcare, cu excepţia celor de culoare neagră, vor fi reflectorizante, pe bază de microbile de sticlă, suflante pe vopseaua proaspătă. Marcajele vor fi realizate în 30 de zile de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, iar perioada de garanţie a acestora va fi de 2 ani, astfel că întregul contract se va desfășura pe o perioadă de 25 de luni.
28 februarie 2020 – Consiliul Judeţean Braşov a încheiat contractul de servicii privind supervizarea lucrărilor (proiectare și execuție) și Dirigentie de șantier la obiectivul de investitii „Proiectare și execuție Balizaj - construcții și instalații - etapa a III-a AIBG, Proiectare și execuție Amenajare Bandă Pistă - etapa a III-a AIBG”. Executantul contractului este Asocierea SC VENTURO INVESTMENT SRL (lider de asociere) - SC ECOINSTAL URBAN SRL (asociat) - AE DOZORING s.r.o., care a fost singurul ofertant. Preţul convenit pentru îndeplinirea contractului, respectiv preţul serviciilor prestate, plătibil contractantului de către autoritatea contractantă, este de 441.000,00 lei fără TVA, la care se adaugă TVA în valoare de 83.790,00 lei, conform reglementărilor legale în vigoare la momentul emiterii facturii, defalcat astfel:
- pentru supervizarea execuției lucrărilor (proiectare și execuție) care fac obiectul Contractului de lucrări „Proiectare și execuție Balizaj - construcții și instalații - etapa a III-a AIBG, Proiectare și execuție Amenajare Bandă Pistă - etapa a III-a AIBG”: 396.900,00 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 75.411,00 lei;
- pentru urmărirea comportării în exploatare a construcţiilor/ obiectivelor de investiţii executate, pe perioada de garanție: 44.100,00 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 8.379,00 lei.
Durata de prestare a serviciilor va fi de la data emiterii ordinului de începere, în corelare cu contractul de execuție pentru lucrare și până la data eliberării garanției de bună execuție a contractului de servicii după semnarea procesului verbal de recepție finală a lucrărilor. Perioada totală de prestare a serviciilor de asistență tehnică de supervizare a lucrărilor și dirigenție de șantier se estimează a fi de 69 luni.
6 martie 2020 – CJ Braşov a recepţionat proiectul tehnic aferent construirii terminalului de pasageri al Aeroportului Internaţional Braşov, conform contractului de proiectare și execuție pe care îl derulează Asocierea BOG’ART SRL - UTI Grup SA - UTI Facility Management SA, începând cu data de 21 august 2019. Urmează transmiterea ordinului de începere a lucrărilor, organizarea de şantier şi startul construcţiei terminalului pe amplasamentul de la Ghimbav. Autoritatea contractantă a recepționat un proiect unitar, pentru un terminal cu o suprafață desfășurată totală de 12031 mp, care reflectă fluxurile de pasageri și bagaje impuse de autoritățile avizatoare. Proiectul tehnic respectă în totalitate conceptul de terminal realizat de arhitectul Dorin Ştefan şi aprobat în plenul Consiliului Judeţean, cu elementele arhitecturale specifice zonei Braşovului care conferă unicitate proiectului.
10 martie 2020 – Consiliul Judeţean Braşov a semnat cu Asocierea SC Casido SRL-SC Diluca Project SRL-SC Aquacon Proiect SRL contractul pentru execuţia Proiectulului Tehnic al obiectivului de investiţii „Deviere canal colector Beselcin cu impact asupra drumului perimetral și de acces la echipamente tehnologice, precum și asupra gardului perimetral și a porților de acces - etapa a III-a AIBG” și a Proiectului Tehnic pentru „Sistem de protecție perimetrală (Sistem de televiziune cu circuit închis pentru gard perimetral și zona tehnică) etapa a III-a AIBG”. Valoarea totală a contractului este de 1.254.775,27 lei (1.054.433 lei fără TVA). Durata pentru execuția documentațiilor tehnice este de trei luni din momentul semnării contractului.
Îndiguirea canalului Besălcin, care trece prin perimetrul aeroportului de la Ghimbav, a fost una dintre „enigmele” de pe acest șantier, după ce proiectul ar fi trebuit executat de către Apele Române, iar ulterior a ajuns să fie gestionat de către Consiliul Județean. Lucrările la acest canal care trece pe teritoriul aeroportului, care este de fapt un canal de desecare amenajat în urmă cu foarte mulţi ani de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, când Ghimbavul nu avea un sistem de colectare a apelor pluviale, erau incluse într-un proiect mai amplu al Administraţiei Bazinale Olt. Acesta presupunea regularizarea cursului Bârsei, iar proiectul trebuia implementat de mai mulţi ani de către Apele Române, însă nu s-a mai realizat. Până la urmă, proiectul a fost schimbat și este gestionat de către CJ Brașov.
12 martie 2020 – Consiliul Judeţean Braşov a semnat cu firma SC GIROD Semnalizare Rutieră SRL din Timiş contractul de execuție a lucrărilor „Marcaje și inscripționări suprafețe de mișcare la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav”. Valoarea contractului este de 473.117,80 lei (cu TVA), iar termenul de execuţie este de 4 săptămâni de la transmiterea ordinului de începere.
La aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav a fost construită, încă din 2014, pista în lungime de 2.820 de metri şi 45 de metri lăţime. De asemenea, la începutul acestui an a fost definitivată și partea de amenajare a Căii de Rulare Alfa, care are o suprafață totală de 8.056 mp, dar și suprafața de îmbarcare-debarcare, precum și zona de garare a aeronavelor. Pentru ca să devină funcționale era necesară și marcare acestora. Contractul cuprinde execuția de marcaje pentru o suprafață de 12.200 mp marcaje în culorile culoare galben/roșu/alb refelectorizant, dar și 700 mp marcaje culoare negru. Tipuri de marcaje: marcaje longitudinale; marcaje transversale; marcaje diverse; marcaje prin săgeţi şi inscripţii. Partea de proiectare a marcajelor a fost realizată de către americanii de Search Corporation, în schimbul unui preț de 104.650,31 lei, cu tot cu TVA.
16 martie 2020 – Consiliul Judeţean Braşov, prin firma Venturo Investment (liderul Asocierii Venturo Investment SRL – Ecoinstal Urban SRL care asigură supervizarea execuţiei lucrărilor), a transmis către Asocierea BOG’ART SRL - UTI Grup SA - UTI Facility Management SA, Ordinul administrativ de începe a lucrărilor la obiectivul „Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav, Etapa a III-a, proiectare şi execuţie lucrări de construcţii şi instalaţii obiectul Terminal de pasageri”. Tot astăzi s-a întocmit şi s-a semnat procesul-verbal nr. 4537 din 16 martie 2020, privind predarea-primirea amplasamentului, încheiat între reprezentanţii Beneficiarului şi ai Antreprenorului.
17 martie 2020 – Data oficială de începere a execuţiei lucrărilor de construcţii şi instalaţii la terminalul de pasageri al AIBG este 17 martie 2020. Termenul de execuţie este de 11,5 luni.
22 aprilie 2020 – Construcţia celor nouă obiecte din cadrul Aeroportului Internaţional Braşov a fost reluată, după ce ordinul de reîncepere a lucrărilor, semnat cu data de 22 aprilie, a fost emis pe 15 aprilie 2020 şi transmis firmei Construcţii SA Sibiu de către dirigintele de şantier.
12 mai 2020 – Consiliul Județean Brașov a relansat procedura de achiziţie pentru atribuirea contractului de servicii de întocmire „Studiu de fezabilitate privind asigurarea serviciilor de navigatie aeriană” la Aeroportul Internțional Brașov – Ghimbav. Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 2.593.764 de lei, iar termenul-limită de depunere a ofertelor este 9 iunie 2020, ora 15:00. Studiul de fezabilitate va avea în vedere două scenarii pentru turnul de control, care poate fi clasic sau virtual.
Serviciile de navigație aeriană – ANS reprezintă un sistem complex ce asigură:
a). dirijarea aeronavelor cu ajutorul echipamentelor de radionavigație de tip ILS, VOR, DME care furnizează date legate de pantă și direcție;
b). MET – informații meteo privind vizibilitatea orizontală și verticală, viteza și direcția vântului, umiditatea, tipul norilor, tipul și intensitatea precipitațiilor;
c). COM comunicații sol-aer, aer-sol;
d). informarea aeronautică AIM, prin transmiterea în sistemul aeronautic a informațiilor de interes pentru efectuarea zborurilor;
e). designul și geometria volumului de aer din jurul aeroportului, ce reprezintă spațiul aerian controlat CTZ în care pe baza procedurilor de zbor de aterizare/decolare se intră și se iese în rutele superioare ce reprezintă autostrăzile aeriene.
20 mai 2020 – Consiliul Județean Brașov a publicat în sistemul electronic de achiziții publice anunțul de licitație pentru contractarea serviciilor de întocmire a Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic pentru clădiri și infrastructură anexe la Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav. Valoarea estimată a contractului este de 1.974.789,92 lei fără TVA. Termenul-limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 17.06.2020, ora 15:00.
17 iunie 2020 – La termenul-limită de depunere a ofertelor vizând achiziţia serviciilor de întocmire a Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic pentru clădiri și infrastructură anexe la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav, autoritatea contractantă a înregistrat 4 oferte, care acum sunt în evaluare.
30 mai 2020 – Consiliul Judeţean Braşov a publicat anunţul de achiziţie prin licitaţie deschisă a serviciilor de consultanţă pentru concesionarea Aeroportului Internaţional Braşov - Ghimbav. Preţul estimat de autoritatea contractantă este de 5.882.352,94 lei fără TVA, iar termenul final de depunere a ofertelor este 13 iulie 2020, ora 15:00. Decizia administraţiei judeţene privind concesionarea Aeroportului Internaţional Braşov se întemeiază pe argumente de ordin legal, financiar şi investiţional, precum şi pe directivele europene în privinţa finanţării aeroporturilor din fonduri publice. Durata contractului este de 20 de luni. Conform documentelor licitației, Consiliul Județean intenționează concesionarea aeroportului pentru o perioadă de aproximativ 35 de ani, termen ce va rezulta în urma analizei ipotezelor de operare și ale celor de investiții. Evaluarea pieței are în vedere identificarea segmentelor-cheie, în plan intern și internațional, defalcate în funcție de scopul călătoriei: turism, zboruri business, air-taxi. De asemenea, se are în vedere analiza pieţei potențialilor concesionari, a potențialului de zbor, prin contactarea a minimum cinci operatori aerieni care sunt interesați să opereze la Brașov și identificarea condițiilor de operare. Nu în ultimul rând, sunt luate în calcul destinațiile și zborurile-cheie la aeroporturile deja existente în România și la aeroporturile cele mai apropiate, care reprezintă concurența. Va fi luat în calcul și traficul internațional și domestic de cargo pur și cargo la aeronave care transportă și pasageri (belly cargo).
5 iulie 2020 – Procedura de achiziţie a serviciilor de consultanță pentru concesionarea Aeroportului Internațional Brașov a fost anulată, anunțul în acest sens fiind postat pe platforma electronică de achiziții publice. Motivul anulării a fost faptul că au fost constatate „abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului, art. 212 alin. (1), lit. c) si alin (2) din Legea nr.98/2016”. În aceste condiții, administrația județeană va reface părțile cu probleme din documentația de atribuire, apoi va relansa licitația.
19 iulie 2020 – Consiliul Judeţean Braşov a lansat procedurile pentru achiziţionarea unor echipamente necesare aeroportului de la Ghimbav, valoarea totală a achiziţiei fiind estimată la 2.368.159 lei (TVA inclusă). Administraţia judeţeană doreşte să cumpere un echipament de măsurare a coeficientului de frânare friction-tester (contract ce include şi pregătirea personalului), cu o valoare estimată de 458.150 lei, un vehicul de tractare friction-tester (plus întreţinere şi service pe perioada de garanţie), estimat la 195.919 lei, precum şi echipamente pentru comunicaţie sol-sol (plus întreţinere şi service pe perioada de garanţie), a căror valoare este estimată la 1.714.089 lei. Termenul de livrare pentru toate echipamentele amintite este de 12 luni, iar termenul de depunere a ofertelor este 17 august 2020.
13 august 2020 – Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a semnat contractul de servicii pentru realizarea studiului de fezabilitate privind asigurarea serviciilor de navigatie aeriană (ANS) la Aeroportul Internțional Brașov-Ghimbav. Firma care şi-a adjudecat acest contract este BUSINESS ANALYSIS & STRATEGY CONSULTING, cu sediul în Bucureşti, care are trei subcontractanţi: REGIONAL AIR SUPORT - Bucureşti, AIRPORT GURUS - Spania, CYRRUS PROJECTS LIMITED - Marea Britanie. Valoarea totală a acestui contract este de 3.064.250 lei, iar termenul de execuţie preconizat este de 6 luni.
17 august 2020 – A fost termenul-limită de depunere a ofertelor pentru achiziţia de echipamente destinate Aeroportului Internaţional Braşov. Achiziţia este structurată pe trei loturi de echipamente, respectiv friction tester, autovehicul tractare friction tester şi echipament pentru comunicaţie sol-sol, valoarea totală a acestora fiind estimată la 2.368.159,99 lei (inclusiv TVA). În cadrul Lotului 1, administraţia judeţeană doreşte să cumpere un echipament de măsurare a coeficientului de frânare friction-tester, un sistem de umectare, un laptop echipat cu un dispozitiv de stocare portabil extern și imprimantă, contractul urmând să includă şcolarizarea personalului pentru operarea și întreținerea utilajelor, întreținerea și service-ul lor în perioada de garanție. Valoarea estimată pentru Lotul 1 este de 458.150 lei. Lotul 2 include furnizarea unui vehicul de tractare friction-tester, întreţinerea şi service-ul acestuia în perioada de garanţie, valoarea estimată fiind de 195.920 lei. Lotul 3 se referă la achiziţia echipamentelor pentru comunicație sol-sol, întreținerea și service-ul lor pe perioada de garanție, a căror valoare este estimată la 1.714.089,99 lei. Autoritatea contractantă a prevăzut un termen de livrare pentru toate aceste echipamente de 12 luni.
Autoritatea contractantă a înregistrat două oferte pentru Lotul 1, o ofertă pentru Lotul 2 şi două oferte pentru Lotul 3. Aceste oferte au intrat în etapa de evaluare.
27 august 2020 – În şedinţa CJ Braşov din 27 august, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de deviere a canalului, de realizare a sistemului de protecţie perimetrală (sistem de televiziune cu circuit închis), de construire a unor drumuri tehnologice şi de realizare a împrejmuirii. Valoarea estimată este de 38.410.756 de lei (TVA inclusă). Conform proiectului de hotărâre, termenul de finalizare a lucrărilor este de 6 luni, iar finanţarea va fi asigurată din bugetului judeţean, pentru acest an fiind prevăzută suma de 20.000 de lei.
28 august 2020 – În Monitorul Oficial al României a fost publicată Hotărârea de Guvern privind alocarea sumei de 25 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2020, pentru realizarea obiectivului de investiţii „Aeroport Internaţional Braşov”. Suma se adaugă celor 50 de milioane de lei primite de Judeţul Braşov, prin Legea bugetului de stat pe anul 2020, cu destinaţia AIBG.
29 septembrie 2020 – S-a publicat anunţul de licitaţie privind „Execuție Deviere canal colector Beselcin cu impact asupra drumului perimetral și de acces la echipamente tehnologice, precum și asupra gardului perimetral și a porților de acces – etapa III AIBG; Execuție Sistem de protecție perimetrală (Sistem de televiziune cu circuit închis pentru gard perimetral și zona tehnică) etapa a III a AIBG”. Data-limită de depunere a ofertelor este 29.10.2020, ora 15:00. Valoare estimată conform devizului general este de 28.662.641,10 lei, fără TVA, din care: amenjarea terenului 80.371,05 lei; drum tehnologic perimetral şi accese la echipamentele de radionavigatie 13.076.902,13 lei; împrejmuiri şi porţi 1.684.166,45 lei; deviere canal colector Beselcin 4.073.419,18 lei; sistem de protectie perimetrală (sistem de televiziune cu circuit închis pentru gard perimetral şi zona tehnică) 9.048.802,84 lei; organizare de şantier 698.979.45 lei. Această valoare estimată reprezintă valoarea aferentă realizarii obiectului contractului, care presupune realizarea execuţiei de lucrări pentru cele 4 obiecte, respectiv Drumul perimetral şi de acces la echipamentele de radionavigatie, Deviere canal colector Beselcin, Gard perimetral şi porţi de acces şi Sistem de protecţie perimetrală (Sistem de televiziune cu circuit închis pentru gard perimetral şi zona tehnică).
Lungimea canalului Beselcin din incinta aeroportului este de 1,99 km, iar prin acest proiect, cursul de apă va fi amenajat pe două sectoare. Pe un sector cu o lungime de 1,89 km, albia va fi amenajată într-o structură dreptunghiulară tip cuvă, iar pe o secţiune de 84,2 m Beselcinul va fi introdus în tuburi cu diametru de 1.000 mm. De asemenea, vor fi realizate şi alte amenajări, necesare evacuării apelor.
Proiectul de îndiguire a acestui canal (un fost canal de desecare care nu mai e folosit după ce Ghimbavul are sistem de canalizare) afectează drumul perimetral al aeroportului, precum şi împrejmuirea şi căile de acces în incinta obiectivului, de aceea trebuie realizat înainte de a se executa ultimele „finisaje” şi deschiderea aeroportului, care este programată pentru anul viitor. Odată cu aceste lucrări va fi instalat în perimetrul şi incinta aeroportului un sistem de supraveghere video perimetrală cu circuit închis, care face parte din sistemul de securitate al obiectivului.
Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav - stadiu 2019
Etapele parcurse în anul 2019 în ceea ce privește implementarea Aeroportului Internațional Brașov - Ghimbav și stadiul actual al proiectului
4 ianuarie 2019 – reprezentanții legali ai Județului Brașov, în calitate de beneficiar, respectiv ai firmei SC Construcții SA Sibiu, în calitate de antreprenor, au semnat acordul contractual pentru „Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav Etapa a III-a, Proiectare și execuție lucrări de construcții și instalații pentru 9 obiecte”. Prețul contractului este de 28.594.034,30 lei, exclusiv TVA (respectiv 1.035.947,94 lei pentru proiectare și 27.558.086,36 lei pentru execuția lucrărilor), la care se adaugă TVA în valoare de 5.432.866,52 lei.
23 ianuarie 2019 – Specialiștii Institutului IPTANA, reprezentanții firmei Construcții SA Sibiu, precum și cei de la firma de proiectare subcontractată de antreprenor s-au întâlnit cu președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, și cu membrii echipei de implementare a proiectului AIBG. Firma constructoare a primit ordinul de începere a contractului, respectiv demararea proiectului tehnic și a constituit garanția de bună execuție, reprezentând 10% din preţul contractului fără TVA, potrivit prevederilor acordului contractual încheiat între Județul Brașov și SC Construcții SA Sibiu pentru „Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav Etapa a III-a, Proiectare și execuție lucrări de construcții și instalații pentru 9 obiecte”. Prețul total rezultat în urma procedurii de achiziție pentru proiectarea, execuţia şi finalizarea lucrărilor este de 34.026.900,82 lei (respectiv 1.232.778,06 lei pentru proiectare și 32.794.122,76 lei pentru execuție).
29 ianuarie 2019 – CJ Brașov a lansat o achiziție în valoare de 10.829.000 de lei, cu tot cu TVA, pentru achiziția unor utilaje de deszăpezire și intervenție în caz de incendiu. Este vorba despre două autospeciale de deszăpezire cu plug, perie și autosuflantă, în valoare de 4,2 milioane de lei, fără TVA, o autospecială de pompieri în valoare de 2,4 milioane de lei, fără TVA, și o altă mașină de stingere a incendiilor dotată și cu echipament pentru descarcerare, care are o valoare estimată de 2,5 milioane de lei, fără TVA. Ofertele de la firmele de specialitate se pot depune până în data de 5 martie, iar livrarea autospecialelor se va face într-un interval de 7-9 luni de la data semnării contractului.
11 februarie 2019 – A fost termenul-limită de depunere a ofertelor pentru proiectarea și construirea terminalului de pasageri. Consiliul Județean Brașov a primit patru oferte, care sunt în etapa de evaluare.
5 martie 2019 – Pentru cele două autospeciale din loturile 1 și 2 s-au depus câte două oferte. În privința lotul 3, s-a depus o contestație la CNSC și termenul-limită pentru depunerea ofertelor s-a prelungit până la 25 martie 2019 și ulterior, până la 22 mai 2019.
8 martie 2019 – Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, și directorul general R.A. Romatsa, Mircea Boștină, au semnat Protocolul de colaborare între Județul Brașov și Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA R.A., privind asigurarea serviciilor suport pentru dezvoltarea și operarea viitorului Aeroport Internațional Brașov - Ghimbav.
13 mai 2019 – S-a semnat raportul procedurii de achiziţie publică pentru realizarea obiectivului „Aeroportul Internaţional Brașov-Ghimbav Etapa a III-a – Proiectare și Execuție Lucrări de Construcții și Instalații Obiectul Terminal de Pasageri” şi s-au transmis comunicările către firmele participante. Comisia de licitaţie a desemnat câştigătoare firma SC Construcţii SA Sibiu. Valoarea propunerii financiare ofertate de SC Construcţii SA Sibiu a fost de 145.275.491,42 lei (inclusiv TVA), din care proiectul tehnic înseamnă 4.912.697,77 lei, iar execuţia Terminalului totalizează 140.362.793,65 lei. Conform contractului, termenul pentru realizarea documetanţiilor de proiectare este de 3 luni, iar durata de execuţie a lucrării este de 9 luni.
23 mai 2019 – La expirarea termenului legal de contestații, Asocierea BOG’ART SRL - SC UTI Grup SA - SC UTI Facility Management SA, clasată pe locul doi, a contestat la Consiliul Județean Brașov și la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) atribuirea contractului pentru proiectarea și execuția Terminalului.
3 iunie 2019 – Rezultatele achiziției de autospeciale ISU destinate Aeroportului, Lotul 1 (o autospecială de pompieri echipată cu agenți complementari pentru intervenție rapidă) și Lotul 2 (o autospecială dotată cu agenți complementari și echipament de descarcerare), au fost contestate. În privința Lotului 3 (două autospeciale de deszăpezire PDA cu plug, perie și autosuflantă), procedurile de achiziție sunt în desfășurare, fiind în evaluare singura ofertă depusă.
10 iunie 2019 – CJ Brașov a semnat cu Asocierea SC Funciara SRL Brașov – SC Unitatea de Suport pentru Integrare SRL Cluj-Napoca contractul de servicii pentru realizarea Studiului de viață sălbatică. Valoarea contractului este de 104.000 lei (fără TVA), adică 123.760 lei inclusiv TVA. Durata de desfășurare a contractului este de 13 luni de la data ordinului de începere a prestării serviciilor. Perioada de observare a vieții sălbatice din zona Aeroportului de la Ghimbav este de 12 luni.
20 iunie 2019 – CNSC a analizat și s-a pronunțat cu privire la contestația înaintată de către Asocierea BOG’ART SRL - SC UTI Grup SA - SC UTI Facility Management SA, emițând Decizia nr. 988/C1/924,927. Decizia și motivația ce susține decizia CNSC au fost transmise la Consiliul Județean Brașov în data de 27.06.2019. În decizia menționată, CNSC a admis contestația depusă de Asocierea BOG’ART SRL - SC UTI Grup SA - SC UTI Facility Management SA în ceea ce privește detalierea de către ofertanți a echipamentelor de securitate specifice funcționării aeroportului, solicitate prin caietul de sarcini. CNSC a anulat raportul procedurii de atribuire și a obligat Consiliul Județean Brașov să reevalueze ofertele aferente acestei proceduri.
2 iulie 2019 – CJ Brașov a a postat pe platforma electronică de achiziţii publice anunţul licitaţiei pentru realizarea studiului de fezabilitate privind asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană. În urma elaborării studiului de fezabilitate va fi identificată şi recomandată soluţia tehnică pentru Serviciile de Trafic Aerian (ANS), din care face parte şi turnul de control al viitorului aeroport. Conform anunţului licitaţiei, valoarea contractului este estimată la 705.882 lei, fără TVA, respectiv 839.999 lei, cu tot cu TVA. Ofertele pot fi depuse până în data de 31 iulie, iar firma câştigătoare va trebui să predea toată documentaţia în termen de 3 luni de la emiterea ordinului de începere a serviciilor.
8 iulie 2019 – Procedura de achiziție a Lotului 3 de autospeciale destinate Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav, lot care include două autospeciale de deszăpezire PDA (cu plug, perie și autosuflantă), a fost finalizată. Comisia de licitație din cadrul Consiliului Județean Brașov a încheiat Raportul procedurii și a declarat câștigătoare singura ofertă depusă, cea a firmei SC ATSA Industry SRL. Conducerea administrației județene urmează să semneze contractul de furnizare a celor două autospeciale, cu o valoare de 4.200.000 lei (4.998.000 lei cu TVA). Firma va avea la dispoziție 7 luni pentru a realiza contractul.
9 iulie 2019 – Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, și Alexandru Anghel, coordonatorul proiectului AIBG, au participat la Ministerul Transporturilor, la o întâlnire pe tema serviciilor de navigație aeriană la Aeroportul Internațional Brașov, împreună cu reprezentanții Regiei Autonome a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA și ai Autorității Aeronautice Civile Române - AACR.
11 iulie 2019 – Conducerea administrației județene a încheiat cu SC UTI Facility Management SA contractul de servicii pentru realizarea Studiului de Fezabilitate pentru un Sistem de protecție perimetrală la Aeroportul International Brașov – Ghimbav, adică un sistem de televiziune cu circuit închis pentru gard perimetral și zona tehnică. Atribuirea contractului s-a făcut prin achiziție directă, valoarea contractului fiind de 77.316,00 lei fără TVA (92.006,04 lei inclusiv TVA). Firma are la dispoziție 60 de zile să realizeze Studiul de Fezabilitate solicitat.
12 iulie 2019 – SC Construcții SA a depus o plângere la Curtea de Apel Brașov împotriva Deciziei CNSC, solicitând suspendarea procedurii de atribuire până la soluționarea respectivei plângeri. Între timp, Consiliul Județean Brașov continuă demersurile necesare aplicării Deciziei CNSC, astfel încât să fie scurtat cât se poate de mult orice termen ce ar putea decala încheierea procedurii de achiziție și în urma unei sentințe definitive a instanței privind plângerea menționată să se poată semna contractul de proiectare și execuție a viitorului Terminal de pasageri.
17 iulie 2019 – Consiliul Judeţean Braşov a lansat licitaţia pentru „Proiectare şi execuţie drum tehnologic perimetral şi accese la echipamente de radionavigaţie – etapa a III-a AIBG”, valoarea estimată a contractului fiind de 8.658.765 lei, fără TVA. Conform documentaţiei postate pe platforma electronică de achiziţii publice, termenul-limită de depunere a ofertelor este 21 august 2019, ora 15:00, iar firma stabilită câştigătoare va trebui să finalizeze proiectul în şapte luni de la data intrării în vigoare a contractului. Conform caietului de sarcini, drumul perimetral va avea o lungime de 7.100 m. Partea carosabilă va avea o lăţime de 3,5 m şi două acostamente, fiecare cu o lăţime de 0,5 m. Pe traseu se vor amenaja platforme de încrucişare în lungime de 25 m. Tot prin acest proiect se vor amenaja căile de acces către echipamentele de radionavigaţie, dar şi prin acest un drum care se va intersecta cu pista de decolare – aterizare, acesta urmând a fi folosit pentru salvare, în cazul producerii unor evenimente aeronautice.
17 iulie 2019 – CJ Brașov a publicat documentația privind achiziția obiectivului „Proiectare și execuție Balizaj - construcții și instalații - etapa a III-a AIBG, Proiectare și execuție Amenajare bandă pistă - etapa a III-a AIBG”. Data pentru depunerea ofertelor este 22 august 2019, ora 15:00. Valoarea investiţiei este estimată la 74.128.726 lei fără TVA. După stabilirea câştigătorului, constructorul desemnat va avea la dispoziţie 11 luni de la data intrării în vigoare a contractului, pentru a finaliza proiectul.
- Valoarea estimată a balizajului este de 26.792.920 lei fără TVA; 25.475.000 lei fără TVA reprezintă valoarea propriu-zisă a lucrărilor; 764.250 lei fără TVA reprezintă proiectarea; 254.750 lei fără TVA, asistenţa tehnică din partea proiectantului; 4.410,00 lei fără TVA reprezintă amenajările pentru protecţia mediului. Valoarea probelor tehnologice este estimată la 127.375 lei fără TVA, iar pentru calibrarea balizajului cu ajutorul unui avion în zbor este estimată a fi necesară suma de 162.040 lei fără TVA.
- Amenajarea benzii pistei prevede inclusiv completarea acostamentului în zona de joncţiune cu calea de rulare, amenajarea protecţiilor căminelor de la reţelele pentru balizaj şi a celor de la căminele de canalizare pluvială. Pentru aceste lucrări, se estimează suma de 46.931.401 lei fără TVA, din care valoarea estimată a lucrărilor propriu-zise este de 43.966.000 lei fără TVA. Pentru proiectare este estimată suma de 1.318.980 lei fără TVA, pentru asistenţa tehnică din partea proiectantului - 439.660 lei fără TVA, pentru amenajări privind protecţia mediului - 7.611 lei fără TVA, pentru organizarea de şantier 879.320 lei fără TVA, pentru probele tehnologice (teste) - 219.830 lei fără TVA.
19 iulie 2019 – În urma aplicării deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) nr. 988/C1/924,927 din data de 20 iunie 2019, prin care a fost admisă contestația depusă în ceea ce privește rezultatul procedurii de achiziţie publică prin licitaţie deschisă pentru realizarea obiectivului „Aeroportul Internaţional Brașov - Ghimbav Etapa a III-a – Proiectare și Execuție Lucrări de Construcții și Instalații Obiectul Terminal de Pasageri”, în intervalul 20 iunie – 17 iulie comisia de licitație din cadrul Consiliului Județean Brașov a reevaluat cele patru oferte depuse. Comisia a desemnat câștigătoare oferta prezentată de Asocierea BOG’ART SRL (lider asociere) - SC UTI GRUP SA (asociat) - SC UTI FACILITY MANAGEMENT SA (asociat), cu o valoare de 122.337.126 lei fără TVA (145.581.179 lei inclusiv TVA). Comisia a întocmit Raportul procedurii în data de 17 iulie și l-a înaintat la ANAP, în vederea obținerii Avizului conform necondiționat pentru întreaga procedură, iar acest aviz final a fost primit pe 19 iulie. Tot pe 19 iulie, comisia de licitație a transmis comunicările către cei patru ofertanți.
24 iulie 2019 – S-a fixat termenul de judecată la Curtea de Apel Brașov pentru plângerea depusă de Construcții SA Sibiu. Instanța de judecată a amânat pentru 7 august pronunțarea în acest caz.
1 august 2019 – Au început lucrările la cele 9 obiective de la Aeroportul Internaţional Braşov: clădire energetică, remiză PSI, posturi de control acces, gospodărie de apă, parcare auto şi drum de acces între terminal şi DJ 103C, drumuri tehnologice interioare, împrejmuiri şi porţi, reţele interioare şi platformă antisuflu. Contractul de lucrări cu firma SC Construcţii SA din Sibiu a fost semnat la începutul lui 2019, iar în prima parte a anului a fost elaborat proiectul tehnic şi au fost obţinute avizele şi autorizaţiile necesare.
21 august 2019 – Termenul de depunere a ofertelor pentru achiziția „Proiectare şi execuţie drum tehnologic perimetral şi accese la echipamente de radionavigaţie – etapa a III-a AIBG” a fost prelungit, deoarece nu s-a înscris nimeni.
21 august 2019 – Semnarea contractului pentru proiectarea și construirea Terminalului de pasageri al AIBG! În urma deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor care a respins contestația depusă de firma Construcții SA Sibiu – cea care inițial fusese declarată câștigătoare a realizării terminalului, și după opt luni de la demararea procedurilor de achiziție aferente realizării acestui obiectiv, conducerea CJ Brașov a primit undă verde să încheie contractul pentru Terminalul de pasageri cu Asocierea BOG’ART SRL - UTI Grup SA - UTI Facility Management SA. Contractul are valoarea de 145.581.179,94 lei (inclusiv TVA), iar cele trei firme asociate au la dispoziție 12 luni pentru a executa prevederile contractului (trei luni pentru realizarea proiectului tehnic și nouă luni pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor de construcții și instalații pentru Terminalul de pasageri al Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav).
22 august 2019 – Termenul de depunere a ofertelor pentru achiziția obiectivului „Proiectare și execuție Balizaj – construcții și instalații – etapa a III-a AIBG, Proiectare și execuție Amenajare bandă pistă – etapa a III-a AIBG” a fost prelungit până pe 2 septembrie 2019, la cererea ofertanților, care au nevoie de clarificări.
6 septembrie 2019 – Documentația pentru achiziția „Proiectare şi execuţie drum tehnologic perimetral şi accese la echipamente de radionavigaţie – etapa a III-a AIBG” a fost din nou încărcată în SICAP. Termenul pentru depunerea ofertelor este 15 octombrie 2019. Valoarea estimată este de 9.809.997 lei.
9 septembrie 2019 – S-au depus trei oferte pentru achiziția obiectivului „Proiectare și execuție Balizaj – construcții și instalații – etapa a III-a AIBG, Proiectare și execuție Amenajare bandă pistă – etapa a III-a AIBG”. Este în derulare procedura de evaluare a ofertelor.
16 septembrie 2019 – S-a publicat anunțul privind achiziția serviciilor de Supervizare a lucrărilor și Dirigenție de șantier pentru obiectivul „Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav, Etapa a III-a, Proiectare și Execuție Lucrări de Construcții și Instalații Obiectul Terminal de Pasageri”. Termenul de depunere a ofertelor este 16 octombrie 2019. Valoarea estimată este de 2.386.076 lei.
16 septembrie 2019 – S-a lansat procedura pentru achiziția prin licitație deschisă a Studiului de Fezabilitate privind asigurarea serviciilor de navigație aeriană. Termenul de depunere a ofertelor este 21 octombrie 2019. Valoarea estimată este de 3.067.226,89 lei.
27 septembrie 2019 – S-a publicat în SEAP achiziția privind realizarea marcajelor și inscripționărilor pe suprafețele de mișcare de la Aeroportul Internațional Ghimbav. Costul estimat pentru derularea acestor lucrări este de 563.946 de lei (TVA inclusă). Contractul cuprinde execuția de marcaje pentru o suprafață de 12.200 mp marcaje în culorile culoare galben/roșu/alb reflectorizant, dar și 700 mp marcaje culoare negru. Tipuri de marcaje: marcaje longitudinale, marcaje transversale, marcaje diverse, marcaje prin săgeţi şi inscripţii. Ofertele pot fi depuse până în data de 4 noiembrie, iar după ce va fi semnat contractul, marcajele ar urma să fie trasate în cel mult 30 de zile. Partea de proiectare a marcajelor a fost realizată de Search Corporation, în schimbul unui preț de 104.650,31 lei, cu tot cu TVA. Compania a mai proiectat și celelalte suprafețe de mișcare de la aeroport, un contract de aproximativ 150.000 de euro.
21 octombrie 2019 – La termenul de depunere a ofertelor pentru realizarea Studiului de Fezabilitate privind asigurarea serviciilor de navigație aeriană s-au înscris doi operatori economici. Ofertele intră în faza de evaluare.
30 octombrie 2019 – Conducerea CJ Brașov a semnat raportul procedurii de atribuire a achiziției publice „Proiectare și execuție Balizaj - contrucții și instalații - etapa a III-a AIBG, proiectare și execuție Amenajare Bandă Pistă - etapa a III-a AIBG” și a transmis comunicările către cei trei operatori economici înscriși la licitație. A fost declarată câștigătoare oferta prezentată de Asocierea Electrogrup - Electroprecizia AG SRL, clasată pe primul loc după aplicarea criteriului de atribuire și verificarea documentelor-suport aferente probării informațiilor prevăzute în DUAE, ofertă cu valoarea de 55.124.845,60 lei fără TVA. Proiectarea și execuția construcțiilor și instalațiilor balizajului totalizează 18.749.156,84 lei fără TVA, iar valoarea proiectării și execuției amenajării benzii pistei este de 36.375.688,76 lei fără TVA.
31 octombrie 2019 – În cadrul ședinței ordinare a CJ Brașov, s-a aprobat conducerea interimară a Regiei Autonome Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav. Consiliul de administraţie interimar va fi compus din Alexandru Anghel, administrator interimar, reprezentant al Consiliului Judeţean Braşov; Vasile Ţibre, administrator interimar, reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice; Mircea Boștină, administrator interimar din afara autorităţii tutelare; Consiliul de administraţie interimar va funcţiona până la data de 31 decembrie 2019, prorogată corespunzător până la organizarea şi finalizarea procedurii de selecţie a administratorilor.
4 noiembrie 2019 – La termenul de depunere a ofertelor pentru achiziția privind realizarea marcajelor și inscripționărilor pe suprafețele de mișcare de la Aeroportul Internațional Ghimbav a fost depusă o ofertă, care este în evaluare.
8 noiembrie 2019 – A fost publicat în SEAP anunţul pentru achiziţia privind realizarea „PT Deviere canal colector Beselcin cu impact asupra drumului perimetral și de acces la echipamente tehnologice, precum și asupra gardului perimetral și a porților de acces - etapa a III-a AIBG” și „PT Sistem de protecție perimetrală (Sistem de televiziune cu circuit închis pentru gard perimetral și zona tehnică) etapa a III-a AIBG”. Este vorba despre proiectarea drumului perimetral, a gardului, a casiului Besălcin și a sistemului de securitate TVCI la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav. Valoarea estimată a proiectului ajunge la 1.405.911,42 lei. Termenul de depunere este 9 decembrie 2019.
13 noiembrie 2019 – Semnarea contractului pentru „Proiectare și execuție Balizaj - contrucții și instalații - etapa a III-a AIBG, proiectare și execuție Amenajare Bandă Pistă - etapa a III-a AIBG”, cu Asocierea Electrogrup - Electroprecizia AG SRL. Valoarea totală a contractului este de 65.598.566,25 lei (55.124.845,60 lei fără TVA - din care partea de proiectare înseamnă 2.311.528,94 lei, iar execuția lucrărilor este de 52.813.316,66 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 10.473.720,66 lei). Coordonatorul Proiectului Aeroportului Internaţional Braşov Ghimbav, Alexandru Anghel, a anunţat cu acest prilej că Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA a luat în mod oficial decizia asigurării serviciului de navigaţie aeriană a aeroportului. Decizia prin care ROMATSA se obligă să asigure aceste servicii a fost luată de Consiliul de Administraţie şi de Consiliul Director al acestei regii. Zilele trecute s-a primit la CJ Brașov documentul scris în acest sens. În privința Terminalului, proiectarea acestuia este în faza obținerii avizelor de la 13 instituții, proiectul tehnic urmând să fie livrat beneficiarului până la sfârșitul anului 2019.
15 noiembrie 2019 – Prezent la Brașov, premierul României Ludovic Orban a promis sprijin financiar pentru aeroport.
9 decembrie 2019 – La termenul-limită de depunere, s-a înregistrat o singură ofertă pentru „PT Deviere canal colector Beselcin cu impact asupra drumului perimetral și de acces la echipamente tehnologice, precum și asupra gardului perimetral și a porților de acces- etapa a III-a AIBG” și „PT Sistem de protecție perimetrală (Sistem de televiziune cu circuit închis pentru gard perimetral și zona tehnică) etapa a III-a AIBG”, ofertă care a intrat în evaluare.
11 decembrie 2019 – Achiziţia elaborării Studiului de fezabilitate privind asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană la Aeroportul Internaţional Braşov - Ghimbav a fost finalizată prin declararea câştigătoare a ofertei depuse de firma Teche Construct Solutions SRL. Propunerea financiară a ofertantului este de 2.593.764,00 lei fără TVA, la care se adaugă TVA în valoare de 492.815,16 lei. Subcontractantii propuși de operatorul economic câştigător sunt Airport Gurus şi Cyrrus Projects. Achiziția privind supervizarea lucrărilor și dirigenţia de șantier la obiectivul de investiţii „Aeroportul Internaţional Braşov - Ghimbav Etapa a III-a - Proiectare şi execuție lucrări de construcții și instalații obiectul terminal de pasageri” a fost adjudecată de Asocierea de firme Venturo Investment SRL şi Ecoinstal Urban SRL. Oferta este în valoare de 954.430 lei fără TVA, la care se adaugă TVA de 181.341,70 lei.
18 decembrie 2019 – Reprezentanţii asocierii BogArt - UTI au predat Consiliului Judeţean Braşov reprezentat prin preşedintele Adrian-Ioan Veştea, Proiectul Tehnic pentru Terminalul de pasageri al AIBG. Preşedintele CJ Braşov şi reprezentantul firmei Teche Construct Solutions SRL au semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind asigurarea Serviciilor de Navigaţie Aeriană ANS la AIBG. Un alt contract semnat a fost cel cu asocierea Venturo Investment SRL şi Ecoinstal Urban SRL pentru supervizarea lucrărilor și dirigenţia de șantier la obiectivul de investiţii „Aeroportul Internaţional Braşov - Ghimbav Etapa a III-a - Proiectare şi execuție lucrări de construcții și instalații obiectul terminal de pasageri”.
24 decembrie 2019 – Consiliul Judeţean Braşov a obţinut autorizaţia de construire pentru Terminalul de pasageri al AIBG.
Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav - stadiu 2016
Etapele parcurse în anul 2016, după preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean Brașov de către Adrian-Ioan Veștea, în ceea ce privește implementarea proiectului Aeroportului Internațional Brașov - Ghimbav
Primul obiectiv construit al aeroportului a fost pista (cu o lungime de 2820 de metri și o lățime de 45 de metri), finalizată în 2014.
24 august 2016 – La inițiativa președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, au fost reluate demersurile parlamentare pentru adoptarea actului normativ care să reglementeze situația juridică a terenului Aeroportului Brașov – Ghimbav.
20 septembrie 2016 – Proiectul Legii Aeroportului a fost aprobat în Senat.
18 octombrie 2016 – Legea Aeroportului a fost adoptată de Camera Deputaților cu unanimitate de voturi.
17 noiembrie 2016 – Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2007 privind transmiterea unei suprafeţe de teren din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, judeţul Braşov, în domeniul public al judeţului Braşov şi în administrarea Consiliului Judeţean Braşov, pentru realizarea obiectivului „Aeroport Internaţional Braşov-Ghimbav”.
6 decembrie 2016 – Plenul CJ Brașov a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Aeroport Internațional Brașov – Ghimbav” – etapa a III-a, respectiv „Extinderea suprafețelor de mișcare aeroportuare, echiparea suprafețelor de mișcare cu instalații de balizaj, extinderea rețelelor de canalizare pluvială și drenaj, clădiri operaționale aeroportuare”.
Potrivit devizului general întocmit de SC IPTANA SA în cadrul reactualizării studiului de fezabilitate pentru etapa a III-a de realizare a Aeroportului Internațional Brșaov – Ghimbav”, valoarea investiție (fără TVA) este de 47.921.330 euro, din care construcții + montaj totalizează 31.212.730 euro. Valoarea investiției cu tot cu TVA este de 57.505.600 euro.
Potrivit documentației menționate, se vor realiza următoarele obiective:
- terminal pasageri (3600 mp)
- clădire energetică
- remiza PSI
- posturi control acces
- gospodărie de apă
- turn de control
- parcare auto și drum acces terminal (163 locuri de parcare pentru autoturisme și 7 locuri pentru autocare/autobuze)
- drum tehnologic perimetral și accese la echipamente de radionavigație
- drumuri tehnologice interioare
- post trafo turn de control
- împrejmuiri și porți
- rețele interioare în aeroport
- stație epurare monobloc
- casete b.a. Beselcin
- deviere canal colector Beselcin
- casiu nord + sud – pistă
- cale de rulare Alfa (lățime portantă: 23 m; acostamente: 2 x 7,5 m)
- platformă parcare aeronave
- balizaj – construcții și instalații
- amenajare protecții cămine canalizație balizaj
- canalizare pluvială pista de decolare-aterizare și amenajări de protecție la acostamente conform normelor EASA
- amenajare de protecție la cămine canalizare pluvială
- amenajare bandă pistă conform normelor EASA
- platforme antisuflu.
Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav - stadiu 2017
Etapele parcurse în anul 2017 în ceea ce privește implementarea proiectului Aeroportului Internațional Brașov - Ghimbav
22 februarie 2017 – Consiliul Județean Brașov a lansat licitația deschisă pentru realizarea Proiectului tehnic pentru Cale de rulare Alfa, platforma de îmbarcare-debarcare şi extinderea reţelelor de canalizare şi drenaj aferente pistei de decolare-aterizare. Valoare estimată: 856.473 lei fără TVA. Ofertele pot fi depuse până în 24 aprilie 2017.
26 mai 2017 – A fost semnat contractul de servicii între Județul Brașov și S.C. SEARCH CORPORATION S.R.L. privind realizarea Proiectului Tehnic pentru Calea de rulare Alfa, platforma de îmbarcare-debarcare și extinderea rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare-aterizare a Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav. Preţul serviciilor este de 398.609,92 lei fără TVA. Potrivit clauzelor contractuale, firma prestatoare se obligă să constituie o garanţie de bună execuţie, în cuantum de 10%, respectiv 39.860,99 lei. Durata de prestare a serviciilor va fi de 75 de zile, structurată astfel:
* 15 zile calendaristice de la primirea comenzii date de către beneficiar, pentru documentația Certificat de Urbanism;
* 15 zile calendaristice de la primirea comenzii, pentru obținere avize, acorduri;
* 30 de zile calendaristice de la primirea comenzii, pentru proiect tehnic, caiete de sarcini și detalii de execuție;
* 15 zile calendaristice de la primirea comenzii, pentru Documentație Tehnică în vederea obținerii Autorizației de Construire.
29 mai 2017 – CJ Brașov a transmis comanda pentru prima etapă, respectiv realizarea documentației aferente Certificatului de Urbanism. Executivul Consiliului Județean Brașov a elaborat documentația necesară lansării licitației în vederea realizării studiului de fundamentare pentru Aeroport. Documentația a fost transmisă spre avizare la Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice, iar după obținerea avizului aceasta va fi postată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Studiul de fundamentare va include și studiul de trafic pasageri și cargo și urmează să ia în calcul mai multe variante de realizare a investiției (concesionare, parteneriat public-privat etc.).
15 iunie 2017 – Proiectantul Search Corporation a solicitat sistarea derulării contractului, până la primirea clarificărilor privind corelarea proiectului cu studiul de fezabilitate realizat de SC Iptana SA.
20 iunie 2017 – Administraţia judeţeană a lansat licitaţia privind realizarea studiului de fundamentare care să analizeze situaţia actuală şi variantele posibile pentru finanţarea, finalizarea şi operarea obiectivului de investiţii „Aeroport Internaţional Braşov – Ghimbav”. Studiul de fundamentare prevăzut se bazează pe studiul de fezabilitate existent, iar în urma elaborării acestuia, administraţia judeţeană va putea lua decizia finală argumentată tehnic, economic şi juridic privind modalitatea de finalizare a investiţiei. Potrivit anunţului postat pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, valoarea estimată a serviciilor a fost de 336.134 lei, fără TVA.
27 iunie 2017 – A avut loc o ședință de lucru cu factorii de decizie implicați – Consiliul
Județean Brașov, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Olt Râmnicu Vâlcea, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Brașov, SC Iptana SA, Search Corporation și SC Compania Apa SA, pentru clarificarea aspectelor privind canalizarea și preluarea apelor pluviale de pe pistă și restul suprafețelor de mișcare, și deversarea lor în Bârsa.
4 iulie 2017 – Search Corporation a primit toate lămuririle cerute la Iptana (firma care a realizat studiul de fezabilitate al Aeroportului), și în aceeași zi s-a emis ordinul de reluare a elaborării documentației privind emiterea certificatului de urbanism.
10 iulie 2017 – Proiectantul a predat la CJ Brașov toate documentațiile necesare.
12 iulie 2017 – CJ Brașov a depus la Primăria Ghimbav cererea pentru emiterea certificatului de urbanism pentru „Proiect Tehnic cale de rulare Alfa, platforma de îmbarcare-debarcare și extinderea rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare-aterizare”.
24 iulie 2017 – S-a lansat liciația deschisă pentru realizarea Studiului privind stabilirea necesarului și amplasamentelor mijloacelor de radionavigație, proiectare și validare din zbor, proceduri de zbor instrumental pentru Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav. Depunerea ofertelor se încheie pe 5 octombrie 2017. Valoarea estimată a studiului este de 1.215.000 lei.
1 august 2017 – Consiliul Județean Brașov a emis ordinul de începere privind elaborarea documentațiilor pentru obținere de avize și acorduri (etapa a doua a contractului de proiectare).
3 august 2017 – Două firme s-au înscris la licitația pentru elaborarea studiului de fundamentare, ofertele fiind în analiză. Termenul maxim de evaluare a dosarelor este 28 august 2017.
3 august 2017 – De comun acord cu proiectantul, CJ Brașov a emis ordinul de începere privind elaborarea documentației pentru proiectul tehnic, caiete de sarcini și detalii de execuție (etapa a treia a contractului executat de Search Corporation).
4 august 2017 – Primăria Ghimbav a eliberat Consiliului Județean Certificatul de urbanism nr. 239 pentru „Proiect Tehnic Cale de rulare Alfa, platforma de îmbarcare-debarcare și extinderea rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare-aterizare”.
11 august 2017 – Proiectantul a depus la Consiliul Județean documentațiile necesare obținerii avizelor de la Distrigaz Sud Rețele, SDEE Electrica Transilvania Sud, SC Compania Apa SA, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Brașov și Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Brașov, avizul de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română urmând să fie obținut după definitivarea proiectului tehnic și însușirea acestuia de către beneficiar. Mai departe, Consiliul Județean Brașov a depus documentațiile pentru obținerea avizelor, după cum urmează: la Compania Apa (nr. 1970/17.08.2017), la APM Brașov (nr. 13215/17.08.2017), la Distrigaz Sud (nr. 208143416/17.08.2017), la Electrica (nr. SA70101724144/18.08.2017), și la ISU Brașov (nr. 1582004/21.08.2017), fiind achitate și taxele aferente ( acolo unde a fost cazul). Fiecare din aceste instituții are la dispoziție 30 de zile pentru emiterea avizelor.
25 august 2017 – CJ Brașov a pus la dispoziția proiectantului documentele emise de APM Brașov (Decizia Etapei de Evaluare Inițială nr. 413 E/24.08.2017 și adresa nr. 13215/24.08.2017, prin care APM informează CJ Brașov asupra documentelor care mai sunt necesare în vederea emiterii acordului de mediu) și a început demersurile în vederea conformării cu solicitările venite de la Agenția de Mediu. Proiectantul urmează să întocmească documentația pentru obținerea avizului de la SGA Brașov – aviz impus de APM Brașov, precum și întocmirea memoriului de prezentare solicitat prin Decizia nr. 413 E/24.08.2017. Totodată, APM Brașov solicită toate avizele prevăzute în certificatul de urbanism nr. 239/04.08.2017.
28 august 2017 – A fost semnat contractul pentru actualizarea Planului Urbanistic Zonal al AIBG, cu termen de execuție 4 luni calendaristice.
25 septembrie 2017 – Licitația pentru realizarea studiului de fundamentare a fost finalizată, însă rezultatul ei a fost contestat la CNSC. CNSC a respins contestația depusă de SC Egis România. Firma a avut la dispoziție un termen de 10 zile pentru a face o plângere la Curtea de Apel Brașov, însă nu a uzat de această posibilitate.
27 septembrie 2017 – Search Corporation a predat Consiliului Județean Proiectul tehnic pentru cale de rulare Alfa, platforma de îmbarcare-debarcare și extinderea rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare-aterizare.
29 septembrie 2017 – Consiliul Județean Brașov a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Cale de rulare Alfa, platforma de debarcare și extinderea rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare-aterizare” ce constituie etapa constructivă a obiectivului de investiții general „Aeroport Internațional Brașov-Ghimbav”. Conform devizului general care face parte integrantă din documentația predată, valoarea totală estimată (cu TVA inclus) pentru execuția elementelor vizate de Proiectul Tehnic este de 42.283.732,12 lei din care Construcții + Montaj 41.875.808,07 lei.
În Proiectul Tehnic sunt incluse următoarele elemente care urmează să fie executate:
- realizare cale de rulare Alfa,
- realizare platformă de îmbarcare – debarcare,
- extindere rețele de canalizare la calea de rulare ALFA + platformă,
- rețea de canalizare pluvială zona pistă,
- colector descărcare ape pluviale în râul Bârsa,
- camera de descărcare și protecție mal cu beton,
- sisteme de balizaj TCL + STB cale rulare ALFA,
- instalații electrice platformă (iluminat),
- instalații electrice de alimentare,
- separator hidrocarburi.
5 octombrie 2017 – nu s-a depus nicio ofertă pentru realizarea Studiului privind stabilirea necesarului și amplasamentelor mijloacelor de radionavigație, proiectare și validare din zbor, proceduri de zbor instrumental pentru Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav. Procedura de achiziție se va relua.
31 octombrie 2017 – CJ Brașov a semnat contractul de servicii privind realizarea „Studiu de fundamentare în vederea concesionării/PPP Aeroport Internațional Brașov – Ghimbav”, pe care îl va realiza SC Reliance Travel&Consulting SRL, lider de asociere SC Reliance Travel&Consulting SRL – SCPA Nemeș Voicu Bilan și Furtună. De la această dată curge termenul de 45 de zile pentru realizarea acestuia. Studiul costă 299.000 lei + TVA 56.810 lei.
1 noiembrie 2017 – Search Corporation a predat la CJ întreaga documentație pentru obținerea autorizației de construire a Căii de rulare Alfa, platforma de îmbarcare-debarcare și extinderea rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare-aterizare. Documentația pentru execuția lucrării a fost încărcată pe SEAP, urmând a se derula procedurile de achiziție.
9 noiembrie 2017 – Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) a emis Consiliului Județean Brașov avizul pentru realizarea obiectivului „Proiect tehnic Cale de rulare Alfa, platforma de îmbarcare debarcare și extinderea rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare aterizare” la Aeroportulul Internațional Brașov Ghimbav. Calea de rulare și platforma vor fi echipate cu instalații de balizaj cat. II. Platforma va fi prevăzută cu 3 piloni de iluminat.
18 noiembrie 2017 – Consiliul Județean Brașov a publicat în SEAP anunțul de licitație pentru „Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, etapa a treia, execuție cale de rulare Alfa, platforma de îmbarcare-debarcare și extindere a rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare-aterizare”. Depunerea ofertelor termen limită 27 decembrie 2017. Valoarea totală a contractului este estimată la suma de 35.532.548 lei, fără TVA, finanţarea va fi asigurată integral de la bugetul judeţean, iar lucrările vor dura 4 luni de la data deschiderii şantierului. Contractul prevede realizarea căii de rulare Alfa (cu o lungime de 200 de metri şi o lăţime de 23 de metri, plus acostamente), a platformei de îmbarcare-debarcare (care va avea dimensiunea de 135 m/145 m şi va permite staţionarea a trei aeronave de categoria C, cu anvergura aripilor de 36 metri). Aceste suprafeţe de mişcare vor fi realizate din dale de ciment cu o grosime de 41 de cm.
15 decembrie 2017 – CJ a prezentat public rezultatele studiului de fundamentare.
Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav - stadiu 2018
Etapele parcurse în anul 2018 în ceea ce privește implementarea proiectului Aeroportului Internațional Brașov - Ghimbav
30 ianuarie 2018 – Plenul CJ Brașov a aprobat demararea procedurilor pentru accesarea unui credit bancar de 200 de milioane de lei, din care 155 de milioane de lei urmează să fie utilizate pentru continuarea lucrărilor până la finalizarea Aeroportului.
31 ianuarie 2018 – Sunt în evaluare ofertele pentru realizarea suprafeţelor de mişcare de la Aeroportul Braşov. Şase asocieri de firme s-au înscris la licitaţie. Ofertele trebuiau depuse până în 27 decembrie 2017, însă, cum ofertanţii au solicitat mai multe clarificări, administraţia judeţeană a decis prelungirea termenului de până la data de 15 ianuarie 2018. Cele şase oferte vin din partea SC Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări ARL Cluj SA- cu subcontractant SC TIAB SA Bucureşti, Asocierea SC Construcţii ERBASU SA Bucureşti - RS Activ SRL Ghimbav, Asocierea ICCO Energ SRL Braşov - Max Boegl România SRL Bucureşti, PORR construct SRL Bucureşti cu subcontractant SC TIAB SA Bucureşti, Asocierea TIRRENA SCAVI SpA Massarosa - Societatea de Construcţii Napoca SA, cu subcontractanţi SC UTI Grup SA Bucureşti şi SC DITO Group SRL Oradea şi SC Tehnic Asist SRL Botoşani ca ofertant cu subcontractant SC Loial IMPEX SRL Suceava.
Specialiștii firmei care a realizat proiectarea suprafețelor de mișcare de la Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav au fost cooptați ca experți în comisia de evaluare a ofertelor pentru „Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, etapa a treia, execuție cale de rulare Alfa, platforma de îmbarcare-debarcare și extindere a rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare-aterizare”, având în vedere că ei au răspuns la aproximativ 50 de clarificări cerute de firmele participante la licitație. Valoarea contractului de consultanță este de 62.356 lei.
12 februarie 2018 – Firma care realizează actualizarea PUZ-ului a solicitat prelungirea termenului contractului cu încă 4 luni, pentru a putea obține toate avizele necesare, printre care și avizul de oportunitate de la Primăria Ghimbav, cerut pentru prima dată în octombrie 2017, însă deocamdată fără rezultat.
28 februarie 2018 – Plenul CJ Brașov a aprobat contractarea creditului de 200 de milioane de lei din care va fi finanțată continuarea lucrărilor la Aeroport. În noua organigramă a CJ Brașov, aprobată în aceeași ședință, a fost creat Compartimentul Monitorizare și Implementare Proiect Aeroport Brașov – Ghimbav, având 4 posturi.
29 martie 2018 – Primăria Ghimbav a semnat documentele solicitate de CJ Brașov: Avizul de oportunitate pentru actualizarea Planului Urbanistic Zonal pentru Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav și activități conexe, cererea pentru emiterea Certificatului de Urbanism pentru actualizarea PUZ și Autorizația de construire Cale de rulare Alfa, platformă de îmbarcare-debarcare și extinderea relețelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare-aterizare Aeroport Internațional Brașov – Ghimbav.
Luna aprilie 2018 – deschiderea ofertelor instituţiilor bancare interesate să acorde administraţiei judeţene un credit de 200 de milioane de lei, din care 155 milioane de lei pentru aeroport.
Luna mai 2018 – se va finaliza evaluarea ofertelor pentru realizarea suprafețelor de mișcare.
4 iunie 2018 – Comisia de evaluare a comunicat rezultatele după aplicarea criteriului de atribuire și a solicitat ofertantului clasat pe locul întâi să prezinte documente justificative actualizate prin care să demonstreze îndeplinirea tuturor criteriilor de calificare. Documentele justificative au fost depuse de SC PORR Construct SRL on-line, cu semnătură electronică, fiind analizate de către comisia de evaluare care a declarat ofertantul admis.
5 iunie 2018 – Județul Brașov a finalizat procedura de contractare de noi împrumuturi de până la 200.000.000 lei, demarată la începutul acestui an, prin semnarea a două contracte de împrumut cu instituții financiar-bancare.
Un prim contract a fost semnat cu Banca Comercială Română pentru un împrumut în valoare de 74.615.000 lei, cu posibilitatea majorării până la valoarea de 100.000.000 lei, în vederea finanțării următoarelor obiective de investiții publice de interes județean: Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav (50.000.000 lei) și cofinanțarea proiectului european de modernizare a drumului interjudețean Covasna – Brașov (24.615.000 lei).
Un an doilea contract a fost semnat cu EximBank, pentru un împrumut în valoare de 68.937.000 lei, cu posibilitatea majorării până la valoarea de 100.000.000 lei, în vederea finanțării proiectului Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav (48.552.000 lei) și cofinanțării proiectelor europene de modernizare a infrastructurii rutiere și de sănătate (20.385.000 lei). Ambele finanțări rambursabile prevăd o perioadă de grație de până la trei ani și au o maturitate de 15 ani. Având în vedere limitele legislative cu privire la valoarea maximă ce poate fi împrumutată de o autoritate publică locală pentru finanțarea proiectelor de investiții care nu beneficiază de fonduri europene nerambursabile, diferența de împrumuturi de până la 200.000.000 lei se va contracta în anul 2019.
13 iunie 2018 – S-a semnat Raportul procedurii și s-a comunicat rezultatul licitației pentru suprafețele de mișcare. Oferta câștigătoare a contractului de achiziție publică având ca obiect lucrările „Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav Etapa a III-a – Execuție cale de rulare Alfa, platforma de îmbarcare-debarcare și extindere a rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare-aterizare” a fost cea depusă de SC PORR Construct SRL, cu o propunere financiară fără TVA de 26.581.072,28 lei la care se adaugă TVA în valoare de 5.050.403,73 lei. Ofertantul va subcontracta 5% din contract, respectiv lucrările electrice și de balizaj, pe care urmează să le realizeze SC TIAB SA. Potrivit proiectului, în această etapă de dezvoltare se realizează următoarele obiective: cale de rulare Alfa (cu o lungime de 200 de metri şi o lăţime de 23 de metri, plus acostamente); platforma de îmbarcare-debarcare (care va avea dimensiunea de 135 m/145 m şi va permite staţionarea a trei aeronave de categoria C cu anvergura aripilor de 36 metri); canalizare pluvială pentru obiectivele proiectate și pentru pista de decolare-aterizare existentă; montare tubulatură de balizaj pentru obiectivele proiectate (cale de rulare și platformă); iluminat platformă; elemente de protecție a construcțiilor din banda pistei. Suprafeţele de mişcare aeroportuară vor fi realizate din dale de ciment cu o grosime de 41 de cm. Finanţarea va fi asigurată integral de la bugetul judeţean, iar lucrările vor dura patru luni de la momentul deschiderii şantierului.
14 iunie 2018 – următoarele etape ale construirii AIBG:
- În prezent se întocmesc documentațiile pentru demararea procedurii de achiziție pentru proiectarea și execuțiea următoarelor obiective:
* Obiectul 2 – Clădire energetică
* Obiectul 3 – Remiza PSI
* Obiectul 4 – Posturi control acces
* Obiectul 5 – Gospodărie de apă
* Obiectul 7 – Parcare auto + drum acces terminal – DJ 103C
* Obiectul 9 – Drumuri tehnologice interioare
* Obiectul 11 – Împrejmuiri și porți
* Obiectul 12 – Rețele interioare în aeroport
* Obiectul 24 – Platforma antisuflu
- Se întocmește documentația de prenotificare a Consiliului Concurenței și a Comisiei Europene privind obiectivul de investiții, în urma rezultatelor videoconferinței dintre CJ Brașov și Comisia Europeană din data de 13.06.2018.
- Se întocmesc documentațiile pentru contractarea firmelor specializate în realizarea soluției arhitecturale a terminalului aeroportului, precum și a planurilor de arhitectură, cu indicarea fluxurilor de pasageri și bagaje pentru trafic intern și internațional. În urma finalizării acestei etape se va demara procedura de achiziție pentru proiectarea și execuția terminalului de pasageri.
- Se poartă discuții cu ROMATSA SA pentru inițierea documentațiilor necesare întocmirii procedurilor de zbor și achiziției echipamentelor de radionavigație.
28 iunie 2018 – semnarea contractului de lucrări cu SC PORR Construct SRL pentru „Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav Etapa a III-a – Execuție cale de rulare Alfa, platforma de îmbarcare-debarcare și extindere a rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare-aterizare”. Preţul convenit pentru îndeplinirea corespunzătoare a contractului, plătibil executantului de către CJ Brașov este de 26.581.072,28 lei la care se adaugă TVA în valoare de 5.050.403,73 lei.
6 iulie 2018 – semnarea contractului pentru servicii de consultanță în arhitectură privind realizarea unei soluții arhitecturale a Terminalului de pasageri. Contractul este în valoare de 132.000 lei + 25.080 lei TVA. Termenul de predare a documentației de către arhitectul Dorin Ștefan este de 30 de zile de la primirea planurilor de arhitectură cu indicarea fluxurilor de pasageri și bagaje pentru trafic intern și internațional, planuri realizare de IPTANA.
27 iulie 2018 – Consiliul Judeţean Braşov a lansat licitaţia pentru proiectarea şi realizarea a 9 obiective incluse în proiectul de dezvoltare a aeroportului Braşov:
- Obiectul 2 – Clădire energetică
- Obiectul 3 – Remiza PSI
- Obiectul 4 – Posturi control acces
- Obiectul 5 – Gospodărie de apă
- Obiectul 7 – Parcare auto + drum acces terminal – DJ 103C
- Obiectul 9 – Drumuri tehnologice interioare
- Obiectul 11 – Împrejmuiri și porți
- Obiectul 12 – Rețele interioare în aeroport
- Obiectul 24 – Platforma antisuflu.
Valoarea totală a contractului este estimată la 28.632.566 lei fără TVA, respectiv 34.072.753 lei cu TVA. Ofertele vor putea fi depuse de firmele interesate până la data de 3 septembrie. Lucrările la aceste 9 obiective vor dura 11 luni.
3 august 2018 – CJ Brașov a predat amplasamentul către constructor (SC PORR Construct SRL) și a dat ordinul de începere a lucrărilor la șantierul de la Ghimbav pentru execuția căii de rulare Alfa, a platformei de îmbarcare-debarcare și extinderea rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare-aterizare. Lucrările vor dura 4 luni, astfel că în cazul în care condițiile meteorologice sunt favorabile, lucrările trebuie finalizate până la data de 21 noiembrie 2018.
29 august 2018 – Președintele CJ Brașov Adrian-Ioan Veștea, coordonatorul proiectului AIBG Alexandru Anghel și arhitectul Dorin Ștefan au prezentat public soluția arhitecturală pentru terminalul de pasageri și fluxurile interioare de călători și bagaje.
3 septembrie 2018 – Au fost deschise cele două oferte depuse la licitaţia pentru proiectarea şi realizarea a 9 obiective incluse în proiectul de dezvoltare a aeroportului Braşov: Clădire energetică, Remiza PSI, Posturi control acces, Gospodărie de apă, Parcare auto + drum acces terminal – DJ 103C, Drumuri tehnologice interioare, Împrejmuiri și porți, Rețele interioare în aeroport, Platforma antisuflu. Evaluarea ofertelor va dura aproximativ trei luni.
27 septembrie 2018 – Prima vizită la amplasamentul AIBG a specialiștilor de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română și ROMATSA, instituții de care depind certificarea și autorizarea viitorului aeroport. Lucrările la Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav sunt în grafic. Constructorul va încheia în această săptămână construcția căii de rulare Alfa, cu o suprafață de 8.056 mp. Dacă vremea va fi favorabilă, în 20 octombrie va fi finalizată și platforma de îmbarcare-debarcare, cu o suprafață betonată de 19.100 mp. Conducerea administrației județene are toate motivele să fie încrezătoare că lucrările vor fi încheiate la termenul prevăzut în contract, ceea ce înseamnă că până la sfârșitul lunii noiembrie 2018 va fi gata și extinderea rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare-aterizare.
4 octombrie 2018 – Comisia de evaluare a ofertelor a anulat procedura de atribuire a contractului de achiziție pentru „Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav, etapa a III-a, Proiectare și execuție lucrări de construcții și instalații pentru nouă obiecte”, pe considerentul că nu a fost depusă nicio ofertă admisibilă. Licitația a fost reluată, documentația a fost publicată din nou în sistemul electronic de achiziții publice și termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 19 noiembrie 2018.
16 octombrie 2018 – Discuție la Bruxelles cu specialiștii EUROCONTROL. European Organisation for the Safety of Air Navigation – Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene EUROCONTROL este organizația internațională de management al traficului aerian, iar întâlnirea a avut loc pentru acordarea de asistență tehnică în scopul evaluării opțiunilor de dezvoltare și operare a infrastructurii de navigație aeriană terminală ce va deservi viitorul aeroport Brașov – Ghimbav. Fiind vorba despre primul aeroport care se construiește în ultimii 50 de ani în România, conducerea administrației județene, ROMATSA și specialiștii EUROCONTROL doresc să identifice cea mai bună soluție din punct de vedere tehnic, economic, al rentabilității și al siguranței pentru operarea traficului aerian al viitorului aeroport. Au fost luate în calcul două scenarii: cel în care operarea serviciilor aeriene va fi asigurată de un turn de control clasic și cel în care se va utiliza un remote tower. Pentru fiecare scenariu au fost setate condițiile tehnice care trebuie asigurate în cadrul AIBG, precum și beneficiile utilizării uneia sau alteia dintre soluții. Cu acest prilej, s-a trecut de la discuțiile generale, la crearea cadrului detaliat pentru fiecare scenariu în parte, toate detaliile urmând să fie transpuse în costuri. La sfârșitul lunii decembrie EUROCONTROL va furniza un raport preliminar, după care până cel târziu în martie 2019 se va ști cu certitudine care este scenariul cel mai rentabil pentru dezvoltarea și operarea infrastructurii de navigație aeriană din cadrul Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav.
30 octombrie 2018 – Plenul Consiliului Județean Brașov a aprobat concesionarea obiectivului de investiții „Aeroport Internațional Brașov-Ghimbav” către o entitate privată după finalizarea investițiilor realizate de către Consiliul Județean Brașov, în perspectiva operării și extinderii obiectivului, în conformitate cu legislația europeană. În aceeași ședință ordinară, în prezența specialiștilor Institutului IPTANA au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Terminal de pasageri – Aeroport Internațional Brașov-Ghimbav”, în urma reevaluării realizate de aceștia.
Indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Terminal de pasageri -Aeroport Internațional Brașov-Ghimbav - etapa III-a”:
- Valoare totală, inclusiv TVA: 184.671.650 lei (39.637.620 euro)
- Valoare totală, exclusiv TVA: 155.186.260 lei (33.308.920 euro)
- din care Construcții +Montaj, inclusiv TVA: 111.054.250 lei (23.836.500 euro)
- Construcții +Montaj, exclusiv TVA: 93.322.900 lei (20.030.670 euro)
- Suprafața construită terminal: 4092 mp
- Suprafața subsol: 3113 mp
- Suprafața parter: 4092 mp
- Suprafață etaj: 4575 mp
- Aria desfășurată: 11780 mp
- Volum: 64775 mc
- Înălțime subsol: 4,30-4,20 m
- Înălțime parter: 5,95 m
- Înălțime etaj: 4,05-7,27 m
- Suprafață terase construite deschise și acoperite, în afara perimetrului construit al terminalului, care vor face parte din viitoarea extindere: 510 mp (spre parcarea publică pe laturile nord-est și sud-vest)
Structura constructivă a terminalului:
- fundații tip radier cu grinzi, pereți beton armat la subsol, stâlpi, grinzi principale și secundare metalice, planșee din tablă cutată cu suprabetonare;
- planșeu acoperiș metalic alcătuit din grinzi principale și secundare parțial din tablă cutată cu suprabetonare. Învelitoare alcătuită din panouri metalice tristrat pentru acoperiș;
- fațade sistem perete cortină din oțel autoportant;
- pereți interiori de compartimentare ușori din gips carton obișnuit și rezistent la foc în funcție de destinația încăperilor;
- finisaje pereți zugrăveli, vopsitorii, placaje faianță, pardoseli din piatră naturală, gresie porțelanată mată antiderapantă de interior, pardoseli din PVC antistatic, rășini epoxidice industriale pentru trafic greu.
5 noiembrie 2018 – Firma Reliance Travel&Consulting SRL din Bucureşti va întocmi planul de afaceri pe următorii 25 de ani pentru viitorul Aeroport Internaţional Braşov-Ghimbav. Consiliul Judeţean Braşov a semnat contractul de întocmire a acestui plan de afaceri. Preţul atribuirii directe făcute în luna septembrie este de 116.500 de lei, faţă de estimarea făcută iniţial de CJ Braşov, de 131.000 de lei.
20 noiembrie 2018 – a avut loc deschiderea ofertelor depuse pentru „Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, etapa a III-a, Proiectare și execuție lucrări de construcții și instalații pentru nouă obiecte”. Doi ofertanți au depus oferte.
10 decembrie 2018 – Autoritatea Aeronautică Civilă Română a transmis la CJ Brașov avizul de principiu pentru Master Planul Aeroportului (Studiul de Fezabilitate reactualizat de IPTANA pentru etapa a III-a de realizare a AIBG).
13 decembrie 2018 – Documentația privind proiectarea și execuția terminalului de pasageri al AIBG a fost postată în sistemul electronic de achiziții publice. Termenul de depunere a ofertelor a fost stabilit inițial pe 27 ianuarie 2019, după care a fost amânat pentru data de 11 februarie 2019.
20 decembrie 2018 – solicitare adresată Prim-ministrului României pentru alocarea sumei de 178.731.000 lei în bugetul județului Brașov pe anul 2019 pentru finanțarea obiectivului de investiții „Aeroport Internațional Brașov – Ghimbav”.
21 decembrie 2018 – transmiterea comunicărilor către cele două firme participante la licitația pentru achiziția proiectării și execuției celor 9 obiecte din cadrul AIBG.
Reabilitarea Corpului B al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov
Consiliul Județean Brașov a demarat lucrările de reabilitare în Pavilionul Central al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov.
Pavilonul Central este divizat în două aripi distincte funcțional – aripa A și aripa B. Aripa A a fost reabilitată și consolidată în anul 2008. Majoritatea efortului de investiție este alocat aripii B, rămasă în linii mari în forma sa inițială, fără îmbunătățiri semnificative și într-un lent proces de deteriorare. Scopul investiției îl constituie lucrările de consolidare, reorganizare funcțională a secțiilor, renovare interioară și refacere a instalațiilor pentru aripa B a Pavilionului Central.
Aripa B a clădirii urmează să fie consolidată, aducându-se în parametrii de funcționare normați în caz de cutremur, aceasta fiind o condiție fundamentală pentru păstrarea clădirii în funcțiune și începerea unui nou ciclu de exploatare. Toate finisajele actuale și compartimentările nestructurale se vor îndepărta, urmând un proces de refuncționalizare și reabilitare completă a spațiilor interioare. Secțiile de internare și secția de primire urgențe se vor păstra ca funcțiuni, dar vor fi aduse îmbunătățiri din punctul de vedere al fluxurilor medicale și al calității funcționale. Subsolul aripii B va fi dedicat în mare parte personalului, unde vor fi amenajate vestiarele pentru toate categoriile de personal angajat.
În zona de internare, principala modificare este amenajarea de grupuri sanitare și dușuri (în încăperi distincte) în fiecare salon. Numărul de paturi din saloane scade la un maxim de 5, în timp ce numărul de rezerve cu 1 sau 2 paturi crește, asigurându-se condiții de internare pentru pacienți cu nevoi extinse. Cel puțin o rezervă pe nivel va avea toate facilitățile pentru autonomia persoanelor cu handicap locomotor.
Secția de primire Urgențe va avea aceleași funcțiuni de bază și nu suferă pierderi de capacitate, urmând a fi făcute îmbunătățiri la zonele pentru medici și aparținători. Aparținătorii vor avea cameră de așteptare dedicată și nu vor mai avea acces în culoarul principal al UPU. Medicii UPU vor avea cameră de odihnă și vestiar propriu, separat de restul vestiarelor.
Secțiile de internare vor fi următoarele:
Parter - Unitatea de Primire Urgențe - 20 de posturi
7 posturi UPU - tratament imediat (al șaptelea post se organizează în cazuri de încărcare extremă a secției)
3 posturi resuscitare
10 posturi pacienți în observație
Etaj 1 Secție internare – Cardiologie 52 paturi
Etaj 2 Secție internare – Ortopedie 54 paturi
Etaj 3 Secție internare – Chirurgie 3 Capacitate maximă 56 paturi (30 paturi) cu compartimentele Toracică (10 paturi), Chir. Vasculară (10 paturi) şi Chir. Oro-maxilo-facială (6 paturi)
Etaj 4 Secție internare – Interne 58 paturi
Etaj 5 Secție internare – Diabet/ Neurologie
Maximum 53 paturi, nominal 51
- Diabet – 25 paturi
- Neurologie – 27 paturi dintre care maximum 10 paturi în salonul ATI al secției – nominal 9 paturi
Pe langă saloane și rezerve de internare, secțiile vor avea în structura minimă următoarele spații: cameră pentru medici cu grup sanitar propriu, cameră asistenți (după caz și birou asistent-șef), cameră de gardă cu dotări sanitare proprii, cameră de tratamente /pansamente, cabinet de consultații (unde acesta este necesar), oficiu pentru lenjerie curată/murdară, oficiu curățenie, oficiu pentru deșeuri (periculoase/uzuale/ploscar), oficiu alimentar. La secția de Neurologie se amenajează o sală ATI cu până la 10 paturi, cameră separată de restul saloanelor cu un punct central de supraveghere permanentă și două desk-uri secundare pentru asistenți.
Prevederile minime sanitare și de igienă
În toate saloanele și sălile de tratament se prevede un lavoar dedicat personalului medical, cu mâner acționabil cu cotul, însoțit de dispenser de soluții de dezinfectare, astfel încât personalul medical să nu transporte eventualii germeni colectați la contactul cu pacientii. Secțiile de Ortopedie și Cardiologie vor avea saloane „septice” ce beneficiază de o separare a culoarului aferent. Toate spațiile vor fi tratate cu vopsea antimicrobiană sau se vor monta suprafețe ceramice ușor de curățat. Pardoselile vor fi din linoleum antistatic, antiseptic, rezistent la uzură și la substanțe medicale. În zonele pentru pacienți nu se prevăd tavane false, cu excepția mascărilor etanșe ale traseelor de instalații. Tavanele false și în special cele casetate pot favoriza dezvoltarea de germeni.
Instalații
Se vor înlocui toate instalațiile electrice, instalându-se circuite uzuale de alimentare, circuite de alimentare cu sursă neîntreruptă la capul patului, iluminat uzual și iluminat specific la capul patului. Instalația de încălzire existentă se va moderniza prin înlocuirea tuturor traseelor de alimentare. Instalația de hidranți interiori se va înlocui complet. Instalațiile sanitare se vor reface, cu asigurarea obiectelor sanitare descrise mai sus. Ulterior se vor aduce modernizări la centrala termică (unică pentru întreg ansamblul) pentru asigurarea condițiilor de temperatură necesare eliminării germenilor (preîncălzirea apei reci, recirculări etc). Se vor instala în toate saloanele terminale pentru fluide medicale (oxigen, aer comprimat). La salonul ATI vor exista terminale duble (redundante). Toate saloanele vor avea sisteme de apelare a asistenților medicali.
Măsuri pentru securitatea la incendiu
O condiție esențială de calitate în exploatare o reprezintă siguranța în caz de incendiu. Spitalul, bazat pe un concept anterior anului 1970, are o serie de carențe ce vor fi remediate în totalitate prin prezenta intervenție. Principalele măsuri implementate: instalarea de centrale inteligente pentru monitorizarea și avertizarea în caz de incendiu și instalarea de senzori de fum în toate spațiile; instalarea de sisteme de presurizare pentru împiedicarea inundării cu fum a culoarelor; instalarea de sisteme de evacuare a fumului din casele de scări; refacerea sistemelor de hidranți exteriori/interior; instalarea de sisteme paratrăsnet; instalarea de uși antifoc acolo unde acestea sunt impuse prin normele în vigoare; amenajarea celei de-a treia scări de evacuare pentru limitarea distanțelor de evacuare. Scara nouă de evacare – exterioară – va fi capabilă să preia două fluxuri de evacuare cu targa; înlocuirea a două lifturi pentru pacienți cu ascensoare pentru evacuare în caz de incendiu; modificarea ușilor de evacuare la nivelul terenului; separări antiincendiu către pavilionul vecin – corpul H (pereți antifoc, cortine antifoc, uși rezistente la foc cu închidere automată).
Chiar dacă inițial nu au fost programate intervenții la corpul A, și aici se vor face lucrări pentru îmbunătățirea performanței la incendiu a întregului pavilion central, necesare conform raportului de expertiză tehnică PSI întocmit de expertul tehnic siguranță la foc, respectiv: realizarea unei scări de evacuare exterioară care să preia două fluxuri de evacuare cu targa; modificarea sistemului de hidranți exteriori, mărirea capacitătii de funcționare și asigurarea ariilor de acoperire corespunzătoare; instalarea de uși interioare rezistente la incendiu în spații subsol (tronson A și catre bucătărie); închiderea unor goluri de fațadă la învecinarea cu blocul operator; realizarea unui perete antifoc între recepție și blocul operator; sisteme de presurizare la corpul A, acolo unde culoarele nu beneficiază de iluminat natural, respectiv posibilitatea evacuării naturale a fumului către exterior și corelat cu acestea instalarea de sisteme de autoînchidere la ușile existente. Toate elementele menționate au fost absolut obligatorii pentru obținerea avizului ISU. Avizul ISU a fost obținut în data de 08.08.2016 (Pavilion Central corp A+B).
Durata lucrărilor
Perioada maximă admisă pentru finalizarea lucrărilor este de 22 de luni, conform contractului. Pe perioada lucrărilor de reabilitare, UPU va funcționa în fostul ambulator integrat al Spitalului Clinic Județean de Urgență, unde au fost amenajate spații pentru asigurarea funcționalității UPU. Totodată, accesul cu autoturisme pe strada Octavian Augustus se face restricționat pe un singur sens, dinspre Calea București spre Strada Traian, și s-a amenajat o parcare pentru ambulanțele care vor deservi UPU.
CNI a preluat investiția
La sfârșitul anului 2016, Consiliul Județean Brașov a înaintat o solicitare la Compania Națională de Investiții (CNI) în sensul de a preda lucrarea de reabilitare a spitalului către CNI. În 27 decembrie 2016, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a emis Ordinul nr. 3285 cu privire la unitățile sanitare din mediul urban incluse în Programul Național de construcții de interes public sau social, pe listă fiind incluse și lucrările de reabilitare și consolidare a Spitalului Clinic Județean de Urgență. În februarie 2019, CNI a preluat în sfârșit lucrările de modernizare a Corpului B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, după mai bine de doi ani de negocieri cu Consiliul Judeţean Braşov, care a început aceste lucrări. Odată cu semnarea acestui contract, de la bugetul de stat sunt finanţate lucrări în valoare de 13 milioane pentru modernizarea şi consolidarea corpului B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, decontările urmând să se facă pentru facturile emise după luna octombrie a anului trecut. După ce contractul a fost predat Companiei Naţionale de Investiţii, s-a anunţat şi o modificare a termenului de finalizare a lucrărilor, în sensul extinderii cu încă patru luni. Iniţial, corpul B al spitalului trebuia să fie finalizat şi repus în funcţiune în luna iulie 2019.
Lucrările de modernizare a Corpului B al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov au fost estimate iniţial la 26,34 de milioane de lei, dar licitaţia pentru aceste lucrări a coborât preţul cu 25% faţă de valoarea estimată de deviz. Contractul a fost atribuit încă din noiembrie 2015 firmei Romliant Construct SRL din Baia Mare, pentru suma de 24.372.679,46 lei.
INTERREG EUROPE Axa prioritară nr. 4 (prioritate de investiții conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural și cultural)
„Thematic Trail Trigger” – ThreeT (Inițierea unor trasee tematice), în cadrul Programului de finanțare europeană INTERREG EUROPE, Apelul 3”
Județul Brașov este partener în acest proiect alături de Provincia Livorno – lider de proiect, Regiunea Toscana, Consiliul Regional al Finlandei Centrale, Autoritatea de Planificare din Malta, Voievodatul Kujawsko Pomorskie, Guvernul Local al Insulei Tenerife, Administrația Guvernamentală din Județul Vas Ungaria și Management Regional Hessen Gmbh Central. Contractul de finanțare a fost semnat de toți partenerii sus-menționați, fiind înregistrat la CJ Brașov în data de 1.08.2018.
Proiectul se desfășoară în perioada 2018 – 2022.
Obiectivul proiectului îl constituie creșterea accesibilității spre destinațiile turistice din județ, prin dezvoltarea unor politici publice de:
• Accesibilitate și mobilitate nemotorizată (trasee de ciclism, hicking etc.);
• Protecția patrimoniului natural;
• Dezvoltare economico-socială locala rezultată din ecoturism.
Bugetul total al proiectului: 1,892,776.00 euro
Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
„PROmotorii FIrmei Tale (PROFIT) – pentru regiunea Centru”
Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov (ADDJB), în parteneriat cu Universitatea Spiru Haret (USH), derulează în baza contractului de finanțare POCU/82/3.7/104254 din 12.01.2018, proiectul „PROmotorii FIrmei Tale (PROFIT) – pentru regiunea Centru”, finanțat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară 3 Locuri de muncă pentru toți, Obiectivul tematic 3.7 Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană.
Valoarea totală a proiectului: 8.722.301,38 lei, din care ajutor de minimis 5.649.811,20 lei.
Durata proiectului: 36 de luni
Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea competențelor antreprenoriale și crearea de noi afaceri în Regiunea Centru, prin furnizarea de programe de formare profesională și activități integrate.
Grupurile de Acţiune Locală
Grupul de Acţiune Locală - GAL din zona Rupea, cu denumirea „Asociaţia Transilvană Braşov Nord” (având în componenţă 68 membri persoane juridice, printre care Judeţul Braşov şi alte 13 UAT-uri din zonă, respectiv Apaţa, Augustin, Buneşti, Caţa, Hoghiz, Homorod, Jibert, Măieruş, Ormeniş, Racoş, Rupea, Ticuş, Ungra) va putea accesa fonduri nerambursabile europene în valoare de 2.856.700 Euro, prin intermediul Axei LEADER - PNDR.
Fondurile vor fi folosite pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare rurală care vor fi selectate de Asociaţia Transilvană Braşov Nord conform Planului de Dezvoltare Locală aprobat de către Ministerul Agriculturii.
Planul aprobat spre finanţare are ca priorităţi:
- Dezvoltarea şi diversificarea agriculturii;
- Dezvoltarea turismului şi punerea în valoare a patrimoniului rural;
- Diversificarea economiei rurale;
- Creşterea calităţii vieţii.
Grupul de Acţiune Locală Braşov Nord, o şansă de dezvoltare pentru zona Rupea
Obiectiv: dezvoltarea zonei de nord-est, una din cele mai sărace din judeţ.
„Achiziţionarea unui sistem informatic integrat, destinat gestiunii Registrului Agricol în format electronic, la nivelul Judeţului Braşov, pentru un număr de 15 UAT-uri în parteneriat cu Consiliul Judeţean Braşov”
Comunicat de presa - privind inceperea proiectului
Modificat la data de 20 Februarie 2013
Evenimente în desfășurare
Live stream ședința Plen CJ Brașov
Descărcare stema Județului Brașov
Brașov Tourism App

Harta Interactivă a Județului Brașov

Agenda anuală a evenimentelor culturale și sportive din Județul Brașov

Chestionar privind satisfacția clienților

Galerie Foto - click aici






